7 Idén újra didergünk – Irány a sarkvidék!

Az új Arctic készletek egy LEGO kiállításon
Forrás: farm4.staticflickr.com
A LEGO visszatérő témája a sarkkutatás. A Brickset oldal a minap frissítette a képgalériáját, ahol szemrevételezhetjük a jeges kontinens kutatóinak legújabb készleteit. Az „Arctic” névre hallgató új altéma a City alá sorolva jelenik meg az idei évben.

Korábban is találkozhattunk már sarkvidéki kutatócsoportokkal a LEGO világában, elég csak a méltán népszerű Technic „Arctic Action” négy darab készletére gondolni a nyolcvanas évek derekáról. Tizennégy esztendő után őket követték 2000-ben a Town alá rendelt „Arctic” játékok. Tíz szettet ért meg akkor ez a téma.

Most, újabb tizennégy év elteltével ismét előkerültek a jeges kontinens felfedezői; ezúttal hét (?) új játékra számíthatunk idén ebben a szériában.Szemléljük meg, mi minden vár ránk 2014-ben az Arctic háza tájáról!

A legnagyobb szett várhatólag a 60036 sorozatszám „Arctic Base Camp” lesz. Ez előreláthatólag 733 darabból fog állni, amiből kirakható lesz egy rámpás kutatóállomás, egy lánctalpas fúrómasina, egy mini helikopter, egy motoros szán és egy husky kutyák vontatta hagyományos szánkó is. A hét figura mellett az említett négy eb, és egy zord jegesmedve is a készlet része.

Ránézésre nagyon mutatós és játszható a 60036-os
Forrás: www.brickset.com

A közepes méretű – 374 darabból álló – 60035-ös „Arctic Outpost” is remekül néz ki, külön említést érdemel a sítalpas kutatóépület. (Gondolom, sokatoknak bevillan a 8680-as 1986-ból.)

Zseniális
Forrás: www.brickset.com

A 60034-es „Arctic Helicrane”-ben is lesznek kutyák, meg szép nagy egybe elem a helikopter orr részénél. (A forma jó, de a későbbi felhasználást erősen korlátozza sajnos az orr nagysága.)

Forrás: www.brickset.com

A „Arctic Ice Crawler” a 60033-as számot kapta, szerintem ez egy remek alternatíva a kispénzűeknek arra, hogy valami mutatós darabhoz jussanak a szériából.

Forrás: www.brickset.com

Az „Arctic Snowmobile” (60032) is jópofa, de ez tényleg inkább csak mint kiegészítő jöhet szóba, ugyanis önmagában ez a 44 darab kevés lesz a játékhoz. A tervezett, kevesebb mint 7 dolláros ára miatt azonban, valószínűleg könnyen beszerezhető lesz mindenkinek. A figura itt is aranyosnak tűnik, és ezen a képen jól látható a sarkkutatók új logója is.

Forrás: www.brickset.com

Tudomásunk van még a 60062-es számú, várhatólag második legnagyobb méretű szettről („Arctic Ice Breaker”) is, ami egy óriási jégtörő hajó lesz mini kutató / szállító helikopterrel, kis sarki bázissal, mini hótolóval. (Az is előfordulhat, hogy ez lesz a legnagyobb darabszámú szett, az alkotóelemek pontos számáról információt még nem találtam. Ránézésre én a második helyre tippelném.)


Forrás: www.flickr.com

Végül, még egy ismeretlen sorozatszámú teherszállító repülőgépről is találtam képet, amit itt nézhettek meg:

Forrás: www.flickr.com

Néhány kérdés búcsúzóul:
 • Várjátok ezt az új Arctic-altémát?
 • Szerettétek az elődöket?
 • Melyik készlet lesz előreláthatólag beszerzésre méltó?

7 megjegyzés:

 1. Nekem az anno kiadott fehér széria jobban tetszik. Innen max a központ és az outpost érdemesít némi figyelemre, a többi sajnos a futottak még kategória.

  VálaszTörlés
 2. Hosszú idő óta (farm téma) végre valami klasszal álltak elő a cégnél. Végre nem rendőrség/tűzoltóság/kamion. A dobozképeken a grafika még frankóbbá teszi a készleteket, de a készletekből sajnos kimaradtak a tereptárgyak: úgymint, jégbarlang, hóbucka, jégtábla...akármi, amivel játszhatóbbá lehetett volna tenni tartalmat. Pár olcsó fehér kockáról van ám szó. Így sajnos az egész csak helikopter meg járművek. Milyen jól néz ki a legfelső képen a dioráma, de odahaza a jeget oda kell képzelni.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem én egyiket sem fogom beszerezni, betelt a markolóval, meg a 42008-assal az ez évi keret. Nekem viszont az egyik Technic Arctic-os szett meg van, bár igen leharcolt, hiányosan került hozzám, a 744-essel együtt, amiből szintén egy rakás elem hiányzott. Alig jöttem rá, hogy milyen készletek ezek, olyan állapotban voltak. Az arcticos, valamilyen 4 kerekes, ami egy lánctalpast szállít, két síelős emberkével.

  VálaszTörlés
 4. Anno a system arctic 2000-ben a szememben ez a panelokból és ronda járművekből összetákolt készletsorozat egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet,és szerintem jó ötlet volt újra elővenni.Azonban hogy megvalljam,bár jobb az elődjénél,én csak a huskyk miatt szerezném be valamely tagját(Kár hogy csak a nagyobbaknak vannak benne)

  VálaszTörlés
 5. Nekem sem ezek lesznek a kedvencek a sarkkör háza tájáról - hanem a Technic Arctic Action széria - de szerintem a mostani City-s felhozatalban ez üde színfolt, néhányat simán elfogadnék közülök, mert tetszenek. (A nagy egybeelemes repülő és helikopter nem kellene, de a többi szerintem ötletes.)

  VálaszTörlés
 6. A kitelepülő bázisok jópofák és van azért abban is ráció, hogy nem fehérek :) A játszhatósághoz valamilyen iránymutató vagy kis képregény azért lehet hogy akad (például mik azok a jéggömbök, amit ezek a jóemberek kibányásztak? vagy ezt kell majd a nálam kevéssé beállt agyú gyerekeknek kitalálni?)

  Zoli: A profilkép helyén lévő logóból sejthető volt, hogy az Arctic Technic lesz a befutó :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, ebből könnyedén kitalálható volt... :D

   Törlés