7 Hátoldali legózás: Basic 725

Blogunk szerzői gárdája új taggal bővült (múltkor lemaradt a bemutatás), fogadjátok sok szeretettel Zolit!

Forrás: www.brickset.com
Az 1980-as és ’90-es évek Basic 7+ LEGO készleteivel való ismerkedésünket nagyjából negyed éve kényszerből hagytuk abba. No, nem azért, mert erre bárki is akaratom ellenére rávett, hanem csupán elfogytak a rendelkezésre álló, fotózható dobozok a környezetemben.

(Egy kis emlékeztető a múltból:
Hátoldali legóztunk már a LEGO Basic 744-gyel,733-mal, a 740-nel és a 735-tel is. Valamint, még egy írás, ami nem az én „tollamból” született, de legalább ugyanennyire figyelmetekre érdemes, hiszen a 710-es készletről szólt 1983-ból.)

Azóta eltelt néhány hónap, amikor is a minap felbukkant egy hazai online bolt kínálatában egy rég keresett ismeretlen ismerős; a Basic 725-ös sorozatszámú szett. Azonnal lecsaptam a kínálkozó lehetőségre, így néhány nappal később már a kezembe foghattam az 1990-ben megjelent 7X5-ös Basic-sorozat utolsó hiányzó készletét.


A doboztető
A közepes méretű, felhajtható fedlapos dobozba összesen 420 darab legót csomagoltak. Tehát, elemszámát tekintve is középen található a járműépítős 715-ös és a tűzoltós ihletésű 735-ös készlet között. A „testvéreitől” abban is különbözik, hogy 7-12 év közötti kisfiúk helyett ezt inkább lányoknak szánhatták, amire a doboz jobb felső sarkában mosolygó kishölgy alapján következtethetünk. A színvilág és a kiegészítők is erre utalnak: A fehér és kék elemek mellett piros tetődarabokat, nyílászárókat és ajtókat találhatunk. A Basic-világban egészen meglepő módon nem a már megszokott fenyőfákat csomagolták a játékhoz, hanem ezúttal egy pálmafával gazdagodhatott a kis játékos. A két minifigura is említést érdemel: egy fiút és egy lányt kapunk. Az állatfronton egy klasszikus festésű papagájt, valamint egy piros nyereggel rendelkező koromfekete paripát találunk. Fontos megemlíteni, hogy igazi kincsesbányája a 725-ös az ablakoknak és a fehér sarok paneleknek, hiszen ez utóbbiból rögtön nyolc darabot mellékeltek a csomaghoz. Ezeken felül találunk még konyhai eszközöket (seprűt, serpenyőt, tálat, poharakat, csaptelepet stb.), ami szintén a lányoknak okozhatott egykor nagyobb örömöt. És végül, de nem utolsósorban még két csodaszép, hófehér díszes lámpaoszloppal is meglepték a vásárlókat a 725-ös LEGO-tervezői.

Ilyen hosszas bevezető után vegyük szemügyre a doboz legszembetűnőbb részét, a fedőlapot: A kislány fotója alatt rögtön a főmodell látható, ez egy szépen kidolgozott, emeletes villa berendezett belsővel, erkéllyel, virágos kiskerttel, pálmafával és paripával. A megörökített életkép rögtön játékra csábít. (Egyébként az útmutató öt modellje közül szerintem ez sikerült a legszebbre.)

Az imént bemutatott szép épülettől balra egy berendezett hálószobát találunk, ez némiképp emlékeztet a korai „Homemaker” készletekre. Felette egy kisebb hétvégi ház látható. Ennek az a különlegessége, hogy a két darab 16x16-os szürke alaplap mozgatásával – a várakhoz hasonlóan – összezárható, ill. kinyitható. Összességében nem csupán az épület homlokzatát kapjuk, hanem összecsukva egy teljes zárt házhoz juthatunk. A Basic felirat mellé egy csak „kockákból” összeállított fehér színű vitorlást varázsoltak.

A doboztető felhajtása után ez látható

Nézzük meg a fenti képet egy kicsit közelebbről!
  
A tető hátlap alternatívái
A készlet egy újabb járművet kínál a kis hidroplán „személyében”. A tájékoztató szövegek mellett pedig egy ékszeres ládikát találhatunk.
Az oldal érdekesebb modelljei azonban inkább az épületek lettek: a bal oldali ismét egy zárható teljes ház, ami már sokkal nagyobb, mint a fedlap felső részén látott hétvégi ház. Nem lenne rossz az épület, de a tető részleges hiánya miatt nekem ez nem tetszik annyira. (Vagy az is lehet, hogy ezt egy lapos tetős emeletes apartmannak szánták, nem tudom.) Mindenesetre szerintem sokkal jobban sikerült a vele szemközt lévő világítótorony és a kis csónak. A fehér panelok is sokkal jobban mutatnak ebben az épületben. Nagyon helyes a beállított életkép, amint a lány üdvözli a messziről odavetődött „tengerészt”.

A belső tálca és az útmutató

Nézzük meg az oldallapokat is!

Ide nem sok minden került, csak egy ismeretlen pénznemű „75.00”-ös árcímke
– Valakinek van ötlete. milyen országból származik ez alapján a doboz?
Ft-ban már akkoriban is ezres nagyságrend lehetett, így az eleve kizárva.

Vele szemben az alkatrészleltárt találjuk


Egy jól játszható belső jelenet a következő oldallap témája: Anyuka a konyhában serénykedik, amíg Apa előkészül a nappaliban az ebéd elfogyasztására. Aranyos.

Fodrászszalon!

Pár kockából milyen kis ötletes fodrászszalon állítható össze! Van itt tükör, profi burás hajszárító, váróterem kislámpával és még egy virágcsokor is bekerült ebbe az életképbe.

A hátoldal
A hátoldal kínálja a legtöbb alternatívát, szám szerint ötöt. A legviccesebb a bal felső kínai házikó és a kis ázsiai hölgy. Az autentikus kalapka megvan mindenkinek? Mellette egy kis sétakocsikázás látható, felette pedig egy lovarda és egy buszmegálló kapott helyet.

Az alsó két épület egyike egy trópusi étterem lehet, legalábbis a székek és poharak erre engednek következtetni. A kisfickónak épp meggyűlik a baja a papagájjal, amit sehogy sem tud leimádkozni a lámpaoszlop tetejéről. Ennek ellenére a jókedve töretlen, legalábbis erre enged következtetni az arcán bujkáló mosoly.

Az utolsó, villát ábrázoló kép egy romantikus jelenet is egyben: A délceg lovag szép szoknyás kedvesétől elbúcsúzva hamarosan elvágtat fekete paripája hátán a naplementébe. (Egyébként ez a házikó is egészen szép, sokat segítenek a lámpaoszlopok, amik most sima oszlopként az épület homlokzatát díszítik.)
A hátlap egy kicsit más szögből
Játékra készen

Összesen 15 darab ötletet sikerült összeszámolnom a dobozon, ebből öt összeépítéséhez kapunk részletes útmutatást a leírásban. Azt hiszem, ez tisztességes mennyiség minden szempontból. Nem hiába jelenti még ma is sokunknak a Basic szó a nagybetűs LEGÓZÁST!

A búcsú pillanatai...
/A korabeli  magyar és angol nyelvű
katalógusok összevetése/
(Érdekesség, hogy a most bemutatott 725-ös doboz szinte bizonyosan nem hazánkban került forgalomba. Erre két dologból következtetek az ismeretlen árcímkén felül: a fedlapot szemrevételezve a LEGO logó mellett egy nagy „System” feliratnak kellene virítania, míg a „Basic” szöveget a jobb alsó „7+” felett kellene találnunk. Valamint még egy eltérő apróság; a kislány fotójának az árnyékolása pont a másik oldalra esett egykor az itthon forgalmazott példányokon.)

Mindezeken felül még két dolog mondható el erről a szettről:
Egyrészt benne van a lehetőség, hogy a 6376-os olasz étteremhez hasonló „jóságot” hozzunk ki belőle, másrészt az épületek nagy száma miatt eszünkbe juthat a manapság divatos „Creator”-széria házépítős vonulata is.

Nektek mi a véleményetek, mennyire jó vagy inkább idejétmúlt ez a készlet? Véleményem szerint járművekben talán kicsit gyengébb, mint a kortársai (pl. 715, 735), de épületekben és játszhatóságban magasan van a pontszám!

Köszönöm, hogy végigolvastátok!
 
u.i.: Ha valami csoda folytán sikerülne beszereznem a 7+ sorozatból hiányzó két utolsó Basic készletet (722, 730), nem leszek rest, és ismét Hátoldali legózunk!

7 megjegyzés:

 1. Nálunk is előfordulhatott ilyen doboz,mert a ,,System" felirat 1992-től került fel a dobozokra tehát ez még vagy 1990-es vagy 91-es verzió :)Természetesen az árcímke miatt nem itthon került ez a példány forgalomba :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszi az infót, minden nap tanul valamit az ember. Köszönettel:

   Törlés
  2. Nincs mit! :) Remélem nem vetted okoskodásnak azért :) Sok készletnek van Systemes és Legolandos verziójú doboza amit 1990-ben vagy 91-ben adtak ki,például a 6034-es Black Monarch Ghost készletnél találkoztam ilyennel onnan ered az infóm :)

   Törlés
  3. Szia! Dehogy vettem okoskodásnak, sőt, legalább megtudtam, miért van két verzió a dobozból. Szóval, köszi! (Azonban, bizonyos dobozoknál (pl. 6285, 6270, stb.) biztosan van eltérés az USA és a többi verzió között, de akkor ez nem olyan.)

   Törlés
 2. Mennyiért sikerült beszerezni? Úgy nézem elég szép állapotú dobozt kaptál.
  Lesznek a későbbiekben más Basic végigjátszások / hátoldali legózások is?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Most láttam egy eladó példányt dobozzal - nem ezt a fajtát, hanem a Systemes feliratút - 8000 Ft-ért egy hazai oldalon. (Árát tekintve szerintem ez még korrekt.)
   Az "E" betűvel kezdődő, és "X"-re végződ oldalon van fenn több másik készlet "társaságában" Pápán.

   Üdv!

   Törlés
 3. Szia!
  Egy hazai webshopban vettem, ahol foglalkoznak használt készletekkel is. Nagyon korrektek voltak, 100%-ban hiánytalan volt, szinte "verdefényes" kockákkal.
  Az ára kereken 5000 Ft volt; szerintem megérte.
  A korábbi Basicek - amik dobozzal vannak meg - már fent vannak az oldalon, sajnos több nincs nekem. Pontosabban megvan még a 715 és a 720 is, de csak útmutatóval, doboz nélkül.
  Üdv!

  VálaszTörlés