7 Végigjátszás (alternatívákkal): 6846 Tri-Star Voyager (1984)


Némi pihenő után ismét visszatérünk pár készlet erejéig a klasszikus űrjárgányok világába, s mivel ugorhatnánk neki ennek a jelentős feladatnak, ha nem egy utazgatásra szánt kis hajóval, mely a hét tengert meghódító Szindbád egyenesági csökkent értelmű rokona a maga három csillagnyi hatótávot sejtető elnevezésével.


Téma
A csillagközi luxusutazások, a profi magángépek széleskörű szakértője, az LCS International belépőszintű (3-csillagos) yachtja számos szerencsevadász álmai közt szerepelt első megjelenését követően még hosszú évtizedekig, így egy idő után szinte elkerülhetetlen volt a velük való találkozás, akárcsak útban a szomszédos bolygóra is. Az LCS – öreg rókaként a szakmában – ennek óriási reklámértékét, s lehetséges hátulütőit is hamar felismerte, így finom egyediséget kezdett kölcsönözni minden darabjának, majd – mint meglátjuk – az azonos gyártósoron való gyárthatóság, így a maxiprofit reményében számos, minden igényt kielégíteni igyekvő termékcsaláddal rukkolt elő. Ennek végeredményébe pillanthat ma bele, ki nem rest átfutni az alábbi sorokat.

Statisztika
BL ár (használt): 1.200,-..7.700,- (kb 2.300,- forintot csengettem érte, és hát igen jó formában volt/van a kicsike – gyűjtői darab)
BL ár (új): 22.400,-
Kockaszám: 66 db (saját doboza, Peeron), 64 db (BL)
Minifig: 1 fő, piros gúnyában
Alternatívák: 3 db, összeépített állapotban fotózva
Doboz: USA-fazon, szimpla tégla, Legoland szalag és elemszám-jelölés elől, megnevezés az oldalon, az alternatívák pedig a hátul.

azért nyálcsordítón mutatós ez...


Alapkészlet
A dobozkában a jól ismert gazdaságos leporelló útmutató szorong a kockák mellett, s alternatíva már nem lelhető rajta, köszönhetően a gigantikus mennyiségű elemre visszavezethetően bonyolult és számos építési lépésnek.

nem vasalt, nem szakadt, nem gyűrött...

Elmolyoltam egy darabon a darabkák szín szerinti szortírozásával, csak a poén kedvéért. Egész mutatós lett. A számos ilyen-olyan lap mellett jócskán megfigyelhetők CS-elemek, és a kedvenceim közé tartozó piros antennák is ott vannak. Elégedetten szemléltem a kupacot.

az arany embléma - szokásosan örömömre szolgálva - sértetlen

A főmodell – ama csodás Tri-Star Voyager – egy moduláris űryacht, azoknak, akik még a toalettre is saját járművel szeretnének igyekezni. A kis repulziós rásegítésű ionhajtóműves sikló-egység felületsimításra használható mikro-dezintegrátorokkal van felvértezve a maximális kényelem érdekében. Tuti választás minden feltörekvő csilliárdos részére.
A csillagközi bolyongást lehetővé tévő szárnyas modul építésének első lépései kissé meghökkentőek, aztán kialakul a fedlapról már ismerős fazon, hátul csuklókkal, amik nagy menőséget adnak az egész szerkezetnek.


Amint kész a főegység, jön a döbbenet... Hogyan tudjuk a két modult egy egységbe rendezni?


Bizony, a siklót rá kell húzni a hajó gerincére, s így gyönyörű, stabil (?) együttest alkotnak.

remélem látszik...Hátul csillagközi kommunikátor-antennák figyelhetők meg, a sikló/vezérlő mellett későbbi bővíthetőségre utaló rögzítőpontok, a mikrodezintegrátorok előtt pedig mélyűri utóerősítők nyújtanak kényelmi és biztonsági funkciókat. Kétoldalt, a szárnyvégeken mikrorakétás manőverező modulokkal egybeépített turbólézerek találhatók, a védőpajzs-generátort pedig az első pirozafír kristályok mögött leljük.
Két bekezdéssel előbb raktam egy kérdőjelet a stabilitást ígérő mondatomba. Nos, rakhattam volna felkiáltójelet is, hiszen a hátsó, csuklókon mozgatható szárnyak a vízszintesből kimozdítva tökéletesen lezárják a sikló visszaútját, így az – minden irányból körülzártan – pompásan teljesíti pilótafülke funkcióját.
hoppá!

stabil, mint atom...

Alternatívák
3 a magyar igazság, s bár ez nem magyar, de ennyi alternatívát mutat be a doboz hátoldalán. Mint már több ízben említettem, ily kevés elemnél különösebb nehézséget biztos nem jelent akármelyiket megépíteni.

Az első, nevezetesen B-nek elkeresztelt modell a harciasabb fellépésű újgazdagok kedvence, bizonyos Skyfrog becenevű, a főmodell hatótávolságának csak 2/3-át, ám tűzerejének sokszorosát biztosító űrsikló.

elég furán indul...

Tripla ionhajtómű szolgál kivételes fordulékonysága zálogául, szárnyvégein turbó-dezintegrátorok, orrában iker turbólézer, a pilóta körül pedig kísérleti, ám kifinomult instant teleportáló-életfenntartó komplexum került kialakításra. Ez bizony minden rosszfiú álma. (Ezzel együtt persze Pofa Steve állandó célpontjainak jó részét is ezek a járgányok teszik ki)

nagyon durva tűzerő figyel a fedélzeten...A C-modell a Fhloston Paradicsom látogatóinak is nagy kedvence lehetett volna, ha azzal mutatott volna némi időbeli átfedést, ám így is megállapíthatjuk, hogy a luxus iránt fogékony középkorú tehetősek nagy kedvencéről van szó. Fegyverzete inkább csak jelzésértékű, ám a csillagközi prémium-kategóriás telekommunikáció minden kelléke ott fityeg rajta, s méretei csakúgy impozánsak, mint az általa biztosított dupla hatótáv.


letalpalva - merthogy ilyet is tud ám!

könnyen szervizelhető...D-modellként debütál a következő fazon, mely egy meglehetősen hagyományos vonalvezetésű csillagközi jármű, szokványos fegyverzettel, ám jelentősen feltupírozott képességű hajtómű-komplexummal. A két ionhajtómű mellett páronként pozícionálható fotonrakéta-csoport adja a meghajtás gerincét, így a kategóriájában legnagyobb hatótávolságot biztosítva. A klasszikus formaterv miatt óriási tömegek kedvence lett igen hamar.

kényelem mindenek felett...
Ujjmenés
A C-modell csekély anyagfelhasználása nyomán felmerült bennem némi kiegészítés gondolati igénye, s hamarost a tettek mezejére léptem: kinek űberluxus yacht az igénye, nem spórolhat a bolygó-felszíni közlekedést megkönnyítő személyi libegőn sem, így a kimaradt karosszéria-elemekből ezt sikerült összepofoznom. Legyen ez az E-modell.
Extravagáns megjelenésével, multifunkciós fotonvitorlázatával és totálisan automatizálható vezérlésével ez a Páva-osztályú sikló a milliomos-csemeték kedvence. Tetszőleges menő hanghatással felvértezhető, gyorsulási mutatói felsőkategóriásak, s pillanatok alatt a pilótára vonja a széles tömegek figyelmét, így eme F-modellnek inkább a bátor kisebbség a célpontja, mintsem a “szégyenlősebb” többség.


Értékelés

Ötlet: 4/5
A prímán rögzíthető két-modulos kialakítás nekem nagyon bejövős, jóllehet a pilóta előtti traktus kissé prosztónak tetszik. Kis fejlesztés még ráfért volna, de hát ilyen is kell. Szép a színvilág, és az egész formavilága is rendben van.

Alternatívák: 4/5
A B-modell kissé széthúzott, harciasabb fazon, annyira nem ömlengés-kiváltó megjelenéssel: 4
A C-jelű luxusyacht túl csekély elemszámból készült, emiatt valamelyest ritkás hatású: 3,5
A 3., azaz D-modell minden irányból megpakolt fazonja számomra a nap kedvence, nem is bonyolítom tovább: 5

Átlagot képezve ez 4,125, kerekítve négyeske.

Kockák és doboz: 4,5/5
66 darabból álló szett, elég jó arányokkal. A doboz a szokásos jóságokat nyújtja, sajnos azonban csak egy fickót kapunk hozzá, igaz, a szetthez illő piros színben. A fehér-kék összetétel amúgy is jó.

Továbbgondolhatóság: 4/5
Kicsit eltolja a továbbgondolhatóságot a nagy szárny-elem és a rengeteg szárnyvég jelenléte, de azért jól kezelhető.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Stabil, több ponton meglepően jól viselkedő szett, kedveltem az építkezést úgy az alap-, mint az alternatív modellek tekintetében.

Összegzés: 21/25
Húsz pont felett vagyunk, ami ismét szép teljesítmény, s szubjektív megítélésemmel is elég jól egybevág.
 

7 megjegyzés:

 1. Nagyon jó kis járgányok, az F modell különösen bejön :) Tényleg szép állapotban van, a kis emberke logója meg szinte csodával határos, nem csoda hogy olyan lelkesen építi át a járművét. A délutáni kávét széppé tetted, köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hja kérem, aki napjában többször hódol a feketelevesnek! :) :) :)

   Örülök, hogy tetszett. A minifig aranyló díszének bizony örvendezek, igyekszem olyan használtat venni, ami konvergál a tökéleteshez.

   Törlés
 2. Ez most nagyon OFF lesz, de ide írom:

  Mi van az oldallal? Annyira szerettem, h szinte minden nap valami izgalmas, érdekes, új dolog volt, sok sok színvonalas végigjátszással. Most meg már vagy 2-2,5 hete szinte semmi friss anyag. (A fenti cikk éppen kivétel, de egyébként.)

  Üdv!
  Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bejöttek nem várt események, amik a "családi blog" ütemtervét megborították, szimplán nem volt időnk blogolni, ennyi.
   Ezt természetesen sajnáljuk, nem így terveztük, de már készülnek az újabb posztok.

   Törlés
 3. Szia Zoli és Mindenki!

  Épp holnap indítom újra a "Tesók"-at, és még cirka 16 cikken dolgozom egyszerre, hogy a pördületet sikerüljön újból megfelelő szintre hozni. Általában sikerül az ilyen időválságos időszakokat áthidalnunk kölcsönös kisegítő akciókkal, de most mindannyiunknak egyszerre nem volt ideje :)

  És akkor egy kis kívánságműsor: milyen témában örülnétek végigjátszás(ok)nak? Nyilván nem biztos, hogy tudok idomulni a kérésekhez, de hátha. Régi/új téma, fősodor, vagy kevésbé elterjedt/ismert/szeretett kicsi/nagy stb. Akár téma, akár készletszám, akár lista, bármi jöhet, így év elején egy kis közösségi kedvenc-felmérés hátha jól jön... Rajta!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én személy szerint bolond classic city-s vagyok, vágyódó szemeimet a classic space felé vetve. A reggeli kávé, tesóság ezen okból mindig nagyon tetszett. Imádom a hátoldaliakat is, örülök az ismert készleteknek, de mindig szívesen látom az újakat is. (És lassan egy éve várok türelmesen, de nem követelőző kicsi kőként a Rékocs által beígért 6692 hátoldalira.) Amit nagyon szívesen látnék, az a 32x32 baseplate-es classic town-os készletek hátoldalizása. A lehetőségeim sajnos nem terjedtek odáig, hogy ezeket dobozzal szerezzem be, meg ugye nem is túl sok van meg :)

   Hajrá az oldalhoz, ha kicsi kimarad, az se baj, inkább mint hogy munkának/tehernek érezzétek!

   köszi

   Törlés
  2. Ajjaj, 6692... azt én (is) ígértem. Megvan a doboz, lefotózom, utána Rékocsé a pálya. Nem tökéletes a doboz, de fényképre érdemtelennek sem mondanám. Majd kiderül.

   Bolondságod átérzem, és kívánom 2014-re a széleskörű, nyugtatólag ható szettek tömkelegének beszerzését :D

   Törlés