1 Végigjátszás (alternatívákkal): 10656 My First LEGO Princess


megfelelő szintű kihívás a célközönségnek
Nem csak mindig az UCS Super Star Destroyer szintű cuccokkal foglalkozunk, s most ez annyira igaz lesz, hogy igazából a kislegózni kezdő korosztály szüleinek lehet érdekes a mai poszt. A “My First...” nevezetű szettek az idénre beharangozott Juniors téma egyik kezdeményének tekinthetők, s most ezek egyikét szedem ízekre. A régi, kisebb-nagyobb, hasonló korosztálynak szánt dobozkák és vödrök nagyjábóli ismerete adott némi elvárási halmazt, így nem nulláról kellett valamilyen képet kialakítanom magamban, ami akár könnyebbségnek is bizonyulhat a végigjátszás során. Nagy bonyolultságokra persze ne számítsatok, elégedjetek ma meg egy egyszerűbb, lineárisabb látvány- és érzelemvilággal.


Mi ez?
A kicsik hamar öntudatra ébrednek, s észlelik: apa-anya sokkal kisebb, cukibb kockákból rakja össze autóját, városát, miegyebét, mint ő, szegény elnyomott, akinek csak ez a böszmenagy Duplo jut, holott amazok láthatóan jóval nagyobbak, tehát az lenne a minimum, hogy a szülők játsszanak a nagylegóval, a gyerek meg a picilegóval. A váltást előbb-utóbb mindenki megéli, és a LEGO erre igyekszik is lecsapni, néhány évente változóan hangzatosnak szánt nevű szériáival. A 2x kockák, majd a panelek alkalmazása visszatérő jellegzetesség lett, és hol egyik, hol másik javára billenget a mérleg. A mai darab láthatóan kocka-alapú, ami az én szememben jópontnak számít. A lányokat és szüleiket sztereotipizált borítókép és tartalom igyekszik elcsábítani: a rózsaszín színvilág, a ló, a hercegnő (bár egy nyamvadt korona, diadém, akármi sincsen szegénynek, így akár elsőáldozó, májusegyünneplő, vagy bármi egyéb szerep is lelkiválság-okozás nélkül ráosztható). A dobozkép ezen felül – nem izzadságverősen öntömjénező módon – több változatot is felvonultat, ami a hátoldalizás és a Creator-alternatívák rokonságába vezeti ezt a dobozkát. Újabb jópont. Ezután már kíváncsian vártam, mi sül ki az egészből, úgyhogy neki is ugrottam, persze számítva az elhanyagolható szintű kihívásokra.

Statisztika
Ár: 1.890,-..2.490,- (2.290,-)
Kockaszám: 88 db
Minifig: 1 leányzó, díszes szoknyával, és szimpla fekete nadrággal, hogy több szerepben is tetszeleghessen
Alternatívák: 5 db, melyből kettő a hátoldalon nagyban is feltűnik, a többi csak az útmutatóban szerepel, illetve annak hátoldali képén igen apróban
Doboz: a kisebb példányokra jellemző, kissé matt hatású, vékonyabb kartonból készült tégla

hangulatos, változatos

Alapkészlet
A kis, kézreálló doboz egy nagyobb zacskóban a nagyobb alkatrészeket, egy csekélyebben pedig a kisebbeket tárolja, míg a rózsaszín várelem (szinte hallom Depi fájdalom-szülte sikolyát :) ) és a barna (Friends-irományaimon, vagy saját tapasztalaton edzett olvasók már jól tudják, ez lózsargonilag sárga) paci védőhuzat nélkül leledzik benne.Mindezeken felül kapunk ám útmutatót is, nem is akármilyet. Már az előlap meggyőz minket ama jóságról, melyet felvonultatni szándékozik, belül pedig érdekes módon nyomatja a kreativitást, ugyanis bal oldalon 1-2 lépést mutat be, míg jobb oldalon a kívánt modell végeredménye szerepel, meglehetőst gusztusosan tálalva. A főmodellnél az építés szinte végigvihető az útmutató alapján, az alternatíváknál viszont már csak elindítja a kis építészt, de persze sosem hagy megoldhatatlan bonyolultságú feladatot rá. Szerintem ez nagyon menő ötlet a LEGO részéről, és nyugodtan átvehetnék a fejlettebb szettek is, hátoldalizásostul.Az elemek felesbe csajosak és a maradék is élénk. Az apró elemek sokasága kissé furcsának tűnik a célcsoport ismeretében, de lehet, hogy csak simán rosszul gondolom. A lapok és az 1x kockák szintúgy hasonszőrű mennyiséget mutatnak a 2x kockákhoz, ami szerintem se pro se kontra nem bántó. Jól használhatóvá teszi az egészet, de nem is akar nagyon menőzni.


Ha már van minifigünk – ami nélkül nem is beszélhetünk manapság tisztességes picilegóról, ugyebár – hát nézzük meg, mi fán terem. A kisasszony egy hercegnő a hírverés szerint, amit igyekeztek szép öltözékkel bemutatni, ha már fejéket nem kapott. Jóllehet a herceg szokott előírásszerűen szőke, fehérlovas lenni, de most hősnőnk is szöszi, nem különösebben jó, de nem is rossznak mondható hajzattal. A felső hátoldala nem festett, így képet sem lőttem róla, viszont az eleje elég csinoska, csak ebben a készletben fellelhető, és a 2009 óta össz-vissz 4 szettben megjelent szoknyával együtt kifejezetten jó lett.

libapásztorlány vagy hercegnő? a döntés a játékos kezében van

a szoknya mintája microscale színpadi függönyként is teljesíthet szolgálatot

Nadrágja is van a kis fenségnek, méghozzá jóféle, univerzális, festetlen fekete lovagló-alkalmatosság. Nem mondom, hogy nagyon ütős, merthogy nem az, de szódával elmegy, a széleskörű használhatósága miatt meg direkt jó.


Vessük most meg lábunkat, s rakjuk össze a főmodellt. Kicsiknek sem fog órákig tartani, és a sikerélmény garantált. Íme az egyes részelemek:

lóápoló-center...


egyszemélyes lovaskocsi - egyszerű, nagyszerű

minikastély, hurrá!Amint az utolsó kocka is helyére kerül, mehet a játék...

lovaskocsi, palota, mi kell még?
virágápolás, vagy hercegvárás?

tartsuk jól a lovat!

kukucs!

Ez a készlet nem a szűkre-méretezettségéről híres. Alkotásra akarja nevelni a gyerekeket, nem zárja be a lehetőségek kapuját, és egy-egy modell mellett bőven akad maradék is.


Alternatívák
5 (!!!) alternatív modellt kínál a kis készlet, ami igen szép teljesítmény. Gyorsan végigfutok ezeken is. A B-modell egy lovas akadálypálya, számos akadállyal és jó sok maradékkal.

vizesárok...

hozzá ugróakadály...

ez meg füves szakaszra való ugróakadály

hoppá...
A maradékok sokasága arra ösztönzött, hogy bohóckodjak össze egy hercegnőhöz illő kilátót. Így sikerült:A C-modell a leányzó hálószobájába kalauzol el minket. Semmi fejlett építési technika, semmi különleges alkatrész. Csak tiszta alapjáték, de nagyon ügyes, beazonosítható, játszható.

pipereasztal plusz zsámoly...

készül az ágy...

teljes a kép az éjjeliszekrénnyel

Flúgországi ihletéssel csináltam egy valami-izét – mondjuk csajszis kém-drónt vagy amit akartok... Csak kiváncsi voltam, mi lesz ha a maradékot elkezdem összebiggyesztgetni :) Ne minősítsétek, ha nem muszáj...


A D-jelű változat kis tornya valódi Aranyhaj-bújtató, a lovaskocsi meg az eredeti modell átszínezését adja valamelyest.


kész a kistorony...

és már mehet is a játék...
E-modellben öltött testet a ló tápérték-habzsolási központja. Ezt nem tudom, hogy magyarrázza el a szülő a gyerkőcnek, így bízzuk inkább a fantáziára. Nem rossz, de a zöld oszlop olyan funkciótlan valami.


külső-belső egészség
F- azaz ötödik alternatíva következik. A Spanyol Iskola kutyafüle ahhoz, amit kapunk. Díszes kapu, és pálcával lóidomárkodó lány. Jópofa, ezer óra játék lehetőségét rejti magában, de csak ha van a kicsinek fantáziája.

A maradékból összeraktam egy kis nyúlárnyékot is, szintén kísérleti jelleggel.

föl...

le...

Értékelés

Ötlet: 5/5
A kicsike-korosztály ilyen jellegű megcélzása nekem üdítően hat. A számos alternatíva, a színválasztás, az elemek, az útmutató, mind egy hatalmas, jól együtt lévő egységet alkot, és szerintem kitűnő ötletet valósít meg hasonlatos módon.

Alternatívák: 4/5
B: tapasztalatom szerint a kislányok többsége imádja a lovakat, lovazást, az akadályverseny pedig alapból jó téma, és az újfajta nyiha még ugrani is szebben tud: 5
C: lányoknak hálószoba? tuti választás, hacsak nem rázza őket a hideg a babázás gondolatától, ám ez esetben az egész szett megvétele hiábavaló, tehát: 5
D: a kis házikó lovaskocsival az eredeti téma downgrade-jének tetszik, de még mindig jópofa, játékos, és teljesen rendben van: 4
E: ez a lópipere és -zaba központ szerintem nagyon nem ütős. El lehet vele pöszmötölni, de gyenguska: 2,5
F: bújj-bújj-zöldág típusú “íves” kapu az idomított cirkuszi lónak, porondra-lépés szimulációjához. Nem sokkal, de jobb az előzőnél: 3,5

Ez egy négyes átlagot még így is kihoz, pláne, ha a számosságot külön is értékeljük.

Kockák és doboz: 5/5
88, változatos darab, egyedi minifig, csak itt fellelhető világos rózsaszín várelem, ló, hátoldalazós doboz, mi kell még?

Továbbgondolhatóság: 4/5
Arra való :) Némi nehézséget azért okozhat, a kevés lap miatt, de nem vészes

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Szuper-álomszerű, korosztályi eltévelyedésektől mentes, stabil, ötletes, fantázianövelő... szóval nagyon rendben van.

Összegzés: 22,5/25
Amikor elkezdtem, nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz nálam. No nem ebbe akarok beruházni, de a megcélzott körnek ez egy tökéletes vétel lehet. Amint viszont már kitértem rá: babázást utáló lánynak NE!


1 megjegyzés:

 1. Szerintem ez egy nagyon jó kis készlet. (Nem nekem szánták, de a célközönségnek szerintem csillagos 5-ös.) Egyrészt az ára nagyon családbarát, van benne paripa, variálható hercegkisasszony és még sok-sok (lányoknak) hasznos elem.

  Az alternatívák és a "tálalás" miatt újabb jó pont, valamint a végigjátszás is kihozta a maximumot a szettből. Szóval, szerintem ez nagyon jó így ahogy van.

  Karácsonykor én is gondolkodtam a polcok előtt, hogy az unokahúgoknak ezt vegyem meg a mesekönyvek mellé játéknak, vagy egy kisebb Friends szettet, de végül is a Friends mellett döntöttem, de szerintem ezt sem bánták volna a lányok.

  Szóval, szerintem ez egy közel 5/5-ös szett, szóval, tetszik!

  Üdv!
  Zoli

  VálaszTörlés