4 Nagyban űzik - 1. rész

A LEGO időről időre felvesz tervezői gárdájába különösen tehetséges, netán széles körben elismert MOC-építőket, ám nem mindenki akar átjutni a kemény rostán, inkább saját útján járva teszi pénzzé LEGO-művészi hajlamait. A LEGO - merev álláspontjai dacára - úgy döntött, az általa érdemlegesnek tartott alkotókat mintegy kitüntetésként Lego Certified Professional (LCP) címmel illeti. Ezen alkotók egy meglehetősen szűk réteget alkotnak, s most induló poszt-sorozatunk az ő alkotó munkájukra igyekszik kitérni.

bizony nem kicsiben nyomatják...
Első áldozatunk a Föld túloldalán tolja az ipart, hiszen tőlünk 15500 km-re, Ausztráliában, Melbourne-ben székel. Ryan McNaught, alias "The Brickman" - aki állítása szerint sosem nőtt fel (jóllehet házas, és ikerfiai vannak) - pillanatnyilag az egyetlen LCP a déli féltekén. IT menedzserként cseppet korlátok közé szorítva érezte kreativitását, melynek kibontakoztatását végül egy gyerekek és felnőttek által széles körben fogyasztott médiumra bízta, s számos díjnyertes munkája, rengeteg elismerés és miegymás után így lett belőle hivatalosan is elismert profi.

szinte hallom: "Nekem nyolc. Fél nyolc."

Néhány apróságot is elárul magáról:

- mozaikjai 400 AUD-tól indulnak, s az ár nőttön emelkedik, ahogy a méret és a bonyolultság nő

figyeld a poént!

- szobrai, épületei egy alaplapnyi méretnél még csak néhányszáz AUD-ba fájnak, ám méteres szinten már közelítik a csillagos eget

minden szentnek maga felé hajlik a keze?

- legós eseményeken, forgalmasabb csarnokokban, üzletközpontokban is kiállítja alkotásait, és számos díjat, elismerést tudhat magáénak

Elvis, a helikopter is közszemlére lett téve a maga 100.000 darabjával...

...vesztére. A vandálok nem kímélték. (†2013. június 27. 21:40, Queensland, Cairns Central shopping center)

- cirka 5-millió elemmel - az extrém kívánságokat leszámítva - bármivel viszonylag gyorsan megbirkózik, és ha vesz is készletet (hajjaj, de mennyit), a matricákat megtartja későbbre (ez a később nála évszázados távlatokba veszhet)

velük élőben is sikerült találkoznom...

- végül, csak hogy megnyugodjatok: neki is kín az elemek szortírozása, tárolása

bizony, még így is...

Ízelítőnek ennyi, de a forrásokat érdemes képileg átszemezgetni, ugyanis ott számos ismert és kevésbé ismert, ám fantasztikus alkotással találkozhatunk :

- honlap
- Flickr oldal (képekért ide)
- no és persze a jó öreg gugli is ott van...

4 megjegyzés:

 1. Isten látja lelkem, nem az irígység beszél belőlem, de szerintem aki ilyen nagy méretben legózik (jellemzően brick-ekből), azért az annyira nem kihívás. El kell ismerni, hogy kell hozzá művészi hajlam, amíg szobor szinten megtervezi (vagy 3d-ben rétegenként tervet csinál egy programmal), de onnantól mint lego nekem annyira nem mond sokat. Inkább kihívás felismerhetően microscale-ben alkotni. Főleg egy ilyen 6x2m-es mozaik. Inkább birkatürelem kell hozzá szerintem. Aki nem ért egyet, könyörgöm magyarázza el a kihívást az _építés_ részében :)

  köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kulcs a következő: ezek művészek, nem MOColók. magasról tesznek a mainstreamre, a mechákra, a microscale ezerbillió-funkciós traktorokra, csakúgy a PF-re. Ha a kitalálmányukhoz kell, felhasználják, ha nem, érdektelen a cucc. Nem vászonra festenek, hanem alaplapokra ABS-lapokkal, nem márványból faragnak szobrot, hanem ABS-ből építik, nem gyufából építik fel a Parlamentet, hanem legóból a Colosseumot stb. Mint minden művészeti ágnak, ennek is megvan a befogadó, és az elutasító közönsége. (Mondjuk egy eredeti Kisfaludy márványszobrot persze messze többre becsülök egy akármekkora ilyen műalkotástól.) A kihívás tehát az építés részében ott van, hogy vajon jó volt-e a tervezés, és van-e türelme az alkotónak. Meg még vagy száz faktor biztosan, de én nem tudom, nem vagyok művész. Továbbá: ezek jórészt pénzzé teszik, amit építenek. Megrendelik tőlük, megcsinálják, eladják. Innentől ez már nem is tudom mi, de lényegtelen is, a remek MOC-okról és elképesztő képességű készítőikről majd egy későbbi tematikus posztsorozat fog regélni, ebben a sorozatban meg lesz ettől jobb-rosszabb egyaránt.

   Törlés
  2. Remek nézőpont, valószínűleg az volt a bajom, hogy rossz kontextusban néztem. Mondjuk, ebben sokat segít, hogy mindig felbukkannak tematikus hírekben. Most tényleg nem piszkálni akarok senkit, a cikk is jó, most majd más szemmel nézem, csak gyenge képességű plüssmackó vagyok. A mechákkal megfogtál, most van egy hasonló projektem, remélem azért van benne legalább két érdekes vonás :)

   Törlés
  3. Hát, lehet hogy elbaltáztam. A cikk elején kellett volna tisztáznom, hogy nem szívszerelmi sorozatot indítok, csak egy szűknek mondható rétegnek az ehhez a matériához való egyedi hozzáállását akarom megmutatni. Szóval jogos a hozzászólás, nem is vettem piszkának :D

   A mecháról (vagy hasonlóról) pedig - amint kész - tessék beszámolni! Ígérem, nem ebben a sorozatban fog megjelenni, még ha addig LCP-vé válsz, akkor sem :) "Magasról" kezdetű mondatom ezekre a művészjellegű fickókra vonatkozott, nem rám; én legfeljebb a "felnézek rá, mint tyúk az ABC-re" szlogennel dobálózhatok mondjuk egy jól sikerült mechával kapcsolatban.

   Törlés