8 Nyugodt pillanatok, avagy katalógusvásár 2. rész

Folytassuk a katalógus lapozgatását. A múltkor eljutottunk a Creator készletekig, addig legfőképp az apróbbak igényeit taglaltuk.

Most következzék a nagyobbak világa, egyből a CITY készletekkel, némi vérengzéssel.

A 60018-as Betonkeverő, 4432 Szemétszállító és a 4433 Motorszállító megvan, a többi?  Nem, köszönöm, ötlettelenek, semmi extra nincsen egyikben sem, az Óriás (Bigfoot?) szállító 60027 pedig kifejezetten taszít. Ennyire nehéz kitalálni valami jót, ötleteset? A 4429 Mentőhelikopter arányai nem stimmelnek, akkora a forgószárnyú, mint a kórház maga, de ettől még egyszer összeraknám, habár nem nagy lelkesedéssel. Szomorú, de ez van.

Újra a régi ismerősök, némileg átforgatva most parti őrségként. A hajót piros törzzsel eladhatnánk tűzoltónak (tetszik a hhátsó fedélzet és a kutasz tengeralattjáró), a torony is rémlik valahonnan. A 60013 Helikopter nem rossz, de ez a cápás hangulat már mindenhol visszaköszön. A 4*4-es jármű, háát, nem tudom...

Légierő, újrafeldolgozás ismét. A 60021-es Teherheli "Osprey" tetszik, ilyen még nem volt, de maga a 60022 Teherterminál és a 60020 kisegítő teherautó már lerágott csont.

Az elmaradhatatlan tűzoltóság, lerágott csont a köbön. Ez nálam már a sokadik bőr, százszor inkább egy 80-90-es évekbeli szett a témából, mint ezek.

Detto, képtelenség, hogy egy városban ennyi tűz és rendvédelmi szerv legyen. Ha meg létezik ilyen, továbbképzésre el lehetne küldeni oda országunk vezetőit. Pisztoly a fejemhez, de akkor sem tudnék olyat mondani, ami egy kicsit is megmozgatná  a fantáziámat. Talán a 60007-es rendőrverdája, tetszik a szélvédője.

Nem, nem. A rendőrhelikopter "Chinook" verziója esetleg, de ezek az autók harmatgyengék. Az űrtémák meg sehol nincsenek a régiektől, erre nem lehet büszke a LEGO, nagy egybeelemek halmazai.

Végre valami pozitív! A bányász téma nekem tetszik, megvan a főkészlet és pár kisebb, talán egyedül a 4203-as Exkavátor szállító jöhet még, ami habár nem különbözik az általam lehúzott városi járgányoktól, de a színei és a masina rajta tetszenek. A hatalmas Dömper jobb volt a régiben.  A vasút témához sokat nem fűznék, a piros gyorsvonat már régóta kapható, ára az egekben mára már, anno 22e-ért nem vettem meg 2 éve, most már 3 dobozzal is beruháznék a PF funkciók miatt, de ugyanúgy nem a szívem csücske. Mennyit változik a világ :-)

Nem olyan régen felajánlottak cserére egy 70404 Királyi Kastélyt, de valahogy furcsa utánérzésem támadt a régi Castle kapcsán. Azért elgondolkodtam rajta, de ha belevágnék a jelen témakörbe, akkor mástól venném el a forrást. Pedig ezek még jól is játszhatóak, nekem módjával, de tetszenek.

Ha már a legények nagyobbak lesznek, ezt a társasjáték vonalat mindenképpen kipróbálnám velük!

Na neeem, ezt az Addams Family vonalat nem akarom nézegetni, egyedül talán a steampunkos érzés az egyedüli pozitívum bennük. Ennyire azért nem kéne a gyerekeket hozzászoktatni a keményebb és kegyetlenebb "világhoz".

A következő 4 oldal a Chima nevezetű témához kapcsolódik. Esküszöm, hogy próbáltam a jót, a pozitívat megtalálni ezekben a készletekben, de vesszek meg, ha találok valamit is. Sem a mondanivaló, sem az elemek, sem az egész nem képes egy fikarcnyira sem empátiát ébreszteni szőrös lelkemben. Amennyiben én lennék a LEGO egyik ötletmenedzsere, az ötletbörzén tuti ordítva rohantam volna ki, mikor úgy döntöttek, hogy komoly összegeket invesztálnak a történet felfuttatására. És vesztettem volna, ugyanis nagyon megy a Chima, reklámjai és animációs sorozata folynak a csapból is, könyörgöm, ennyire ezt az agresszív, harcos, verekedős/kardozós vonalat kell erősíteni ennyi pénzből???
Képtelen járművek, eszement épületek és egy olyan világ ez, amit az én csökött agyam képtelen felfogni. Anno a szülők felháborodtak a Blacktron témán és eztán a LEGO lépett is, ezen miért nem? Mindegy is, százszor inkább Friends és cukiság, mint ez az agyrém. Úgy vélem, jó példa ez arra, hogy marketinggel és töménytelen pénzzel bármi eladható. 

Aki nem ért egyet, nyugodtan kommenteljen, nem harapok :-D

A hétre ennyi, jövő hétfőn jön az SW és Technic vonal némi Ninjago, Galaxy Squad és Hero Factory-s beütés mellett.


8 megjegyzés:

 1. Nos, ez nekem elég egyszerűen indul, és fejeződik be:

  City:
  - a múzeumi rablás majdnem meglett, de elszörnyedtem, milyen gizda
  - az űrsiklót ajándékba kaptam, nem is akárhogyan. Lesz miről beszámolnom.
  - másért nem is kepeszkedem

  Castle:
  - kicsit egyszerűsített a fazon a korábbiakhoz képest, de kíváncsiságból betankoltam (ha van valamire /erre, vagy bármi más szériára/ végigjátszás-kereslet itt nyugodtan jelezhetitek)

  Games:
  - hame guntam fele mésztem típusú dolgok ezek. Sima társasjáték, legókockákból. Null extra. Nem vagyok oda értük, de 1-1 így is becsúszik

  Monster Fighters:
  - bevásároltam, még az UCS házat is. Igény esetén írok.

  Chima:
  Berzenkedés ON. A kedvelt sárga miatt egy oroszlános várat mégis beszereztem. Lesz VJ.

  Ezek után már szándékosan nem nézek bele a katalógusba a jövő hétig, hadd lepődjek meg :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Eztán a Friends-eid kezdenek felértékelődni nálam :-)

   Törlés
  2. És ez most jó, vagy rossz nekem? (esetleg neked, vagy a világegyetemnek...)

   Törlés
 2. A City nem vonz. Böhöm nagy alkatrészekből készült járművek elég egysíkú tematika mentén. A parti őrség helikopter (60013) beszerzésén gondolkoztam, mivel megvan a '90-es évekbeli változata (6342 http://www.1000steine.com/brickset/images/6342-1.jpg), de nosztalgiafaktor ide vagy oda, nagyon egybeelemes ez is.
  A bányász cuccokkal kapcsolatban a mai napig értetlenül állok, mit esznek rajta a népek? Ugyanazok a cuccok vannak benne, mint az építkezéses készletekben, még a színek is stimmelnek. Sivár világ ez.

  A Kastély készletek nem rosszak, de nagyot fordult a világ. Régi készletekhez képest fordított arányosság tapasztalható a lovak és katapultok számát illetőleg. 1-1 paci mindkét oldalnak igencsak soványka és nem méltó a lovagkorhoz.

  Se a horrormesék se az állatjárgányok nem tudnak lázba hozni. Nem élhetünk a múltban, de tényleg erre van kereslet és igénye az eljövendő generációknak? Vagy csak belénk mantrázzák, hogy bezony neked erre van/lesz igényed?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor egyetértünk, kivéve a bányászatot.

   Törlés
 3. Sziasztok!

  Bár nem szorulnak rá, de egy kicsit azért megvédem a TLC-t. Régen hajlamos volt én is úgy gondolkozni, mint itt sokan, miért kell az ezredik tűzoltóság, rendőrség stb. Ennek valószínűleg egyszerű oka van: mindig vannak "új" gyerekek. Arról persze nem tehet a gyár, hogy túl tartós játékaik vannak és ha apuka/valaki a családból kicsit rá van állva a legóra (mint ti itt sokan, valószínűleg) akkor van már otthon egy kis készlet, amiből rendszerint a legtöbb új cucc megépíthető. (Mi például a komplett idei felhozatalt egy kis fejtöréssel eddig meg tudtuk építeni meglévő elemekkel, ha veszek a bricklinken egy marékkal az új snot-os-nemtudomhogyhivjak-oldalra is van bütyke, alulra is van bütyke elemekből, akkor valószínűleg már fejtörést sem fog okozni, csak kis színhibát.)

  Szóval, hol tartottam. Persze, hogy kiadják a nem licencelt aranybányákat, a fiúgyerekek hősök akarnak lenni, tüzet oltani, rossz fiúkat elkapni stb. Mondjuk az látszik, hogy a régi felhozatalhoz képest fájóan kevés a polgári készlet, azaz mit rabolnak ki, gyújtanak fel stb. Az is látszik, hogy a licencelt témáknak (vagy a gerjesztett saját licenceknek) van létjogosultsága: nálunk a hatéves ha lát valami mesét, ami tetszik neki, egyből építjük a manót, robotot, átalakulós autót, transformert stb. El tudom képzelni, hogy a világ nálunk is boldogabbik tájain ilyenkor a szülők a boltok polcaihoz nyúlnak, nem ülnek le agyalni a gyerekkel. (Ezt támasztja alá a hátoldalizás teljes megszűnése, ami nem kizárt, hogy egyszerűen a bevétel növelésére irányul amúgy.) A licencelt témák persze komolyat kaszálnak az adott licenc kedvelői körében is, az USA-ban úgy tudom a SW a lego fő húzóereje, nem csoda hogy próbálnak minél több bőrt lehúzni róla.

  Valamit tehát azért kell tenni a polcokra, sok esetben nem túl merész a témaválasztás, mert bolondok lesznek eldobni a bevált recepteket, amíg működnek. Túl sok félét meg rengeteg okból nem csinálnak, de ezt nagyjából mindenki belátja.

  A chimáról is csak annyit tudok, amit az előbb próbáltam elmondani, csak szétfolytam: a célcsoport nem ti vagytok. Nektek ott van a modular meg a gyűjtői készletek az ici-pici ezer darabos 1x1-es plate-ből összerakott ötletes megoldásaikkal :)

  VálaszTörlés
 4. Részemről kísérletezős volnék, így sokfélébe bele-belenyúlkálok, aztán levonom magamnak a következtetést. Nagyon sokszor mérgelődöm, sokszor meg meglepődöm.

  Mindenesetre érzek egy kis logikai bukfenc dolgot a LEGO által is előszeretettel hivatkozott mindig-vannak-új-gyerekek dologban. Én még a legelvetemültebb legós gyerekről sem tudom elképzelni, hogy - ha feltételezzük, hogy City-imádó - folyton, kb. 10 éven át csak rendőr-mentő-tűzoltó szettre vágyna, mert hős akar lenni. :) Persze, ha a bevételi mutatók így jobbak, mint máshogy, akkor miért ne?

  A hátoldalizásról: úgy hallottam, a hihetetlen széles látókörű szülők egyre növekvő számú, zaklatással felérő követelőzése volt a megszüntetés oka. Ezen egyedek a bemutatott alternatívához nem mellékelt útmutatók miatt gyökérkedtek a LEGO-val, az meg a könnyebb ellenállás irányában változtatott. Nincs alternatíva, nincs követelőzés. pont.

  Egyébként még a csekély jósági faktorral bíró, 2009-2010 évjáratú Power Miners érdekes színfolt, hisz számos dobozon kombi-modellek is feltűntek. Az is a hátoldalizáshoz hasonló, szép emlékű dolog, kár hogy magát a témának a feldolgozását sikerül teljesen elcseszniük. Na, lesz miről írnom :)

  VálaszTörlés
 5. Rosszul emlékszem, hogy a 80-as években a katalógusokban csak olyan épületek voltak a városképeken, amelyek kaphatóak is voltak? Mert itt egy csomó olyan cucc is van, ami nem "gyári-készlet".
  A műrepülő egyébként nagyon vagánynak tűnik, holnap ki is próbálom, mert megvettem a keresztlányomnak, de csak holnap viszi neki a Jézuska.
  (Múltkor láttam a tévében egy chima animációs filmet. Jó nagy baromság volt.)

  VálaszTörlés