1 Reggeli kávé mellé: 674 – Forklift & truck (1978)

Deer következik.
A következő készlet nem számít túl gyakorinak, amint megláttam én is lecsaptam rá. A Bricklinken most is csak 4 db van belőle. Érdekes kettősség jellemzi: a 78-as újítások keverednek a régi készletekre jellemző építési ötletekkel. Továbbá rejtélyes módon bár az 1978-as katalógusban újdonságként szerepel, a következő években teljesen eltűnt a kínálatból.


Alapok

Neve: Forklift & truck
Sorozatszám: 674
Témakör: Town
Altéma: -
Kiadás éve: 1978
Kockaszám: 55 (szétszedett figurával)
Minifig: 1

Ára: én 2000Ft alatt (nem emlékszem pontosan) vettem a vaterán doboz és leírás nélkül. Bricklinken kb 1500Ft-tól 4000 Ft-ig vehető meg jelenleg.


(Mindenki egyszerre):  az útmutatót és a kockákat lyukas zacskóban találhattuk volna meg a dobozban.

Építés


Az útmutató szerint haladva a készlet összerakását a figurával kezdjük, majd a teherautóval folytatjuk, aminek az alváza teljesen megegyezik a 643-as készlettel (aki nem hiszi járjon utána: 643 – a figura pedig egy az egyben ugyanaz), csak a felépítményben térnek el. A tehergépkocsiba a régi készletekhez hasonlóan nem lehet figurát ültetni. A lámpája az ekkor időkre jellemző tamponnyomott 4x1-es kocka. A felépítménye oldalfal nélküli, fedett plató, amire a targoncával könnyedén lehet árut pakolni. Ez utóbbi összerakása még egyszerűbb, hiszen csak pár elemből áll, viszont kapunk hozzá két ajtót – a legoemberke pedig beülhet a kormány mögé. Bár a kerekei régi típusú vastag 2x2-es felfüggesztéshez illeszkednek, viszont mégis ez a jármű már az új elképzelések jegyében született. A targonca legjellegzetesebb eleme maga a rakodó (lásd: 3430c02), ami egy elemnek felel meg. Bár nem palettavillás megoldás, ehelyett egy amolyan raklap-lap szolgál az áru emelésére. Egyébként a 70-es évekre jellemző darab és mindössze 11 készletben szerepelt, melyek közül ez az utolsó előtti ahonnan beszerezhető. Targoncánk közvetlen elődje a 425-ös (1976-ból). Ehhez még a statikus figurát adták, de ugyanilyen munkássapkával.A LEGO-nál a targoncás készletek nagy része Technic, de a 70-es években a Town témában is elég népszerű volt (11 készlet). Érdekes, hogy 1980 után 2003-ig várni kellett, hogy CITY témában is megjelenjen egy ilyen jármű (ha esetleg mégis lett volna, javítsatok ki.) Igaz eleinte csak vonatos készletekhez járt, az első „önálló”CITY  készlet, amibe bekerült a targonca, a 7733-as. Modern raklapvillás rakodó jellemzi, akinek meg van, az írhatna végigjátszást belőle.


Visszakanyarodva készletünkhöz: színezése megegyezik az ekkori szállítójárművekével: sárga és kék. Legutoljára a raklap marad hátra rajta az áruval, amit egy vastag 2x2-es piros kocka jelképez. Ha minden kész, akkor emberünk a targoncába beülve berakhatja az árut a teherautóba. A rakodóban egy rugó található ami állandóan felsőállásban tartja, nekünk kell az ujjunkkal lenyomni a felső pöcök segítségével. Ha a berakodás megtörtént, indulhat is a teherautó.


Sajnos doboz hiányában fogalmam sincs milyen alternatív építési lehetőségek voltak a hátulján, ha a neten valaki megtalálja, belinkelhetné. Én mindenesetre egy zárt dobozos teherautót építettem, amibe beleülhet a munkásember. De lehetne még a targoncát is variálni esetleg autót építeni belőle. Mindenesetre egy olyan készlet ez, ami méretéhez képest önmagában is elég sok variációs lehetőséget és játékélményt rejt.

  
Értékelés
8/10 a figurának. Talán elfért volna még egy figura, de ne legyünk telhetetlenek (egyébként most már három teljesen ugyanilyen emberkém van)
10/10 a kockákért.  Két jármű, elég sok kocka, egyedi darabok, mi kell még?
10/10 az árára. Alacsony áron beszerezhető, legalábbis ez nem pénz érte szerintem.
9/10 a játékélményre. Önmagában is játszható, de szervesen illeszkedik a fuvarosokhoz, a két járművel is jól lehet szórakozni, de még mást is építhetünk belőle

Összességében az értékelésem 9/10, jól játszható, nem drága készletről van szó, ami elég ritka is. Különösen ajánlott a régi legoland rajongóinak.

1 megjegyzés:

  1. http://www.brickshelf.com/gallery/stevebd/town/674/674_box_back.jpg
    Teherautó helyett állványra pakolás targoncával, beleülős teherautó, kicsi teherautó, kettő teherautó... semmi egetrengetően kreatív, inkább variációk egy témára.

    VálaszTörlés