2 Hátoldali legózás: Basic 740

Meg kell mondjam, kicsit most sajátomnak érzem ezt a posztot, ugyanis gyerekkorom majd egyedülijeként ezt a szettet szinte rongyosra építettem. Apám is segített, jó idők voltak. Zoli most elemembe lépett!

 Az 1980-as években a „Basic” meglehetősen népszerű témája volt a LEGO-nak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ötévenként kiadtak egy-egy nagy; 7-es sorszámmal kezdődő készletsorozatot. Így született meg 1980-ban a már korábban bemutatott 744-es, 733-as és az – eddig még nem ismertetett – 722-es.

Ezúttal öt esztendőt kell előre ugranunk az időben, egészen pontosan 1985-be, hogy megismerjük a következő 7+ Basic generáció legnagyobb képviselőjét, a 740-es szettet. Ennek a középső „testvére” a 730-as sorozatszámot kapta, míg a legkisebb a 720-as volt. Utóbbival ebben a bemutatóban is találkozhatunk, mivel nálam a naggyal egy dobozba került elhelyezésre. (Még éppen el is férnek egymás mellett, – bár, meglehetősen szűkösen, – mivel a 740-esből egy belső display nélküli változathoz sikerült csak hozzájutnom. De legalább mindkettőhöz megvan az eredeti útmutató és 100%-ban hiánytalanok.)
A 740-esnél az elemszám 516 db (Brickset), tehát, közel hasonló anyagmennyiséggel találkozhatunk, mint az öt évvel idősebb legnagyobb méretű elődje esetében. Az uralkodó színvilága sárga-piros volt, ami a korábbiakkal összevetve talán kevésbé szerencsés párosítás, de összességében mégis úgy érzem, hogy jól illenek egymáshoz ezek a kockák. Jellemzője, hogy a 744 ill. 733 egy-egy fontos tulajdonságát kombinálta. Egyrészt tartalmaz egy 4,5V-os motort – hozzá való elemtartóval és irányváltóval – másrészt, adtak mellé egy nagyobb méretű (32 x 16-os) szürke színű építőlapot is. Tehát, nem csak motorizálható volt a játék, hanem lehetőség volt az alaplapra való építkezésre is.

A doboz kialakítása szinte kínálja, hogy kukkantsunk a fedlap alá

A box felső részén a főmodellek közül látható néhányról akkor pár szó.
A leghíresebb alternatíva talán a középen elhelyezett nagyméretű benzinszállító csőrös kamion. A formája szerintem kiváló, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy csak alapkockákból épül fel. Érdemes megfigyelni, hogy az elemtartó milyen kreatív módon lett felhasználva. (Személyes véleményem, hogy ez sokkal jobban kézbe illik, mint a régebben használt doboz alakú őse. Ráadásul, az irányváltó része akár külön kábellel is hozzácsatolható, ami nem kis előny lehet játék közben.)
A kamion mögött látható helikopter kissé esetlen formájú, talán csak éppen a kerekei miatt. A légi járművet gyorsan elfeledhetjük, ha ránézünk a nagy teherhajóra. Nekem ez nagyon tetszik, hasonlót, de mégis másmilyent láthattunk már a 744-es dobozának hátulján is. Sajnos, hiába van ez a tengerjáró a doboz elején, az útmutatóból kispórolták az összeállításához szükséges segítséget. (Emiatt egy kicsit morcos vagyok…) A hajótól balra egy nagyobb gyár és a hozzá tartozó teherautó került. A szürke elemtartó ismét csak ötletesen lett elhelyezve, a hozzá kapcsolt motorral pedig akár komolyabb terheket is ráemelhetünk a jármű platójára. Ez a modell egyébként az építőlapot is felhasználta. A helikopter alatt egy boldog kisfiú dolgozik, aki a mobil daruja segítségével a háza összeállításán szorgoskodik. (Ez a modell a hátoldalon ismét felbukkan majd.)

A doboztető felhajtása után ez a kép fogad – A doboz saját kezűleg javított néhol

(A korábban említett módon tárolt 720-as készlet ezen a képen külön zacskóban látható. Könnyen észrevehető, hiszen a színvilága eltérő; piros-fehér-kék színekben pompázik.)

A belső szürke színű tálca hibátlan állapotban maradt meg szerencsére

A doboztető felhajtása után hat újabb alternatív fogadja a szemlélőt. Az orrmotoros repülőgép egészen aranyos. A mellette (felette külön képen) látható autómentő is jól kidolgozott, itt csörlő húzza a platóra a bajba jutott személyautót. Alapos megfigyelés után kivehető, hogy a teherautó távirányítható, mert beépített motort is tartalmaz. Az alsó sorban az első egy Forma 1-es autót és a hozzá való depót ábrázolja. Van itt benzinkút, rajtlámpák, sőt pódium is. Az autó motorizált, de az összhatás egy kissé esetlen, de azért jól játszható. Tőle jobbra – szerintem – az oldal legjobbja, egy újabb irányítható autómentő került. Szép robosztus modell, sok fontos aprósággal. A villanyszerelő kamionon az emelhető daru és a hozzátartozó kosár kialakítása a legötletesebb. Végül, a LEGO logó alatt egy oldalkocsis nagymotor két oldalról is szemrevételezhető.

Sehogy sem tudtam jó képet készíteni a doboztetőről felhajtás után, ezért így oldottam meg, hogy minden élesen látható legyen

Az oldallapokkal is érdemes alaposabban megismerkedni.

A kisvasút a személyes kedvencem – Aranyos, részletes, és még működik is!

Erre az oldalra már nem alternatíva került, hanem csak egy praktikus alkatrészleltár

Tündéri traki

Ez valójában az egyik főmodell, mégis ide került. (Egyébként ez sem rossz)

Ezzel eljutottunk a doboz hátsó oldalához is, ahol hat darab újabb modellel szembesülünk.

A doboz hátulja

A kisbusz és az ikerház együtt akár külön City-s készletként is megállná a helyét. A motorizált targonca sem rossz, akárcsak a kamion, amire épp egy kisházat pakol fel. A mobil kotrógép (?) egy kicsit furcsa design, de a kis dömper egészen jól sikerült. A tőlük jobbra elhelyezett darázsderekú munkagép is komolyabb munkákra lehet alkalmas. A kerekes daru érdekessége, hogy a könnyűszerkezetes házelemeket motorikusan képes emelni, ráadásul a beépített forgózsámolyának a segítségével a rendeltetési helyre való eljuttatással sem lehet komolyabb problémája. A felső harmadban megtekinthető előre-hátra irányítható kamion és felépítménye szerintem kimondottan esztétikusan lett, igaz, némiképp kisebb méretű, mint az elsőnek bemutatott főmodell.

Kis személyes történettel zárom soraimat: Számomra a 740-es volt mindig is a legvágyottabb Basic készlet, ugyanis gyermekként az akkori legjobb barátomnál ezt láthattam nap, mint nap. Mióta pár éve újrakezdtem a legózást, ezt akartam az összes közül a legjobban megszerezni. Most, hogy már ismerem a többi klasszikus 7+ szettet talán nem ezt mondanám a legjobbnak, de mégis a sok-sok kitűnő ötlet és remek alkatrész miatt örülök, hogy végül is hozzájutottam.
Összesen 19 darab alternatívát mutat be a doboz, közülük négyhez ad teljes értékű építési leírást. Van köztük több komoly, összetett és szép modell, de azért akad néhány elnagyoltabb is köztük. Mindenesetre, rossz készletnek én semmiképpen nem nevezném.

Nektek mi a véleményetek: Szerintetek melyek a legjobb modellek? A 744-hez hasonlóan ez is nagy klasszikusnak mondható, vagy már nem érdemes erre a címre? Kinek volt meg és miért szerette, vagy mit nem kedvelt benne?

Hamarosan befejezzük az utolsó nagy 7+ készlet szemrevételezésével a Basic-posztsorozatot.

Jó kis nosztalgiázás volt, köszönet érte!

2 megjegyzés:

 1. Az alaplap hatalmas plusz, s bár sárga-piros kissé irritáló így, mit sem von le az egész értékéből.
  A doboz dícséretesen nagyszerű és szép!
  Kedvencem a vonat, az viszi a prímet, aztán a motorkerékpár.
  A hajóval ne morcoskodj, azt még nagyítás nélküli képről is össze lehet rakni.
  Én csak a színválasztás miatt nézek erre ferdébb szemmel, mint a többire, de egyébként jó nyomon jár ez is.

  Köszi, jó volt ismét!

  VálaszTörlés
 2. A színválasztás szerintem sem a legjobb - erre ki is tértem az írásban - de azért előben nagyon szépek mégis. Pl. jobban mutat ebből 1-1 megépített modell, mint a 733-asból (ami kék-piros színű). Pedig az utóbbi szebb a képeken.

  Ami szerintem még hiba, hogy az alaplapot megfelezték a 733-hoz képest, ez azért egy "zászlóshajónál" érthetetlen spórolás. Főleg, hogy a 730-hoz és a 720-hoz is ez a 32 x 16 fejes építőalap járt. Ide jobban illett volna egy 32 x 32-es, de azért örömteli, hogy legalább van hozzá.

  A doboz szerintem is jól néz ki. (Ami bár nem volt gyűrödött, de látszik, hogy cellux-szal több helyen is meg kellett erősítenem és a felső fólián a szürke csík 80%-át újra le kellett hozzá gyártani, mert már csak "nyomokban" tartalmazta.

  A modellek némelyike kissé elnagyolt szerintem, de ha valakinek megvolt ez a készlet és még néhány City-s abból az időból, akkor szerintem szinte bármi megépíthető volt ezekből. (Talán a űrhajós dolgok nem, de amúgy minden más.)

  Köszi a visszajelzést!
  Remélem, a befejező rész is hamarosan kikerül és egyben lesznek a 7+-osok!

  Üdv!
  Zoli

  VálaszTörlés