4 Hátoldali legózás: Basic 735


Elérkeztünk a négy részes külön kis sorozatunk végéhez, mellyel befejeződik a nagy Basic készleteket bemutató hátoldali legózásunk, Zoli áldozatos munkáját előre és remélem nem utoljára kell megköszönnöm!
 
A nyolcvanas években a 7-es sorozatszámmal ellátott „Basic” készletek hatalmas kreatív szabadságot adtak a játékosoknak. Mindegyik dobozra rengeteg ötletet helyeztek el, ami elősegítette az építőelemek változatos felhasználását. Az elmúlt hetekben megismertük az 1980-as esztendő két legnagyobb Basic szettjét a 744-est és a 733-ast. Legutóbb ugrottunk néhány évet, és 1985-ből szemrevételeztük a 740-es dobozát. Az újabb generációváltásra ismét 5 karácsonyt kellett kivárni, és így jutottunk el a mai hátoldali legózásunk alanyához, a 735-öshöz.

Az 1990-ben kiadott Basicek közül a 735-ös a legnagyobb elemszámú 537 darabbal (Brickset). A kistestvérei a 725-ös, és 715-ös sorozatszámot kapták. A 725-ös érdekessége, hogy ez hasonlított a legjobban a mai Creator témakörhöz, mivel többféle – szép és átgondolt – lakóépület megalkotásához adott ötletet. (Közepes méretű dobozban 319 LEGO darab volt.). A legkisebb, a 395 darabból álló 715-ös járművek készítésére volt a leginkább alkalmas. Ez a készlet egyébként látható lesz még a mai cikkben néhány képen, mivel a 735-össel egy dobozban tárolom. (Valamint szerepelni fog néhány korabeli katalógusfotó is a leírásban.)

Az összes Basic készlet közül a 735-ös tűnik a leginkább tematikusnak.
A témája: tűzoltósági járművek.

A doboztető


A színvilága eleve predesztinálta a tűzoltók témakört, mivel piros-fehér színekben pompázik a kockák jelentős része. (Sajnos lánglovag minifig eredetileg nem járt hozzá, de ez egy könnyen orvosolható hiányosság, amit én a beszerzése után rögtön meg is tettem.)
A kockák érdekessége, hogy meglehetősen sok a festett elem. Matrica egyetlen darab sincs szerencsére, csak szép, nyomtatott építőelemek. Szerintem ez így remek, bárcsak ma is így lenne ez LEGO-éknál!
A készlet legnagyobb attrakciója a „Light & Sound System” /„Fény és hang rendszer”. Fénysorok és szirénák mellett több elektronikus kábel és e-kocka jár hozzá, cserélhető színes villogóburával. Mondanom sem kell, hogy több mint 20 év után is minden tökéletesen működik. (Ugyanezt leírhattam volna egyébként korábban a 744-es és 740-es vonatkozásában is. Ez is azt bizonyítja, hogy a LEGO-kat hosszú évtizedekre tervezték.)

Ideje alaposabban megszemlélnünk a fedlap alternatíváit!

A főmodell – amivel 1990 körül szinte minden katalógusban találkozhattunk – egy nagy tűzoltóautó, aminek a képét a doboz jobb alsó felén lehet megtalálni. A tervezők itt mindenre gondoltak, van vízágyú, locsolótömlő mindkét oldalon, forgatható harmonikalétra, tároló szekrények és természetesen villogók. Még egy jól felszerelt utánfutóról sem feledkeztek el. Szerintem kis túlzással Model Team szintű részletgazdag kidolgozottság figyelhető meg rajta. (Egyetlen lényeges eltérés, ami miatt mégsem férne bele a fenti témába: a kormányozhatósága sem ennek, sem a többi ötletnek nem megoldott.)

Az említett főmodell és az 1990-es 7+ Basic szettek csökkenő sorrendben (katalógusfotó)


A nagy tűzoltóautó játékban és a korabeli 5+ és 7+ termékpaletta (katalógusfotó)

Ennyi kitérő után térjünk vissza a doboztető nézegetéséhez!
A képen találhatunk még egy robosztus reptéri tűzoltóautót, ami ugyancsak szépen átgondoltnak tűnik, akárcsak a főmodell. A tűzoltó darus kocsi is alaposan kidolgozott alkotás. A bal felső részen látható tűzoltó parancsnoki dzsip is hatásos, főleg, hogy még egy látványos útzárról is gondoskodtak az alternatíva kigondolói. Egyetlen kissé furcsa járgány a piros-fehér színben pompázó kamion, mert nem igazán illik a választott témához a színvilág, vagy a villogósor. Mert ha piros-fehér színű versenykamion – erre utal a 3-as szám – minek rá a villogó, ha meg tűzoltó nyergesvontató, akkor meg minek rá a rajtszám és hol marad a vontatmány? Ettől ha eltekintünk, elismerhetjük, hogy jól néz ki, és a vezetőülés mögötti hálófülke kialakítása is nagyon ötletes lett, hiszen valójában az elemtartó doboz az. Hasonlót láthatunk két évvel később a 8868-as sorozatszámú erdei rönkrakodó nehézgépjármű vonatkozásában is.

A doboztető felhajtása után ez látható


A tálca kiemelés után pedig ezzel szembesülünk. Megfigyelhetők a 715-ös készlet elemei is ezen a képen (A Kinder-tojás sem szériatartozék, csak én abban tartom az apróságokat.)

A doboztető hátsó felére viszonylag kevés, – csak három darab – alternatíva került. Mellette szemléletesen elmagyarázzák az elektronikus részek működését.

Felnyitás utáni újabb ötletek

A kép felső részén egy űrhajó (?) kapott helyet. Kissé ez is fura, de mindenesetre jól játszhatónak tűnik; nagyon hatásos lehet egy sötét szobában a sok-sok villogó és a sziréna. Középre a főmodell egy átdolgozott változata; alá pedig egy látványos billenős teherautó és hozzá tartozó utánfutó, valamint egy útzár került, ezen az oldalon nekem ez tetszik a legjobban.

Jöjjenek az oldalfalak.

Egy jól kidolgozott csörlős dzsip és a főmodell oldalról

Egy újabb terepjáró és a doboztetőn is látott részletgazdag (reptéri) tűzoltóautó egy másik szögből

Az elemlista az egyik fülön. A vele szemközti oldalra képet nem helyeztek el, így azt nem is fotóztam le

És a hátoldal?
Öt újabb ötlet, amik közül a hajó bekerült az összeszerelési leírásba is. Nem is részletezem agyon, mert szerintem mindegyik magáért beszél. Talán éppen a folyami tűzoltó a leggyengébb láncszem, mert a többi mind nagyon valósághű és arányos alkotás.

Hátoldal

Személy szerint nekem az elmúlt hetekben bemutatott Basic készletek közül talán éppen ez a személyes kedvencem, mert ebben vannak a legszebben kidolgozott járművek. Hogy a kritika is helyet kapjon, talán jobb lett volna, ha adnak mellé még egy nagy építőlapot is. Ugyanis ebben az esetben épületeket is láthattunk volna – gondolom – az alternatívák között, mert ekkora anyagmennyiségből azok is könnyedén megvalósíthatók lettek volna. Ezen kívül még simán belelátható az elemkupacba egy nagy tűzoltó hidroplán, vagy egy komolyabb helikopter is.

A dobozon mindenesetre összesen 14 különböző fajta alternatívát sikerült összeszámolnom. (Fontos kihangsúlyozni, hogy az útmutatóban még akadnak további ötletek is!) Tehát, ez némileg kevesebb az elődök 19-23-as számaihoz képest, de szerintem maradt még jócskán lehetőség a dobozban.

Végezetül még néhány kérdést tennék fel Nektek: Szerintetek melyek a 735-ös legjobb modelljei? Kinek volt meg, miért szerette, vagy mit nem kedvelt benne? Az összes 7+-os Basic szett közül melyik a legnagyobb kedvencetek és miért?

Búcsúzóul néhány „csoportképpel” köszönném meg a figyelmeteket!

4 megjegyzés:

 1. Mind kéne... :) Ma miért nincsenek ilyenek?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Gaia!

   Szerintem is jó lenne, ha lenne hasonló projektje a LEGO-nak, még sok lehetőség lenne a dologban. Sajnos, a 90-es évek közepén nagyon a kicsik felé mozdult el a Basic, majd szépen el is felejtődött az egész.

   A Creator ami némiképp hasonló vonalon mozog, de azért az is más. Nem rosszabb, nem jobb, csak más.

   Üdv és köszi a hozzászólást!
   Zoli

   Törlés
 2. Egy jó hír: Tegnap megérkezett a fenti készletcsalád középső tagja a Basic 725-ös. A doboza egy kicsit megviselt, de simán használható még, szép leírással és szép kockákkal rendelkezik. Valamikor lefotózom ezt is, és tovább bővülhet a Basic 7+ Hátoldali legózás cikksorozat, ha az oldal szerkesztői is úgy akarják. :-)

  Üdv!
  Zoli

  VálaszTörlés
 3. Gratulálok a beszerzéshez! Mindenképp várjuk a fotókat, itt a helye a blogon, nem is kérdés!
  Szép sorozat lett ez így, irigylésre méltó.

  VálaszTörlés