6 A LEGO 2013-as éve, megy a szekér

A nyilvánosságra hozott adatok szerint a LEGO Csoport 2013 első felében 13 százalékkal növelte árbevételét, amely ezen időszakban 10,363 milliárd dán korona volt. (1 dán korona majd 40 forint.), üzemei közül a nyíregyházi 20 százalékkal több terméket értékesített. A tavalyi fél éves összevetésben is  már 24 százalékkal 9,1 milliárd dán koronára  nőtt a cég bevétele (akkor nettó nyeresége 1,48 milliárdról 2 milliárd koronára nőtt, nagyon magas ez a profitráta szerintem), de ez év első felére ezt még megfejelte 13 százalékkal. Az üzemi eredmény 3,196 milliárd dán korona volt az első fél évben, szemben a múlt évi 2,877 milliárd koronával, ezzel együtt  az amúgy sem alacsony 2012-es év végi 8,6-ról 8,8 százalékra növelte részesedését a globális játékpiacon.

A jómúltkori bejegyzésemet itt ki kell egészíteni azzal, hogy az ezévi növekedés elsősorban a Lego Friends nevű, kifejezetten lányok (és Ati :-D) számára készült játéksorozat hatalmas sikerének köszönhető, amelyet piacra dobásakor olyan kritikák is értek, hogy "erősíti a nemi sztereotípiákat". Engem nem ez gondolkodtat el a témával kapcsolatosan :-)

Az viszont tény, hogy ismét drágítottak idehaza szinte minden vonalon, nem tudom, hogy pontosan mennyit, de érezhetően, nem holmi inflációt követően. Sajnos.
További hazai vonatkozás a DUPLO vonalat erősíti, ugyanis a nyíregyházi üzem augusztus végéig 20 százalékkal növelte termékeinek eladását, az egy évvel korábbi 11 százalékkal szemben. 2013-ban majd 14 millió DUPLO szettet gyártanak le ez évben, egyedüliként! Ehhez kapcsolódik, hogy a legnagyobb arányban az Amerikai Egyesült Államokban nőttek a DUPLO értékesítések, több mint a másfélszeresére! Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában, valamint Oroszországban is 29 százalékkal nagyobb volt az értékesítés az év első felében. Ezen adatokat olvasva érthető, hogy miért döntöttek a bővítés mellett, így a gyártórészlege 122 ezer négyzetméter lesz, 768 fröccsöntő gépen készülnek majd 2014-től a játékok és kb 1500 dolgozója lesz a cégnek helyben.


6 megjegyzés:

 1. Csak ennyit mondanék: Azta, tényleg megy a szekér...

  Üdv!
  Zoli

  VálaszTörlés
 2. Korábban 15%-os áremelésről lehetett hallani, szerintem ez simán reális, figyelembe véve az itthoni nem hivatalos márkaboltok jövőbeni árképzését egy olyan masszív 20%-ra is simán fel vagyok készülve. Itt van még a tecsó 1290-es minifigura ára, amiből arra következtettem (lehet, hogy tévesen?), hogy ezentúl ennyibe fognak kerülni. Aztán a most futó témák többsége eleve licensz, ami a jövőben lehet, hogy még nagyobb százalékban lesz jelen, szóval az az egy ment meg, hogy temérdek pocsék készlet lesz jövőre, így majd jut pénz arra a néhány jóra ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "0%, ennyire saccolnám én is, de van, hogy több. Nagyon megemelték az árakat, testületileg mindenhol. Lehetne egy tényleg drága a LEGO 2 poszt is ebből!!

   Törlés
 3. Mármint 20% :-)). De ez nem mosolygós dolog, :-((((((((((((((((((((((((((((((((

  VálaszTörlés
 4. Nem szorosan, de akár ide is vonatkozhat. Jelentek meg képek a 2014-es cit-s készletekről (ebben a kategóriában vagyok "érdekelt"). Ti mit gondoltok róluk?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lesz poszt róluk, ott majd elbeszélgetünk róluk.

   Törlés