3 Végigjátszás: Pirates 6285 Black Seas Barracuda (2. rész, az építés)

Zoli gyorsan összerakta a szépséget, essünk neki!


A múltkori írásomban megismerhettük a LEGO-kalózok rövid képes történetét, majd alaposan megvizsgáltuk minden oldalról az ikonikus 6285-ös Black Seas Barracuda (magyar elnevezésben Fekete Cápa) dobozát és legérdekesebb alkotóelemeit. Az utolsó mondatok egyikében a hajó parancsnoka; Roger kapitány kiadta az utasítást a legénységnek: „Ideje lenne nekiállni a hajó összeácsolásának fiúk…”
Ilyenkor vitának helye nincs, teljesítsük a kapitány akaratát!

Az előkészületek

Az összeállítási útmutató a kicsit több mint 900 darab alkatrész rendeltetésszerű elhelyezésére összesen 28 lépésben ad instrukciókat, az első lépések a legénység szabályos összeszerelésre irányulnak. A készletben a következők minifigurák kaptak helyet: a kapitány, mellette két tiszt található alvezérnek (tisztek egy kalózhajón? - depi), ők szemkötőt és háromszögletű kalapot viselnek. Mellettük egy kedves arcú női kalóz (talán harcos szakácsnő, vagy a parancsnok felesége) és négy matróz teljesít szolgálatot.
Az utóbbiak közül egyiknek mindjárt egy vízi közlekedőeszköz is jut, mivel egy szépen felszerelt sajka összeállítása a következő feladatunk. Így egy kicsi zászlót, egy messzehordó puskát és egy pár evezőt kap a csónakos kalóz. A képek a bricksetről valók, megkönnyítendő a leírásokat - depi

Az építés a nagy hajótest összeállításával folytatódik.


Az ötödik lépésben már elkészültünk az ágyúk majdani helyének és a lőszerraktárnak a kijelölésével is, megalapoztunk a kapitány kabinjának, valamint felkerült a hajó farára a fekete színű kormánylapát is.

A majdani lélekvesztő egyik jellegzetessége, hogy nagyon sok kisebb-nagyobb tárlórekesz és fülke található benne. A következő képen látható sárga színű keretben lévő piros „ajtók” nem minifig léptékűek, hanem kicsit kisebbek, így kúszva, vagy lehajtott fővel léphetnek csak be ezeken a nyílásokon a legénység tagjai. Azonban sok-sok minden elrejthető ide, vagy ha a kalózbanda pihenni szeretne, akkor ezekben a helyiségekben azt megtehetik. Azért nem mindenkinek jár olyan kényelmes kabin, mint amilyent a kapitány hamarosan magáénak mondhat…
A hajó alapszínei a következők: barna a hajótest, sok fekete és szürke alkotja az egyéb részeket, sárgával a díszítés történik, míg fehérrel a vitorlákon és az ágyúk vonalában találkozhatunk.

A legénységi kabinok és a négy ágyúnyílás ezen a képen nagyon jól megfigyelhető

Érdekesség, hogy ez az egyetlen olyan LEGO-hajó, amelynek oldalanként két-két teljes értékű ágyúja van. (Sehol máshol nincs ez így.) Azaz itt tényleg annyi az ágyúnyílások száma, mint amennyi pattantyú hozzá tartozik. (Ez a valóságban is így volt tudtommal, hiszen a hajó súlypontját veszélyeztették volna, ha az egyik oldalról a másikra tologatják át a lövegeket a csata hevében...) Tehát, ez a megoldás sokkal reálisabb, mint pl. a 6286-oson látható, ahol ugyan nagyon mutatós a 4-4 darab ágyúnyílás oldalanként, de valójában csak négy darab löveget adtak forgózsámolyra szerelve a nyolc nyíláshoz. Ráadásul itt nincs semmi fix rögzítés, az ágyútalpakra kerekek kerülnek majd a későbbiekben, így azok akár a partra is kivontathatók lesznek, és ott könnyedén folytatható felhasználásukkal a haddelhadd.


A hajófal megemelése mellett a tat is tovább épült. A kapitány majdani kabinjába bekerült az egyik kincsesláda, ami tele van érmékkel. Ezek mellett egy kehely is a kis helyiség használójának a kényelmét hivatott biztosítani. A képen látható fekete színű gerenda a szürke padlózaton a szoba határait jelzik.
A fedélzet jelentős része is elkészült erre az időre. Összesen négy darab csapóajtó látható, ezek teszik lehetővé a legénységi kabinok / raktárak egyszerű megközelítését. Mindezek mellett a hajótest is szélesedett és csinosodott is egy kicsit. Az ágyútakaró lemezek is felkerültek mindkét oldalon a testre.

A kapitány kabinjának oldalsó ablakai jellegzetessé teszik a hátsó részt

A tat kidolgozása egy döntött módon elhelyezett hátsó falszakasz megépítésével folytatódott. Ide a hajóablakok közé faragást imitáló elemek kerültek, amik azonnal felismerhetővé teszik a hátsó részt. Egyébként ez az oldal dönthető is lesz, mert részben így lehet majd hozzáférni a kabin belsejéhez. A négy darab íves ajtó közül kettőt kellett ilyenkor beépíteni. A következő kép előterében pedig nem egy gőzös kéménye látható, hanem az első árboc alsó fele.

Az előbbi állapot hátulról

Kis idő múlva befejeződött a kabin berendezése, ami egy hajózási térkép falra való felfüggesztésében merült ki. A kapitány kabinjában tehát mindössze egy kincsesláda, némi pénzérme, egy kehely és az említett térkép került „gyárilag”. Sajnos ezen kívül másra nem gondoltak a LEGO tervezői, szerintem kissé szegényes az itteni felszerelés. Szerencsére, mivel hely maradt még bőven, – aki igényli – tovább bővítheti egyéni elképzelései szerint. Én ezt még nem tettem meg, de a későbbiekben valószínű kitalálom, hogy miként lehetne jobban feldobni ezt a kis helyiséget, pl. egy ággyal, asztalkával, stb... esetleg orgonával. 

Díszes „faragások” teszik egyedivé a hajó farát. A kabinba bepillantva látható a fali térkép

Tovább szépült, épült a hajó a továbbiakban is. 
Valódi lépcső került az időközben elkészült ajtók közé, ami a hajó hídjára vezet fel. Közben kiemelkedett a hátsó árboc kezdeménye is, aminek a lábánál kész fegyverarzenálnak lesz hamarosan elhelyezve. Az első árboc mögött egy csörlőt láthatunk, ehhez lesz kapcsolva a hajó óriási, mozgatható horgonya.


Az orr kidolgozása következett, elkészült az orrvitorla tartószerkezetének az alapja és egy sárga színű női „faragott” figura is felkerült. Ő, mint hajódísz funkcionál, kezében serleggel mutatja az utat és vigyázza a hajó utasait.


Hamarosan a sárga színű díszítőelemek szinte kivétel nélkül „megtalálták” a pontos helyüket, a híd jelentős része is elkészült a 23. lépésre. Utóbbi úgy került kialakításra, hogy felnyitható bármikor, így a kapitány kabinjába felülről is beleshetünk, nem csak hátulról. Mindez nagyban segíti a játékot, könnyen hozzáférhetővé teszi a hajó zárt tereit is. Érdemes megfigyelni, hogy a horgony mellett számtalan apróság (pl. épített korlátok, stb.) teszi még szebbé és hajószerűbbé a készülő játékot. Azonban a készlet egyik – szerintem – nagy hiányossága is itt található: Nem értem, hogy a hajóorr és az első árboc közti üreges helyet miért nem fedték le egy egyszerű csapóajtóval. Később ezt én megtettem, nekem így jobban is tetszik, és nem porozódik annyira a belseje.
A dobozban már csak az árbocok készítéséhez szükséges alkotóelemek, egy kincsesláda, az ágyúk, a zászlók, a figurák és az ő felszereléseik találhatók. A vitorlákat lefelejtettem erről a képről, mert nem akartam rájuk önteni az ömlesztett elemeket.Szinte az előző kép látható ismét, csak ezúttal a hajó „szemmagasságából”, de néhány dologgal megint csak fejlődött a híd időközben

A tat és a híd találkozására lámpások kerültek, amiket egyébként a következő képen rosszul szereltem össze, mert nem átlátszó sárgának kellene lennie a tetejüknek, hanem egyszerű sárgának. Nem sokkal később észrevettem és javítottam a hibát. A hidat a közepére felhelyezett kormánykerékkel koronáztam meg. A jobb éjszakai navigáció érdekében itt is van némi fényforrás, szükség esetére pedig a biztonság kedvéért kéznél van két pisztoly. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sajnos, a kerék valójában nem mozgatja a kormánylapátot. Érdekesség, hogy később, ezt a funkciót néhány másik hajó esetében sikeresen megoldották. Az árbocokon immár árbockosarak is láthatók, az ezekhez való feljutáshoz hamarosan kötéllétra kerül mindkét oldalra. Az első árbocon egy daru kezdeménye is felfedezhető ebben a stádiumban. 
Időközben – kb. 2,5-3 órányi építkezés és fotózás után – beesteledett, így nem akartam már aznap folytatni, mert egyre nehezebb lett a fényképezés a vaku használata miatt. Másnapra már csak pár lépés maradt.
A hajó a kötéllétrák, vitorlarudak és a zászlók felhelyezését követően szinte teljesen kész lett. A vitorlarudakat teljesen hagyományos lapos elemekből kellett összeállítani, majd LEGO-bütyökfejjel lefelé felhelyezni az árbocokra. Korábban, az I. részben említettem, hogy sajnos az általam vásárolt szettből hiányzik az egyik nagy kalóz zászló. Ennek – időleges – pótlásaként egy kisebb zászlót és piros-fehér lobogókat helyeztem el a hajó farára. A hatás – tudom – így nem ugyanaz, de amint lehetőségem lesz, helyrehozom ezt a kis eltérést is. Összességében úgy ítéltem meg, hogy átmenetileg az összkép így is elfogadható.


A hátsó zászló sajnos nem „gyári” kivitelű

Már csak néhány fontos mozzanat állt előttem, hogy birtokba vegyem a kész csatahajót. Először is elkészült a korábban is említett daru. Az egyszerű szerkezet egy kosárkát képes emelni, ebbe pedig a második érmékkel teli kincsesláda helyezhető.
Ez után a hajó orrától a leghátsó lámpásig egy vastagabb kötelet kellett elvezetni. Erre került rá az orrvitorla is. A többi vitorla ilyenkor még a hajó előtt várt bevetésre készen. Közben kicsit „csaltam”, mivel a legutolsó mozzanat az ágyuk és a lövedékek elhelyezése lett volna hivatalosan, de én ezt a vitorlák elé hoztam. A vitorlák különlegessége, hogy ez az egyetlen LEGO kalózhajó, amin nincs sehol koponya motívum.A hajó végül is kb. bő háromórányi építkezés után elkészült és teljes legénységével vár az első bevetésre.


A hajó előtt látható megmaradt plusz elemek az alternatívákhoz szükségesek.
Sajnos, a vitorlák színén meglátszik az „idő vasfoga”. De akár úgy is felfoghatjuk: Sok csatát megértek már…

Egy hangulatos kép hátulról


Egy kalóz mindennapjai: A kiálló padlóról egyenesen az óceánba terelik a parancsnak ellenszegülőt a szigorú társak
A kismajom a legjobb kilátást részesíti előnyben függeszkedés közben
Az első csata: Megjelent az Armada a 6291-es számú hajója! A spanyolok itt még nem sejtik, hogy micsoda tűzerővel kell majd szembenézniük…

A 6291-es egy kicsit átalakított változatban szerepel a képeken, mert hiányoltam róla néhány dolgot, így korábban kicsit továbbfejlesztettem. Ezért nem 100%-ban „gyári” az a szett.

 Az összecsapás: Valójában a 6291-esnek egyetlen ágyújával és háromfős legénységével nem sok esélye lenne

A hajók eltérő arányait a következő kép mutatja be igazán hatásosan.

A 6291-es nem csak dobozméretben tér el a 6285-től

A kapitány és az ő kabinja.

Hátulról és felülről is nyitható és hozzáférhető a kabin. Játéknál nagy haszna van ennek a funkciónak
Végre kiderült, hogy kik voltak az igazi gonosz felbujtók: Még a szeme sem áll jól a két hátul látható „potyautasnak” Ráadásul, még egy csúnya skorpiót is a fedélzetre engedtek!
A cápa sem „szériatartozék”, de hangulatában illik az utolsó képhez

Az alternatívák
Sajnos, idő hiányában le kellett mondanom az alternatívák összeállításáról, így a következő képet szemügyre véve tudok én is csak róluk nyilatkozni.
 
Az összetartozókat értelemszerűen beszámoztam

1. – (1.A és 1.B) – A partra vontatott hajó
Ötletes, játékra csábító változat. A képeken látható életképek egy kisebb kalózhajót ábrázolnak, amit szárazdokkban (?) épp előkészítenek a következő csatára. A fedélzet az eredeti változathoz képest sokkal magasabbra épült, így nagyobb fedezéket képes nyújtani a harcban. A vitorlák hiánya az elképzelt esemény és a jobb szemrevételezhetőség miatt is indokolt.

2. –  (2.A és 2.B) – Kis vitorlás és az úszó erőd
Ez egy sokkal kisebb méretű lélekvesztő, mint az eredeti, kb. csak akkora lehet, mint a 6274-es katonai hajó. Jól látható, hogy a híd alatt nem került kialakításra kabin, vagy ha igen, akkor az csak csekély méretű lehet. A kis úszó erőd – ami egyébként az eredeti vitorlás középső két hajóelemére épült – kikötőként is funkcionálhat. Azonban, szükség esetére jelentős tűzerővel is rendelkezik. A majom mindeközben meglovasítja az egyik kincsekkel teli ládát.

3. –  (3.A és 3.B) – Kalóz bázis kikötővel
Nekem ez a személyes kedvencem, mivel ha nem tudnánk, minek az elemiből készült soha nem gondolnánk, hogy ez egy hajó „leszármazottja”. Nagyon ötletes és jó gondolat, hogy akik megvásárolták ezt – a drágának számító – szettet, nem „csak” egy óriási kalózhajót kaptak, hanem építhettek belőle akár egy komoly szárazföldi bázist is. Van itt minden, ami egy ilyen építménytől elvárható: kikötő, terasz, szoba, magasles és börtön is helyet kapott a szigeten. A védelemről egy ágyúval felszerelt csónak (ld. még 6245-ös) és egy kereken guruló löveg egyszerre gondoskodik.

+ egy „titkos” alternatíva
 

Ez nem egy valódi – dobozon, vagy útmutatón jelzett – változat, hanem a 260-as sorozatszámmal ellátott ötletkönyvből fotóztam le.
Az Idea Book vonatkozó oldalai a klasszikus, 1989-ben megjelent Pirates-téma legnagyobb készleteihez kínál alternatívákat – szerintem. A kép jobb oldalán látható óriási kalózhajó egyértelműen a 6285-ös alkatrészeiből épült fel. Tüzetesen megvizsgáltam a képet, nem találtam rajta olyan elemet, amit ne tartalmazna a „Fekete Cápa”. Tehát, ez is elfogadható egy igencsak mutatósra sikerült 4. alternatívának.

Ugyanez a hajó elölről is megtekinthető a következő oldalon egy kalózbázis közelében  – Sajnos, összeállítási útmutatót nem adtak hozzá a 260-as ötletkönyvben
Rajzprogrammal egy kicsit bűvészkedtem: 
Nálam ez lett a 6274-esből BSB-stílusban 
– Szerintem nem rossz így sem

+ még egy: 6274-es változat
Végül, a végső értékelést megelőzően egy aprócska ötletemet, vagy ha úgy tetszik, ötödik alternatíva-javaslatomat osztanám meg Veletek.
A 6274-es szinte változtatás nélkül, – nyilván a 6285-ös színvilágában – de megépíthető a BSB-ből. Az alkatrészlista összevetése után észrevettem, hogy mindössze csak néhány darab olyan elemet igényel a katonai hajó, ami nincs meg eredetileg is kalózok vitorlásán. Szándékaim szerint egyszer biztosan megpróbálkozom ennek a megvalósításával, kíváncsi vagyok, hogy „működik –e” ez a színvilág a kisebb hajóra ráhúzva.

Értékelés
Mivel a cikk meglehetősen hosszúra sikeredett, így a kitartóknak, akik idáig eljutottak nem rabolnám tovább az idejét, csak egyszerű pontszámokkal igyekszem kifejezni a véleményem:

 • Ötlet: 5/5
 • Kockák és a doboz: 4,5/5
 • Minifig: 5/5
 • Alternatívák (a képek alapján): 5/5
 • Élmény / játszhatóság: 4,5/5
 • Összegzés: 24/25
Valóban igazi klasszikus.

Köszönet, amiért végigolvastátok ezt a maratoni cikksorozatot!

Mi köszönjük, hogy ezt a klasszikust bemutattad! 

3 megjegyzés:

 1. Hát igen, Tenkjú veri a vasmacskát! Ez roppant fontos, meghatározó mérföldkő volt a LEGO életében, azon belül természetesen a kalózos szettek táborában is. Élvezetes volt belemerülni "kissé" :)
  Ha esetleg meggondolod magad, és alternativizálni kezdesz, küldd azokat is, epedve várjuk!

  VálaszTörlés
 2. Szia Attila!

  Örülök, h tetszik az írás. Szokás szerint :) kicsit hosszú lett, de igyekeztem minden részletre kiterjedően írni, ami csak eszembe jutott. (Pedig még sok mindenről lehetne szónokolni ezeken kívül is.)

  Ha nekiállok alternatívázni, akkor biztosan beküldöm, de jelenleg szépen összerakva áll a polc tetején.

  Üdv!
  Zoli

  u.i.: És köszönöm amiért ilyen tetszetősre sikerült összeszerkeszteni az oldalra!

  VálaszTörlés
 3. Még egy dolog, csak nehogy félreérthető legyen:
  "A képek a bricksetről valók, megkönnyítendő a leírásokat - depi" --> Nyilvánvalóan csak a 8 figurát bemutató képek valók a Bricksetről, az összes többi saját fotó.

  VálaszTörlés