1 Végigjátszás: nanoblock NBC_023 Electric Guitar

A mai napi eresztésben kihasználom a márkanév-használati tilalomból eredő szélesebb körű értelmezhetőséget, azaz egy nem LEGO gyártású bütykös-kockás szett kissé alternatív végigjátszásába fogok.

Mint azt már több ízben említettem, LEGO-kompatibilis nemlegóra nem vetemedek, viszont mégis úgy adódott, hogy egy alapötletét és anyagát tekintve LEGO-ra hajazó építőjáték-gyártó két készletét is beszereztem, erős kíváncsiságomból fakadóan. Bele is ugrom a "végigjátszásba, mely a Reggeli Kávé Mellé rovatba is szűkös lenne, viszont pár érdekességet feltárok majd, hogy mégse szakadjak el oly nagyon saját kitaposott ösvényemtől.

Alapok

Neve: Electric Guitar (yellow)
Témakör: Mini Collections
Altéma: Musical Instruments
Kiadás éve: rejtély
Kockaszám: 160+
Nehézségi fok: 2/5 (USA) 1/3 (UK), szóval kezdő
Minifig: 0
  
- építési útmutató

Ára kb. 1.300 forint volt, melynek jogos, túlzó, avagy lekicsinylő voltát akkor még nem tudtam felmérni, bár tény, hogy a megvételhez jelentősen hozzájárult, hogy ez az eredeti fél árából adott további -10% kedvezmény miatt lett ennyi. Lehet, hogy teljes áron is megvettem volna, de így különösképp nem tudtam ellenállni.


Építés
Sokat nem ígér a borító, csak egy gitárszobrot, ránézésre tök lineáris felépítésben, úgyhogy maga az építkezés csak a méretből adódó nehézséggel terhelt. De ne ugorjunk ennyire előre, van itt néhány kitárgyalandó érdekesség:

- a tasak nagyon masszívnak tűnik, leginkább a Friends-állatkás "macskaeledeles zacskó" jut róla eszembe
 
- a zacskó nem túlméretes, csak épp akkora, hogy lapos maradhasson, de nem csalinkáznak benne az elemek
 
- "óriási" menőség, hogy jelölik a felvágás vonalát, de még nagyobb, hogy ezt azért teszik, mert így biztosítják, hogy a tasak visszazárható marad, ami a LEGO zacsekjainál naná, hogy nem lehetséges, így az megy valahova lapulni, vagy általánosabb esetben a kukába


 
 - nagyon nem bonyolítják a borítóképet: összerakva a cucc, ott az azonosító, a megnevezés, közelítő darabszám (a modellbe építendő darabok száma, merthogy lesz egy "pár" tartalék is), a nehézségi fok, és az ajánlott korosztály
 
- a hátoldalról megtudhatjuk, hogy a Kawada japán cég Kínában gyártatja a cuccost, továbbá azt is, hogy kisebb kockából részletgazdagabb, egyszersmind valósághűbb végeredményt kapunk (mely helyett inkább az "ugyanannyira nem valósághű, mint a nagytestvér, de legalább pici a végeredmény" elvet próbálják követni, ahogy a neten látom, elég konzekvensen)
 
 
- megtudhatjuk azt is, hogy a termékek és a színek változhatnak, bármit is jelentsen eme kitétel
 
- azt, hogy 3 éven alul nem ajánlott, jócskán aláírom, bár lehet, hogy hatot is írhattak volna, annyira pilincka darabok vannak benne
 
 
Maga az építés valóban teljesen lineáris, nem jelent kihívást, csak az apró darabok ujj közé csippentése. A piciség dacára jól ki van ötölve, felnőtt is ösze bírja rakni, különösebb balfékeskedés nélkül, s legón nevelkedett kriticizmusom is megelégedéssel fogadta a végeredményt.
 

Helyre kis zeneszerszám alakult ki a végére, midőn is rájöttem, hogy a jobb oldalt sikerült tükörképet raknom az útmutatott alakzat helyett. Nosza, lebontottam azt a pár kockát, majd újrapakoltam, ezúttal helyesen.


Nagyon sok tartalék alkatrész marad, talán bizonytalanok az egységes minőségben, vagy jófejek akarnak lenni, netán az alternatív építést pártolják, ki tudja?


Több helyen is láttam méretösszevetést LEGO-kockával, sőt, a Nanoblock is hivatkozik rá, hogy egy kockaméret az a hagyományos építőkockák 1/8-át teszi ki. Nos, ez így pontatlan, merthogy vízszintesen mindkét irányban fele a méret, viszont egy nano kocka magassága pontosan egy LEGO lap magasságának felel meg, így egy kocka magasságának 1/3-a. Az arány így 1/2 x 1/2 x 1/3 = 1/12, ha bütyök nélkül nézzük, bütyökkel meg úgyis megfoghatatlan. Lényeg a lényeg, valami méretkompatibilitás mégis van. Okulásul:
Nincs hosszirányú pozícionáló elem, viszont az elemek így is igencsak kapaszkodnak egymásba. Mire jó ez? Folyamatos eltolással nem csak raszterre tudunk építkezni:


Van jumper elem is a pakliban, így ezzel is finomíthatunk a modellen:


A henger elem a LEGO CA-korszakából ismerős darabjára hajaz. Nem rakható bütykök közé, viszont folyamatos rúd építhető belőle (lásd a gitárhúrokat). A henger belseje hatszögletű kiképzésével biztosítja a stabil, de rugalmas csatlakozást.


Ha már ezen dolgok megvilágosodtak előttem, ki is használtam a tudást, s összedobtam egy pici LEGO-állványt a gitárnak:Értékelés

Azt hiszem, most kihagyom a részletes pontozást, mert nincs tapasztalatom ennél a méretnél/filozófiánál, ám szóban értékelem cseppet. Az 1300 forintot busásan megérte, de az eredeti, bő dupla ennyinél már vakaróznék, hogy akkor most ez hogy is van. Mindenesetre a sok tartalék is javít a megítélésen, hisz 200 darabnál is több kockát kapunk így, ami már egész pofás sereg. A hivatalosan létező tizenpár típus közül majd' mind szerepel ebben a nyüzüge szettben, ami ismerkedésnek nem rossz. Mivel alapelemek, így a hajdani, csak kockákból építkező, emiatt jól alternatívázható LEGO-szettek fílingje is utolérhető benne, ami újabb jóság. Fotorealisztikus MOC-ok építését lelkesen művelő tömegeknek azonban pont emiatt nem feltétlen ajánlanám. A jó anyag, kiképzés és illeszkedés - pláne ilyen pici méretnél - fontos és hasznos dolog, így ez is pozitív megítélés tárgyává teszi. Végülis 7/10-es szubjektív pontot gondolok rá, így elsőre.

1 megjegyzés:

  1. Zseniális cucc, nem gondoltam volna, hogy ennyire pici. Valahogy a netről nem jött le az arány. Ha lehetne itthon kapni, tuti vennék egy szettet :)

    VálaszTörlés