9 Hátoldali legózás: Basic 744

Zolié újra a szó!
Próbáltam rávenni, hogy írjon végigjátszást belőle, de állta a sarat és olyan indokot hozott fel, ami előtt meg kellett hajoljak - depi.

Meglepetésként hatott rovatunk múltkori Basic-szettes sikere, szép számmal kattintgattatok, így szívesen teret engedünk a téma bővebb ismertetésére, amiért külön köszönet Zolinak, aki komoly leírást küldött nekünk ezen impozáns szett dobozáról - Rékocs.

Néhány hete a dobozképek nézegetésekor az egyik személyes kedvenc témaköröm egy klasszikus készletével találkoztam az oldalon. Ez volt a 710-es Basic szett. Számomra a Basic a legók legója; mivel talán itt nyilvánul meg legjobban az, amiért a legkreatívabb játékok között tartják számon a kedvenc dán műanyag építőkockáinkat. Sok-sok ötlet, furfang és variáció jellemezte egykor ezt a témát. Igazi virágkora talán a nyolcvanas évekre volt tehető, bár már előtte is voltak nagyon ötletes – és általam vágyott – Basic készletek és a kilencvenes években is előfordultak még szép próbálkozások.
A sorozatszámozásuk a '80-as, '90-es években így alakult: 3-as számmal kezdődtek a legkisebbeknek (3-12 éveseknek) szántak, ezekben volt a legkevesebb speciális elem, inkább csak általános kockákból, darabokból álltak. 5-össel már  az egy kicsit nagyobbakat célozták meg (5-12 év), itt már előfordult néhány aprócska és különlegesebb alkatrész is. A „7+” szetteket pedig 7-12 éves korig ajánlották, ezekben már változatos darabok voltak, amik lehetővé tették részletgazdag modellek kidolgozását is.Jelenleg még direkt kis méretben – Nagyításuk a következő hetek programja

A tervek szerint a következő pár hetes időszak során a 7+-os Basic játékok közül ezek kerülnek időrendi sorrendben bemutatásra: 744, 733, 740, 735. Így tehát, a korszak „zászlóshajóit”, – azaz a 744-740-735-öst – kivétel nélkül megismerhetjük, valamint egy „közepes” (733) méretű készletet is. Doboz híján így 5 db ide tartozó Basic-termékről kell csak lemondanunk – Bár lesznek, amit látunk ettől függetlenül… (Kronologikus rendben: 722, 730, 720, 725, 715)

Ilyen régi, dobozos példányok beszerzése sajnos sokszor nem egyszerű  feladat, szép állapotú csomagolóanyaggal rendelkezőt találni pedig kis hazánkban még nagyobb kihívás, szinte Mission: Impossible. Az én esetemben a négy említett közül csak kettőre mondható, hogy szép állapotú, egy közepes, egy pedig erősen használt, de azért fotózásra talán még alkalmas mindegyik példány.

A hátoldali legózás eheti alanya tehát az 1980-ban megjelent 744-es Basic-készlet. Az 572 db-os (Brickset) Universal Building Set (általános építő szett) különlegessége a markáns sárgás színvilág mellett, hogy tartalmazott egy 4,5V-os motort kábellel és elemtartóval. Ezen kívül mellékeltek hozzá hajtásláncot, jó pár fogaskereket, és több más – akkor különlegesnek számító – Technic alkatrészt is.
A doboz tetején mindjárt alternatívák tömkelege fogadta a leendő vásárlókat:
Az öt főmodell mellett az elektronikus részek is külön kiemelést kaptak. Nézzük meg őket alaposabban!A működő szélerőmű óriási lapátjainak árnyékában egy klasszikus dzsip pihen, mellette egy másik ipari berendezés látható. Felette egy futurisztikus járgány, mozgó radarállvánnyal kapott helyet, valamint jobbra egy komolyabb méretű platós kamion és egy mozgó daru került. Szerintem ez utóbbi sikerült a leginkább fantáziadús kidolgozásúra, érdemes megnézni, hogy még a pótkerékről sem feledkeztek el. A legtöbb működő funkciót pedig a nagy radarkocsi vonultatja fel: forgó-pörgő elemek mellett képes előre-hátra is önállóan közlekedni.A doboz felnyitása után ez a kép fogadja a játékost. Sajnos, jelenleg nálam még van 1-2 színcserés alkatrész, amiknek a beszerzése folyamatban van. Valamint van néhány darab plusz elem is a dobozban, ezektől a kis eltérésektől, kérem most tekintsetek el! Mielőtt szemrevételeznénk a felnyitható oldalon található modelleket, egy pillantást mindenképp érdemes arra vetni, hogy miként is festett egykor egy komolyabb LEGO-doboz. Hungarocell erősítésű falak – még ma is gyönyörű, hibátlan állapotban vannak kialakításuknak hála –, alul egy kis résben található az összerakási útmutató, hogy még csak véletlenül se gyűrődjön meg soha, a lényeg (az építőelemek) pedig kiemelhető piros színű és átlátszó műanyag dobozokba került. A felnyitható tető alá pedig egy nagy átlátszó műanyag display helyezhető, ami megakadályozta az elemek kiesését.

Szerintem ilyen egy igazán igényes csomagolás

Tudom, elcsépelt sirám, de ma miért nem így néznek ki a LEGO-dobozok? Annyival többe kerülne a dolog, vagy annyival több fát kellene ezért kipusztítani?
Mindegy, vissza az alternatívákhoz:A legnagyobb helyet egy hosszú, motorizált nyergesvontató foglalja el. Tudom, nem olyan részletgazdag a kidolgozása, mint manapság a nagyobb kamionoknak, de a kor lehetőségeihez viszonyítva szerintem korrekt szerkezet. Tőle balra fent az öt főmodell egyike látható játék közben, felette pedig egy autómentő építéshez kaphatunk ötleteket. Alatta előbb egy újabb ipari épületet szemrevételezhetünk, majd középen úgy újabb radarkocsit, míg legalul jobbra még egy mozgó radarközpont látható.

A dobozok oldallapjaival érdemes folytatni az ismerkedést.

Motorizált hótoló

Egy részletgazdag sárga dömper – A szerszámok milyen ötletes helyekre kerültek!

Épület kisteherautóval – Talán ez egy szállítási központ egy kis daruval

Toronyház; működő elektromos lifttel (!) – Nem hiszem, hogy sok hasonló előfordult valaha is LEGO-éknál


Végül, ennyi gyönyörűség után juthatunk el a legszebb részig, a doboz hátuljához.
Ezt a részt egy óriási teherhajó uralja. (Ez visszatérő eleme a Basic 7+-os készleteknek, hasonlót láthatunk majd még 1-2 alkalommal a folytatásokban.) Szerintem nagyon szépen néz ki ez a tengerjáró, van hozzá egy komoly csörlőzhető teherdaru, mellette gondoltak a rakományra, ráadásul egészen valósághű lett a hajó hídjának a kidolgozása is. A mentőcsónak és a gépház megvan mindenkinek?
Felette egy terepjáró és egy újabb mozgó radarállomás található. (Úgy tűnik, 1980-ban – a hidegháború dübörgő évei alatt – mindenképp elengedhetetlen kelléknek gondolták a radarállomásokat még a dánok is.) A dzsip egyébként motorral is ellátott, bár úgy tűnik, csak hátsókerekes meghajtást kapott, tehát nem 4WD. Azonban a valósághoz a dönthető szélvédőkerettel igyekeztek közelíteni, és fogadok, hogy egy működő csörlő is található a járgány – általunk nem látható – orrában!
A hajó felé egy légcsavaros repülőgép tart, ez alatt pedig egy újabb impozáns gyárkomplexum látható. Az utolsó két modell már-már Technic kinézetet idéz, főleg, ha melléjük tesszük a kor sárga Technic-csodáit, egészen nagy hasonlóság / rokonság fedezhető fel. (Persze, kevesebb működő funkcióval, de beépített 4,5V-os motorjuk miatt nagyobb mozgékonysággal rendelkeznek a 744-es munkagépei.)Kereken húsz darab alternatív ötletet sikerült azonosítanom a dobozon, ami azt hiszem, döbbenetes mennyiség. Manapság lehetséges ennyi fajta dolgot összerakni egy 570 darabos készletből? Nehéz vállalkozás, főleg, ha a változatosságukat is figyelembe vesszük. A 32 oldalas építési útmutató egyébként a doboz elején látható öt modellhez ad teljes értékű leírást, valamint egy-egy jó minőségű fotót mellékeltek még tucatnyi másik ötlethez.

Köszönöm, amiért végigolvastátok! Nemsokára egy újabb klasszikus Basic szettnek nézünk utána és a természetesen a hátára!

Legyen úgy, köszönet ismét!

9 megjegyzés:

 1. Szuper volt, köszi!

  Nekünk a 722 volt csak meg, az is szublimált az évek során, csak az útmutató és néhány elem maradt fenn az utókornak.

  VálaszTörlés
 2. Szia Attila!
  Nekem egyik sem volt meg gyerekként sajnos. Ill. annyiból nem is kár, hogy akkor tutira megrágtam, a dobozát régen eldobtam volna, stb. Szóval, nem lenne meg egyik sem normálisan. Így meg legalább beszereztem amit tudtam baráti áron az elmúlt 1-1,5 évben.
  Szerintem egyébként a legjobb a legutolsó, azaz a 735-ös tűzoltós témájú készlet, de a legjobban a 740-re vágytam mindig is, mert az volt meg a gyermekkori barátomnak, és így ez volt legjobban szem előtt. A 744 meg maga a nagy Basic klasszikus, igaz - 1981-es születésűként - csak 2 éve szembesültem vele, hogy egyáltalán létezett. (Amikor újra elkezdett érdekelni a LEGO.) Amúgy, mindegyik nagyon tetszik.
  Már készül a jövő heti cikk, de sajnos a 733-es doboza nagyon leharcoltan került hozzám, így lehet szükség lesz 1-2 nem saját fotóra is.
  Üdv,
  Zoli

  VálaszTörlés
 3. csak most jutottam el erre az oldalra, de nagyon régi emlékeket hozott elő. Nekem van 722-es és 744-es is. A 744-es volt az a LEGO, amit az első pillanatól meg akartam szerezni kb 7 évesen, és mindent meg is tettem, hogy meglegyen. így minden megtakarított pénzemet (husvét, stb.) félretettem talán évekig, aztán bementünk a legközelebbi nagyvárosba és megvettük. Anyám még mindig emlékszik, mennyire szorítottam magamhoz a buszon, nehogy valaki elvegye. Jelenleg is kitűnő állapotnak örvend, és szinte az összes darabja megvan, bár 1-2 kisebb hiányozhat,nem tudom.
  A 722-esnek más a sztorija, nem emlékszem mikor kaptam. De annak a doboza gyűjtődobozzá alakult, legalább 5-6 készlet keveredett össze benne, és valószínűleg több alkatrész hiányzik belőle, mert azóta egy másik generáció is felnőtt rajta, de ők kevésbé kímélték. A használat gyakoriságáról csak annyit említenék, hogy a doboz hungarocell fala eléggé elvékonyodott a hosszú évek alatt :) Jelenleg van még pár LEGO-m, amik szintén elég jó állapotban vannak, mind megépíthető: 8832, 8843, 8844, nem igazán tudnék megválni tőlük.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülünk a ránktalálásnak, a többit meg akkor szépen sorban megvitatjuk, lesznek még régi készletek.

   Törlés
 4. ja,még annyi eszembe jutott, hogy az első lego-m az 1979-es 920-as készlet, még NSZKból. Sajnos a doboza már nincs meg, és kisebb alkatrészek hiányoznak belőle, valamint annyira el van kopva, hogy nem minden elemét lehet úgy összerakni, hogy egyben is maradjon, de szeretnék néhány alkatrészt szerezni hozzá. Szintén van egy 6073-as készletem, egy zöld-fehér lobogós, sascímeres vár, amiből sajnos szintén hiányzik néhány darab, és szeretném kipótolni. Valami ötlet, honnan lehetne?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! A pótlásra szerintem a legjobb egy Bricklink "bolt!" Egy gyors regisztráció után lehet is vásárolni. Én is ilyen boltokból szoktam beszerezni a hiányzó darabokat. Üdv, Zoli u.i.: A pontos használathoz szakszerű leírást találsz egy sajnos időközben már nem frissített oldalon. (G. a barátod.)

   Törlés
 5. Egy 722-t fel tudok ajánlani a cikk megírásához. Egy pici szürke ajtón kívül teljes a készlet, csak az eredeti összeállítási füzete hiányos, de azt PDF-ből kinyomtattam. Ha érdekel, megadom az elérhetőségem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Nagyon kedves vagy, de én most épp "mély-alvó cikkíró" státuszban vagyok, így két lehetőség van szerintem: 1.) vagy Te írod meg a cikket és az oldal szerkesztői (pl. Depi) kiteszik VAGY 2.) Te lefotózod és az oldal szerkesztői írnak róla. Sajnos, én most nem tudom ezt megcsinálni. De azért köszönjük a felajánlást, jó lenne, ha a nagy 7+-os Basic szettek legalább Hátoldali legózás keretében jelen lehetnének az oldalon.
   Üdv, szép napot! Zoli

   Törlés
 6. Sziasztok!
  Nekem volt 744esem:-). 84 karácsonyára kaptam
  Zseniális, imádtam!

  VálaszTörlés