6 Végigjátszás (alternatívákkal): 6826 Crater Crawler (1985)


Ugrásszerűnek nem mondható a múlt hét óta felhalmozódott növekmény, hisz hivatalosan 5 darabbal nőtt csak a kockaszám. Nagy azonban a rokonság-érzület foka, mivel szürke kéttengelyest, s hozzá sárga gúnyájú sofőrt üdvözölhetünk ma is. Valamelyest mégis lesz okunk meglepődni, hisz a doboz ma nem szimpla tégla, hanem van rajta egy kis extrázás is. Lássuk!


Téma
A krátertiprók korábbi generációja nem rázta fel túlságosan a korábban már említett II. Alfa Centauri berilliumláz megfáradt szerencsevadászait, azonban a mélyűr meghódítására induló magánzók öröme annál nagyobb volt, mikor az LCS International előrukkolt eme elterjedten alkalmazott járműcsalád forradalminak szánt megoldásokat is felvonultató “ráncfelvarrásával”. Nézzük, végül mit hoztak ki belőle.


Statisztika
BL ár (használt): 1.200,-..4.700,- (ez kb. 2.000,- forintba került, egyszerrakott csodás állapotban)
BL ár (új): 26.800,-..71.500,-
Kockaszám: 30 db (saját doboza), 26 db (Peeron), 27 db (BL)
Minifig: 1 fő
Alternatívák: 4 db, összeépített állapotban lefotózva
Doboz: kis tégla, USA-verzió, Legoland szalaggal és elemszám-jelöléssel elől, a hivatalos megnevezéssel a doboz oldalán, és az eztra fülön, az alternatívák képei pedig hátul vannak. A fül inkább figyelemfelkeltő, optikai duplikáló funkcióval bír, mintsem bármi hasznossal, de így is jó.


Azért ütősen fest ezzel a füllel...

4 (négy!) alternatíva, és a főhős még buzdít is!

egész tűrhető bontás...

innen meg valaki ráülhetett, mert kihasasodott a doboz...

Alapkészlet
A szokásos leporelló megintcsak előkerül, melyen a most már kissé hosszadalmasabb építkezés miatt csak két modellre elegendő fénykép-hely van. De legalább van.
Szürke, fekete és piros üveg elemek adják e szett alapanyagát. Van benne pár kommerszebb darab is, de a CS-elemek mennyisége ideálisnak mondható, mely már-már medvebőrre történő előzetes alkoholfogyasztásra sarkallja az embert, de aztán mégse' vetemedek ilyesmire.


Ezúttal az alapmodell némileg más jelleggel bír, mint amit elnevezéséből ki lehetne következtetni. Teszi ezt több irányból is, melyből kettő fő vonulatot emelek ki. Egyrészt kétmodulos (felszíni és lebegő) kialakítású cuccról van szó, másrészt a felszínjáró modul igen erősen földhöz tapadós, alacsony építésű, ráadásul hosszú, ami krátertiprás közepette eléggé felakasztó hatású tud lenni. No mindegy, azt megállapíthatjuk, hogy a gravimotoros lebegő négysugaras kivitele nagyon stabil, ezáltal biztonságos felderítést tesz lehetővé.

inkább tetszik F1-modellnek, mint kráterjárónak...

A nem is oly parányi monoion-hajtómű páros utódainak egész sora még évezredek múltán is klasszikus darabnak számított, melyet nem átallottak hadi célokra is felhasználni. A felszíni modul könnyedén integrálja magába a lebegőt, s térforgató moduljainak hála, nem kizárólag saját hajtóműveire, de a befogadott egység jóval fejlettebb technikát képviselő erőforrásaira is támaszkodhat. (nem mellesleg az az egypontos rögzítés is olyan atomstabil, hogy fejre állítva sem pottyan ki a lebegő)

így, együtt jobban fest...

Horizontális és vertikális pszeudolézer-kommunikátorok biztosítják a kapcsolattartást a társaság tagjaival, és a műsorszóró állomásokkal, míg a kormányzás – csatlakoztatott állapotban – a libbencs botkormányaival történik.

van azért saját hajtómű is a gurrancson...

Az orr-részben elhelyezett Brown-reaktor protonredukciós elven biztosítja a járgány energiaellátását, míg az így akkumulált energiát a forradalmi újítások garmadáját felvonultató pufikerekek tárolják.


Alternatívák
Szokás vagy sem, útmutatóval megintcsak nem szolgálnak az alternatív modellekhez, így ismét saját optoreceptorainkra, illetve az évek során ránk rakódott ismeretekre/képességekre kell hagyatkozzunk a plusz alkotások fénykép utáni összeállítása során.

Mindjárt neki is ugorhatunk a B-modellnek, mely az orrba épített szubatomi pi-hullám generátorral igyekszik felderíteni környezetének nem csak felszíni, de mélybányászatra alkalmas rétegeit is, ráadásul mindezt a levegőben, kényelmesen repdesve.

párlépéses cuki jet ez...

Az alkalmazott monoion-hajtómű sima újra-alkalmazása az A-modellen bemutatottnak, viszont a hátsó részen, függőleges helyzetben szerelt kónikus metallurgiai detonátorok egyedül eme modellen szerepelnek, kísérleti jelleggel. Az itt szerzett tapasztalatok adtak ezután újabb lökést a specializált bányászati felszerelések fejlesztéseinek, s hozták el a szerencsevadászok harmadik aranykorát.


A krátertiprók ultrakényelmes variánsára mai C-modellünk enged egy röpke rápillantást. A vezérlést egy alap kiépítésű mechatronikai droid is kacagva elvégzi, de persze az űrhajós is beállhat a helyébe. Nyilván nem ez utóbbi vezérelte a tervezőket, de mint lehetőség, nem árt. A monoion hajtómű persze enyhe túlzás, ám kényelmi funkcióként rendben lévőnek mondhatjuk.

"keleti kényelem, nyugati izgalom" - jóllehet, ez azért odébb van a Trabanttól...

Az orr-részben elhelyezett, kőzetbontásra és röp-elemzésre alkalmas tányérsugárzó jó kiegészítője a járműnek, hiszen alap-funkcionalitását megfelelően bővíti.

RB-3 a kormánynál...


sima úton jobban hasít, mint kráterek közt...

A D-modell krátertiprási képessége tekinthető a legkiemelkedőbbnek az eddigiek közül, hiszen tengelytávolságán jótékonyan rövidítettek, míg a szerkezet egyszersmind magasabb építésűvé is vált. A monoion hajtómű mellé két terresztriális hajtóművet, valamint a nanoszekundumos reakcióidejű rubinlencsés manőverező-egységeket is megkapta ez a kiemelt darab.

ilyen pici masinához ilyen durva hajtómű...

5-sávos audiovizuális rögzítő egységet, és magnetorestrikció-gátlóval turbózott orr-antennát is magáénak tudhat a masina, a kormányzást pedig botkormányok teszik lehetővé.

A terepi kapcsolattartásra sima nanostruktúrás botantenna szolgál, mely a sofőr háta mögött kapott helyet.

brümmmm....

Kis hatósugarú példányban sincs hiány, hiszen az utolsó hivatalos – ezáltal E-jelű – modell pont ilyen célra lett megalkotva. Az álló- és ülő-helyzeteben egyaránt vezérelhető cukiság egyszerű terresztriális rakéta-hajtóművekkel szerelt, s a kommunikátor ezek mögött kapott helyet, a kis utasfelület folyományaként.


Robotikus vezérlőkarok biztosítják a biztonságos irányítást, míg a kráter-felderítést a duplikált pirozafír érzékelőkkel tették maximálisan jövedelmezővé.


Érdekességképpen álljon itt egy igen ritka eseményt megörökítő kép is, melyen a pilóta éppen a monoion hajtóművet ellenőrzi.

megfelelő művelethez a megfelelő szerszám...

Ujjmenés
A B-modell siklója szép darab, ám a kráterjáró hiányzik hozzá, így F-modell titulussal egy tektonikus felderítő modult kanyarintottam alá, mellyel szükség szerint együtt tud működni, akárcsak az A-modell két modulja.


A vezetés ilyenkor természetesen a sikló botkormányaival történik, bár a földi egység egyszerű testsúly-áthelyezéssel is ragyogóan elvezethető.

kilövésre kész...

ráadásul kényelmesen döntött...

A döntött felépítés két fő okból hasznos: egyrészt a sikló-indítást egyszerűsíti le végletesen, másrészt a félspin-sugárzó szimat-antenna így pontosan a kutatáshoz ideális szögben rögzíthető a szerkezeten, ami a hatékonyságot növeli.

egypont-rögzítéssel a forgathatóságot is biztosíthatjuk...

A felszín alatti gyorsasági versenyek újabb üdvöskéje a G-modellnek elkeresztelt crawler-speedsterem. Pikogirátoros motorral, és hiperszenzitív transzindukciós rúd-stabilizátorral vérteztem fel a jobb teljesítmény érdekében. Újból felhívom a figyelmet a régi, alig használt elemek értékére, melyet kőkemény csatlakozásukkal biztosítanak. Az alábbi, nyiklő-nyaklónak tűnő darab is teljesen szétesésmentes konstrukció.

nagyon hosszú...


Végül tekintsétek meg a terepjáró-képességekkel megáldott gyorsasági járgányt tiprási bemutató közben.

krátertipróból így lesz antennatipró...

Értékelés

Ötlet: 3,5/5
Ismét klasszikus szürke masinákat kapunk, s kis csomagból hatalmas durranásra ugye nemigen futhatja, ám a kráterjárók csoportját ígérő szett azért nem elvetendő témát feszeget. Sajnos az alapötlet jósága ellenére pont a terepmunkára kevéssé alkalmatos lapos, elnyújtott járgányt erőltetik, és a lebegő sem egy nagy találmány önmagában. Egyszóval, az alapötlettől nem feküdtem el túlságosan.

Alternatívák: 4,5/5
Az alternatívák javarészt az alap köré tagozódnak, egyetlen repképes kitekintéssel. Ebben van jóság is, hiszen van hova fejleszteni az A-modellt, és persze a szűk téma hátrányokat is rejt magában:
A B-modell leginkább cuki minijetnek tűnik, és személy szerint nagyon pofásnak tartom, annak ellenére, hogy csak töredékét használja fel a rendelkezésre álló anyagmennyiségnek. 4,5
A C-modell robotja, valamint a járgány emeltebb fazonja jótékony hatással van az A-modell által megalapozott holdjáró-széria fejlődési irányára, amit értékelek, de persze ez még nem a tuti: 4
D-modell is van ám, s az egy nagyon oldszkúl fazonú, fordulékonynak tetsző, jópofa darab. Ez ismét “bejövős”: 4,5
Hoppácska, van egy E-modellünk is, mely parányi szerkentyű, s mint ilyen, ismét fordulékony, jó terep-adottságokkal bíró darab, bár kissé hosszú az orra: 4
Átlagolva 4,25 pont lenne az eredmény, ami fél pontra kerekedve négy és fél leszen, ami különösen azért is jogos, mert 4 teljes értékű alternatíváról van szó.

Kockák és doboz: 4,5/5
30 kocka még mindig kis kupac, viszont régi szürke és fekete CS-elemekkel jól el van látva, s a doboz extrasága is megragadott. Globálisan tetszik. A szürke jóság megint sárga CS-fickóval köszönt ránk.

Továbbgondolhatóság: 4,5/5
Szerintem ez a csekély elemszám is pont jó kiosztású egy változatosan továbbgondolható kupacnak. Az A-modell ráadásul átalakításért kiált, ami szerintem simán kivitelezhető.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Felszíni alkalmazásra újfent remek szett. Az alapmodellt leszámítva jó és nagyon jó darabokat ajánl, s az egyetlen bökkenő pont a címszereplő. No persze az is jól használható, így csak fél pontot zúzok le az egészből.

Összegzés: 21,5/25
Helyes, helyes! Újabb pontot húzhattunk feljebb az előző hetihez képet, ami jó, és örömre okot adó momentum.6 megjegyzés:

 1. Remek alternatívák, megvoltas szeretős modell. Ha így folytatod, a végén bekapcsol a classic space-es gyűjtőkém, amit egy éve sikeresen legyőztem :D

  Köszi a cikkeket, még akkor is amikor csak read-only vagyok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyobb készletek is vannak még a tarsolyban, úgyhogy készülj fel :))

   Törlés
  2. Űrbázisok, cirkálók, felderítők... kitartunk egy darabon, azt hiszem :)

   Törlés
 2. Szegény Zeon!
  Idén még jópár CS-készletet szándékozom boncolgatni, rossz világ jön rád :)

  ...és természetesen szívesen...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jók az alternatíváid, köszi!
   Ez a fajta doboz nekem a szívem csücske az összes közül, jó ilyen állapotúnak tulajdonosa lenni.

   Törlés
  2. Örömmel, máskor is...

   Tényleg jó kis doboz ez, plusz tartást ad neki a fül.

   Törlés