2 Végigjátszás (alternatívákkal): 6824 Space Dart-1 (1984)


Hohó, de meglódultunk! Bizony, majd' másfélszeresére nőtt az elemszám egy hét alatt, ami igen jelentősnek titulálható. Ezzel szoros összefüggésben a címbéli járgány bonyolultsági / részletgazdagsági foka is magasabb szintet üt meg az előzőeknél, ráadásul most először kapunk kezünkbe kék gúnyába bújtatott CS-fickót. Ennyi jóság után nincs más hátra, mint fejest ugrani egy újabb végigjátszásba.


Téma
Az államilag támogatott szerencsevadászok korának már rég leáldozott, s a privát boldogulás, a pénz istene vette át újra az irányítást az ismert kolóniákon. A harmadik aranykor persze még bőven várat magára, ám a tehetősebb (szerencsésebb) szerencsevadászok légiói kitermelték a maguk őrző-védő kasztját. Ez persze nem maradhatott válasz nélkül az LCS International részéről sem, melynek folyományaként megalkották felfegyverzett űrsiklóik Paladin osztályának számos típusát, így például a mai napon a Blue Squadron bemutatásában szereplő Űrlándzsát, avagy a széles körben ismert nevén Space Dart-1-et. A Paladin osztály persze számos más modellt is felvonultat, melyből majd szemezgetünk egy cseppet.
 
Statisztika
BL ár (használt): 2.100,-..5.400,- (én 2.500,- forint körüli áron szereztem ezt az egyszer összerakott szettet)
BL ár (új): 23.900,-..71.500,- (ismét elég elmebeteg árkategória, azt hiszem)
Kockaszám: 43 db (saját doboza, Peeron és BL szerint is)
Minifig: 1 fő
Alternatívák: 2 db, összeépített állapotban lefotózva (első pillantásra jobb felül van egy X-szárnyú modell is, de az a címszereplőt mutatja, ahogy az orr hossztengelye körül forog)
Doboz: kis tégla, USA-fazonban, Legoland szalaggal és elemszám-jelöléssel elől, a doboz oldalán a hivatalos megnevezés virít, míg azt a kevéske alternatívát hátra suvasztották.

a kékség egyből világít...

jobbra fenn Luke szimulátora...

viszonylag kellemesen bontva...

fül és árcímke

Alapkészlet
Nicsak, újabb leporelló kerül elő. Akkor még mindig csepp a készlet... Alternatíva viszont már nem fért el rajta, ahhoz túl bőséges a lépések kifejtése.

bizony...

...nőttön bonyolódik

Szürke, fekete és változatos színű üveg elemek tűnnek fel a színen. Hatásosnak tetsző kupacról van szó, első és sokadik pillantásra is mély Space-érzülettel átitatva. Nekem tetszik.


Ugorjunk is neki az alapmodell összerakásának. Némi segítséget nyújtok az olvasóknak egy-két köztes kép bemutatásával, aztán a kész modellt majd jól kiértékeljük. Az első lépések a legfurábbak, s a középső, kör-befoglalójú traktust, s két szárnyat kapjuk általuk.


Ezután jön a fellámpázás, hátra az ülés a hatalmas rakéta-elemmel a hátán, majd előre a rakétaorr, egy 1x2 Technic kockára egy kereszttengelyes pöcökkel felerősítve. Később eme pöcöknek köszönhetően tudjuk majd forgatni az orrtengely körül a hajó testét. Elég mondvacsinált fícsör, de ez van.


Picur rakéták zárják a szárnyakat, a pilóta pedig elfoglalja a számára rendelt pozíciót, s lőn: kész a Space Dart-1


Védelmi célokat szolgáló járműről lévén szó, tekintsük át, vajh' kimeríti-e ezen kategória követelményeit mai alapmodellünk! Nem lehet nem észrevenni az imént említett “picurok” fenyegető erejét, hiszen szuborbitális pozitron-töltetekről van szó, mely egy csillagközi cirkálót is hazavág öt másodperc alatt. Az orr-részben hiperlézer kapott helyet, mely az adott méretben elméletileg készíthető legerősebb rombolóerejű nyalábot képes előállítani. Ennek használata felszínközelben kizárólag kettes fokozatú csillapítóval megengedett, hisz egyébként fennáll a légkör, de minimum a felszín begyújtásának veszélye.

amúgy szép kis darab ez...

Mind a gigantikus, egyszersmind rugalmas manőverezhetőséget lehetővé tévő főhajtómű, mind a szuborbitális rakéták hajtóművei nukleo-stabilizátorral szereltek, így a fúvókákon akkor is vörös izzásnak tűnő jelenséget figyelhetünk meg, amikor azok épp nem működnek.


Az egyetlen, ám annál szomorteljesebb tény, melyet ki kell hogy emeljek, hogy szó nincs X-szárnyúsítási képességről, pedig a doboz nagyon ezt sugallja.


Alternatívák
Rutinosabbak máris tudják, hogy ma sem kapunk útmutatást az alternatív modellek összeállításához, amit az is tetéz, hogy ma ráadásul elég csökkent számban fordulnak elő eme szépségek. No mindegy B-modellünk akkor is akad, nézzük, mi az! Ez bizony egy hagyományos vonalvezetéstől nem messzire rugaszkodott harci drón, azaz az emberélet (mármint a védendő oldali) kímélése érdekében távirányításra állított elhárító egység. A Paladin-osztály Gray Arrow fantázianevű robotrepülője hagyományos stílusú indítóbázisról képes startolni, így nem okoz gondot a használata egyetlen bányász-közösségnek sem. A teljes funkcionalitás nyilván csak érvényes harci pilóta-vizsgával rendelkezőknek hozzáférhető.

brékó-brékó, a Nyíl startra kész!

Nukleo-stabilizátor nem jár ehhez a modellhez, de a főhajtómű és a szuborbitális rakéták megegyeznek a Space Dart-1 azonos egységeivel. Fő a kompatibilitás, gondolhatnánk. Az orrfegyverzet közeltéri dezintegrátorral bővített hiperlézer-egységet foglal magába, így a drón bármely szorult helyzetből képes kivágni magát. Az indítóállványról – standard jellege miatt – sokat nem érdemes álmodozni, mindazonáltal mind manuális, mind rádióvezérelt módon használható.

gyerekek, kellene egy karbantartó, valami villog itt lenn...

Eljött hát az utolsó hivatalos variáns ideje is, méghozzá a C-modell képében, mely a Titan Dagger nevet kapta a keresztségben. Fegyverzete természetesen ennek sem piskóta, hiszen a két turbó ionágyú, mely bukócsövekként meredezik a pilótaülés mellett, valamint az orr részbe helyezett, duplázóval ellátott hiperlézer, megfelelő elrettentő erővel bír mindenféle okoskodó népekkel szemben.

"jól van drágám, igyekszem haza..."

Az ionágyúk alatt citrinlencsés bénító-sugárvetők állnak bevetésre készen.

háá! gázt neki!

A felszínközeli manőverezést pazarrá teszi a hatalmas fekete hengerbe integrált gravito-szuszpenzor, valamint a négy pirosló nukleo-stabilizátor alant.

problem?

Háromfokozatú hajtómű-komplexum (hála Pofa Steve fejlesztési javaslatainak) gondoskodik eme űrsikló példátlan sebességéről és manőverezhetőségéről, melyet a bolygó népességének védelme érdekében nem árt a pilótáknak maguk alatt/mögött tudniuk.

hajtómű-upgrade-re nem lesz egy darabig szükség...

Ujjmenés
A nem túl széles (hivatalos) alternatíva-paletta áttekintése után – hiányérzetem csökkentése érdekében – némi saját alternatíva és kiegészítő építésébe fogtam, melynek során igyekeztem a védelmi feladatok ellátására szolgáló járműveket létrehozni az adott kupacból. Majd kiderül, mennyire sikerült.

A C-modell megépítése után még maradt egy kisebb, fel nem használt alkatrész-kupac, így adódott az első saját darab, a D-modell megépítésének ideája. A pár rakéta-alkatrész, és az A-modell orr-felfogatása adta a kiinduló ötletet, a többi meg a második kísérletre került jó helyre. Ez bizony egy rádió-vezérlésű elfogó vadász, orr-részében a Nagyapónak is becézett szeizmikus töltettel.

á'la Enterprise - hogy ez mindig visszaköszön

Íme a hivatalos C- és a hozzá kanyarított saját D-modell (a.k.a Harvester) együtt :

repülés közben...

földi start - önállványozó a drága

Nézzük, lehet-e az egészet is továbbgondolni, némileg átdolgozni! Ezen járatva agytekervényeimet, arra jutottam, hogy a hiányolt X-szárnyú megoldást igyekszem megközelítőleg kialakítani. Nem akarván túl sokat másolni az elődökről, viszont felépítésében igyekezvén "AZ" X-szárnyúra hajazó részeket kialakítani, létrejött egy módosítható szárnyállású csillagvadász képe lelki szemeim előtt, melyet utána igyekeztem legóba önteni. Az eredményt alant láthatjátok, E-modell névre keresztelve:

húzós méret 40 darabból...

Fegyverzete a pilóta melletti két turbó ionágyúból, az orrba telepített hiperlézerből, és a két állítható szárny végén installált örvénygenerátoros sugárvetőkből áll.

na ugye, hogy lehet X-szárnyazni!

Hátul két-két farok- és szárnyhajtómű biztosítja a tolóerőt.


Roppant ellenálló, pirozafír-héjazatú, N2-PZ típusjelű astromech droid végzi a navigációs számításokat és az útközben szükségessé váló sürgős javításokat.

N2 megvan?Az orr-rész szárnyazott tagja a hiperhajtóművet rejti, melynek megfelelő működéséért a fenti enkettes robot felel, ám utóbbi meghibásodása esetén a pilóta is vezérelheti.

stabil, mint álom

Az előző két próbálkozás során felüttötte bennem fejét az igény egy köztes méretű, szárnyatlan jószág építésére is, főhajtásként az űr-évek klasszikus rakétái felé, de a modernizálásról mindeközben nem letéve. Ennek szárbaszökkent szüleménye mai utolsó modellünk, nevezetesen az F-jelű, melyet az LCS Internationaltól a Paladin osztály egyedi rendelésű tagjai közül, Nightslash néven rendelhetünk.

Fegyverzete – az értelemszerűen hiányzó szárnyvégi daraboktól eltekintve – azonos a csillagvadászéval.

szűk és hosszúkás - oldszkúl pipálva

Brutális központi, és két mellékhajtóműve vitathatatlanul mozgékonnyá teszi.

szinte habzik hátul a lóerő...

S végül, itt a Mobil Indító Bázis (első projektneve Rakéta Indító Platform volt, de ennek baljós mozaikszava hamar meggyőzte a tervezőket a módosításról):

meglepő, de sziklaszilárd...

A Nightslash, az indítás előtti pillanatokban:


Értékelés

Ötlet: 4,5/5
Classic Space vonalon a siklók nem képeznek nagy újdonságot, megfeszülni sem kell az újabb és újabb szárnyas jószágok kitalálásához, ám a rakétaorr kombinálása a tipikusan orr-elemnek használt alkatrészek szárnyként való alkalmazásával üdítő jelenség. Nem kiugróan jó, de négyest megérdemel, és személyes indíttatásból kap még felet.

Alternatívák: 4,5/5
A két darab miatt majdhogynem a na-ne-röhögtessük-egymást fíling kerített hatalmába, aztán rájöttem, nem olyan nagy baj az, ha egyszer-egyszer kisebb a módosulatok száma. Ma például 3 egész eltérő felépítésű szerkentyűt kapunk az alap- és két segédmodell segítségével.
A B-modell a vidám “A” után meglehetőst régi vonalvezetésű, ám pont emiatt azok kedvelői számára pluszos darab, ám itt kell megjegyeznem, hogy állvány nélkül ez biz csak 2,5-et érne. Így viszont egész rendesen hoz a konyhára: 4
A C-modell hagyományos szárnyak nélkül is olyan siklót nyújt, hogy az csak na! Nekem ő a mai napi befutó: 5
Átlagot képezve az eredmény fél pont híját mutatja az ötöskének.

Kockák és doboz: 4,5/5
Bő negyven darabból gazdálkodhatunk, ami javuló tendencia, ráadásul négyesével vannak benne jó Space-elemek, továbbá számos másik is igen hasznos. A doboz igen csalogató, és nem tudom, hogy ezt értékeljem, vagy vonjak le fél pontot a vizuális becsapás miatt, már ami az X-szárnyat illeti. A kék CS-figura viszont mindent visz.

Továbbgondolhatóság: 5/5
Ennél a készletnél a mennyiség és minőség olyan kombinációját értük el, ahol jóformán csak a képzelet és a technikák alkalmazása szab határt a “fejlődésnek”. No jó, ez erősen szépíti a tényleges helyzetet, de jók a lehetőségeink, és mint azt az elején megjegyeztem, a mennyiség/minőség arány a nagyon eltalált.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Röpködni mind a hivatalos modellekkel, mind a sajátokkal igen változatosan tudunk, és az indítóbázisok sem elfelejtendőek, ami tovább növeli az élményt. A szárny-bólogtató effekt csak egy vicc, de ezen kívül ezermillió dolog játszható. Nagyon pöpec, pici hiányérzettel az X-szárny miatt.

Összegzés: 23/25
A végtelenbe, és tovább! Vagy tényleg kezdjük a csúcsot ostromolni, vagy revideálnom kell nézeteimet a pontozás tekintetében. Mindenesetre szubjektív megítélésem első pillanatra is a -10%, azaz 22,5 pont környékére saccolta e szettet.

2 megjegyzés:

  1. Gyerekkorom első Space készlete volt nagynénéméktől karácsonyi ajándékként :) Sajnos már nincs meg maga a készlet csak a leírás :(
    Talán ezért is a kék ruhás Classic Space minifigura az egyik kedvencem (a piros mellett :))
    Attila remélem még vagy 10-20 ilyen remek készlettel rendelkezel és akkor még jó ideig nosztalgiázhatunk :)

    VálaszTörlés
  2. Ha Classic Space témában gondoltad, akkor még 16 (Ha jól számoltam. Ha nem, akkor több) Kifogyás után meg áttérünk majd valami másra, és remélhetőleg az is kedves lesz majd többeknek.

    VálaszTörlés