1 Végigjátszás (alternatívákkal): 6363 Auto Repair Shop (1980)


Ma egy kedves gyerekkori készletemet igyekszem jó színben feltüntetni, s akik figyelemmel követték eddigi bejegyzéseimet és hozzászólásaimat, most joggal vágnak meglepett képet. Hogyan kerül az én asztalomra egy Town-témájú csízma (hoppá, készlet)? Ez most szülői segítséggel, de persze nem ellenszenves nekem a téma, csak van más, amit jobban szeretek. Ezt a darabot viszont nagyon kedvelem, és elég koros is hozzá, hogy érdemes legyen pár szóban megemlékezni róla.

kissé megviselődött :)

Téma
Tim (aki ötödállásban kova és öngyújtó nélkül is tüzet gyújtani képes, lovag-ijesztgetésre specializálódott varázsló), már vagy egy évtizede üzemelteti a Kék Hobbistához címzett szervizhálózatát. Nem kedvelvén a franchise kellemetlen vonatkozásait, a mai napig “kézi” irányítással oldja meg az üzletvezetést, s az országszerte fellelhető kis szervizeit rokonai és barátai működtetik, míg ő pályázati pénzekért áll sorban több-kevesebb sikerrel, vagy épp legújabb szervizkocsiját járatja be, hacsak éppen nem épít egy újabb telephelyet.

Statisztika
BL ár (használt): 4.400,-..20.700,-
BL ár (új): épp nincs, de a legutóbbit 100.500,- forintért passzolták el (köhh-köhh-hrrrr)
Kockaszám: 129 db (Peeron szerint), 137 db (BL szerint)
Minifig: 1 fő, fehérrel mintázott piross overallban, fekete alap-sapkában
Alternatívák: 4 db, összeépített állapotban lefotózva, némi mozgalmassággal bemutatva (4 jármű mellé viszont csak 3 épületet kapunk, szóval lesz mit kipótolni)
Doboz: tégla formájú, két részből álló (egy héjazat, képekkel, és egy fehér tálca, ami belecsúsztatható. Nekem az utóbbi nem került elő)
Alapkészlet
Az útmutató nagyon nincs túlbonyolítva. Kisarasznyi oldalhosszúságú, 6-részt hajtott négyzet alapállapotban, így 12 négyzetnyi felülete van, melyből egy az alapodellt egy 3 alternatívát a többi pedig az építés lépéseit mutatja az A-modellhez.


A kiöntött kupac fekete-kék-sárga színbázisa teljesen visszaadja a képeken látható fekete tetejű kék épületek, s a sárga jármű színigényét. Alap LEGO-színezetről van tehát szó.

egyedül a szürke alaplapok nem ős-színek

Neki is kezdhetünk az első építménynek, ami a darus autómentő. Szokásos 4-bütykös kivitel, óriási tiprókerekekkel, szerszámmal, sárga villogókkal. Az építkezés maga nagyon nem bonyolult (lapok és kockák), és mégis, milyen jó kis gépet kapunk a végén.
mondjuk középen a fekete helyett valami hűtőrácsos elkelt volna...

A második turnusban az A-modell épületére kerítünk sort, mely egy nagyon klasszikus, kis irodával/pihenővel terhelt szervizgarázs. Az utóbbiban ugyan szerelőakna nem, de egy jópofa emelő helyet kapott. Nézzük, mitől döglik Jeff Goldblum!


 
Az épület felhúzása kisebb gyerkőcnek sem problematikus, és nagymamák is bátran belevághatnak, annyira alapelemekből, alaplépésekkel épül. Ugyan kerül be egy ajtó és egy ablakon kívül egy kockaasztal, és a falba néhány klipsz is, de ezek egyáltalán nem bonyolítanak a dolgon. No persze én ezek ellenére sikerrel elnéztem, de majd meglátjátok.


Miután felszerszámoztunk, kezdeném a garázst, és jön a pofára esés: kicsi lett a boltíves nyílás! Ekkor vettem észre az elnézésemet, amit hirtelen korrigáltam is.

mikor csúszott el az alaplap... rejtélyA garázs végül jóval magasabb lesz, mint a kis iroda, de kell is ez, ha az emelőt majd használni akarjuk.

papírmatricák... szeretnek koszolódni, de hát ez egy szerviz, itt minden csupa olaj és zsír

Egy pár piktúra keretében emlékezzünk hát meg eme szett felhasználásáról, némi játék közepette! A vicc kedvéért Stephanie quadját vettem kölcsön az akcióhoz.


brutális, és nem kicsit...


de azért befér...

minő jóság: a felnibe pont passzol a kulcs...


Alternatívák
Útmutató nélkül sem várom, hogy problémás lenne az alternatív modellek megépítése. Egyrészt csak cirka 130 darabról van szó, másrészt ez a szett nem a túlbonyolítást helyezi előtérbe. Nekii is veselkedhetünk a B-modellnek, mely kissé elrugaszkodik az alaptémától, hiszen itt Tim éppen egy darus kocsi segítségével építi legújabb útszéli vevőgyűjtögető irodáját. A rutin kialakítása érdekében kezdjük most is a járművel.

nos, ez érdekesen indul...


Ez a modell kissé bonyolultabb felépítésű, mint A-jelű elődje, s két érdekességet is megfigyelhetünk rajta: a darukar furán elhelyezett kék csuklóval csatlakozik a kasznihoz, a daru kampóját meg két – általam csak lámparögzítőnek becézett – szürke picur tartja, valami egész csalafinta módon.Az épület ismét űberszimpla, hacsak eme két gerendázatot nem tekintjük valamelyest különlegesnek.


Szóval az épület...


És ilyen, mikor Tim építkezik:

Tim megirigyelte Bob szakmáját...

Ez pedig azt mutatja, hogy Tim roppant nagyvonalúan bánik az alapanyagokkal, hisz rengeteg megmaradt.

ebből esetleg ki lehet kínozni valamit - de most hagyom

A C-modell a bal alsó képen bemutatott nyílt téri szervizállomás lesz. Kezdjük ennél is az A-modell átpofozott verziójának tetsző szervizkocsival. Nekem kicsit furának hat a nagyon előre került kerék, de a lámparögzítők itt megkapták megérdemelt helyüket, és végülis az egész jópofán, legósan fest.
szinte várja az ember, hogy mikor áll hátsó kerekére...

Térjünk rá ennek utána az épületre, mely egy garázzsal, s a már említett szabadtéri – emelővel is ellátott – szerelőhellyel gazdagít minket.


A garázs boltíves ablakai és a kültéren elhelyezett szerszámtároló, plusz az emelő hoz egy kis változatosságot az egyszerűségéről elhíresült épület megépítésének folyamatába.Végül itt egy kis játszadozás ezzel is:


bent kiütné a ház tetejét

a motorral lesz itt valami gubanc...

irány menteni! - középen U.S. stílusú postaláda

Következő áldozati bárányunk az alaptémától jócskán elrugaszkodott D-modell, melyet a hátoldal jobb felén vehetünk szemügyre. Tim ezen épp egy platós teherautót vezet, melyen az építési anyagot szállítja legújabb Non-Stop szervizpontjához. Vessünk egy-két pillantást erre a brümmögőre is.


jópofa kis platós ez...

A kis éjjel-nappal nyitva tartó kuckó ismét egyszerű vonalvezetésű, esti megtalálhatóságát az ajtó felett elhelyezett jókora reflektor biztosítja, és önhatalmúlag berendezést is raktam bele, hadd üljön asztal mellé a szegény éjszakai ügyeletes, ha netán elfáradna.
 


Doboz-ismétlésbe bocsátkoztam az alábbi képnél, de nem hagyhattam ki, annyira megnyerő a jelenet.


Elértünk az E-modellhez, mely alul-középen két kis képecskén is megjelenik. Ez egy aranyos kis sárga angyal, melyből Tim cége számtalant üzemeltet. Nézzük, hogyan is fest őkelme, annál is inkább, mert motorimitációt is akartam belerejteni, s a kis képek miatt amúgy se volt minden egyértelmű. Tessék:


motor megvan?

Ujjmenés
Négy alternatíva igen szép mennyiség, és ma nem is erőltettem volna ezt a 1setMOC dolgot, ha hiányérzetem nem oly óriási az E-modell sárga angyala mellől hiányzó épület miatt. Mivel azonban az volt, nekiálltam egy újabb hagyományos kockaépületnek, mely nem egy nagy durranás, ám alkatrészraktárként teljesen jól elműködhet, így jó bázist adva az útszéli segítségnyújtóknak. Nem is feszegetem tovább idegeiteket, itt van, nézzétek:
Értékelés

Ötlet: 5/5
A Shell által jegyzett, jobbára benzinkúttal kombinált, kerékcserélő-helyet biztosító, netán autó-vonszolóval is feldobott készletektől, és a Fabuland szervizállomásaitól eltekintve e korban nem akadt még különösebben példa autószerelőre, ami viszont a tömérdek autós készlet mellett igencsak elkelt már.

Alternatívák: 5/5
4 darab, jobbára teljes értékű darab, nem is csak a szorosan vett autószerelői témához ragaszkodva. Nekem tetszik a változatosságuk, és a járművek mindegyike kedvencem valamiért. Az épületekre igazából mint kiegészítőkre tekintek most, és nagyon nem sérti szememet egyszerű vonalvezetésük. Sőt, a szervizépületek prosztó hatású megjelenését nagyon jól hozzák, így még pluszosak is!
Nem vacakolok, elégedett vagyok a lehetőségekkel, legyen hát ötös.

Kockák és doboz: 4/5
Nem egy hatalmas kupac ez a 130 elem, hatalmas jóságok sincsenek benne, bár amire ki van találva, arra nagyon jó. Alapszínek, tehát máshova is könnyen elsüthetők, ám a minifig egyszerűsége némelyeknek visszatetsző lehet. Viszont: nem matricázott a felső, és az akkori festési lehetőségek ennyit tettek lehetővé. Nekem rendben van, bár még egy fig elfért volna. A doboz kedvelt fazonú, remélem a belét is sikerül fellelni.

Továbbgondolhatóság: 4,5/5
A LEGO alapjainál fogva egy ilyen viszonylag egyszerű eresztés is jól továbbgondolható. Így van ez ennél a konkrét szettnél is, igaz, az óriáskerekek mérete és száma viszonylag behatárolja a lehetőségeket, de nem vészesen.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
A csukló kifáradása gyakori emelgetés esetén korlátozó tényező lehet, de mindenhol jól hozzáférhető, kezelhető, játszható, változatos és élménydús. Fél pont büntetés a hiányzó második minifig és egy másik hiányérzet-keltő dolog, a javítható autó hiánya miatt.

Összegzés: 23/25
Igen jó kis készlet ez, hajdan nagy jóság volt egy ilyen a háznál, de most sem nevezhetném elvetendőnek. Erősen kedvelem, hisz oly jópofa és változatos.


1 megjegyzés:

  1. Mindeképp írok valamit, ha másért nem hogy lássátok olvassák ezeket is :) A kedvenc készleteim egyike, sajnos ez is doboz nélkül van meg, ezért lemaradtam (eddig!) az alternatívákról, pedig mit hagytam ki. A daru zseniális, az angol erre csak annyit mond, hogy NPU!

    VálaszTörlés