0 Végigjátszás (alternatívákkal): 462 Rocket Launcher (1978)


Újabb, a múlt hetihez képest majd' másfélszeres kockamennyiségben lesz ma részünk, ráadásul egy olyan szettet veszek elő, melynek európai társát Rékocs már egy éve kivesézte. A tulajdonképpeni ismétlést nézzétek el nekem, ez már így alakult, viszont némileg biztos más lesz ez az iromány, mint amaz.


Téma
A Föld egyesített flottái meghódították az ismert világokat, ám micsoda fintora a sorsnak: a hagyományos rakéták még mindig a torta nagyobbik részét tudhatják magukénak, ha a bolygó felszínéről indítva pályára kell állítani egy műholdat, avagy utánpótlást kell vinni a közeli űrbázisra. Költséghatékonyságuk a kiforrott technológiák, és az alkalmazott anyagok miatt elvitathatatlan, jóllehet modernebb környezetben már cseppet avíttasan mutat egy-egy vadonatúj példány is. Ma a Gamma-78 űrbázis legénysége két tagjának mindennapjaiba tekintük bele, lehetőleg nem zavarva őket a vizsgadrukk nyomása, a rakétafokozatok szállítása, vagy más, veszélyesnek titulált tevékenység közepette.

Statisztika
BL ár (használt): 3.900,-..14.800,- (6.300,- forintomba került, ám ragyogó állapotban)
BL ár (új): 72.200,-..96.300,- (brrr...)
Kockaszám: 60 db (saját doboza, és Peeron szerint) 66 db (BL szerint)
Minifig: 2 fő
Alternatívák: 4 db, összeszerelt állapotban fényképezve
Doboz: USA-fazonban készült tégla, “60 interlocking pieces” felirattal elől, hivatalos megnevezéssel a doboz egyik oldalán, a már jelzett, nagyszámú alternatíva pedig hátul foglal helyet.

kora némileg látszik, de jól tartja magát

alternatíva szép számmal akad...

az  élek viszont egész kopásmentesek...

ezt a trancsírbontást nehéz megszokni...

Alapkészlet
Már elég pofás mennyiségnél kezdünk járni, az útmutató mégis egy kis leporelló. Akkor úgy látszik, csak a doboz volt csalóka. Vagy nem túl szájbarágós az útmutatás. Nem kívánt törlendő. Alternatíva mindenesetre nincs már rajta, csak az alapmodell, és egy csillagváros.Gyakorlatilag szürkébe fordul az asztal, mikor kirakodjuk az elemeket. A kis anomália a főszereplő rakéta és a két fickó eltérő színeiből adódik. Jórészt Space, vagy Space-közelei elemek figyelnek ránk, van benne egy pár különlegesebb darab is, és hát ott a rengeteg fémtengelyes kerék, ami szintén jó húzóerő.

hát ez így nagyon klasszikus...

Az A-modellel kezdjük a sort szokás szerint, mely egy rakéta-vontató jármű, a vontatón külön, forgatható vezérlő állomással, a rakéta felszínről történő irányítása érdekében. Ez a modul egyszemélyes, csakúgy maga a járgány, így a kapott két űrhajós egyaránt megtalálja helyét.
munkára fel...

A vontatmány egyszerűsége nagyszerű. A kiemelést két karcsú függőleges vezérsíkkal intézte el a tervező, ami minden irányból hatásos képet mutat. Az L-alakú darab fogja rögzíteni a rakétát – mint tudjuk – többek bosszankodását kiváltva.


elől műhold, hátul hordozórakéta...

A tervek szerint orbitális pályára kellene állítani a legújabb fejlesztésű organikus műholdat, a terraformálási kísérletek mielőbbi megindítása érdekében, így Ted és Phil a két fiatal telepes vállalta magára az indítási zónába utazás és a fellövés fáradalmait. Mivel azonban csak Phil rendelkezik a szükséges engedélyekkel a rakéta- és műholdvezérléshez, Ted kényszerült a sofőri pozícióba. Pár képben emlékezzünk meg történelmi jelentőségű tettükről.
Alternatívák
Kezdem érteni, Depinek miért tart oly' hosszú ideig a Monorail-alternatívák készítése. Ez csak 60 darab, nem is túl bonyolult, ám ezzel együtt is, a négy alternatív modell felépítése útmutató nélkül, folyamatos dokumentálás mellett bizony jelentős időigényt támasztott. Nosza, nézzük is a B-modellt, mely a dobozon bal felül kapott helyet. A modell a holdi kiképzőbázis egy részletébe enged bepillantani, ahol épp Ted készül kommunikátor-vizsgájára, a telepített rakétaindító-bázisról történő fellövést és a fej-egység programozását felölelő gyakorlatokkal. A modell kisebbik tagjával, egy picurka moon-buggyval kezdünk, mely annyira cuki, hogy az leírhatatlan. Egyszerű, kétszemélyes (amennyiben a második ember nem átall hátulra felugrani), jópofa.


Az indítóbázis egy alapra épül a kommunikációs központtal, mely utóbbi – hasonlóan az A-modelléhez – körbeforgatható. Ez technikailag szükségtelen jellemző, ám játék szempontjából fontos momentum lehet. Meg különben is, nem derékszögbe állítva jobban fest az egész. Tekintettel a jelentős megmaradt alkatrész-mennyiségre, a későbbiekben elkerülhetetlennek látszik némi ujjmenés eme fejleszthető modellhez.Természetesen nem hagyhatjuk ki a ziccert, és meglessük Tedet próbavizsgája közepette, midőnis erős izzadást kiváltó problémába ütközött...

- Hé, Phil! Hogy lehet ezt teljesen függőbe állítani!?

A C-modell enyhén hidegháborús korszakba kalauzol minket hernyószerű rakétahordozójával, ám megnyugodhatunk, a képen csupán a tudományos és bányászati kutatóműholdak fellövésére szolgáló rakétát szállít az ifjú titán, Ted, miután vizsgája mindössze 1 hibaponttal sikeres lett. Phil persze – jó barát módjára – most sem hagyja magára, hiába nem szánt neki a LEGO semmilyen feladatot ezzel a modellel kapcsolatban. (Rengeteg a maradék, ebből is ujjmenés lesz)


Ez az, kicsit feljebb...

A harmadik, nevezetesen a D-jelű modellhez értünk, mely ugyan Rékocs megfogalmazásában “tejeskocsi” titulust vívott ki magának, ám belátható, hogy a lépcsős felépítésű rakéták egyes fokozatainak, illetve a hasznos terhek moduljainak szállítására specalizált járműről van szó, mely modulok beszerelés előtti utolsó ellenőrzését és felprogramozását a vontatást végző szépséges holdjáró hátuljába szerelt konzolról végezheti el bármely szakértő. Friss vizsgájával a zsebében ezt a járgányt Tednek így még nem nagyon illik kezelni, ezért is adta át a kormányt fehér szkafanderes barátjának. (itt jegyzem meg, ismét sok a maradék...)


- Szevasz pajtás! Aztán csak óvatosan!

E-modell is adódik, s bár csekély az anyagfelhasználása, mégis teljes értékűnek tűnik. A D-modellel szállított rakétafokozatok egyik átmeneti tárolóhelye ez, ahol milliméter-sávban sugárzó adóvevő biztosítja a felszín-űr kapcsolatot, s ad lehetőséget a felkészített modulok listájának közzétételére, illetve a beérkező űrbázis-igények feldolgozására.


Ujjmenés
4 alternatíva mellé már-már nem is illik, de megállni nem bírom, így ismét alkotok valami marhaságot. Először lessük át a hivatalos alternatívák ráncfelvarrásait, és kiegészítőit, aztán lesz egy 1setMOC saját próbálkozásom is. A sort nem megszakítandó, most az F azonosítót kell aggassam a B-modell mellé készített kiegészítőre. Ez egy egyszerű kis vontató (menő rubinlencsés tapigömb vezérlőmodullal), semmi különleges, ám kár lett volna parlagon hagyni ennyi alkatrészt.

kisebb-nagyobb cuccok szállítására bármikor hadra fogható...

Együtt is rendben vannak, azt hiszem...


Más oldalról közelítve a témát, a maradékok a gyermekbetegségek áthidalására is alkalmasak – bár nem állítom, hogy ez optikailag javára vállna a modellnek.

így már függőzhető, de még mindig az állványhoz rögzített...

minden irányból támasztva, mégis szabadon...


G-modellként egy minimális fegyverzettel is felvértezett siklót készítettem a “C” azonosítójú “hernyó” mellé. Helyből felszálló, alul körbeforgatható gömbdetektorral, elől a “Peacemaker” fedőnevű fegyversemlegesítő sugárágyú, hátul és fent többfokozatú hajtóműrendszer található.

nem olyan szép áramvonalas, de időnként hasznos... (tapigömb ismét)


A D-modell is kiegészítőért kiáltott, így jött világra a hozzá készített H-modell, mely az eddigieknél hatékonyabb kivitelű kommunikációs bázist igyekszik megvalósítani, egy tányérantennával és két ellenpólusú tölcsérsugárzóval, a tiszta és megbízható felszíni és űrközi kommunikáció érdekében.

Ted éppen a vertikális és horizontális vezérlőművek kezelését sajátítja el...

Fordított a helyzet az E-modell esetében, így ehhez egy vontatót készítettem, kisebb rakéták szállításához, illetve fellövéséhez. Neve I-modell leszen, hisz fő a konzekvens előrehaladás. Alapszisztémája már korábban is feltűnt kezeim között, így a fejreállított alváz nem ismeretlen már az olvasók előtt sem. A trükk a vezetőnél van, ott ugyanis ama őstechnikával visszafordítottam az építési síkot, egyszersmind feljebb emelve az ülőhelyet.


Aki már-már a Végtelen Történet szó szerinti megvalósulását kezdte sejteni, most megnyugodhat, ugyanis már csak egyetlen alkotás vár sorára, nevezetesen a J-modell, mely egy kétszemélyes bolygóközi cirkáló, műholdtelepítési, kisbolygó-bányászati és számos önvédelmi felszereléssel.

először csillagvadászt akartam, de ahhoz kusza volt az alkatrész bázis...Értékelés

Ötlet: 5/5
Úttörő szett az úttörő témában. A kortárs Alpha-1 Rocket Base jó kiegészítője, kistesója, és a rakétás modellek miatt különleges darab. Nagy rakétakedvelőként mi mást adhatnék.

Alternatívák: 4,5/5
4 alternatíva, és a nem teljes anyagfelhasználás sem csökkenti értéküket. Nyilván egy témakör köré épülnek a darabok, de azért nem túl szűk az a kör. Mind teljesértékű, tetszetős darab, ezáltal ötöskék lehetnének, de a B-modell akadályoztatott rakétaállítási képessége miatt juszt azért is levonok egy felest.

Kockák és doboz: 5/5
60+ jól használható kocka, csuklók, forgók, Space-elemek, továbbá príma doboz, valamint fémtengelyes kerekek és szürke légtartály. Mindezeken felül ott a két CS-minifig, egy piros és egy fehér.

Továbbgondolhatóság: 4,5/5
Kissé nehéz az alaptémától elrugaszkodni, de nem lehetetlen. Természetesen Space-vonalon belül érdemes maradni ekkor is, de azt hiszem, ezt nagyon nem is kell hangsúlyoznom. Kissé kevésbé kiegyensúlyozott, mint az előző szett.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
A rakéta-rögzítési mechanizmus miatt kissé akadályozott egyes esetekben, ám ettől eltekintve szuper az egész. Nincs mit szépíteni, kedvelem.

Összegzés: 23,5/25
Most már el sem hiszem, hogy van ettől feljebb. Bár, még 1,5 pont tartalék mindig van, úgyhogy lehet próbálkozni. Rékocs 24 pontra ítélte, ami roppant hasonló, így én is megnyugodhatok, hogy nem (vagy nem egyedül) pontoztam túl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése