0 Reggeli kávé mellé: 485 Fire Truck (1976)

Puff neki, megint rövidet írok; még a végén beleszokom. Ma egy minifig-éra előtti szettről emlékezem meg, méghozzá az egyik, sokat szapult altéma klasszikus darabjáról. Első pillantásra kommersz kis darab ám van benne egy nagy jóság, melyre majd kitérek.
 
Alapok

Neve: Fire Truck
Sorozatszám: 485
Témakör: Legoland
Altéma: Fire
Kiadás éve: 1976
Kockaszám:
       62 (doboz, Peeron)
       58 (Bricklink)
Minifig: 3 (álló)

- elemlista
Ára: Kb 6.100 Ft-ért sikerült megcsípni, bontva, de passzentos, vadiúj minőségben (a Bricklinken kb. 3.600Ft..21.600 Ft közt mozog a használt, 33.100...54.100 Ft között pedig az új).

A dobozban az elemek, az útmutató és egy reklám-lap kapott helyet, és a kor külön jóságából fakad a fura fazon: a doboz bizony garázsként is tud funkcionálni a kész jármű részére, ami azért is jelentős dolog, mert szétszedve is rendesen kitöltik a kockák a rendelkezésre álló teret.

a holdraszállás megvan?

Építés
A három tűzoltót pikk-pakk összedobjuk, sőt én már az alkatrészfotózáshoz megtettem ezt.

egy csomó korjellemző alkatrész...
 
Útmutató nélkül is felépíthető az egyszerű szerkezet, de azzal azért jóval könnyebb. Alvázzal indítunk, majd jön a szerkocsi, és az egésznek alápakoljuk kedvenc kerekeimet (csillog-villog, rozsdamentes, vadiúj).
Érdekes, kabrió fazont kapunk, és a hátsó szekényre kerül a 3-részes, sárga létra.Innen már egykettőre kész, és beülhet a sofőr és a két dolgos muksó.


nénó-nénó... (hoppá, nincs villogó)

No és akkor a létráról: mindösszesen 4-féle készletben (melyből kettő két-két különböző szám alatt is megjelent) fordul elő így, 3-részes kivitelben, és óriásira kitolható. Tessék:

háromféleképp is felkapaszkodhat az ember (max 41 pötty magasságig tud felnyújtózni)


Ebben a korban még nem volt jellemző ezekre a kicsikékre alternatívát tenni, ám a kreativitást legalább lélekben ilyenkor is támogatták, így tehát nekiugrottam egy módosított, nagyobb szerkocsival ellátott, ám összességében rövidebb darabnak. (ez mondjuk lehet egy csettegő-alapú, ügyes kezű helyiek által a község védelmére épített járgány)


no persze az 1x4 kockára is leülhetnek, de most villognak az övükkel...

szimpla alváz...


dologra fel!


illetve: sorakozó!


Végül összehasonlításképp (ez egy bütyökkel magasabbra ér fel, mint az A-modell!)Értékelés

7/10 a figurának. Kedvelem, 3 főt kapunk, azonban a legszimplább öltözékben.
9/10 a kockákért. Óriáslap, ritka létra, szuper kínálat
10/10 az árára. A bontatlant is felbontottam volna, így meg ötöd-árban kijött. A nemzetközi árak viszont nagyon húzósak.
9/10 a játszhatóságra. Kevésbé szimbolikus szerkocsival tízes lenne, így 1 mínusz. Nekem nagyon bejön a stílus, ráadásul beülős a cucc!

Összességében az értékelésem 8,75/10, ennek a szettnek az európai változata (693 Fire Engine with Firemen) az állófigek megjelenésével egyidős, s addigra engem már rászoktattak a szüleim a LEGO-ra, így a figeknek nagyon örültem Bár ez a készlet nem volt meg, de örökre beleégett az idegpályáimba, kortársaival együtt. Van hát mit gyűjtögetnem, merthogy nagyon szeretem.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése