2 Collectible Minifigures - válogatás tudományosan (csak mazochistáknak) - növeljük a tétet

Újra jelentkezem idegsejtromboló témámmal, a gyűjthető minifigurák válogatásával kapcsolatos működésemről történő beszámolóval. Időközben kaptam néhány ötletet, mint például a szortírozáshoz kitalált "Sorting Hat" használatának ideáját, ám idejekorán kénytelen voltam ennek jelen esetben való alkalmazhatatlanságára fényt gyújtani. A Teszlek Süveget működési elvéből fakadóan ugyanis a minifig fejére kell helyezni, az pedig tasakbontást igényelne, amit ugye szeretnénk elkerülni, egyrészt gazdasági, másrészt tudományos okok miatt.

meg kéne tanítani tasakszortírozásra is...

Gyakorlott mérleghasználóként (a CM8-on keresztül ITT és ITT bemutattam) egyre kifinomultabban tudtam kezelni mérlegemet az alkalmanként 2-3 doboznyi (120-180 tasak) minifig szortírozásához, így a kezdeti sikereket sikerült jelentősen megfejelnem, mintegy felére csökkentve a szükséges válogatási időt. Ezt a tapogatás és a mérlegelés összefésülése tette lehetővé, azaz eljárásom a következő volt:

- kézbevétel után gyors tapogatás
- egyszerű esetben megvan, mi az
- ha még nem volt ilyen mérlegelve, mérlegelés
- bonyolultabb esetben nem keresem izzadtra magam, hanem mérlegeléssel osztályozás
- amikor mindegyik kész, a túl nagy kupacok másodszortírozása
- végül a súlykategóriák és a hozzá tartozó típusok alapján célzott tapogatás

via WhiteFang

Mint mondám, ez roppan felgyorsította a válogatást, ám a mérleg fejlesztése elmaradt. Jött viszont a 11. sorozat, és kedvelt üzletembe dupla mennyiséget rendeltek, melynek kiválogatását újfent vállaltam. Ez esetünkben a 6 rendelt dobozból 5 szortírozását jelentette, mely adrenalinugrasztó hatású volt rám nézve. Nosza, eljöve az idő ama mérleg újragondolására. Kutatásokat végeztem, számoltam, kísérleteztem, és az alábbiakat sikerült megállapítanom illetve megtennem.

Először a MOC-ok között néztem körül, jóllehet már ekkor inkább a Technic- vagy a Mindstorms-indíttatású dolgokra gondoltam, mint szellemileg előremutató megoldásokra, viszont a kisördög bennem motoszkált, hátha valami aranyosat lelek. Nos optikailag valóban találtam néhány dolgot, amit most meg is osztok veletek, de ezek semminemű haszonnal nem bírtak számomra a szépségükön kívül. Először itt van egy nem túlbonyolított alkotás. A kétkarú, tányéros megoldás jópofa, ám full működésképtelen optikai utánzatról van csak szó.

via monster brick

Mázsálni csak nagy dolgokat érdemes. Itt például egy vasmacskát. Természetesen csak vizuális ingerekre képes ez a MOC, ám abszolút működésképtelen. Méreténél fogva viszont felhasználható az ötlet malachizlalda, kőturkáló, vagy hasonló saját alkotások kiegészítésére.

via Karf Oohlu

Nagyon szép, nagyon részletes, elképesztően átgondolt, állítólag még működőképes is, viszont ránézésre is gyatra a felbontása, érzékenysége pedig jócskán a grammos tartományban mozoghat. (emlékeztetőül: az enyém 4,5 mg különbséget már megállapít)
 
via Blake Baer

Ez viszont szimplán cuki, és max névleg mérleg:

via kawalego

Aztán jött a tényleges kutakodás, immáron technikásabb megoldások után. A levélmérleg-kivitel ismét felvetődött, pont a levelek kis tömege miatt, ám hamar rá kellett jöjjek, gigantikus méretekben kellene gondolkodnom, ha megfelelő érzékenységet és szelektivitást szeretnék elérni. No mindegy.

Bütyköstechnic mindenek felett! Jó kísérlet, ám látható, hogy sok kocka kell a megmozdításához, pontatlan, rengeteg akadóképes tengely van benne, szóval nekem nem lesz jó, még alapötletnek sem.

via Ralph's Galaxy

Egyszerű gépek legóval segített bemutatásával is könnyen összefuthatunk. Itt például 4 óriási lény kerül összehasonlításra. Jópofa demó, de az én célomat nem ebben az irányban lelem.

via Milk and Cookies Blog

Ismét nehéz dolgok mérésére szolgál, ám egy memóriakártyáról 10-féle hangfájl-t megszólaltatni képes "játékkal" kombinálták, így egy fantasztikus, beszélő mérleget kaptak alkotói. Óriási, gyerekeket elvarázsoló, némi todománnyal is megtámogatott jóság, de nem erre van szükségem.

via ASEBA & Robots

Aztán belefutottam robotizálással foglalkozó érdekességekbe is, melyek közül egy - a rengeteg súrlódó pont, a műanyagok ide-oda hajlása, és még ki tudja miféle problémák miatt - érdekességnek megmaradt, automata kiegyenlítésű mérleg fogott meg leginkább. Pont a bonyolultsága az oka, hogy igazából használhatatlan.

via abbeyjean

Eddigre eleget láttam ahhoz, hogy némi számítgatásba merüljek, és megvilágosodtam. a lehető legegyszerűbb kétkaros mérlegnél kell maradjon a fejlesztés iránya. Csökkenteni kell a súrlódást, növelni az ismétlőképességet és az érzékenységet, tehát nyújtani kell a skálát és könnyebben elfordulóvá varázsolni a tengelyt, melyből minél kevesebbnek szabad lennie (praktikusan egynek). Utánanéztem hát eme iránynak is, melynek hála, ezeket leltem. Egyszerű alapötlet, kicsit feldobva, és a csuklópontok nem tengellyel, hanem csempén billegéssel vannak megoldva. Ez utóbbi miatt kissé pontatlan és megbízhatatlan.

via instructables.com

Itt egy gyermeki megvalósítás, színes is, bütyköstechnikes is, ezért aranyos. Természetesen "csak" mint találat van értéke számomra, előbbre ez sem vitt.

via rau-deaver

Aztán vannak a mérlegre visszavezetett számolómasinák is, melyek tisztám mechanikai alapon,

via CyberToys

...vagy akár némi modern melléklettel megáldott módon végeznek el egyszerű matematikai műveleteket. Ezek számomra műszaki megoldásaik, és a tudományos háttér miatt roppant érdekfeszítőek, ám megintcsak nem segítenek előbbre lépnem
 
via TEACHEngineering

Videókat is leltem, ám azok sem segítettek, de legalább érdekesek voltak: EZ és EZ.

No, akkor hogy legyen, kérdeztem magamtól, mert másban már nem bízhattam. Jöttek hát a filózások:

1. Hogyan tehetném érzékenyebbé a mérleget?

 a) erőkar növelése?
     - szerintem simán megy egy darabig, aztán az önsúly szétkapja úgyis, bár ezzel párhuzamosan majd emelnem is kell a forgástengelyt, mert egyre hamarabb koppan majd a földön az elforduláskor

bármilyen, szorosan csatlakozó, hosszú elem megteszi

 b) skála növelése?
     - hosszabb mutató nagyobb egyenlítő súlyt jelent, ami kisebb elforduláshoz vezet, tehát amit nyerek a réven, megfizetem a vámon.
     - erősített elforgatással, ugyanakkora mutatóval is növelhető lenne a skálatartomány, ám ehhez gyorsító áttétel, például fogaskerék, gumi, lánc, vagy extrém esetben két-paralallelogrammás nagyító-áttét kellene. Ezek mindegyike minimum plusz egy, illetve az utolsó plusz hat tengelyt jelentene, ami mind-mind súrlódó csatlakozás, és az ismétlőképességet, végeredményben az érzékenységet rontja.
     - vékonyabb mutatóval is lehetne próbálkozni, ha lenne, de nincs.


c) súrlódás csökkentése az egyetlen tengelynél?
    - a Technic kereszttengely jobbnak bizonyult sok más választásnál, mint azt az előző részekben már leírtam.
   - kipróbáltam a küllős, és az építhető kerekeket a csapágyazott fémtengelyes és a Freestyle, műanyag tengelyes változatban is, azok azonban az erős merőleges terhelés hatására nagyon súrlódtak, teljesen alkalmatlannak bizonyultak az elvárt célra.

még ezt is megpróbáltam...
    - végső próbálkozásként bevetettem a régi Legoland-es fémtengelyes kerekeket is, mind a kockába, mind a lapba épített verziót. Ezek egész jól szerepeltek, de a Technic tengelyre nem tudtak ráverni.

ők jól szerepeltek...
 
2. Hogyan tegyem érzékelhetővé a finomabb különbségeket?

a) először is skálát kell készíteni
    - kartonlap: túl vaskos volt
    - fólia: lépten nyomon elszakadt
    - erősebb papír: megfelelően ellenálló, írható, vékony (ezt választottam)

b) el kell készíteni a skálát a papírra (mérés közben kell a jelöléseket felvinni)
    - ceruza: kemény
    - toll: dettó, ráadásul bizonytalanul is fog
    - filctoll: sikerült megfelelően vékonyat és puha hegyűt találni

c) hogyan mutassam be?
    - eredeti, rajzolt skálával (nézzétek, de csúf)

találomra vágott alak - vékonyka karton (vagy erős papírlap)

    - újrarajzolt változatban (na neeee)
    - számítógéppel megszerkesztve (elsőre bonyolultan hangzik)

végül csak megrajzoltam géppel. A 3 rögzítőpont és a forgástengely a LEGO-geometria miatt adott volt, így a köré építettem föl a skála gépi változatát, majd az osztásvonalakat a háttérbe berakott fotó segítségével pikk-pakk behúzgáltam, és máris szalonképes lett az egész:
 
kicsit zavarosnak tűnhet, pedig dehogy...

Néhány fénykép erejéig megmutatom, mire jutottam a 11. sorozattal, s megemlékezem róla, mi lett a válogatás eredménye, valamint hogyan gondolom tovább fejleszteni a méricskélést.

Debütál a skála:

nagy a különbség a két oldal között...

vajon melyikek ezek?

na tessék, egy hegesztő fickó és egy fekete űrrobot...

 Ha már nehezet néztünk, itt egy könnyű is:

Mézi roppant vidám...

és mily könnyed a hegesztőhöz képest

Az érzékenységről is lőttem pár képet (30 bütykös karhossz, és a pöttyöt a legvégére, majd eggyel beljebb helyeztem fel. Ez 70mg/30, azaz 2,3mg eltérést jelent, de vajh' mekkora mutató-elmozdulást?):
 
pötty a szélen

így...

...és eggyel beljebb

az meg emígyen...

A skálán tehát bő egy milliméter a különbség, ami reprodukálható, és felrajzolt osztás esetén észlelhető. Magyarán sikerült az érzékenyebbé tétel. Probléma is adódott a méretnövelés miatt, a mérleg ugyanis folyton el akart dőlni valamerre (tipikusan előre). Nem sokat vacakoltam, lebilincselő élményben részesítettem néhány jól kapaszkodó kockával.


voilá! egyensúlyban...

Végül itt az idő a statisztikára is, lássunk neki, és nézzük meg, mik voltak az egyes súlycsoportokban, melyből ez a mérleg 16 egyértelműt tudott képezni. Jó esetben ez lehetne a 16 minifig kategóriája is, de nem volt ekkora szerencsém. A változatosság kedvéért most a nehezektől indulok visszafelé:

16. (A legnehezebbek)
10 db Nagymama (macska; gumikosár)
20 db Manó (2x2 kocka, csomag teteje, maci)
------------
30 db

15.
20 db Robot (sugárvető, gallér)
------------
20 db

14.
10 db Bennszülött (gumimaszk, lándzsa)
8 db Fagyis (fagyigombócok, pohár, görkorcsolyák)
------------
18 db

13.
2 db Fagyis (fagyigombócok, pohár, görkorcsolyák)
2 db Vegyész (lombikok)
3 db Jeti (fej, nyalóka)
------------
7 db

Van, aki forrón szereti - és van, akinek csak a jéghideg az igazi

12.
12 db Vegyész (lombikok)
12 db Jeti (fej, nyalóka)
2 db Madárijesztő (madár, [fa/vas]villa, kalap)
------------
26 db

11.
6 db Vegyész (lombikok)
15 db Jeti (fej, nyalóka)
8 db Madárijesztő (madár, [fa/vas]villa, kalap)
------------
29 db

10.
15 db Hegesztő (tartály, hegesztő-feltét)
------------
15 db

9.
5 db Bajor lány (perec; 2-copfos haj)
5 db Zenész (szaxofon)
------------
10 db


ne bomoljatok, fő a komolyság! - "jó, szólj ha megfőtt!"

8.
5 db Bajor lány (perec; 2-copfos haj)
5 db Zenész (szaxofon)
------------
10 db

7.
15 db Hegesztő (tartály, hegesztő-feltét)
------------
15 db

6.
30 db Hegymászó (gumikötél, csákány)
------------
30 db

5.
10 db Harcos (kardok)
9 db Rendőr (sisak, gumibot)
------------
19 db

kardtolvaj-üldözés, zenei kísérettel, nézővel...

4.
10 db Harcos (kardok)
15 db Rendőr (sisak, gumibot)
10 db Sütiember/Mézi (lapos fej, bögre)
------------
35 db

3.
6 db Rendőr (sisak, gumibot)
10 db Sütiember/Mézi (lapos fej, bögre)
------------
16 db

2.
3 db Lányrobot (robotfej, L-rögzítő, kulcs)
------------
3 db

1. (a legkönnyebbek)
17 db Lányrobot (robotfej, L-rögzítő, kulcs)
------------
17 db


Madárijesztő, Bádogember, Dorothy, és a gyáva... Mackó

Érdekes megfigyeléseket ismét tehetünk, bár javarészt a korábban már kitárgyalt, egymás melletti csoportokba tartozó egyedekkel kapcsolatban, azonban van itt egy roppant érdekes újdonság is, amit az érzékenyebb felépítés hozott felszínre, tudniillik a Hegesztő két, jól elkülöníthető súlycsoportba került, melyek ráadásul nem is szomszédosak. Nos, a LEGO feladta a leckét: vajon ezt a két, definiálhatóan eltérő súlyú csomagot egyszerűen csak más műszak gyártotta, vagy még a gyár is különböző volt? Akár csak egy alkatrész erejéig? Ha valakinek van infója, ezek után ne tartsa magában !

Amíg ezen töröm kobakomat, már az új ötletek is megfogantak fejemben, egy visszacsapós rendszerű, önkiegyenlítős masina, egy levélmérleg-rendszerű, könnyített csapágyazású kísérleti egyed, és a kettő hibridjének képében. Ha bármelyik sikeres lesz, nem lenne okos ötlet már most lelőni a poént, ha meg kudarcba fullad, még kevésbé lenne az. Annyit azért elárulok, hogy az egyikben sok cérna, míg a másikban motor és gumigyűrű is be van tervezve.

Ha és amennyiben folytatja a LEGO a CM-sorozatok kiadását, továbbá a vásárlói kedv ama jelzett boltomban igényli a válogatást, még biztos lesz ennek a marhaságnak folytatása...

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Van ahol megjelennek, van ahol nem. Én úgy láttam legalábbis.

      Törlés