2 Végigjátszás (alternatívákkal): 6804 Surface Rover (1984)


Classic Space vonalon – Rékocs ezirányú elhivatottsága dacára – egy kissé még szűkre szabott körben értekeztünk itt a blogon. Ezen mielőbb változtatandó – a többi, általam eddig is vitt témát persze nem abbahagyva – igyekszem legszebb beszerzéseimről is egy-egy végigjátszással szolgálni. Praktikussági okokból a picitől a nagyobbacskák felé tartva, s így időben némiképp ugrándozva fogom ezt megtenni, ami remélhetőleg kevéssé lesz zavaró. Nevezett beszerzések két évembe, némi pénzbe, és egyesek görcsbe merevedett, keresztezett ujjaiba kerültek. Utóbbiért természetesen hálás vagyok, különös tekintettel az így megkaparintott – pompás állapotban leledző – gyűjtemény fényében.
 

Téma
Mai picurkánk - mely a Reggeli Kávé rovatban is simán megállná megállta helyét, ám szómenési késztetésem miatt onnan mégis kikerült ellenére mégsem került ki onnan - 1984-ben látott napvilágot. A hőskort idéző holdfelszíni és röpképes járgányokat egyaránt bemutató kezdőszett ragyogó iskolapéldája a kevésből sokfélét régi Lego-filozófiának. Ígérem, sok ilyet látunk még eme érából.

Statisztika
BL ár (használt): 700,-..5.000,- (nekem cirka 1.650,- körül sikerült beszerezni az egyszer összerakott gyűjtői darabot)
BL ár (új): 22.600,-
Kockaszám: 15 db (saját doboza, Peeron), 16 db (BL)
Minifig: 1 fő
Alternatívák: 3 db alternatív modell, összeépített állapotban lefotózva
Doboz: kicsi tégla fazon, Legoland szalaggal és a kúl “15 interlocking pieces” felirattal elől, megnevezéssel az oldalon, az alternatívák képeivel pedig hátul.
 
barátságos fogadtatás...


kicsi készlet, nagy választék...

fül az áruházi árusításhoz...

akkoriban így nyílt, nincs mit tenni...

Alapkészlet
A szetthez jár egy leporelló-szerűen kihajtogatható összerakási útmutató, melynek szabad felületét az alternatív modellek töltik ki. Ez utóbbiak néha nem is egyenes állásúak, hanem tükörképek, de ez egyáltalán nem hat zavaróan.

életében egyszer kihajtogatott útmutató...


...illetve most már kétszer

Már a modell előlapi vizualizációjánál megfigyelhettük, de most ki is emelem: a készlet alkatrészeinek túlnyomó többsége kifejezetten a Space témához tartozik, és/vagy annak hozadéka.

nem egy nagy kupac, de szép :)

Az A-modell maga a felszíni terepjáró, melynek kidolgozottsága mélységes összhangban leledzik a jelzett kocka-mennyiséggel, ám cukisága – talán pont ezért – elvitathatatlan.

Az űrhajósülés kihasználása maximális. elől-hátul/alul-felül és még oldalt is van, mi körbevegye. Emiatt is mondhatnám, hogy bravúros kis készlet ez.


brümmm...

Nézzük, mi van kis kedvencünkön! Először is itt vannak a bolygófelszíni közlekedésre optimalizált fémtengelyes kerekek, a könnyű manőverezhetőség érdekében minimális tengelytávval. Aztán ott a bázis/jármű kommunikációért felelős orr-antenna, mely egyben rövid hatósugarú felszín-letapogatóként is üzemel. Természetesen a közelben ügyködő társakkal a kézi rádióval lehet tartani a kapcsolatot.Végül, de elsősorban itt vannak a meghajtásért, egyáltalán, a gyors és precíz helyzetváltoztatásért felelős hajtóművek, jelesül egy fő- és két mellékhajtómű képében, melyek közül előbbi az előrehaladásért, a két oldalsó pedig a terep- és gravitáció-kiegyenlítésért felel.Alternatívák
Útmutató ugyan nem jár a plusz modellekhez, de a konszolidált elemszám viszonylag járhatóvá teszi a találgatásos építkezés rögös útját. Nosza ugorjunk neki.

B-modellnek a picur rakétaindítót szúrtam ki, így most őt veszem tüzetesebben szemügyre. Haladjunk szépen, sorban. Szerencsére mai hősünk, ki a W40.86/093-7 lajstromszámú, az LCS International által szabványosított űr-egyenruhát hordja éppen, segítségünkre van eme nehéz munkában. Az ő kezeiben tekinthetjük meg ugyanis először a terraformálást előkészítő környezetiparaméter-mérésre szolgáló többlépcsős mikrorakéták egy szép példányát, melynek útjára idítását hamarosan megejti. A baloldalt pihengélő jármű a mobil rakétaindító bázis, a kis egységes fellövéséhez megfelelő kéttengelyes kivitelben, manuál- és rádiós üzemmódokkal felvértezve.


1/6 gravitáció, yeah!

A manuális vezérlést, és a telekommunikációs kapcsolat programozását szemléltető képek alant láthatók.


...jobb ezt kézzel csinálni...


Na még egy csatlakozó, azt' kész

A C-modell építése során visszakanyarodunk az alapmodellhez, melynek tengelytávolságát eggyel növeljük, míg az orr-rész a háttámlába integrálódik. így a rakéta-hajtómű már sokkal hatékonyabbá tehető, hiszen az eddigi mély, fix pozícióból magasabbra, egyszersmind forgatható helyre kerül, költséghatékonyabbá és könnyebben manőverezhetővé téve az így kapott kis gépet.


Súlypont-áthelyezéses irányítással...

Persze menet közben időnként ennél is előfordulhat szervizigényes esemény.


Azt mondták, "kaja, pia, tunyulás lesz a bázison". Naná, hogy megint bedőltem a dumának...

Az utolsó, nevezetesen D-modell kissé elrugaszkodni látszik a holdtól, hiszen egy mikrosikló az, akárhogy is nézzük. Szemfüles egyedek hamar észreveszik, hogy ismét az A-modell szolgált alapul e ficuka valami megalkotásához. Hátsó-középső főhajtómű, függőleges stabilizátor mellékhajtóművek, orrész-kiképzés. Akárcsak az eredeti légi klónját látná az ember.


Ironman után szabadon...


No persze földi alapkészlet esetén repülő alternatívát gyártani, az álmoskönyv szerint maradék alkatrészt jelent. Ezt sajnos nehezen viselem, így a resztliből összeraktam valamit, ami magától értetődően gurul, és talán mini-buggy névvel illethetném. A fényképről nagyjából látszik iszonyú anyagigénye (4 alkatrész).


Csííííííízzzzz....

Szűk helyekre ideális...


Wow, helyben fordul!

Ujjmenés
Próbáltam fékezni magam. Hasztalan. Ennek eredménye hol jobb, hol gyengébb magán-alternatívákban csúcsosodik ki, de a modellek sorának néminemű folytatását nem tudom mellőzni, viszont aki csak a köteles részre volt kíváncsi, most jótékony félmosollyal legyintve továbbugorhat az értékelésre.

Folytatván a sort, most az E-modell következne, mely azonosítót így moon-speedsterem mondhatja magáénak. Nem akarván szigorú utánzásokba bocsátkozni, a hátsó-középső fúvóka most kimaradt. A hossz viszont eszetlen mértékben megnőtt, a határig feszítve a készlet lehetőségeit. Így sem maradunk persze rakétahajtás nélkül, mely a már szokásosnak mondható oldalsó darabok képében van jelen. A mély súlypont óriási stabilitást ad a szerkezetnek, persze pont emiatt csak holdbázisokat összekötő, sima járófelszínű utakon, alagutakban használatos ez a remek kis száguldozó masina.

jövőre indulok a Marson a felszínalatti F1-ben...

A maradék alkatrészeket is fel lehetett volna használni az építés során, ehelyett én inkább egy gravitációs fixpont-jelölő optobólyát fabrikáltam belőlük.


Aki még mindig nem adta fel, annak álljon itt egy protonindukciós rubindetektorral szerelt mini bányászmasina, mely a keresztségben az F-modell azonosítót szerezte meg magának. Építéséhez elővettem gyerekkori emlékeimet, melyek a szűkös anyagmennyiségből történő gazdálkodással kapcsolatban értek, s így alakult ki a célnak megfelelő, ám első pillantásra szokatlan fazon. A tengelytávolság minimális, ettől közelebb már összesúrolnak a kerekek. A manuális keresést a kormánykerékből és a rádióantennából álló együttes biztosítja, a maximális találati arányért pedig a szokatlanul hosszú detektorcső felel.
  
egy picit jobbra - nem -, előre - ahá...

Valóban jó kis gép ez. Barátunk máris bezsákolt két szép példányt...
  
gazdag vagyok, GAZDAG!

Értékelés

Ötlet: 3,5/5
Mini, sőt mikrokészletről ejtvén szót, jól meg kell gondoljam, mit is mondok. Ennek ellenére azt kell mondjam, egyáltalán nem kiugró ötletet valósít meg az alapkészlet, bár nagyon fontosat. A felszíni cirkálgatás alapvető jelentőségű idegen bolygókon, így a szett alapjárgánya elengedhetetlen kelléke a Classic Space, de akár bármely későbbi Space-vonatkozású témának. A kis darabszámhoz képest viszont óriási az alkotás, így ismét felfelé kell korrigáljak.

Alternatívák: 4/5
A B-modell (rakétakilövő) szerintem óriási húzás, nem is ragozom: 5
A C-modell az alapverzió csökött koppintásának tűnik, ráadásul a változtatások szerintem mind rontottak az összképen: 3
Az utolsó hivatalos alternatíva csepp felüdülést jelent a röpképes szerkentyűvel, így szubjektív felpontozásomra számot tarthat, míg A-modell-másoló jellege miatt negatív irányban is hat némi erő. A kiegészítő kis buggy stabilizája a dolgot: 4
Mindez átlagolva stabil négyeske.

Kockák és doboz: 4/5
15 elem hozzá pici, szép doboz, hátoldalt alternatívákkal. Pont jó. Nyami. Sajna a kis darabszám ily törpeségűre engedése már pont-hatással is bír. A minifig fehér CS-gúnyájú, ami a kék-szürke építkezés mellé jól megy. A kék többség miatt persze a sárga talán jobb lehetett volna, de ez csak kukacoskodás részemről.

Továbbgondolhatóság: 4/5
Sok elemmel nem gazdálkodhatunk, de amit kapunk, eléggé Space-központú, és jó arányban kiosztva. Szerintem jól kezelhető az adag, a korlátai mellett is.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Kis szett, sok alternatíva, masszív egység, jó ötletek. Kézreáll, aranyos, egyedül a szűkös anyagmennyiség okozta visszatérő dolgok miatt mínuszolok felet.

Összegzés: 20/25
Kezdésnek nem is rossz egy ilyen kis vacaktól. Első benyomásom a matematikázás nélkül is ilyesmire vezetett volna.

2 megjegyzés: