3 Végigjátszás (alternatívákkal): 6803 Space Patrol (1983)


Ím, az apróságok sora ismét folytatódik, ezúttal is egy röppencs képében, erősen visszafogott darabszám mellett. A név előrevetít bizonyos “megérzéseket”, ám ne is igyunk előre a medve bőrére, továbbá ne is ítéljünk elsőre. Ezen hanyagolandó dolgok helyett jobban járunk, ha mindjárt bele is vágunk. (Kevesebb idővel/türelemmel rendelkezők a dőlt betűs részeket ugorhatják)


Téma
Pofa Steve, a holdjárőrök kiképzőtisztje és példaképe új megbízatást kapott. Hajdanvolt eleinek mintájára, kik a vadnyugaton törték be járőrözéshez elengedhetetlen lovaikat, ő az új, LCS Internationaltól beújított minijetek, buggyk, komolyabb üldöző és befogójárművek tesztelésével tölti csekély szabadidejét. A következőkben Steve egy eléggé zsúfolt napjába tekinthetünk be, s megismerhetjük véleményét is az egyes szerkezetekkel kapcsolatban. A szett kiadási évét tekintve kb. félúton van az előző kettőhöz viszonyítva. Meglátjuk, lehet-e érezni is ennek a paraméternek bármilyen hatását.

Statisztika
BL ár (használt): 2.200,-..6.000,- (kb 2.000,- forintomba került, ez is egyszer összeépített, gyakorlatilag újnak mondható)
BL ár (új): 12.000,-..45.000,-
Kockaszám: 23 db (saját doboza, Peeron), 20 db (BL)
Minifig: 1 fő
Alternatívák: 3 db, összeépített állapotban lefotózva
Doboz: kicsiny tégla, Legoland szalag és elemszám-jelölés elől, megnevezés az oldalon, az alternatívák képei pedig hátul.

királyi állapotban maradt fenn a doboz...

...bár a bontáskor a hátlap bal oldala behorpadt picit...

szokásos Impulse-ár virít a cimkén, és ott a fül is...

ennek a kinyitása egész brutalitásmentesen zajlott...

Alapkészlet
A szetthez a már jól ismert leporelló-útmutató jár, melynek szabad hátoldala (vagy előlapja? ki tudja) az alternatív modelleket mutatja, egy csillagvárossal egyetemben.

nyálcsorgásra ad okot a jobb oldal...

kici készlet, kici útmutató...

Kiborítva a hatalmas, mi több, impozáns kupacban fele-fele arányban láthatunk Space- és egyéb elemeket. Jó is ez, meg nem is. Jó, hiszen így lehet igazán maximálni a továbbgondolhatóságot, rossz, mert szimpla elem van máshonnan is :)

nem sok, de változatos...

Ugorjunk neki mai főmodellünknek (a szokások értelmében ez lesz az A-modell), mely az űrjárőrök iskolapéldájának tűnik. Annyira nevetségesen egyszerű építményről van szó, s mégis oly klasszikusan fest, hogy az egy álom.

hangulatos fazon

Pofa Steve természetesen egyből belevetette magát a kis siklóba, hogy egy próbakört tegyen vele, melynek során sikerült megállapítania az alábbiakat: “A két manőverező rakéta sokkal nagyobb járművekhez lett tervezve, így brutális az ereje egy ilyen kis fürgönchöz. A jármű gyorsulása az általam eddig megismert sportjetekhez viszonyítva is elképesztő. A vadonatúj gravitokompenzátornak köszönhetően azonban minden érzékem tiszta marad, s koncentrálhatok a gyorshajtók biztonságos üldözésére, miközben a robotikus rásegítésű kormányzással is csak minimális mértékben kell foglalkoznom. A mellékelt, most bevezetésre kerülő retinalockos sebességmérő profi szerkezet, de nem is vártam kevesebbet. A manőverezést kissé nehezíti a teljesen farokkormányzott, hosszan elnyúló szerkezet, így ennek továbbfejlesztése szükséges. A rubinlézer-vezérelt vonósugár-generátorok jól szerepeltek, szelektivitásuk kiemelkedő. Ha ezt szériában fogják nyomatni, nem kell többet tötymörgő lúzerekre figyelni, miközben a száguldozókat akarom kiszűrni.”


Hősünk természetesen nem tett említést a kommunikátorról, mely abszorpciós sávon is képes működni, így légkör nélküli holdakon, bolygókon nem csak felszíni, de interplanetáris távrecsegésre is alkalmas. A kormány előtt telepített citrinlencsés kábító-sugárvetőkről szintúgy nem emlékezett meg a járőrök gyöngye, hisz számára sokkal nagyobb buli épkézláb emberek és járművek begyűjtése, mint a renitensek kilövése elkapás előtt.

retinalock megvan?

Föntről lepillantva meggyőződhetünk Steve igazáról. Roppant elnyújtott fazon, hátsó rakéták a gyorsuláshoz és manőverezéshez, és még a pilóta is hátul foglal helyet. Menő fazon, de nagy sebességnél nagy tapasztalatot, óriási koncentrálást igényel a jármű vezetőjétől a megfelelő irányításhoz.


Alternatívák
Útmutatót szokásához híven nem adott a LEGO az alternatív modellekhez, így a picurka fotók alapján fogunk haladni. Százegynéhány elemig ez nem is akkora probléma, és itt épp csak meglépjük a húszat, szóval nyugalom.

A B-modell legyen a fent elhelyezett szélesvásznú darab. A roppant egyszerű, és egyszerűségében szép A-modell után vajon tud-e még jót kihozni a gyártó az adott alkatrészkupacból? Majd kiderül, hiszen Pofa Steve máris kezelésbe vette a továbbra is egyszerű, lineáris technikával épült gépezetet.

Lássuk, hogyan látja az egyébként kapitányi rangban tevékenykedő üldözőprofi a B-modell jóságait és gyengeségeit: “A Dually Unified Criminal Kicker projektazonosítójú 3D-manőverezésre kihegyezett bűnüldöző egység a már jól ismert szelektív vonósugarakkal szerelt modell, így erre kár is szót vesztegetni. A szárnyak kiterjesztése azonban jóval érdekesebb probléma, hiszen az aerodinamika viszonylag csekély szerepet játszik a holdi, légkörmentes környezetben való repdesés alkalmával. Mindegy, kipróbáltam, s lássatok csodát, a manőverezés egy álom ezzel a géppel, hisz mind a 6 szabadsági fok megvan és kihasználható, ráadásul a brutális manőverező rakéták mellé magnetopulzár is jár, hogy a leglehetetlenebb helyeken is maxigázzal lehessen suhanni.”

terjengősen széles...

Örülök Steve barátunk személyes élményeinek, ám nekem vizualice bizonyos fenntartásaim vannak. Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a manőverező rakéták elhelyezése látszatra nem tűnik optimálisnak, viszont a gép kapott két jelzőfényt, s a kötelező sebességmérő és a kommunikációs összeköttetést biztosító antenna is ott figyel.

kissé megütköztem a kialakításon...

A szerkentyűre fentről lesve látszik igazán a fura vonalvezetés. Mindegy no, érdekes és kész. Semmiképp nem mondanám rossznak, csak szokatlan.

...de legalább változatosságot hoz

A SW-féle speeder bike előfutárának is beállítható, eredetileg szárnymentes röppentyű lesz a C-modellünk, s mint ilyen némi elemzés ráfér. Most már szokásosnak mondható módon Steve pajtit kérjük meg egy első tesztelésre, hogy nekünk már csak a kevésbé gyakorlati lényeggel rendelkező elemekre kelljen összpontosítani: “Életemben nem ez az első lopakodó-robogó, de az biztos, hogy a leginkább kívánt darab. Rejtőmező-generátora a farrészben elhelyezett pozitron-fluxus mikroerőműre épül, s a teljes ismert spektrumban érzékelhetetlenné teszi a járművet, utasával együtt. A sebességmérést végző eszközök által kibocsátott sugárzás fedéséről is gondoskodik, így a járőr észrevétlen tud maradni minden szempontból. A manőverezést turbófúvókás minirakéták biztosítják, mely a normál feladatvégzéshez elegendő, bár nagy fogásokhoz mindenképp kell segítséget is hívni. Sárga kristálypulzátor és a pilóta mellett elhelyezett egy pár Einsteinium blokkolólézer adja a kiegészítő felszerelést a banditabefogás támogatására.”

pici, pofás, de szimpla...

Föntrőn még kevesebbet mutat ez a robogó, mint elődjei, de ha már így alakult, akkor egy röpke pillantás erejéig nézzünk rá.

...s innen már nem is olyan jó

Ezek után már csak egy modellünk marad, nevezetesen a D jelzetű, mely elég siralmasra sikeredett. Modell ez egyáltalán? Szerintem nem, de mindegy, ott van a dobozon, hát “megépítettem”. A képeken Pofa Steve látszik, amint éppen az új rezonáns Heisenber-stabilizátorral turbózott, nagy hatótávolságú sebességellenőrző készülékkel barátkozik. Azt hiszem, többet nincs is mit mondanom, beszéljenek a képek, ha tudnak.

Traffipax rulez...

...vagy izé

Ujjmenés
Ha már szörnyülködve hagytam abba az alternatívákról szóló részt, akkor hadd próbáljak enyhíteni saját kínomon. A D-modellhez építettem egy E-modellt, ami egy egyszemélyes sportyacht, bolygóközeli cirkálásra kialakítva, interplanetáris kommukikációs rendszerrel (ld. mikro-tányérantenna), döntött, sportos szárnyakkal, prolongált élettartamú életfentartó modullal. Steve kedvence, amennyiben minden hónapra jut ezekből egy-két példány az elkapottak listáján.

vrooooooooomm....

...most megvagy!

Pofa mester nem kispályázik, az elkobzott űreszközök házilagos átalakítása/felspécizése sem esik messze érdeklődési körétől. Így született hát meg az E-modell bűnüldözésre átalakított variánsa, mely immáron az E' azonosítót mondhatja magáénak (F-fet mégsem adhattam egy, az E-vel majdnem megegyező variánsra). A képeken épp a Steve által végzett berepülés során készült fényképeket tekinthetjük meg.

"no menjünk, menőzzünk egyet!"


"sportyachtról traffizni az igazán durva."

Steve fenti képességeit nem csak és kizárólag civil járművek átalakításában éli ki, hanem prototípus-fejlesztésekben is tevékenyen részt vesz, így 3 további variánst is kifejlesztett a C-modellhez, mely csoportot nevezzük most F-nek.

ez a személyes kedvencem a felszárnyazottak közül...


...ezt viszont el lehetne passzolni a Mercedesnek

Értékelés

Ötlet: 4,5/5
Nagyon klasszikus a formavezetés. Az űrjárőrség szerintem fontos, ám szerencsére nem túllihegett vonulat. Kicsi készlet ellenére jól elkapott a főmodell. Jól illeszkedik a kortársak csapatába.

Alternatívák: 2,5/5
A B-modell idétlen alakja számomra cseppet idegen, nem tetszik különösebben. Lehet, hogy fordított nyilazással már sokkal fogyaszthatóbb lett volna. 3,5
A C-modell robogója túl primitívnek tetszik, gyenge közelítése ez csak egy igazi űrjárőr holminak. A próbálkozást azért értékelem: 3
Az utolsó hivatalos modell leginkább egy vicc. Ez nem alternatíva, csak egy újabb lehetőség a sebességmérő használatára: 1
Mindez átlagolás után kettő és felet ad.

Kockák és doboz: 4/5
23 kocka. Még mindig nem hatalmas cucc, ezért ugye jár egy csepp pontcsökkentés. A doboza kellemes, szép, nagyon rendben van. A Space-alkatrészek miatt pluszolom a pontokat. Steve fehér CS-gúnyában virít, ami most meglepő módon jól összejön a kék-szürke alaptémával. Kis plusz.

Továbbgondolhatóság: 4,5/5
Kevés elemből is tök jól lehet gazdálkodni. Jól eltalált az elemek aránya, így a járőr-téma még tovább fokozható, és téma-kilengés sem lehetetlen.

Élmény/játszhatóság: 3,5/5
A hivatalos modellek alapján bizonyos kihívások érezhetőek, a széles felépítményű B-modell e szempontból némileg akadályozott, de globálisan hasznos szett ez. Picit azért kisebb pontot érdemel, mint az előzőek.

Összegzés: 19/25
Újabb fél pont mínusz az előzőhöz képest. Mi van, ahogy nő a kockaszám, úgy fogy a pont? Mi lesz itt 100 darab fölött? A hátoldal mindenesetre alátámasztja a csökkent jóságot tükröző pontszámot.

3 megjegyzés:

 1. Nagyon jópofa ilyen kis készlethez ennyi alternatíva, a moc különösen jól sikerült belőle. Ha illene ilyet kérdeznem, megkérdezném hol van ilyen kincsesbányád :) (vagy csak türelem és kitartás kérdése?)

  VálaszTörlés
 2. Kincsesbánya alatt a beszerzési forrás(oka)t érted?

  Ha igen: évtizedes múltra visszatekintő (jobbára nem, vagy csak érintőlegesen legózó) barátok segítenek levadászni legós baráti körükből az általam épp preferáltnak megjelölt témákat. Mindehhez a fent jelzett türelem, kitartás, továbbá szerencse is szükségeltetik. Fenti darab (ill. a korábbiak, valamint még számos másik) egy nagyon tüchtig USA gyűjtőtől származik, és személyes, valamint baráti meggyőző erőnkre, valamint a gyűjtési hozzáállásom bizonyítására is szükségem volt a lecsapásához.

  Ha nem: pontosítsd légy szíves a kérdést! :)

  Örülök, hogy tetszik a moc :)

  VálaszTörlés
 3. Bizony, erre gondoltam. Féltem tőle hogy nem egyszerű a dolog, bár szerencsére most egy fél éve-éve lenyugodtam gyűjtésből, mert elég sok 80-81-es régi vágyat sikerült beharácsolni.
  Köszi!

  VálaszTörlés