0 Végigjátszás (alternatívákkal): 6801 Moon Buggy (1981)


Kis lépésekkel folytatom a megkezdett sort, így ma is egy újabb mütyürt fogok mikroszkópos elemzés alá vonni. A mai darab erősen kerékhiányos, ami látatlanban is bázis vagy légi jármű irányába mozdítja a gyakorlott találgatók fantáziáját, mindazonáltal ma sem lesz szükség hosszas elmélkedésre a folytatás megismerésének érdekében.


Téma
Az aprólékok újabb darabja a felszíni közlekedést sutba dobva a bolygófelszín közelében történő repdesésre csábít fő témájával. Érdekes a buggy elnevezés egy kerékmentes darab esetében, de hát a jövendő korok tartogatnak még meglepetéseket az emberiségnek. Ez a falatnyi szett 1981-es, tehát még az első félidő hozadéka, s valóban, első pillantásra is ez jön le a CS-kedvelőknek a képekből. Kiváncsian ugrottam hát neki ezek után a kicsikének, s nem csalódtam, hozta a fílinget.

Statisztika
BL ár (használt): 700,-..6.000,- (kb 1.500,- forint volt nekem; szintén egyszer összerakott gyűjtői darab, bár a +3év már nyomot hagyott a dobozán – igaz nem sokat)
BL ár (új): 25.500,-
Kockaszám: 21 db (saját doboza, Peeron), 17 db (BL)
Minifig: 1 fő
Alternatívák: 3 db van belőlük, összeépített állapotban lefotózva
Doboz: kicsi tégla fazon, Legoland szalag és elemszám-jelölés elől, megnevezés az oldalon, az alternatívák képei pedig hátul.

suhanjunk ezerrel!

újfent 3 alternatíva - szép mennyiség

fül a tetőn...

roncsolásos bontás nyoma oldalt - ahhoz képest igen jól megmaradt

Alapkészlet
A szetthez ismét kapunk egy leporelló-jellegű útmutatót, melynek szabad felülete az alternatív modelleket mutatja.A készlet alkatrész-szintű áttekintése itt nem ad annyira meggyőző Space-érzést, bár jobban megfigyelve azért még mindig az nevezhető jellemzőnek.

korjellemző szürke...

Kezdjük hát el az építkezést az A-modellel, s lássuk, mi lesz belőle. Az első lépések nem tűnnek túlzottan megterhelő szellemi erőfeszítést igénylőnek, de azért tessék egy fotó:

Enterprise preliminary edition

Az erre kerülő felépítmény szintén lineáris építkezést igényel, és magától értetődő, pláne így oldalnézetben. Már most jól látható, hogy ez a masina keményen fel van vértezve kommunikációs lehetőségekkel. A pilóta háta mögött audiovizuális feldolgozó egység orbito-kommunikátorral, közép-hatótávolságú adó-vevő, és szub-delta handy adja a kapcsolattartás gerincét.

kommunikáció mindenek felett...

Hátulról szemlélve a kézikészülék mellett az ellenséges életformák távoltartását szolgáló kézi lőfegyvert figyelhetjük meg – okosan a jármű akkumulátorára csatolva a folyamatos maxi-töltöttségi szint tartása érdekében. Szintén eme traktusban helyezkednek el az irányításért felelős mikrorakéták is, melyek – a kor igényeihez igazodva – gyönyörű ében-színben pompáznak.

van itt cucc, kéremszépen...

Nem marad más hátra, mint előre! Márminthogy pillantásunkat vessük a jármű elejére, hiszen az igazán fontos dolgok itt kaptak helyet. Nagyobbacska ellenfelek esetén nem árt a nagyobb tűzerő, s – bár nem ez a gép fő ereje – a kicsi buggy két miniatűr lézerágyúval is fel van szerelve. A járgány méretének jó részét kitevő – ezáltal hatalmasnak tetsző kör-alapú rész a pszeudo-szuszpenzorokat rejti, melyek – a lokális tömegvonzás függvényében – akár a felszín fölötti 1 mérföld magasság elérését is lehetővé teszik.

álomszerűen egybefolyó illeszkedések - ezt szeretem...

Alternatívák
Útmutatóval ismét nem szolgáltak az extra modellekhez, ám továbbra is meglehetősen alacsony az elemek számossága. Déja-vu, nemde? Könnyed eleganciával nekipattanunk a dolgoknak, s máris testet öltenek előttünk az LCS international újabb és újabb csoda-szerkezetei.

Ha jól számolom, a B-modell következik. Mint ilyennél rendesen, most sem feltétlenül számítanék kiugró alkotásra, de az izgalom azért bennem motoszkál. Hátha majd most! Nos, meg kell mondjam, a kellemes csalódás a jó csalódás. Egyszerű, ám egyszerűen nagyszerű, amit a közepesnek tetsző A-modell után kapunk. Ez gyakorlatilag egy felszíni bázis kommunikációs központja, Műhold-kapcsolattal, interplanetáris kommunikátorral, vízszintes síkban tetszőlegesen pozícionálható tányérantennával, könnyen átlátható kezelőfelülettel. A rúdvégre illeszthető antenna a kor hozadéka, ma már ezt nem tudnánk megtenni. Lebutult ez az alkatrész. Itt viszont óriási pluszt érdemel.

bip-bip-biiiiiiip...

Hátulról is megéri rápillantani a mini-bázisra: az elektronikus vezérlés meghibásodása esetére ott van ugyanis a kézi beállítást lehetővé tévő állító-szerkezet. Oldalt – a buggyról már ismert – minirakéták virítanak. Vajh, mire fel? Természetesen a teherszállító ornitopterekbe dokkoláshoz, hiszen azok másképpen nem tudnák szállítani ezen kényes eszközöket.

Ksssrrrrrhhhbbzzzz...

A LEGO-nál valószínűleg mini-klónozási mánia üthette fel a fejét, amikor a C-modellt alkották, ugyanis kísérteties a hasonlóság az alapgéppel. A minirakétás irányítás helyett ez ugyan nanorepulzoros helyzetváltoztató modult kapott, de a fő kommunikációs egység és a szuszpenzor-blokk azonos, csakúgy a frontlézerek. Kézifegyvert meg vigyen az övébe tűzve a pancser, akinek csak ilyenre telik, mi?


Nos, maradt néhány elem a második alternatíva összedobása során, így csináltam egy nem túl szép, de hasznos dokkolóaljat a nünükéhez. Stabilan tartja a cuccost, mint állatka.


Pszeudogravitronos meghajtású SETI-egységgel foglalkozunk az utolsó, D jelű alternatíva tárgyalása kapcsán. A hiperérzékeny szélessávú lokátorok valósidejű elemző egységgel összekötve magas találati valószínűséggel képesek idegen életformák adásainak vételére és értelmezésére – itt jelzem, ha a Nostromo teherhajó hasonló eszközzel bírt volna, ma jópár Alien-filmmel kevesebbet élvezhetnének a rajongók.

aszongya... "bip-bip-szeretettel-bip-meghívjuk-bíííp-savazással-egybekötötött-khhhrrr-tojásbontó-pitty-partinkra"


A kísérleti jelleggel alkalmazott meghajtás később nagyívű pályát futott be, ám a jelen alkalmazás a kezdeti próbálkozások határát súrolta. Szerencsére bevált. Az irányítást azonban már nem merték próbálkozásokkal elbizonytalanítani, így azt a jól bevált minirakétás módszerrel oldották meg.


Ujjmenés
Ismét kaptok E-modellt, nem menekültök! Ma a B-modell mellé gondoltam ki egy kis kiegészítést, hiszen az csak horizontális pásztázást tesz lehetővé. Logikus lépés volt hát vertikális pásztázó kommunikátor építése, amihez minden adott is volt. Sem ős-technikát, sem témaidegen összeállítást nem igényelt ez a mai próbálkozásom. Szürke alap – mi más? – építési sík kifordítása a háromfúvókás elemekkel, majd a vízszintes tengely kialakítása a dupla-lézerekből+1x1 villás elemekből, s már kész is a lényeg.

"nnna, most már legalább fogom a SpaceNews III HD-t"...

Fő jellemzőit tekintve ez a COM-bázis a horizontális eredetivel sok hasonlóságot mutat, hisz kezelőpanel, és manuális kontroll tekintetében megegyeznek, azonban itt a tányérantenna érzékenyebb felépítésű, ami nem csak a holdakkal és szomszédos bolygókkal, de az egész naprendszerrel történő kapcsolattartásra is fel van készítve.

kis plusz melóval szabadon pozicionálhatóvá lehetne tenni...

Értékelés

Ötlet: 3,5/5
Picurka készlet, viszonylag suta, mondhatni közepes repcsi, de azért meg van pakolva némi cuccal a miheztartás végett. Inkább lokális, bázis-közeli macerára tudom elképzelni. Nekem nem ez a kedvencem a választékból, az biztos. Mindenesetre klasszikus darab, de hát ez most nem szerepelt a pontozandó kérdések között.

Alternatívák: 4/5
A B-modell (rádióállomás) jó alapötletet követő pazarló anyagfelhasználást mutat, s emiatt nem tud kibontakozni a benne rejlő hatékony szépség (de szubjektíve bejön): 4,5.
Megint C jelet kapott az alapmodell lebutítása. Nekem Darth Maul robogóját juttaja eszembe, ami esetünkben nem túl jó ómen: 3
A harmadik, egyben utolsó hivatalos modell letelepítve, és repülve is ötletesen felhasználható, bár némi hiányérzetem azért van: 4
Mindez átlagolva és fél pontra kerekítve gyenge négyes.

Kockák és doboz: 4/5
21 elem, kicsinyke, de azért mutatós doboz, hátoldalán az alternatívákkal. Remek. A pontlevonást a kis elemszám generálja, a jó Space-alkatrészek viszont igyekeznek kompenzálni. A minifig újfent fehér CS fickó, ami a szürke alaphoz cseppet fakó, de azért elfogadható.

Továbbgondolhatóság: 4/5
Kis bázisból építkezni mindig kihívás, de nekem úgy tűnik, ebből lehet. Nem minden igényt kielégítő a lehetőségek garmadája, ám kellemes.

Élmény/játszhatóság: 4/5
A felszíni kommunikátorok miatt kiemelkedőnek tartom, a kicsi buggyk miatt viszont jóval visszafogottabbnak.

Összegzés: 19,5/25
Ez gyakorlatilag az előző készlettel azonos kategóriát jelent, még ha fél ponttal le is maradt tőle. Szubjektíve is passzol a minősítés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése