8 Végigjátszás: 79002 Attack of the Wargs


“Nargiz khobdi… Rani Khozdil!”

mondá Azog Yaznegnek, midőnis Tölgypajzsos Thorin fejére áhítozott a Ködhegység barlangjaiból éppcsak kimenekedett törpök fára üldézése, majd a nevezettel történő vitarendező, rövid és kiegyenlítetlen összecsapását követően. Kis híján eljátszhatjuk ezt a momentumot is, bár a szett nem erre lett kihegyezve. (hogy mire, az vagy kiderül vagy sem, de azért megnézzük). Nyilván fordítási hibát is elkövethetett a filmet készítő csapat, s lehet, hogy Azog eredetileg arra buzdította Yazneget, ugyan nézze már meg, nem sérült-e meg a bozóthajú nemes üstöke a baráti mérkőzés során, de félő, hogy erről már nem fogunk tudni megbizonyosodni.



Téma
Miután a manó/goblin stb. királytól és bagázsától Gandalffal egyetemben sikerrel meglépett a törp-csapat, s emellett a Gollamtól történő menekülésre is hasonló időpontot választott Bilbó, újból egybekerekedett ez a szedett-vedettnek ható népség, s csekély örömükre egyből hátukba kaptak egy rahedli wargot meg néhány orkot. Ez utóbbiak közt két névvel ellátott darab is ténfergett, egyrészt Azog, kinek az épp felszabadítandó törp városnál okozott korábban mélyreható szervezeti változásokat Thorin herceg, s a csicskásának tűnő, szintén warg-lovas Yazneg. Ezek ketten, némi névtelen csürhével megtámogatva igyekeznek leszámolni a jelentős törp-kupaccal, melyből ma - a LEGO-nak hála – csak két főt látunk viszont (vegyed meg az összes készletet, oszt' mászathatod őket fára, sziklára, meg ahova csak lehet!), ám nagyobb baj, hogy Azog sincs jelen. Van egyéb bajom is, de erről majd később. No mindegy, témánál vagyunk és elvitathatatlan, hogy némi fő vonás már így is eljátszható, bár hiányérzetem erős.

Mitikus lények

Pegazusok, vérlények, a fantasy egyre bővülő bestiáriuma, a licenszelt témák térnyerése – mind-mind ihletői egy-egy LEGO-köntösbe bújtatott figurának. Vessünk hát néhány pillantást eme képzelet szülte élő/élettelen lények seregére az okulás kedvéért.

A legalapvetőbb mitikus lény talán a sárkány. Már idejekorán, gyermekmesék hétfejű szörnyeként, vagy bábfilm egyfejű balfékjeként megismerhet minden magyar csemete néhányat. Nos, a LEGO sem aprózta el a dolgot, hanem jóegynéhány egyfejűvel örvendeztetett már meg ifjat, s felnőttet egyaránt. Ezek ráadásul csak a dedikált repülő állatok kategóriájába sorolt példányok, és akkor még nem beszéltünk pl. a Ninjago számos elementál-sárkányáról. Tovább kutakodva a röpképesek közt Csikócsőr a hippogriff, és a tesztrálok ugranak be a Harry Potter licensztémából. Egy röpke ellenőrzés, s máris jön a következő HP-lény, Fawkes, a főnix.

Szálljunk le most már a földre, hisz az sem elhagyatott. Az engem elkedvetlenítő teknősös téma egyik főgonosza, Kraang is ide valósi, csakúgy néhány SW-univerzumbéli izé is, mint a Kenobi által lovagolt Boga, vagy a filmen minimális ideig feltűnő tatuini dewback, esetleg a gunga hátas, a kaadu, netán a Hoth-bolygó jellemző lénye, a tauntaun. Harry Potter ismét visszatér a képbe, hiszen még két dögöt felsorakoztat a képzeletbeli listán, egyrészt Voldemort kis kedvencének képében, másrészt Hagrid szeretett Bolyhoskájáéban, kire leginkább az alvilág kapujának őrizője cím illik a görög mitológiából kiindulva. Némi csavarral ez persze igaz volt a nevezett filmben is.

Statisztika
Ár: 13.290,-..17.490,- (19.290,-)
Kockaszám: 400 db
Minifigura: 5 fő (Thorin, Bifur, Yazneg és kettő ork)

mai antihőseink és hőseink
Egyéb élőlények: 2 warg (egyikük albínó), plusz a FA
Építmények: 2 db (fa, szikla)
Matrica: nincs
Doboz: Jó minőségű alapanyagból, fényes felülettel kivitelezett, tégla alakú

Ím, a fő attrakció...

forg-ugrik-lő

harc ezerrel

az állatok táplálása elengedhetetlenül fontos!

itt végre van értelme a TM-nek: Törp Muksó

Alapkészlet
A dobozból kiöntvén annak tartalmát, egy négyzetes útmutatót, a két külön zacskózott wargot, s 3 számozott tasakot lelünk. Már első pillantásra látszik a két építménynek megfelelő színskála, úgy mint szürkék, barnák és egy kupac zöld elem.

majd' 20eFt-ért elég soványka...

Az útmutató füzet első oldalán aranyos kép fogad (hasonlóan sok más kortárs készletéhez).

:)

Borítsuk ki az első számozott zacskót. Ez a kép fogad:


Innentől felvehetjük az útmutatói sorrend diktálta lépések sorát, kezdve a minifigek összeállításának kihívást nélkülöző építésével. Ezt is Bifurral indítjuk, ki szétdűtve meglehetőst nevetségesen fest, bár haját-szakállát tartották annyira különlegesnek, hogy külön nejlonba kerüljön. A rozsdabarna törp-köpeny örvendetes kiegészítő.


Az őszülő törpöt elkezdvén összeállítani, meglepődve tapasztaltam, hogy a legósított változat narancsba hajló színezete vajmi kevés kapcsolatot mutat a filmbéli eredeti öltözetével, jóllehet a vállat körbeölelő kockázott díszítés legalább nyomokban igyekszik arra hajazni. A barna törpnadrág mondjuk okés, bár semmi extra, a köpeny pedig menő kiegészítő, ám színhelyességről itt sincs szó. A bárgyú, csámpás vigyor kiborítóan vacak.


Kétarcúsági történelemmel bíró sorozatról lévén szó, meg sem lepődöm a hátoldali arc meglétén, ám nem mondhatom, hogy ettől most sokkal jobb lett nekünk. Rendben, azt aláírom, hogy a morc másod-fizimiska jobb mint az előző.


Ha most teljesen elkészítjük a figurát, láthatjuk, teljesen felesleges mindennemű arckifejezés, hiszen úgyis eltakarja a fekete+ősz szőrzet. Ugyanez elmondható a felsőtestről is, ami esetünkben nagyot dob az egész jellegén.

hát, így azért jobban fest...

Másodszereplőként Yazneg rusnya figurája kerül terítékre. Hullaszín, összeszabdalt bőr, csontnyelű fegyver az első, mi szembeötlik.


Összeállítva leginkább konszolidált, bőrjakós zombinak tetszik, és a kopasz fej miatt nincs második arc. Ez többeknek örömre adhat okot, ám én most nem tartozom a többek közé. Az eredetivel távoli kapcsolatot ápoló megvalósításban van megint részünk, ezért inkább nem is pöfögök tovább.

a mellkas és a fej bőrszíne eltér...

Nyakvért a nyakba, kézifegyver a kézbe, s már kész is vagyunk. A filmből ugyan görbe szablya rémlik, de persze tévedésképes vagyok én is. A tüskés nyakdísz gyenge utánzata a filmbélinek, de legalább van.


Harmadrészt egy szokásos orkot biggyeszthetünk össze az ő hegyes fülével, mely jellemző sajna Yazneg ótvar fejéről annál is inkább hiányzik. Ez viszont a már ismert, kommersz szerzet, így nem is feccölök nagy erőket az elemzésébe.




standard killer

Végre eljutottunk a készlet értelméig, jelesül a két rémfarkas (egy normál szürke, és egy különleges, albínó példány képében, mely utóbbi Azog hátasa volt a filmben) “összeállításának” eksztatikus tevékenységéhez. Kedves kis bestiák ezek a gumifarkú egybelények a mozgatható-beakasztható állkapcsukkal.

fogpótlásra várva...

Aki szemfüles, alant láthatja az állkapocs pozicionálását lehetővé tévő hornyot.
 


Majdan összeállítás után ki-ki eldöntheti, hogy vadállatként, esetleg hátasként alkalmazza őket. A sörényük szerintem pazar, a vicsorfog kissé talán túlzás, de jó. A gumiból eszkábált farkat viszont fel nem foghatom.
 
naná, főnök!

szerintem cirkuszban is felléphetnének...

Egy kis bolondság ismét belefér pihenésképp...

így viszont sokkal menőbbek...

Nosza, veselkedjünk akkor neki az organikusan festő darabok valamelyikének az egyeskéből táplálkozva. Már az alap is – mely a fű zöldjét hivatott megjeleníteni – több, különböző, letörésekkel is bíró lapból áll össze, így adva meg az alaphangulatot.


Aztán több lépésen keresztül csak sziklát, követ, kavicsot rámolunk rá, hogy majdan kialakuljon valamelyik jellegzetes sziklaképződmény. Nem sok értelme lenne most minden képkockához külön kommentet adni, úgyhogy csak nézzétek!

valaki koponyafetisiszta a tervezőgárdában...






Ennél a pontnál álljunk meg egy szóra! Nektek hányszor jutott már eszetekbe, milyen jó lenne egy ilyen darab? Hát most már van. Ez jó.


Innentől egy külön darab leképezésébe fogunk, mely az ork-főnök, illetve wargja kiemelésére szolgál majd, és – legalábbis az eddig látott képek alapján – valóban jópofa egy darab.


A rétegek egyre-másra kerülnek egymásra és/vagy egymás alá, míg kialakul a végső fazon.

egyelőre nem értem a 2-pöttyös 1x4-est




A klipszek helyben tartják, a tetőelemek pedig adják neki a dőlést. Impozáns.



Ismét egy szikladarabnak fogunk neki, jóllehet ez már kisebb, jelentéktelenebb fazon lesz.



Néhány kocka után máris eljutunk egy katapultkar külön történő építéséig, mely – gondolom – a kisebb sziklához fog illeszkedni.


Tekintsük meg alkalmazás közepette, hogy fest!

boink....zutty

Ezután egy 2L Technic tengellyel csatlakoztatjuk a fő-sziklához, és lőn, gyönyörűen passzol...



tökély...

Az első tasakból már nem sokminden maradt hátra, az is javarészt két tábortűzre elegendő. Módosítok, nem tábortűz az, hisz visszaemlékezve a filmre már nyilvánvaló, hogy a Gandalf által feltüzelt – vérmókusok híján – tobozok okozta jelentékeny lángfalak legós egyszerűsítéssel övezett kópiáiról van szó.


csurdításhoz ideális...

Még így is marad öt apróság tartalékba, aminek mindeig örvendek. Ezek közül most a láng és a csont az, ami valamelyest több egypontos mütyürnél.


Eljutánk hát a másodzacsekhoz, s mint ilyen, színével egyből növényi jellegű folytatást vetít elénk. Jelentős, kellemes kockáktól sem mentes kupac ez, úgyhogy várakozással telve folytatom majd az elemek egymásra pakolgatását.

na, ez jól fest...

De mielőtt eme folytatásnak nekiveselkedhetnénk, jőnek a kötelező minifig-építések, hiszen ez a tasak is rejt belőlük kettőt. Az első mindjárt egy íjász ork, ismét a hagyományos, kitárgyalási nélkülözésre befizetett fazon, de persze a képi regisztrációt ez sem ússza meg.


ez biz' megint kommersz hentelő, a távölésre kialakított fajtából...

A jók oldaláról is van még egy adóssága a szettnek, mégpedig a mai nap legnagyobb minifigurális húzásának előzetes címnyertese, Tölgypajzsos Thorin. Aztán, hogy az előzetességből valódi címnyertes lesz-e, egyelőre a jövő jótékony homálya fedi, s épp ezért igyekszem áttekinteni őfőnökségét.


Összeállítván a törp herceget, megállapíthatjuk, hogy messze a legjobb közelítést adja a filmbéli önmagához hasonlítva. A nagy, kusza hajzat ugyan még a földön pihen, de már így is saccolható hasonlatossága a mozgóképes verzióhoz. A sötétkék ing, rajta a pikkelypáncél, azon pedig sötétkék kabát és prém. Na ezt már szeretem, ha egyszer licenszhez nyúlnak, ne csipegessenek innen-onnan ötleteket, hanem használják az eredeti alapot. A szép, díszes öv, külön kiemelve a gyönyörű, kék díszítésű övcsatot pedig hatalmas telitalálat. Sajnos ezután jön a keserű valóság, mégpedig a szürke, egyszínű karok, és a fekete, szintén egyszínű törplábak tekintetében. Előbbinek minimum sötétkéknek, de inkább páncél-alkarvédős festéssel ellátottnak kellene lennie, míg a lábak esetében a sötétkék vagy sötétbarna lehetne elfogadható, bár az örökkön hiányolt festés ide is elkelne.


Kétarcúságban most sincs hiány, s most még az ordító ábrázat is elmegy, hisz a moziban is folyton fancsali, szomorú, mérges és ideges volt a testmagasságában korlátozott főnök. A prém és az öv hátoldali folytatása pazar, ezért dicséret jár.

a körszakáll tompít a száj-trapézságon...

Ha most még a maradék cuccot is felaggatjuk a figurára, meggyőződhetünk róla, hogy valóban harcias a fickó, és globálisan jól leképezi az ötletadó eredetit. Nekem továbbra sem tetszik, hogy – ha már kifizetjük a licensz-felárat – miért nem kapnak a hősök megfelelő, azaz filmhű-képregényhű-ésatöbbihű fegyvert, kiegészítőt... Egy szimpla gladiusszal meg egy szerelt fejszével próbálják elvakítani a jónépet, eh...

még egy "tölgypajzs" jó lett volna...



Szögletes sziklákhoz töredezett, szögletes aljzat, gömbölyű növényhez legömbölyített talp dukál. Lássuk, hogyan fest majd a mai fő-attrakció, az óriás-fa, mely a filmben ritkás fenyő, a dobozképen viszont már – hasonlóan ritkás, ám – kétszikű zárvatermő képében igyekszik átmeneti menedéket nyújtani a Smaug-kiüldözésre szövetkezett válogatott népeknek.


Már az első lépésekben bizonyos fa-jellegzetes elemek kerülnek felhasználásra, ami talán odvas részt alapoz meg egyik, ágasbogas részt másik részről.


Érdekes részlet, hogy szintenként épül fel a fa, ami a majdani játszhatóság mértékére igyekszik jótékony hatást gyakorolni.



A szintek némelyike – mint ez is – egy-egy forgózsámolyban, s körben csúszócsempézéssel záródnak, ami előrevetíti a törzs tetszőleges pozicionálhatóságát, mi által egy garnitúra eme fából igen változatos erdőséget képes kialakítani.

ez egész "csinosan" indul...

Két gomba kerül díszítésképp a törzs mellé. Talán ismétlésekbe bocsátkozom, de imádom ezeket a kalaposakat.


A második szint valamivel egyszerűbbnek tűnik földszinti elődjénél, s van benne egy arany kristály is. A filmből nem rémlik ilyen. Ez lenne a toboz? Vagy méhkaptár? Netán Smaug eltüsszentett harácsa? Vagy megtudjuk, vagy nem, de az biztos, hogy nekem osztályidegennek tűnik a darab.


újabb forgásképes pont...


Pár ilyen-olyan barna kockával megkoronázzuk ezt az emeletet...


...majd jön egyik kedvencem, a lombozat egy pöpec része...


nagyon jól fest, de a barna hengerekből jó toboz lehetett volna...

...s végül a csempézés a forgó felettesek támogatásáért.


Összerakva így néz ki...

szép-szép, csak ettől picit több zöld nem ártott volna...

...és még marad is némi matéria. Ráadásul a menő gombakalap az egyik, s a baltafej se' kutya.


Eljött hát a harmadik korszak (hoppá, zacskó). Kiborító lépésre szántam magamat, melynek eredménye egy ismételten fásszárú-orientált színnel megörvendeztető LEGO-kupac.

ez méltó párja a 2-esnek

A forgó-morgó cellulózalapú életforma újabb szintje ismételten köralapra terebélyesedik. Nem, ne kérdezzétek, mi célból van cirka a közepén az a piros, hengeres rész.


lehet, hogy tüzet fogott a fa bele, s annak izzását látjuk?

Van viszont más piros is, amiről azért lehet némi funkciót előzetesen is sejteni. Tuti, hogy valamit ki lehet/kell majd lőni ezzel a pöcökkel.


Sőt, így már biztosak is lehetünk benne.



Furmányos módon most nem forgózsámoly adja a lezárást, ám csempét és 2x2 jumpert annál inkább lelhetünk.

nekem tetszik...


Ha feldobjuk az eddigiekre, feldobja a látványt...

egyre jobban fest...

így nem annyira, de azért még mindig nem rossz...

Már nagyon csúcsközelben vagyunk, így a soron következő alap kisebb, mint elődei.


Ismételtem bekerül azonban egy kilövő szerkezet, melynek tényleges hasznát vélhetően csak később tudjuk meg, addig meg örvendezzünk csak magának a ténynek.



Egy-két ágas-bogas csúcsdísz, s hamarosan kész a MŰ.



Közbevetőleg az útmutató négy csuda dolgot rakat össze az emberrel, minek során kezdek meghomályosodni: ezeket kell majd kilőni a piros pöckökkel. A narancs színűt értem, az a lángoló toboz. De mi a kék? Lufibomba? Szárazföldi medúza, mely tévedésből törp-védelemre állt át? Esetleg tökéletes égést produkáló gáztöltetű darázsfészek, mely a néhányszáz helyett néhány ezer fokon lángol? Ki tudja, mindenesetre filmbéli utalás nem rémlik...

víz, vagy kék tűz?

Előbbieket mind-mind összegyúrva itt a végeredmény, mellyel már szaladhat is a játékos kedvű tulaj szakállasokat menteni. A jobb átláthatóság érdekében itt egy nehány fotó...

s kész a nagy mű...




Itt pedig az utolsó zacskóból megmaradt darabok. Na ez nem lenyűgöző, de persze a semminél pont önmagával több.


Záróakkordként egy csepp “offisöl sztájl” játék...



kapaszkodj Bifur! én majd innen fentről kifárasztom őket!


affene, ezek felmentek, mi meg nem tudunk fára mászni...

lejönni, nyamvadt banda, vagy lelövünk!     /     Mivel, te kopár! Állkapoccsal?

Mpfrrrg, tűz!
piff, ez eltrafált    -    na megyek, adok a pofájukra

...csak előbb megfenem a kardom, aztán leszámolunk...

...valamint a hülyéskedést sem nélkülöző változat.

Most mi van, máris elfáradtatok? Ki kellene vágnunk, még ma!
Tábortűz mellett adomázni, netán a Gyűrűkúrából merített, és az alábbi életképhez kapcsolható hobbit-verset szavalni is szórakoztató lehet... 

       A földön ülve tetvészkedek
       Mily édes az élet!
       Törp a törpnek jó barátja
       Egy háztartásban élnek

       A földön ülve tetvészkedek
       Álom jő ezernyi:
       Gumit ölt a házisárkány:
       Jó pár trollnak annyi

       A földön ülve tetvészkedek
       Izgalmat keresve
       Goblinokra gondolok most
       Tán átjönnek este

       No jó, szépen elregéltem
       Álmaim tinéktek
       Mi lenne, ha magatoktól
       Pár sört fizetnétek?


Nyammm...

öreg fa árnyékában jó megpihenni...

Értékelés

Ötlet: 3,5/5
Jellegzetes filmrészletet igyekeztek – jól-rosszul – megjeleníteni, ami értékelendő, ha már licensztémáról van szó, ám Azog helyett Yazneget ültetni az albínó szörnyeteg hátára, karcsú fenyő helyett robusztus tölgyet produkálni, s még a törpök létszámát is ily minimálisra venni nagyon rossz ötlet volt. A tekergethető fa ideája dicsérendő. A sasok – legalább egy – nagyon kellene még a készlethez, mely hiányt szintén rosszallólag jegyzek meg itt, az ötletnél is. Összességében erős közepesnél jobbat nem szívesen adnék rá.

Kockák: 3/5
Javarészt fa-orientált, rengeteg hasznos, széles felhasználhatóságú darab, továbbá ott a csodás 3x3 lap, ami külön misét is megérne. A cirka 50 Ft/db szerintem magas, még licensztéma esetén is. A gombákért (pláne a plusz darabért) hála, a tobozok totális hiányáért azonban grrrrr! Legalább festett 1x1 henger képében lenne 2-4 darab. De nincs. Ez biza közepes.

Minifig: 3,5/5
Számszakilag (400 kocka – 5 minifig + két állat) elégedett vagyok, azonban újra meg kell jegyeznem: Azog túlontúl hiányzik, csakúgy Szélura Gwaihir, az óriássas, vagy valamely rokona, valamint kissé szűkös a törphad is. Minek vág olyan licenszbe a LEGO, ahol hömpölygő TM-bagázs van, mind egyedi, mindegyiket kedveli/utálja valaki valamiért, ergo, ha nem adja ki a bájos játékgyártó vállalat, akkor hiányolni fogják, ami anyázáshoz vezet.

A festésbeli hibák és hiányosságok sajna ismét lefelé korrigálják a pontokat.

Nagy jóság viszont a wargok egynél több példányban történő megjelenítése, mely a cím ismeretében mondjuk elvárhatónak is mondható. Még egy tucattal ide!

Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4/5
A szikla ügyes, szép, alkalmatos. A fa csűröm-csavarom fícsöre kiugróan jópofa, ámbátor a kilövő-alkalmatosságokért én nem feszülök meg túlontúl. A wargok nagy szubjektív pluszt jelentenek, és igen, még jöhetne pár. Az arany firlefrancról nem tudom, micsoda, ami zavar, továbbá minek ide a vízbomba? Jó ha van, nehogy a kölök felelőtlenül felgyújtsa még a LEGO-sziklát is? Na mindegy, ez utóbbiak némiképp lohasztólag hatnak. Azog hiánya túlságosan zavar, így magánvéleményileg is rosszallok, immáron sokadjára.

Élmény/játszhatóság: 3,5/5
Hiányos karakterkészlettel sem gépelni, sem licensz-játékot játszani nem ideális, bár kiemelendő hasznossága a szettnek a forgatható fa, ami döbbenetesen jól segíti a játékot. A kilövő micsodák nekem nem remekeltek, meg egyébként sem jöttek be túlságosan. A warg sziklára állítása 1db erejéig működik, a második mellső lábainak megemelése is már a kínkeserv kategóriája, amiért is vegyesen tekintek a kérdésre. Túl sokat azért ne várjunk játékilag, javarészt inkább díszítőszerepre lesz jó a fa.

Összegzés: 17,5/25
Nem egy kiugró pont, az szent, (mondjuk inkább kiugróan rossz) de hát nem lehet minden UCS Millenium Falcon. Nos, ez biztosan nem az, de ha már a többi megvan, ez miért ne legyen? Mondjuk én magam is tudnék sorolni pár tippet, de ettől most eltekintek.










8 megjegyzés:

 1. Számomra egészen elképesztő, h van aki ezekért a készletekért pénzt ad.

  Ha ingyen kapnék egy ilyet (pld. ajándékba) akkor is menne azonnal, bontatlanul a vaterára, fel nem fogom, h ebben mi a jó.

  Ja, és még annyi ügyrendi javaslatom lenne (ha már úgyis morgok :-) ), hogy szerintem vhogy meg kellene húzni ezeket a végigjátszásos posztokat, szerintem nagyon hosszúak és nem is igazán látom indokoltnak ennyire elhúzni őket.

  Tényleg nem kötekedés, vagy ilyesmi, tudom, h nagy munka ezeket összeírni, de speciel nekem pld. egyszerre van 5 percem ránézni egy ilyenre, bele sem nagyon fogok az olvasásba ha látom, h kilométeres, ne adj isten még több részes is.

  Remélem nem baj, h szóvá tettem, elfogadni nem kell a véleményem, max. megfontolni. Minden jót a továbbiakban is! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Klarky!

   Köszi a kritikát, mint mindig. Amellett, hogy teljesen jogos - tudom, hogy az ésszerűség határain messze túl vagyok képes írni - némileg el kell szomorítsalak. Fizikai kínt okozott a múltkor a Reggeli Kávé rovatba próbaként összefércelt poszt "megalkotása", és sokkal inkább szeretek örülni, mint kínozni magam, így inkább mégis ömlengek.

   Viszont, ha gondoljátok, a következő LotR-készlet képeit, s ezáltal a kitöltő szöveget is vehetem kisebb lére (ritkábban elsütött képek, és esetleg a posztvégi értékelés után rakom az életképeket/játékot), bár nem hiszem, hogy ez drasztikusan megvágja a dolgot. De lehet, hogy mégis. Szóval, ha erre szavaztok, megpróbáljuk, és meglátjuk, mi sül ki belőle.

   Persze van, aki a sok képet szereti, olyan is van, akinek bejön a szövegelésem, és természetesen falramászókból sem hiszem, hogy hiány lenne :)

   Amúgy meg lassan-lassan azért egyre több és több végigjátszást küldenek be, amiket aztán Depi szépen kirak, mindenki okulására, így egyre nagyobb valószínűséggel lehet olyan posztba beletrafálni, ami maximálisan kielégíti az ember lehetőségekkel súlyosbított ízlését.

   A pénzkiadási kérdésedre meg Te is tudhatod a választ, ha belegondolsz. Valaki épít, más gyűjt, a harmadik "babázik" a licenszelt szettel, a negyedik elképesztőeket MOCol, az ötödiknek kizárólag a Classic Town a LEGO, míg a hatodik falra mászik tőle, és csakis a Pirates I. hulláma élteti, a hetedik csak Bricklinkezéshez vesz új szettet, és szétcsapja stb. Egyetérteni nem kell azzal, aki másképp viszonyul hozzá, de megérteni meg lehet bármelyiket. (Utolsó mondatom mellesleg finom egyezést mutat hangulatában a Te első mondatoddal :D )

   Törlés
  2. ...mármint a poszt utolsó mondata...

   Törlés
 2. Szia Klarky!

  A kritikát vettük, Ati megfogadja vagy sem, Ő dolga, ebben mi szabad kezünk adunk neki. Megértem a problémafelvetésed, de lásd be, vannak olyanok, akik szeretik a témát és a róla szóló anekdotázós nyújtott végigjátszást.
  Annak örülj, ha nem is kedvenced a téma, akkor sokról nem maradtál le :-)

  Egyébiránt a kritikákat mindig szívesen vesszük, és próbáljuk az igényekhez igazítani a megjelenő írásokat.

  üdv,
  depi

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!

  Hozzászólásom nem igazán kritikának szántam, inkább egyfajta észrevételnek rávilágítva esetlegesen arra, hogy nem mindenki van oda ezekért a témákért ilyen mélységekig.

  Persze ezzel nem azt akartam sugallni, hogy ne legyen többet LOTR vagy Hobbit, vagy bármi más licence cucc (sőt legyen, hiszen ez is a LEGO univerzum része és mint ilyet ezt is szeretjük, vagy van aki szereti) csak ilyen mélységig nem hiszem, hogy ebbe bele kellene menni. Látszik, hogy a posztoló nagy rajongója a témának, biztos töviről hegyire ismeri a művet ami dicséretes dolog, de egy LEGO készlet végigjátszása szerintem magáról a készletről szóljon és ne menjünk bele ebbe a műelemző típusú megközelítésbe, hisz:

  a., aki ismeri a művet annak nem mond újat és ez nem irodalmi fórum, h megvitassuk mely szereplő honnan jön és mi célból
  b., aki nem az nem véletlenül nem ismeri, vszínű a készlet izgatja és nem a fentiek

  Hogy mondjak egy párhuzamot is az érthetőség kedvéért. Ha végigjátszást írnék a 10220-as VW Camper -ről bizonyára furcsán venné ki magát ha abba beleszőném Ferdinand Porsche életét, a korszakra jellemző műszaki megoldások mérnöki tárgyalását majd alaposan kivesézném, h mennyire sikerült/nem sikerült azokat átvinni a készletre, holott speciel engem ezek a dolgok érdekelnek mások meg biztosan a falnak mennének tőle.

  100 szónak is egy a vége, továbbra is jöhet minden készlet amin LEGO logó van, én szívesem olvasom őket továbbra is, de maradjunk a tárgynál szerintem, felesleges elkalandozni és végletekig húzni miatta az adott posztot.

  Maradok tisztelettel :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én a kettőtök vitájába, egymást érintő észrevételeibe nem folynék bele, nagyfiúk vagytok, értelmesen elrendezitek.
   Viszont. A VW Camper Van végigjátszást az eddigi kijelentéseidből fakadóan várom a levládánkba, felőlem lehet ömlengős, technikai jellegű is, ha hiteles és tényszerű, akkor csak tanulhat belőle az ember, emiatt nem kell senkinek morognia, max. átugorja azt a részt, ami nem érdekli. De lehet tisztán végigjátszós is, ez nem lehet baj. Rendben?


   Depi

   ui: Mivel a 10220-as nekünk is megvan, bontatlanul, nem kell kardélre hányatnom magam azért, hogy végre végigjátszás legyen belőle :-)

   Törlés
  2. Szia Klarky!

   Örök, kiengesztelhetetlen ellentét feszül kettőnk legó-látásmódja között, melyet egyikünk sem fog tudni feloldani saját, vagy a másik kih.rélése nélkül, ami fájdalmas, tehát kerülendő dolog. :D

   Áthidaló javaslatom egyik felét fentebb olvashatod, ezen felül az elkalandozások más színnel szedését tudom még "felajánlani". Így a más színezetűről tudhatod, hogy az nem tartozik szorosan a LEGO-logóhoz, tehát részedről átugrandó, aki meg szereti, más színnel is el tudja olvasni. Licenszelt készletnél azonban - ismét jelzem: szerintem - lehetetlen az eredetivel való összevetéstől eltekinteni, úgyhogy az marad, de talán nem is azt kifogásoltad, hiszen az jobbára a szereplők összerakásánál jött/jön elő pár szóban.

   A párhuzam felhozása érzékletes volt, értem is, viszont részemről pont örülnék a F.Porsche életébe és a korszak műszaki megoldásaiba betekintő végigjátszásnak. Pláne, ha mindezt személyes hangvétellel is megtűzdeled... Must-have lenne, komolyan mondom.

   Aztán Depi is megírhatja az ő szemszögéből, és ha addig a fejemre nem dobtok egy LEGO-zongorát, majd én is jól megírom, ilyen három-szemszögű értékelés még uccse volt. :) (Jóllehet, az enyémet a végén már csak max. három fanatikus olvasná el, de ez engem eddig sem zavart...)

   Törlés
  3. "...ezen felül az elkalandozások más színnel szedését tudom még "felajánlani". Így a más színezetűről tudhatod, hogy az nem tartozik szorosan a LEGO-logóhoz, tehát részedről átugrandó, aki meg szereti, más színnel is el tudja olvasni..."

   Ez így tökéletes lesz, remélem nem csak a saját nevemben köszönöm! :-)

   A 10220-hoz csak annyit, h sajnos nekem nincs meg, pedig nagyon szeretném, csak hát ugye az a fránya árcímke! :-)

   Törlés