1 Tesók: 367 (565) vs 10029


Kisebb nyári szünet után újra jelentkezem a Tesók egy újabb epizódjával. Az apropót pedig egy kerek évforduló adja, nevezetesen Neil Armstrong pontosan egy éve bekövetkezett halálának emléknapja. Az első holdra szálló ember híressége elvitathatatlan, s a LEGO is megemlékezett tettéről, mint arról Rékocs beszámolt tavaly. További holdraszállással foglalkozó szettek is előbukkantak azonban kedvenc játékgyárunk viharos és csendesebb évei alatt, így adta magát egy holdkomp-összehasonlítási írás elkészítése.

Neil Alden Armstrong (1930-2012)

A mai főszereplők egyikéről ugyan már említés szintjén értekeztünk, ám hadd tudatosítsam, hogy az az 1975-ös európai kiadású 367 Moon Landing készlet USA újrája 1976-ból, 565 Moon Landing névvel megáldva. A másik darab jóval későbbi, a Discovery sorozat szépséges tagja 2003-ból, méghozzá a 10029 Lunar Lander.


Edwin Eugene „Buzz” Aldrin, Jr. is kapott egy figet
A 27 év korkülönbség jelentősége annál is nagyobb, mivel az újabb szett is már 10 éves idén. Ennek fényében érdekesnek ígérkezik a mai összevetés. A LEM/LM-ről szóló Wikipédiás bejegyzés elég jó forrásnak nevezhető az egyszerű és gyors tájékozódáshoz, s az első pillantásra tiszta, hogy az újabb leképezés sokkal közelebb áll a valóságoshoz, mint az öregfiú, úgyhogy ezen nem is rágódok a továbbiakban.

az összevetés érdekében...

A közös momentumok több részre tagolhatók, így a leszállóegységre, a visszatérő egységre, az asztronautákra, illetve a kitűzendő amerikai lobogóra. A továbbiakban innen kiindulva igyekszem megvilágítani, mily meglátásokat váltott ki belőlem e két szett egymás mellett tapasztalása.

Elsőként tehát a leszállóegységet vesszük górcső alá. Mit is mondhat, ki először rápillant ezekre? Négy lába van mindkettőnek azt' jól van. Pedig vigyázat, ettől azért több itt a fennforgás! A kék, “antik” darab ugyan 2x kockákból épül fel, jó “Homemaker”-rokon módjára, ám ezzel együtt is sok csatlakozási pontot nyújt, mint például – az én példányomról hiányzó – USA zászló matricázott képét a létrától balra.

no, innen aztán jócskán különböznek...

Közelebbről...

van zászló...


nincs...


mégis van...

Természetesen ott vannak a döntött állapotban felszerelt, korjellemző, s ezáltal merőben különböző létrák. Nekem a régi ezerszeresen jobban tetszett. Egy későbbi, más készletet bemutató posztban vélhetően Ti is megvilágosodtok, miért mondom ezt.

ezek is Tesók, csak távolról, napnyugta után, szembe-homokviharban...

Hanyatt borítva a leszálló modult, a tappancsok erős megütközést válthatnak ki kevésbé felkészült, ijedősebb olvasókból. A 2x2 körtappancs és a régi, 4x6 kék lap sehogy nem tűnik Tesónak, pedig az. Arányaiban mindkettő hasonló mértékben lépi túl a bele csatlakozó láb keresztmetszetét, azaz meg is leltük köztük a rokoni szálat.

1-2-3-4...
Szemfülesek ekkor csapnak le arra az alapvető momentumra, hogy a Technic-elemekből felépített láb bizony a repülés idejére behajtható, míg az őskövület merev. Sajna, ez LEGO, tehát lekapom-megfordítom, míg az újnál a megrogyasztom-behajlítom ugyanennyi időbe telik. És lőn, így is biztosított a tesóság bizonyos foka.
...és behajlott mindkettő

Már csak egyetlen, alapvető Tesó-jellemzőt hadd említsek meg Nektek: a visszatérő egység könnyed ráhelyezéséért és eltávolíthatóságáért mindkét darabon ugyanolyan elemcsalád tagjai, a csempék felelnek.

tádámmm...

Ha már említést tettünk a visszatérő modulról, hát itt is van. Számos különbségük mellett nem lehet nem észrevenni, hogy mindkettő befoglaló látványa a gömbhöz próbál közelíteni. (az alkalmazott elemek és technikák engedte szintig)


Kissé megborítva újabb szembeötlő tesósági tényezővel találjuk magunkat szemközt, hisz a kabin bejárati nyílásának sötéten ásítozása egyből odavonzza a tekintetet, jóllehet az egyik fekete kockáknak, míg az újabb darab az árnyékok játékának köszönheti eme jellemzőjét.

nem egyformán öblös, de sötét mindkettő...

Oldalról nézvést durván eltér a két korszak küldötte, ám a hátsó traktus trapezoid kitüremkedése mutat némi tesóságot.

na itt némiképp borult a rendszer...

Két korvonzatos eltérést is lelhetünk még, ha jól körbeszaglászunk. Az egyik a tányérantennák megjelenítéséből adódik, hisz míg a régebbin ős-SNOT technikával függesztett 2x2 lapok adják eme szerkezetek szimbolikus megjelenítését, addig a Discovery-széria versenyzője valódi, 3x3 radarokkal adja a menőt.

aszondom, a régi is rendben volt...

A másik eltérés a rakétafúvókák kialakításában mutatkozik. Az ősibb példány a repülőkről örökölt hajtóművekkel (össz-vissz 3 darabbal) indula a megmérettetésen, addig az épp 10 esztendős modellen a Classic Space vonulatból jól ismert manőverező rakéták jelennek meg, mindösszesen négyen.

A zászlók tesósága egyértelmű, hisz 50-csillagos USA lobogókról van szó mindkét esetben. Az már viszont kissé szomorteljes, hogy az újabb darabon négyzetes felületre kerül az elnyújtott fazonú matrica.

egyenes...

...fordított

Végül, de nem utolsó sorban jöjjenek az űrhajósok. A kék csoda legénysége Homemaker figurákból áll, míg a Discovery cuccé hagyományos minifigekből. Ettől eltekintve próbáljunk hát hasonló vonásokra lelni. A fehér szkafanderszín ugye alap, tehát ezt ki is pipálhatjuk. Nagy menőség lett volna a LEGO részéről, ha a Homemaker figuráknak kesztyűs kezet gyárt eme szettben. No, nem így lett, úgyhogy ez levon a Tesó-jellemzők pontjaiból. A régi “U.S. flag” matrica, és a valódi űrruha kesentyűit mutató minifazon jelentősen eltér, ami megintcsak nem a címjellemzőt erősíti.

body-builder beállás bal oldalt...

Ha viszont oldalról pillantunk az emberkékre, végre lelünk egy Tesó-jellemzőt: a hátizsákként cipelt életfenntartó egység elég hasonlatossá varázsolja ezt a két, eléggé eltérő fickót is.

dartvéder-lélegzés indulhat...

Imhol keveredjék még néhány kép pihenés gyanánt:

egyik...


...másik...


...harmadik irányból


életképpel terhelten...


klipsz a légtartályon...


és régimódi kapaszkodás kézzel...


szevva Tesókám!


szlíp-bébi-szlípKérdések nélkül sem hagylak benneteket, hátha van elég elvetemült köztetek, aki megválaszolja valamelyiket:
 • A Homemaker-stílusú figurák tetszenek valakinek?
 • Mit szóltok az űrhajós minifighez? Tudtátok, hogy csak a 10029-ben fordultak elő?
 • Mit szóltok a régi komphoz? Gáz, vagy azért benyelnétek?
 • Ahhoz képest, hogy az ifjabb “Discovery”-jelölésű, csak a kabinajtó nyitható, és a lábak csukhatóak. Nem kevés ez?


1 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Nekem személy szerint mindkettő nagyon tetszik. Persze, a 10029-es valóban sokkal szebb és élethűbb, de a maga idejében a 367 is nagyon ütött szerintem. Engem meg mindig lázba hoz az űrhajós téma, főleg ha még van ilyen valósághoz köthető alapja, pláne!
  A 10029-ben szuper a fig, de nekem tetszik a Homemaker stílusú maxifickó is. Aranyos és ötletes az is. Főleg, h akkoriban nem volt még szabvány minifig, már ha jól tudom.
  Mindkét kompot elfogadnám, dísznek inkább az újabbat, de a réginek meg olyan szép a doboza, hogy azt meg azért.
  A Discovery funkciói szerintem nem mondhatók kevésnek, azért ez nem Technic, hogy működjön rajta 5-6 dolog. Amit csinál az legalább értelmes és baromi szép.

  Nálam mindkét készlet 8,5-9 között kapna egy 10-es skálán.

  Üdv!
  Zoli

  VálaszTörlés