0 Minifigjátszás (CM8 14. rész): Actor


Ismét egy egyszerű és eltalált név! Fejlődnek ezek, mondom! Az alternatív Thespian s eme fenti Actor elnevezés is mai hősünk színész mivoltára utal, jóllehet egész konkrétan a Hamlet híres monológja közben kapta el őkelmét a LEGO, s valami elvetemült oknál fogva orcáját, s gúnyáját Shakespeare ábrázatához igazította, holott dán királyfit, s nem ángilus poétát kellett volna ábrázolni. Ha már így esett, hát legyen Színész a megnevezés.
 

Téma
Gudmundr Bjerregøørd Svenson (alias Gud) ki széles falujában híres vas- és edényorr-hegesztési családból származik, a helyi sörfőzde színpadán kívánja kamatoztatni Youtube-ról származtatott színészi képességeit. Mint ilyen, gondos kutatásokba fogott, mely nem csak a nevezett vendéglátóipari egység által előállított nedűk teljes spektrumára, de a mélyen tisztelt, ám annál ritkábban olvasott Shakespeare munkásságára is valamelyest kiterjedt. A “Two beer or not two beer” becenevű korcsma tiszteletére ezért mit is választhatott volna debütáló szerepként, mint a Hamlet, dán királyfi címszerepét. Kihagyásokkal terhelt kutatómunkájának hála, sajna a választott színi öltözet, frizura és arcszőrzet némiképp erőltetett keveréke lett a jónevű költő, a meglepett spanyol hősszerelmes, és a megcélzott dán fiúörökös javasolt külalakjának.

Művészek és művészetek...
Az alcímbeli téma LEGO-megjelenítésével kapcsolatban sokakat megkérdezve is kis valószínűséggel kapnánk hömpöly választ bárkitől is, tekintettel arra, hogy ezek a témák – finoman szólva – nem annyira karakteresen jelentek meg a hosszú évtizedek során. Ha kissé mélyebbre ásunk, akkor persze egész furmányos dolgokra is akadhatunk. Lássunk hát neki, de csak ide-oda csipegetve.

Mit szóltok, ha azt mondom, már 1978-ban, a Homemaker témában is szerepelt például festmény, méghozzá egy tájkép a 232 Bungalow szettben. Volt ám azóta több is, pl. a Harry Potter híres Kövér Dámája, vagy a Lány gyöngy fülbevalóval.

Mi a helyzet szobor-téren? Ez azért már kemény dió, azt hiszem. Aztán kapcsolok, hiszen csak a Szabadság-szobrot is többször kiadták, aztán ott van a kedvencem, az állófig-szobor a minifiges 1592 Town Square - Castle Scene készletben, vagy az Indiana Jones készletek templomi idolja.

Jóllehet e két fő képzőművészeti ág még csak-csak nyújt valamit, ám az alkotók maguk nem jelentek még meg, csak a CM sorozatokban. Ez utóbbiakban volt már festő, színésznőnek betudható viking hölgy, rap-énekes, ám szobrász még itt sem jeleskedett. Van hát merre gondolkodni, a jövő pedig majd megmondja, volt-e ilyesmikre szükség, vagy sem.

Statisztika
Súlycsoport: 2., 3., 4.
Kockaszám (az alaplapon felül): 6 db
 

Kiegészítők: koponya
Érdekességek: nyakfodor

Figura
Gud baráti köre már emberemlékezet óta igyekszik jókedvre deríteni törzshelyük vendégseregét, s bár ennek kivitelezése leginkább otromba tréfák és bárgyú poénok elsütötegésében csúcsosodott ki mindeddig, mai hősünknek mégis sikerült eggyel előrébb lépnie. A már említett kutatómunkát is felölelő előkészületek persze nem álltak meg az elméleti síkon, hanem gyakorlati vonatkozásokat is öltöttek, mely szerint Mr. Svenson teljesen átformálta fej- és arcszőrzetét, s csakúgy ruhatárát.


Nézzük, mire jutott a szőrneművel! Elsősorban is felkereste a Harry Potter filmek kellékesét, ugyan akadna-e még némi elixírje a Piton prof. haját oly üdén csimbókossá tévő készletből. Miután sikerrel járt, hajának zsírtartalma a kezelhetetlen szintre ugrott, s nem kell töketlenkedne a továbbiakban mindenféle fixálókkal, zselékkel, hisz az egész egyetlen tömbbe állt össze. Mivel azonban a kellékes kis hősünk lelkére kötötte, hogy az anyag csak hajra kenhető, Gudmundr kénytelen volt tevehajcsári múltjához visszanyúlni egy kis maradék patazsírért – melyről Rejtő óta tudjuk, hogy embernek-állatnak egyaránt kibírhatatlan szagot áraszt – s a Mesterről fellelt képi emlékek alapján belőtte sekszpíri bajuszát, s kicsiny kecskeszakállkáját. A harsány röhögés, mely első megjelenésekor fogadta, a helyi annalesekben is rögzítésre került. Másrészt mimikai jópontokat is kapott a fickó, hisz egyik oldalon felhúzott, a másikon pedig hullámba görbített szemöldöke Guinness-bejegyzésért kiált.


A szélesebb felhasználhatóság érdekében Gud meghagyta a tervezőknek, hogy rémületbe facsarodott arckifejezését is szíveskedjenek az utókor részére megörökíteni, ami azzal járt, hogy a hetyke arcszőrzet mellé egy – végre – nem trapézordító, ám láthatóan rémült fizimiskát is kapunk.

Kissé lejjebb engedve pillantásunk, óriási jóságot pillanthatunk meg – mely ugyan továbbra sem dán monológszavalóhoz illik – egy jókora, rugalmas, fehér nyakfodor képében. Minden mellékzönge nélkül kijelenthetem, ebből a tasakból ez a legpöpecebb darab.Tovább ereszkedvén a zöld bársonyutánzat kabátot pillanthatjuk meg, amiért a szomszéd városka jelmezkölcsönzőjében 12 sörjegyet hagyott ott, s melynek díszítése a legfinomabb filigrán aranyhímzést és ízléses sújtásokat utánzó házi offszetnyomás. Homokviharban, távolról és ellenszélben bárkit könnyen megtéveszt, így azonban csak a törzsközönség prominens tagjait vezeti meg kissé, ami alapjában véve nem baj. Mindenesetre szép utánzat, na.A kabát alja buggyos, és egész combközépig ér, s már csak egy aranyozottnak tetsző szegélyre futtotta. Nadrágja és cipője egyaránt barna színezetű, így egybeolvadni látszanak, ami a kollégák közt további vaskos poénok gyártására ad némi ösztönzést. Persze Svenson mestert sem kell félteni a riposztok kapcsán.

Vessünk egy-két szemrebbenésnyi fotongyűjtést a Színész uraság hátára is, s máris bölcsen legyinthetünk, hisz az előoldali főszínek láthatók ott, mindenfajta festést nélkülözve. Némiképp szomorkás jelenség, de hát ez van.


Kellékként egy darab szép fehérre hipózott koponyát kapott az önjelölt művészke, mely a teljesen kommersz fajtából való, így nagy ívű elemzésre kevéssé alkalmatos. Gud mindenesetre meglátta benne a fantáziát, s bemutató jelleggel elkezdett vele gyakorolni, majd parádézni. Szerencsére sikerült az eksönről néhány fotográfiát ellőni, így mi sem maradunk ki a képi emlékezésből.Értékelés

Ötlet: 4,5/5
Jó kis darab ez alapvetően, bár én inkább udvarokba, netán hajókra pakolható nemest igyekszem belelátni, mintsem színészt. A nyakfodor és az arcszőrzet miatt a Spanyol méltó társa is válhatna belőle. Szóval ha nem is az eredeti funkciójában, de a figura maga megragadott. Kis mínusz ez utóbbi okból.

Festés: 4,5/5
Arc – szuper (az sem baj, hogy kétarcú, sőt most külön jó). A kabát szintén tetszetős, és ahogy a buggyos alja meg van csinálva, az igencsak tetszik. A csuklóknál azonban lehetett volna a nyakfodorhoz passzoló díszítést festeni, csakúgy a láb hátsó részén továbbvinni a kabát színét. Ez utóbbi hiányosságok nem véresen komolyak, de egy kis büntetés bejön.

Fejfedő: 3,5/5
Nem egy nagyon kedvelt hajzat ez számomra, bár tagadhatatlanul jól megy a Színész fazonjához.

Kiegészítő: 2/5
Van (koponya), ezért nem kevesebb, de egy kicsit más festésű, esetleg bézs alapszínű darabot illett volna produkálni ehelyett a nyamvadt helyett.

Cukiság/Jópofaság: 4/5
Jópofa, különösen a nyakfodor-arc kombó miatt, sőt a haj némileg murissá is teszi az egész karaktert.

Összegzés: 18,5/25
Első pillantásra én kicsit e fölé pontoztam volna, de a hajzat és a koponya most jócskán lehúzták. Azért nem olyan rossz ez így sem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése