15 Végigjátszás: 6941 Battrax (Blacktron) - 1.rész

Zoli most a múltkori technic után egy kicsit más közegbe csapott. Egy igazi klasszikus következik!

Az 1980-as évek LEGO-s világa sok izgalmat és felfedeznivalót tartogatott a kor gyermekei számára. Erre az időszakra teljesedett ki a ’70-es évek végén indult világűr-téma, amit manapság „Classic Space” névvel szokás jelölni. Egészen sokáig az űrben nem voltak markánsan elkülöníthető népek, „csupán” a felfedezés és kutatás töltötte ki az űrben tevékenykedő minifigurák életét. 1987-ig háborítatlanul élhették mozgalmas hétköznapjaikat az űr kicsiny meghódítói, ám akkor megjelentek a világűr gazfickói, a mosolygós arcú agresszorok, a „Blacktron”-ok. (Én anno olvastam egy interjút a széria készítőjével, és ő mondta, hogy a társaság habár feketére sikeredett, de közel sem a gonosz vonalat képviselte.)
Ruházatuk leginkább a korabeli Star Wars-filmek főgonoszára; Darth Vaderre emlékeztetett: A teljes felszerelésük koromfeketében pompázott, csupán a felsőtestükön találhattunk fehér öveket és csatokat. Gépeik színeiről – még ma is, bemutatkozásuk után több mint negyed évszázaddal – könnyedén azonosíthatók: a fekete szín erőteljesen dominál, mindössze a kontúroknál, ablakoknál és a képes elemeknél találunk némi sárgát és átlátszó pirosat. Sajnos, összesen csak hat önálló szettet élhetett meg az első Blacktron generáció. (Egyes vélemények szerint a szülők túl agresszív kinézetűnek találták őket, valószínűleg éppen emiatt, a gyár ezeken a jellemzőkön sokat szelídített a „Blacktron II.”-készletekben, amik 1991-től jelentek meg. Amik már meg sem közelítik az első szériát kinézetben!


Adatok:
Neve: Battrax
Sorozatszám: 6941
Témakör: System / Space
Altéma: Blacktron I.
Kiadás éve: 1987
Kockaszám: 284 db (Brickset) / 276 db (Peeron)
Minifig: 1 db

A mai végigjátszásunk alanya a klasszikus Blacktronok egyik legmarkánsabb képviselője; a 6941-es sorozatszámmal bíró Battrax jármű. Ez nem csupán egy menő kinézetű űrautó, hanem egy kisebb, változtatható szárnynyilazású űrhajó is egyben, ami a járgány elejének és végének leválasztása, majd újra összeillesztése által áll elő. Ez a modularitás állandó jellemzője volt a fekete szkafanderesek gépeinek, még utódjaik (Blacktron II.) szerkezetei is megtartották ezt a fontos tulajdonságot. Mekkora ötlet volt!

via brickshelf.com
Gyermekkoromban sajnos nem rendelkeztem egyetlen Blacktron I-es készlettel sem, azonban a katalógusok vonatkozó oldalait böngészve mindig is nagyon tetszettek. Az újrakezdésemkor elhatároztam, hogy a két – szerintem – legmenőbb készletre mindenképp igyekszem szert tenni, amint lehetséges. (A végigjátszás vége felé ezért lesz látható a 6941-es mellett a másik nagy kedvenc; a 6876-os, valamint néhány másik, saját gyártmányú Blacktron ihletésű kreáció is.)

A 6941-est néhány napja egy ismerőstől sikerült megvennem, szinte teljesen hiánytalanul, igazán kedvező áron, mindössze 3800 Ft-ért, amiben már benne foglaltatott a postaköltség is. Sajnos, dobozt és útmutatót nem kaptam hozzá, de a kockák nagyon szép állapotban voltak, aminek nagyon örültem.
A használt Battrax hazai ára az aukciós oldalakon 3500-5500 Ft között mozog – már ha éppen van belőle eladó –, míg a Bricklinken 7000 Ft feletti áron juthatunk hozzá. A bontatlan példányokból az egyik legolcsóbbat is éppen Magyarországon találhatjuk 39 ezer Ft-ért (!).

A dobozról nem tudok testközelről nyilatkozni, mivel eddig csak képeken láttam, de a következőket sikerült róla kiderítenem: a mérete 28,5 x 29 cm-es, tehát nagyjából négyzet alakú. A régi szép, felnyitható kivitelű változat volt és megnézhető, ez milyen jó festett anno. 

Alternatívákról képeket az útmutató végén, és a doboz felnyitása után láthattunk. via brickshelf.com

Amennyiben valaki újként találkozott vele elsőként, akkor pedig ilyen látvány fogadta a felbontást követően.  via brickshelf.com

Tehát a boldog tulajdonos a pár oldalas építési útmutató és egy aktuális évre vonatkozó Legoland-es katalógus társaságában hat lyukacsos zacskóban találhatott rá a lényegre.

Még egy apró kis kitérő, és ezután valóban belekezdek az összeállítás rejtelmeinek ismertetésébe és a funkciók bemutatásába:
Jó dolognak tartom, hogy a cég nyilvánosságra hozta olyan, hivatalosan soha ki nem adott készleteinek a képeit, amik prototípusai voltak a majdani valós játékoknak.

Az eredeti Blacktron-prototípusok valahogy így néztek ki. Ezekről egy végigjátszást valaki?

Érdemes megfigyelni, hogy a színvilág gyakorlatilag 100%-ban stimmel a később megjelentekkel (talán, kicsivel több bennük a sárga), ám a figurák mennyivel esetlenebbek, hogy az – egyébként nagyon menő – Blacktron-jelet (sárga csúcsúra állított háromszögben egy kisebb fekete háromszög) viselik magukon. Azért így nehéz lett volna őket komolyan venni. (Érdekesség, ha alaposan megnézzük a képet, olyan, mintha lenne köztük bajszos-szakállas figura is, ami 1987 előtti időkben egészen megdöbbentő, hiszen, 1989-hez köthető ez; a kalózok-téma megjelenéséhez.) Az ő gépeikben is van egyébként fantázia bőven, de azért a végül valóban kiadott készletek szerintem jobbak lettek.


Az alkotóelemek szépem kirakva. (Erre én nem tudnám rávenni magam :-))

Az első képen az összes alkatrész látható katonás rendben, valamint egy színes nyomtatott útmutató, amiből dolgoztam az összerakás során. Nem egy döbbenetes mennyiség, de azért tisztességes az elemszám. A sok fekete mellett láthatók a sárga, szürke és piros színű LEGO-kockák is.
Különleges és a cserés elemek
Utaltam rá, hogy néhány elem hiányzik, helyesebben cserés. Egészen pontosan kettő darab szerszámról van szó, amik helyett mást rejtett a csomag: a fekete forgalomiránytó táblácskát egy serpenyővel pótolták (formavilág végül is stimmel), míg a kalapács helyett egy jófajta baltával „lepett meg” az eladó. Tehát a kis agresszorom a szerelés helyett az ellenfelek felaprítására fordíthatja a kreatív energiáit! (A későbbiekben lesz majd ilyen kép is! Ezt kizárólag csak erős idegzetűeknek ajánlom!) Végül is ezek miatt annyira nem bánkódtam, csak éppen kicsit furcsa lehet a készlet ismerőinek ez a kis eltérés. Ja, és van egy ajándék fekete hangosbemondóm is. Ez ismét csak jól jön a kis fekete fickónak a napi „munkához”.
Egyébként a 6941-es elég sok különleges elemet tartogat.


A szélvédő hátsó része csakis ebben az egy készletben található meg átlátszó sárga színben, ugyancsak ritkák a fekete színű sárgával rácsozott kockák, amik a 6954-es Renegade szettben voltak csak emellett. A többi, sárga vonalkázott és fekete nyilazott csempék is rendkívül ritkák, akárcsak a Blacktron-orrkúp valamint a számítógép.

Az összeépítés koncentrációt igényel, mivel a rajzokon elég nagy lépésekben haladnak és nem emelik ki a beépítendő kockákat sem, szóval, oda kell figyelni végig, ami egyébként szerintem nagyon jól van így kitalálva. Még szerencse, hogy a 6941-es minifigurája végig felügyelte a munkámat, így nagyot nem tévedhettem!A munkálatok elején.

Egyébként az első lépésekben a kerekes jármű épül fel; először annak az első fele, majd a hátulja. Az alkotórészek száma csak egy kicsit csappant meg, de már valami biztató kezd kialakulni:


A két elkészült rész és az eddig fel nem használt elemek.

Készül a V8-as motorblokk, jelenleg még hengerfejek nélkül.

Az mindenesetre már most kiszúrható, hogy egy középen csuklós kivitelű kerekes jármű születésénél bábáskodok, aminek az egyesítése ilyenkor még komoly rejtély.
Hamarosan teljesen elkészül a majdani hátsó traktus motorblokkja is, amire átlátszó piros színű hengerfej kupakok kerülnek, valószínűleg ennek valamilyen csak mélyűrben alkalmazható nyomós oka lehet, de ha mégsem, az sem nagy baj, mivel ez így remekül fest. Időközben elkészülnek a fekete zsalukkal takart kétoldali tárolószekrények is, aminek a hivatalos tartalma a következő: csavarkulcs, fáklya(fegyver), kalapács és jelzőtábla. (Nálam ez így néz ki: csavarkulcs, fáklya(fegyver), fejsze és serpenyő.)

A minifig végre komolyan nekifeküdt a melónak.

A két, eddig különálló rész egyesítése egy Technic tengely segítségével valósul meg, ami szerintem remek ötlet. (Egyébként a készletben van 14 darab egyértelműen Technic témakörből származó elem, melyekkel megoldották a moduláris felépítést, valamint az sem utolsó szempont, hogy ezzel bevezetheti a gyár a fiatal vásárlókat a Technic alapjaiba.)


Az egyesítés pillanata.

Ezt követően a jármű díszítése következik. Például felkerülnek a részeket összekötő rugalmas kábelek (egyébként rekordmennyiség ebből 4 darab egy készletben!) és a mintás csempe elemek. A koromfekete kerekek felhelyezése után végre elkészült a kerekes jármű alap, most már csak az űrhajót kell összeraknunk!


A rugalmas sárga kábelekkel óvatosan kell bánni.

Az önhordó karosszéria elkészült.

A megmaradt elemek.

Jöhet a jármű első moduláris felének a megépítése, amivel kapcsolatban két dolog lesz különös. Egyrészt a vezető nagyon hátul foglal helyet, ezt sejteti a számítógép helye is, másrészt a kabin alulról erősen szellős, ami nem jöhet túl jól a légüres terében. (De igazából nem olyan zavaró ez a tervezési hiba, csak kissé furcsa. )


A kabin építés alatt, a háttérben az elkészült önhordó jármű látható.

A Blacktron-orrkúp és a különleges átlátszó sárga szélvédő elhelyezése után felkerülhet a járműre a pilótafülke. A szellőztetés két (illetve a korábban említettek szerint három) lépésben oldható meg: a fülke két részletben lesz nyitható.


A hátsó rész még erősen hiányos, de azért a jármű nagy része már elkészült.

A hátsó rész változtatható szárnyállásúra készül, foton-ágyukkal és adótoronnyal.

A kevés megmaradt alkatrész azt jelzi, hogy hamarosan elkészülünk.

Végül, az utolsó néhány alkotóelem is a helyére került és elkészült a Blacktron Battrax jármű.

Az elkészült szerkezet.

A jármű ezek után egyben is használható, vagy csak a hátsó rész felhasználásával; egy mini űrhajóval lehet rajtaütni az ellenen. Ha komolyabb távolságok leküzdésére vállalkozik a fekete szkafanderes agresszor, akkor össze kell illesztenie az első rész kabinjával a hátsó foton-ágyús részt és úgy mérhet hatékony megelőző támadást a célpontokra, hogy közben ő a biztonságos – és a „majdnem” légmentesen záródó – kabinjában csücsülhet. Talán az ilyen játék miatt háborogtak anno a szülők.

A három rész külön-külön.

A támadóűrhajó és a kerekes jármű.

Végezetül néhány életképpel szeretném még feldobni a végigjátszást, amiben bevetésre kerül végre a fekete fejsze, valamint megismerkedik a 6941-es pilótája a többi Blacktronnal, sőt egy utóddal is sikerül a kapcsolatfelvétel.

Jelenleg ennyi, alternatívák és értékelés hamarosan!

15 megjegyzés:

 1. Üdv mindenkinek!Végre egy igazi,élő legós blog!Nem volt könnyű ide találni.A kereső csak olyan magyar legós blogokat dobot ki amik nem tetszetek.Amennyire átfutottam az eddig megjelent cikkeket úgy látom szuper a blog.Sajnos mire a kockagyárat is felfedeztem egy hónap múlva bekrepált. Tetszik hogy foglalkoztok a 80-as kiadássokkal is.Mivel engem ezek érdekelnek főképen.Én 1979-90 közötti készletekkel rendelkezem.De tetszenek a későbbi Pirates,Western,Pradisa vonalak is csak ezek már kimaradtak,mert elvileg felnőttem :) 2000-ben volt az első nosztalgia hullám nálam,eldöntöttem veszek egy közepes készletet hogy lássam mi a helyzet,de mikor megláttam milyen bénák az akkori készletek hamar kirohantam a játékboltból és el is ment a kedvem.De azért egy mini Rock Raiders járművet vettem, kíváncsiságból.
  Bocs a nem ide kapcsolódó hozzászólásért,legfeljebb törlitek,de örömömben le kellett írni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Captain!

   Örülök, hogy idetaláltál :-) Próbáljuk úgy alakítani a blogot, hogy mindenből legyen egy kicsi, és még meg is találhassák a neten őket/minket, főleg a képeket, onnan a cikk csak egy ugrás. Neked ez most sikerült, remélem, hogy olvasónk maradsz sokáig!

   Törlés
  2. Kommentet csak nagyon indokolt esetben törlök, a tiéd egyáltalán nem olyan :)
   Örülök, hogy ránk találtál, maradjon ez így sokáig, jó olvasást!

   Törlés
 2. Jó lett a cikk.Nagyon tetszetek ezek a Blacktron készletek pont ez és 6876 volt a kedvencem.A 6876-ost csak lépegetőnek neveztük,ezek szerint nem véletlenül :) Nekem nem volt meg,de havernak igen ezért kipróbálhattam anno,emlékezetes darabok voltak :)Főleg mikor megláttam benne ezeket a fekete rostélyos figurákat.Mondjuk a Classic Space csapatomhoz nagyon nem illetek volna.A Blacktron II tényleg nem lett jó, szerintem. A Space Police I inkább nevezhető folytatásnak főleg hogy évszámban is követe.Csak a színvilágon változtattak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Azt hiszem, igazad van, szerintem is nagyobb rokonság fedezhető fel a korabeli SP I-es készletekkel, mint a saját leszármazottjaikkal.
   (Az alternatívás írást most küldtem el Depinek, talán, pár nap múlva látható lesz már a 2. rész is! Pontszámos értékelés és néhány kérdés abban várható.)
   Üdv!
   Zoli

   Törlés
 3. Üdv mindenkinek!

  Csak egy kérdés, hogy lehet ide felrakni/feltölteni végigjátszást?

  Gondoltam én is írnák egyet és készítenék sok képet stb.
  Kivel kell itt beszélni ehez?

  Ja és a 6399-es ről csinálnám. Talán érdekelne valakit...

  Köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   A 6399 szerintem nagyon-nagyon sok embert fog érdekelni.
   Erről tényleg egy szuper írást össze lehet rakni!

   A testvéréről már van egy fenn az oldalon. Érdekes lesz összevetni, hogy űrös környezeten kívül milyen is a monorail LEGO!

   Üdv!
   Zoli

   Törlés
  2. A kérdés felesleges, a többit megbeszéljük :-D

   Törlés
 4. Amikor először megláttam kiskoromban a Blacktron legót nekem egyből a STARCOM rajzfilmből és játékból ugrottak be a gonoszok, szinte ugyan az a ruha, színek, jelzés. Nektek ez nem tűnt fel??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én nem emlékszem erre a rajzfilmre,de valami rémlik.A felségjelzésük tényleg ugyanaz.De a STARCOM-os játékok színei Space Police I-re emlékeztetnek a jók meg a Futuron bandára.

   A Lego szerintem alapból gonosznak tervezte a Blacktron sorozatot, mert gyerekként mi is mindig annak néztük őket. Főleg hogy a katalógusokban is úgy voltak beállítva a diorámás képeken.Igaz, hogy mikor felhúztuk a fekete rostélyukat mindig elbizonytalanodtunk a vigyori pofáktól :)
   (Ha igaz, érdekes lehetett ez a szüllői kontroll dolog hogy zajlót akkor,ma már ilyen biztos nincs)

   Törlés
  2. Kövezzetek meg, de eddig Starcom-ról nem is hallottam. Utánanézek ezek után.

   Törlés
 5. Igen a STARCOM-ban a jók futuron a gonoszok meg Balcktron space police színekben voltak. Nekem eszembe se jutott soha, hogy a Blacktron nem gonosz:)

  STARCOM kiskoromban ment a német adókon a Gi.Joe, MASK meg Transformers társaságában. Ebből is csináltak játékokat. Nagyon kis színvonalas rajzfilnek tűnt 6 évesen:) ma már vissza nézve kicsit vicces. De jó ötlet volt a konténer struktúra, meg a mágneses talp:) Na nem akarok eltérni a témától. A Balcktron akár koppintott kicsit akár nem, a lego egyik legjobb témája volt!

  VálaszTörlés
 6. Blacktron=gonosz. Nyilvánvaló :)

  Nekem ugyan mások a preferenciáim, de a Blacktron (még a 2. széria is) bejön. Egyszercsak lesz nekem is.

  Ez a Starcom-mizéria nekem is új. Eszerint az AFOL is csak olyan, mint a jó pap :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ja és a lényeget elfelejtetem leírni.A Space Police I-ben a gonosz Blacktron figurákat sittre vágták :)

   Törlés