2 Végigjátszás: 41002 Emma's Karate Class

Újabb különleges témába harapunk ma bele Mia válogatott trükkjeit követően, hiszen a küzdősportok jelenléte minimálisnak mondható a LEGO történelmét áttekintve. A poszt során láthatjuk majd, mennyire nagy hátulütő ebben a helyzetben a Friends-típusú minifig anatómiájának erős kötöttsége.Téma
Emma, akit lovas sportokhoz fűződő gyengéd viszonya mentén már korábbról (ld. ITT és ITT) ismerünk, nem csak a magaslati sportolás híve, de keményen edzi testét és lelkét a HC Dojo meghitt termeiben. Kiváló képességeinek hála, mára már 1 danos mester, ami fiatal korát figyelembe véve igen kiemelkedőnek mondható teljesítmény. Tanúi lehetünk, mint ápolja mestere kedvenc bonsai-át, hogyan tör ketté törhetetlennek tűnő tárgyakat, s még a Kendo alapjaiba is bevezet minket.

Harcművészekről szólván
Mint arra már sikerült felhívnom a tisztelt nagyérdemű figyelmét, a harcművészetek – bizonyára a titkos tanok széles köre miatt – meglehetősen érintőlegesen lopóztak be eddig a LEGÓ műanyag berkeibe. Hogy egyáltalán megtették, csak örülhetünk, hisz így nem maradunk ma sem minimális történelmi áttekintés nélkül.

A keleti harcművészetek divatja időnként fellángol, időnként kissé visszahúzódik, s úgy tűnik ez a LEGO berkeiben is így zajlik, hiszen ilyen vonatkozású sorozatokból már hármat is láthattunk tőlük. Először a ninják és szamurájok küzdelmes életét dolgozták fel a Castle vonal Ninja altémájának keretei közt 1998-tól 2000-ig, némi fantáziával való feldúsításra törekedvén, melynek jószerével nem, vagy csak negatív értelemben láthattuk hasznát.

2006-2008 közt az erősen gépesített Exoforce fiúpárti témája próbált egy kis keletet behozni a rendszerbe, s bár itt inkább a keletin, mint a harcművészeteken van a hangsúly, azért ennek is van ide való vonatkozása.

A harmadik nekifutás a 2011 óta töretlenül hódító, már most százféle termékkel büszkélkedő Ninjago, melyet úgy tűnik az állatharcosoknak nem sikerül kiütni a nyeregből. Megint visszajönnek a ninják és a szamurájok, és az eksön a spinnerek segítségével sosem látott magasságokba juttatja a sorozatot. (nekem személy szerint az épületek egy része nagyon tetszik, a maradék meg jobbára az erősen felejthető kategória)

Ne feledkezzünk meg azonban a licensztémákról sem, melyek közül a Nickelodeonos TMNT-sorozat ismételten és kifejezetten a keleti harcművészeket helyezi reflektorfénybe, a maga átgondolatlan, sőt szerintem néha selejtesnek ható készleteivel.

Végül meg kell jegyezni, hogy a gyűjthető minifigurák 2010-es megjelenése óta viszont elárasztott minket a keleti és nyugati küzdősportokat űzők széles tábora. Van it pankrátor, bokszoló, dzsúdós, és karate mester is bőven, csak győzze az ember.

Statisztika
Ár: 2.390,-..3.190,- (3.190,-)
Kockaszám: 93 db
Minifigura: 1 fő (Emma)
Egyéb élőlények: modjuk a bonsai annak tekinthető
Építmények: 3 db (varázsdoboz, “színpad”-hátteréül szolgáló függöny, kellékes asztal)
Matrica: nincs
Doboz: Alap téglaforma, egyszerű, szokásos matériából, s a Friends stílusú élhorpasztást csak festés jelöli.


hadzsime!


sportol - pihen - rendet rak


a kis gumiszütyőből már egész szivárványt kirakhatunk...

Alapkészlet
Kiborítván az egyetlen tasak tartalmát, sok szépet és jót vehetünk észre már az első pillanatban.


Emma, a lókedvelő feketehajó leányzó mai összeállítása külön élmény, hála a speciális témakörnek, melybe ma belecsöppent. Először azonban nézzük, hogy fest ma, karateórájának kezdetén. Fekete, hullámos haja most is csudamód jól áll, biztosan jó kapcsolatot ápol hát őkaratékája a helyi fodrászokkal. Szempillája, s szemöldöke is ily sötét színű, s szokás szerint azok is tökéletesen be vannak lőve. Eszméletlenzöld írisze a fekete hajzattal szép kontrasztot ad, s pajkos mosolyra húzott ajkait magentaszín ajakápoló védi.


A mai öltözet alapvetően egyértelmű választás eredménye. Heartlake Cityben a dogi standard színe lilával szegett fehér, s a klub jelvénye a szintúgy lilás, ötszirmú-négybibéjű szellőrózsa a bal mell fölött helyezkedik el. A fekete öv alap, a sötétkék talpú tabipapucs meg kötelező viselet, ha valaki épp nem akar vagy nem tud mezítláb lenni. A nagrád a felsővel megegyező erős vászonból készült, és a leghevesebb támadások sem tesznek kért benne. Jó is ez így, mert Emma egy rahedli pénzt hagyott ott érte a helyi küzdősportokat kiszolgáló üzletben.

a felgombolt nadrágszár azért elég alternatív :)

Emma naná, hogy nem rest a szükséges kendó-leckéket is végiggyakorolni, s kétkezes kardozásban sem találni párját az egész városban. Időnként azért elgurul a gyógyszere, és két masnit is a hajába applikál.

szerencsére a kardon lévő masni-lukak nem tűntek még fel neki...

Fekete kockákból és lapokból, majd bézs, barna és zöld részekből pikk-pakk összeállíthatjuk a cuki kis bonsai-t, ami az edzőterem dísze lesz.


a sensei Emmát bízta meg az ápolással

Fekete-fehér, bézzsel vegyítve. gyakorlatilag pár kockából és lapból pakolunk össze valami érdekeset, de mi lehet ez?

polc? kaloda? harcirobot?

Azt hiszem, kezd tisztulni a dolog. Erre az állványra lehet majd pakolni a széttörendő dolgok egész sorát.A következőkben a sintó szentélykapura (torii) hajazó építményt irányoz elő az útmutató, méghozzá a csajos pink-magenta-lila színvilág köré építkezve. Első körön a lapok és csempék segítségével kialakítjuk a padlómintázatot...

depi "kedvence" az a padlórészlet

...majd folytatjuk az ajtókerettel, a japán betűkkel tűzdelt ajtóval (ablakkal), s végül a tetejét díszítő, ismét pink színvilágú díszítéssel.

ez már nem is csajos, ez babucis...

Érkezéskor kb. így üdvözölheti a jelenlévőket a belépő.


Utolsóként egy színgazdag indítású bútordarabot kezdünk el gyártani. Bézs után harsány világoskék? Minimum érdekes...


Jön még mindenféle csingiling-szín, és üveg egyaránt. Kendós sisak, aranykupa, ez egy dicsőségfal, netán vitrin lesz.


Valóban a díjak pompázatos bemutatása a célja ennek a darabnak, s most még azt is megszemlélhetjük, Emma hogyan rendezgeti a kiállított darabokat.tudniillik a sensei erre is erősen kényes...

Utolsóként egy flakon vizet készítünk elő, mely az izzasztó feladatok végrehajtásával járó folyadékveszteség pótlására lesz alkalmatos a későbbiekben.

oxigéndús, energetizált ásványvíz, ahogy az kell...

8 elem (javarész picurka, de van egy kard is!) marad a végére:


S hogy ne maradjunk játszadozás nélkül, íme még néhány életkép...


jobb kézzel egyet...


...ballal kettő deszkát/cserepet is simán szétüt a lyány


a kiosztott feladatok nem képezhetik vita tárgyát


fönt is portalan tisztaságra van szökség


egy kis edzés sosem árt, készüljünk neki...
karddal még nagyobb buli a deszkazúzás...


na ugye!

Értékelés

Ötlet: 5/5
Ismét különleges ötlet, ráadásul igen jól kivitelezve. Sportközpontért kiált. Az előző, bűvészes szetthez hasonlóan nagyon díjazom, végre gondolkodik a fejlesztőgárda.

Kockák: 3,5/5
Méretre, kockaszámra az előzővel azonosnak mondható. Nagyon vegyes azonban a kockafelhozatal, hisz vagy túlontúl egyszerű vagy kis darabok, vagy túlspecializáltak. Van azért sok jó darab is, a japán üveg nagy jóság, a kanárisárga cuccokat imádom. Amúgy kicsit zavaros :)

Minifig: 5/5
Ugyan nem ő az első a kedvenc-listán, ám csudijó a karate-szerkó, és ráadásul űberegyedi, úgyhogy juszt azért is 5 pont.

Cukiság: 4/5
Emma, a bonsai és a vitrin kimerítik a maximális cukifaktor jelenlétét, míg a torii-imitáció a kellemes, netán jópofa jelzőt tudhatja magáénak. Nagy ötlet a cseréptörési funkció, ám ez itt nem játszik.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Lehet bonsai-t ápolni, kendózni, karatézni, cserepet/deszkát törni, vitrint rendezgetni, vizet inni. Ekkora készlettől ennyi funkcionalitás pont megteremti a jó élménnyel kombinált játszhatóságot. Egy kis kiegészítés még hozzá, és maximalizálhatta volna az ide szóló pontokat.

Összegzés: 22/25
Ismét relatíve magasan van a léc, bár egy ponttal elmarad bűvész-kisasszony szettje mögött. Kiemelkedő ötlet, jól megvalósítva, és még szép is (rózsaszín-allergiások rakjanak fel színszűrőt)


edzés után bolondozás


2 megjegyzés:

  1. Ezt a szettet ma vettem meg két példányban a rokonság két leányzójának. Remélem, tetszik majd nekik. A leírás alapján nem vettem rosszat. Köszi a bemutatót.

    VálaszTörlés
  2. Örömmel :)

    Szerintem nem nyúltál mellé...

    VálaszTörlés