2 Végigjátszás: 9471 Uruk-hai Army

“Nem lesz több hajnala az embernek”

Szarumán sötét szavait nem hallhatták a nevezettek, de a tízezernyi Uruk-hai harcos megjelenése a Helm-szurdokban nem hagyott kétséget afelől, hogy seregeinek szóló végszavát nem viccnek szánta. Mint azt a Helm-szurdok csatáját feldolgozó készlet 3-részes végigjátszásából (ITT, ITT és ITT) leszűrhettük, az iszonyú tömegeknek csak kis szeletkéjét kapjuk a pillanatnyi csúcsszettben, s szorgos hangyaként kivitelezett gyűjtögető életmóddal érhetjük csak el valamivel mozgalmasabb csatajelenet előállítását. A mai készlet ebben nyújt többé-kevésbé hathatós segítséget.Téma
Szarumán orkjai – midőn is észlelték nyomasztó számbeli fölényük elmaradását – reklamáltak a LEGO-nál, ugyan növelné már meg csökevényesnek tetsző létszámukat, hiszen az epikus csatát mégsem vívhatják meg négyen, tízezer helyett. Kértek, hát kaptak, azonban Középfölde LEGO-istenségei némiképp az egyensúly felborulását vélték észlelni a nevezett kérést jóváhagyó Battle Pack kiadását tervezvén. Az az apróság, hogy a helm-szurdoki csata legkevésbé sem az egyensúlyról szólt, valahogy elkerülte figyelmüket – szerencsénkre. A csatacsomag így tehát nem kizárólag a rusnyábbik oldal erősítésére koncentrál, - bár az a fránya balliszta azért durván odateszi magát – hanem a védők is cseppnyi lélegzethez jutnak a mellékelt rohír íjász és Éomer által, ki ráadásul hátasával együtt érkezik.


Ostromgépekről röviden
A LEGO a Castle témában eleinte magáról az épületről emlékezett meg, azonban hamarosan rájöttek, egy kis eksön nagyot dob a hangulaton (no meg az eladási statisztikákon). Mivel is lehetne tehát mozgalmasabbá tenni egy kastély/vár/erőd életét, ha nem egy jó kis ostrommal. (“Tipikus”, mondaná Csótány professzor a Szörnyek az Űrlények ellen örökérvényű klasszikusból). Nézzük hát meg, hogy a homo minifiguralis saját erőforrásain túl milyen masinériák bevetésével igyekezett könnyebbé tenni eme izzasztó feladatot.

Az 1970-es Weetabix promóciós vár után 8 évet kellett várni, míg a LEGO kihozta “saját” indítókészletét, s további 6 évbe telt, hogy gépi segítséget is igénybe vehetett a játékosok serege az ostromhoz.

Elsőként mindjárt itt van a Lion Knights altémából a 6061 Siege Tower az ő címszereplő ostromtornyával, mely a kor követelményeinek megfelelően fekete, gurul, és az ostromtoronyként szükséges összes főbb jellemzővel bír, bár úttörőként kissé kezdetleges.

Aztán jöjjön a Black Falcons altéma ugyanezen évi kicsikéje, a 6012 Siege Cart, mely Tesója a jelen szett ballisztájának, bár jóval szerényebb méretben tündököl.

Hamarosan beköszöntött a LEGO katapult-őrülete is, mely a mai napig töretlenül díszít/rondít minden vártornyot még akkor is, ha tulajdonképpen full használhatatlan némelyik darab. Ez utóbbira szerintem jó példa a 1099 Ninja Blaster a Ninja altéma 1999 évi eresztéséből.

Egyedi szerkezetével kitűnik a rusnya trollharcosok ostromkereke, melyet a Fantasy Era altéma hozott el nekünk 2008-ban a 7041 Troll Battle Wheel című készletben.

Végül, ám közel sem utolsó sorban itt az ostrom-imádók idolja (ha nem is feltétlen kivitelét, de az alapötletet tekintve), az ostromtoronnyal kombinált faltörő kost, két különböző katapultot és egy gumilövedékes ballisztát felvonultató szett, az egyébként némileg röhejes Knights Kingdom világában ügyködő, 2000-ből datált 6096 Bull's Attack.

Statisztika
Ár: 9.000,-..12.790,- (12.790,-)
Kockaszám: 257 db
Minifigura: 6 fő (4 Uruk-hai harcos, Éomer, rohír íjász)
Egyéb élőlények: Éomer lova
Építmények: 2 db (várfal, balliszta)
Matrica: nincs
Doboz: Szépen fénylő, mint sorozatbéli társai. Süt róla a minőség.


önmagában erre jó,


...de igazából a bal alsó képen alkalmazott módon tud kiteljesedni


szegény Éomer meg TM-et kapott (Tök Mák? Théoden Majmolója? Tirisztoros Mangalica?)

Alapkészlet
Nem egy túlméretes készlet, így a két számozott tasakból most nem fogom kilopkodni a minifigurákat, hanem szépen haladok a számozás szerint.


Mihelyst kiborítjuk az ”1” jelű tasakot, tartalma az alábbi képet tárja elibénk:


Az útmutatói sugalmaknak némiképp engedelmeskedve, egyből 4 orkot, nevezetesen Szarumán Uruk-hai tenyészetének négy szabvány díszpéldányát pakolhatjuk össze, a tasak tartalmának jelentékeny részét kitevő testrészekből és harci felszerelésekből. Igen, jól látjátok, mindannyian pontosan ugyanolyan lábat, felsőtestet és fejet kaptak, s a változatosságot kizárólag a fegyverzet, s a páncélok, valamint az egy szál haj variálásával tudjuk megoldani.


Előlről és hátulról jól ismerjük e vöröses bőrű lényeket a bevezetőben már jelzett 3-részes szösszenet folyományaként, így most különösebb dolgom nincs is, mint megjegyezni: passzol ugyan a ronda stílusú fekete haj a figurához, ám legalább most csinálhattak volna valami egyedibbet is.


Minőségben nagyon ott vannak a szeren, csakúgy, mint eddigi elődeik, s a festést ismét csak egekig magasztalva tudom számra venni mind részleteiben, mind egészében nézvést.


Egy huszárvágással máris nekivethetjük magunkat az építkezésnek, melynek elsőtasakos céltárgya az ostromgépek öregapja, egy böszmenagy balliszta, melynek kezeléséhez simán elkél 3-4 derék ork. Ez utóbbiból szerencsére bespajzoltunk már néhányat, így jó eséllyel lesz elegendő üzemeltető személyzetünk.

A szerkentyű alapját 1x10 Technic gerendák, s az azokat összekötő 2x8 lapok adják. A gerendák végeibe kerülő bézs tüskék tartják helyükön a 4x4 és 2x2 kerek lapokból összetákolt (egyébiránt nyilvánvalóan fa) kerekeket, melyből naná, hogy négy van. Némi SNOT és 4 enyhén íves elem adja a pillanatnyi díszítést.

Egy pár sötétszürke elem idézi ezután a fém-részek hangulatát, míg barna henger, fordított lejtős elem és egyéb apróságok a fákét. A fekete klipszek már első látásra is nyilvánvalónak tűnő szerepéről majd a következőkben bizonyosodhatunk meg.


Lám, megmondtam. Itt a megbizonyosodás ideje, amikoris kiderül: a balliszta leginkább egy hatalmasra nőtt számszeríjta hajaz. Működésében – valós esetben - a legömbölyített szárak adnák a kilövéshez elengedhetetlen erőt, melyet a rugalmas hátrafeszítésük során bennük felgyülemlett energia szolgáltatna, azonban most csak és kizárólag optikai utánzatok, minden egyéb funkciótól mentesen. A hátrafelé hosszan elnyúló egyenes szakasz a kilövőpályát igyekszik megvalósítani, majd meglátjuk mennyire sikerül.


A Technic- és Bionicle-szerű elemek előszedésével, valamint egy fél hordágy megalkotásával kissé kibillent lelki vizualizációm, ám nálam gyakorlottabb LEGO-ostromszakértők bizonyára már előre látják, mi fog következni. Igazából nem értem, miért is fémes szürkék ama kampók, ha már a többi sima sötétszürke, de hát én mindig túlzott igényeket támasztok, ezt jól tudom.


A bekerülő lövedékek marha jópofák, s bár jelentős pusztítást LEGO-téren sem képesek véghezvinni, legalább nem túl veszélyesek. Azért csak óvatosan, a kilökést eszközlő hordágyféleség elegendő energiát képes felszabadítani így is egy gyerkőc megijesztéséhez, vagy egy kis nem várt szemsérülés előidézéséhez.


Egy barna, s így fát idéző 135°-os Technic toldóelem pozícionálja megfelelő állásba a kilövőegységet a gördülő aljon, s orkjaink nem is várnak soká a birtokba vétellel.

Ööööööööö..... e'mmi?

Ésszerű gondolkodás terén kihívásokkal küzdő nép lévén a mai négy Uruk-hai figura baja is meggyűlik eme túlbonyolítottnak épp nem aposztrofálható szerkezet működtetésével, így hagyjunk nekik valamelyes gondolkodási időt a masinéria alapfunkciói megismerésének idült céljából.

Mit keresek én itt egyáltalán???

Marad persze egy pár apróság most is, majd jó lesz, ha valahol pöttynyi megszorulás miatt segítségre lesz szükségünk.


Az iménti lényektől fejlettebb gondolkodószervvel bírván már nem is csodálkozom, hogy még emlékszem: 2 tasakkal indultunk, s még csak egyet végeztem ki. Nosza, itt a lehetőség a második zacsek tartalmának (és remélem, nem a jelen posztot olvasók) kiborítására, melynek folyományaképp az alábbi látvány tárulhat szemeink elé.


Most is előtérbe helyezzük a minifigeket, s máris jön a fellélegzéssel vegyes izgalom, hisz van itt zacskózott sisak, sötétzöld köpeny, különböző felsőtestek, gumihegyű (természetesen acélhegyűt akartam írni) lándzsa, szakállas fejek, szóval csupa-csupa érdemleges dolog.


Dobjunk össze egy jó öreg rohír íjászt, ki – mint azt a szériában már jól megszokhattuk – két arccal bír. Ennélfogva először hátulról vegyük szemügyre Rohan nemes vitézit, ki gazdagon bőrözött pikkelyes páncélingben feszít, ám karjait csak erős zöld posztó védi, a mozgékonyságot elősegítendő, s a fárasztó plusz súlyt így nem viselőjére terhelő módon. A pikkelyek különféle csillanása nagyot emel a látványon, és nem győzöm dícsérni a tendenciát, viszont a nadrágon egy pöttynyi festést sem látok. A fejen a szakállas viselet szép példája figyelhető meg, amit kissé ront csak a Grrrr!-hangulatú féloldalas morcosság.

nesze nektek mérgesfej!

A nadrágfestés hiánya elől is fennáll - sajnos - így egyszerű bőrnadrágra tippelek, a felsőtesten lévő díszítés viszont méltó megkoronázása a hátoldalinak. Szegény íjászunkat gyerekkorában (vagy az ostrom során) egyoldalú trauma érhette, hiszen komolykodó arckifejezése ismét csak féloldalasra kerekedett. Sisakja megegyező szabású (bár ez csak egyszerű vas-alkotás) Théoden király fejfedőjével, s szerintem jócskán elkelne még ilyesmi a későbbi szettekben is.

érthető a fanyar ábrázat is, hiába, 0% körüli túlélési esély mellé csak nem vihoghat teli szájjal...

Tegezt a nyakba, íjat a kézbe, s már mehet is a sisakos távölési felügyelő a várfalra. (Már ha van, mert ebben a készletben még nem járunk ott)

kicsit bogyó ebben a sisakban az összhatás, de nekem tetszik...

Éomer, a széles körben kedvelt, s a filmben szerelmi hoppon maradt Éowyn kisasszony testvére, s mindkettejüket Théoden király nevelte saját gyermekeként, miután szüleik idejekorán elhunytak. Éomer, ki többek között Lovasvég harmadik kapitányaként vívott ki magának jól megérdemelt hírnevet, Théoden halálát követően Rohan királya lett, méghozzá a Harmadik Nemzetség első királya, ami önmagában véve sem rossz, de ha hozzávesszük, hogy Pörölykezű Helm meg az Első Nemzetség utolsójaként ült a trónon, beláthatjuk, szép kis keretbe foglalták a köztes idő Második Nemzetségének uralkodását. Sajnos azt már első pillantásra láthatjuk, itt bizony nem lesz pazar, hosszú haj, mely a sisak alól bukkan elő, de sebaj, egyedi kupak van ott kopasz főre is, s Lovasvég urainak arany díszei széppé teszik a rohani sisakok így is.

A kétarcúságnak hála, hátulról megleshetjük a szabvány trapézordítás diadalmenetének újabb alanyát, a háton pedig pazar festészeti remeken legeltethetjük pillantásunkat. Éomer vörös bőrszerkója igen jól fest LEGO-kivitelben is, de a váll- és karpáncélokat erőst hiányolom. Sima szürke karral leegyszerűsíteni ezt a mérhetetlen menőséget – szégyen, gyalázat. Nadrágfestés továbbra sincs hátul.

na, ezt a fajta ordító ábrázatot nagyon nem szeretem...

Előről a szoknyázatos zuhatagként leomló láncszerkó imitációja átment ugyan pikkelyesbe, de nagyon is jól sikerült. (vagy csak teljesen kimaradt a láncing, mivel valóban volt pikkelyszoknya a kapitányon a filmben is. A felsőtestet óvó vörös csoda előről még szuperebb. Nagy dícséretet érdemel. A komoly arcvonások kissé gyengének tűnnek, de majd meglátjuk, milyen sityakban.


Hát, igen. markánsabb vonások, kissé rövidebb ajkak jobban idézték volna az eredetit, de így is jó. A lándzsa elég rendben lévőnek tetszik, azonban a pajzs a “szokásos”, kommersz rohani darab, a köpeny viszont üdvözlendő. Vele, vagy nélküle is ez a figura a készlet ékessége.


S most jöjjön a ló, mely egzakt klónja (akart lenni) Théoden hátasának, azonban itt nem figyelhető meg az amott említett színhiba. Tehát: irány reklamálni. Az egyszerűség kedvéért a király hátasát is ideállítom bizonyítékul.
      
némi előképzettséggel könnyen megmondható, melyik melyik...

Éomer kap egy Théoden-kompatibilis szabványkardot saját jófajta pengéje helyett, s már lóra is pattanhat, az orkok hatékonyabb aprítása érdekében.
A következőkben az utolsókat rúgjuk a készletbe, amennyiben a várfal a végső építmény. Ennek alapindíttatása éppen az erőd bővíthetősége lenne, így örvendezzünk, hisz az ott annyira tetsző kocka-építkezést figyelhetjük meg itt is, mohos és töredezett részekkel gazdagon meghintve.
Az ezt követő lépésekben pillantsunk inkább a fal túlfelére, a szépségek ugyanis ott gyülekeznek. Az előre kidomborodó részlet belseje a már megismert jó fazonú lőrést foglalja magába...


...majd bekerül valami barna lapos dolog is a rendszerbe, ami először értetlenséget vált ki belőlem...
...mígnem fény gyúl elmémben: hát persze! ez hiányzott a nagy készletből. At ugyanis olyan volt, hogy ki hova született, ott élte életét, nem tudott fel/le járkálni a gyilokjáróról, hacsak a kedves robbantós vérorknak nem szólt ez ügyben.


A szokásosnak nevezhető lezárás is felkerül, így a gyilokjárón szaladgálhat most már bátran, kinek kedve támad, s a mellvéd mögé még plusz egy katapultot is kapunk, hadd legyen kicsit kiegyenlítettebb a küzdelem. (No persze a rendszeresített zászló és fáklya is kötelező elemek.


Miután összedobtuk mai feladványainkat, még mindig marad egy rakat mütyür:


S most, hogy már sikerrel kifárasztottuk magunkat az építkezés verejtékfakasztó menetében, jöjjön a móka, játsszunk kissé rendhagyót eme aprósággal, melynek ára azonos volt, mint a Hobbit-széria pókos szettjéé, holott attól vagy 50 darabbal kevesebb alkatrész jutott emebbe. Nyilván az erős minifig-jelenlét ennek oka, csak gondoltam, megjegyzem.

Mi van, fiúk? Nem indul?  -  Ja, főnök, jöjjön má' oszt segíccsen...

Aha, látom már! Tüzes nyilat bele!

Nyiiiiihhhha...

Szevva tesókám, megy a meló? Áh, ne is kérdezd, megint besült valami...

És akkor újra! - Ak-ki-nem-lép-egy-szer-re - nem-kap sisa-kot est-vé-re!
...majd extended módban is:

Gyertek vissza, nyavalyások! Mindent összeborogattatok!

Balfék, nem láttad a követ?...

Mégis, hogy? Hátrafelé nézve? ...Léptünk volna inkább egyszerre...

Eksön fulltotál szemből...

...föntről...

...és srévizavé bei dém szemétrakás...

Értékelés

Ötlet: 4/5
Fontos kiegészítés a 9474-eshez, és nagyon hasznos, ha csapatbővítésről van szó, azonban kissé túltenyésztettnek tűnik a brutál balliszta, míg a fal relatíve kicsi. No persze sok falra már nincs szükség az erődben, inkább a népesség szaporításán lenne a hangsúly, amit csak részben ad meg ez a szett, ráadásul – hacsak Haldírt át nem kereszteljük – Legolashoz sem jutunk hozzá még ezzetl sem. Tehát: ötlet oké, kivitelezés miatt viszont -1 pont.

Kockák: 4/5
Szép adag alkatrészt kapunk, még akkor is, ha a sok minifigen van a hangsúly, ráadásul jórészt kellemes, variálható, használható darabokat. Mondhatni, a változatosság gyönyörködtet, s ezen a téren is megállja a helyét a panelmentesen kellemes csomag. Annyira azért nem jó, mint a nagy testvér, de sokkal nem is mondanám rosszabbnak.

Minifig: 3,5/5
A már előre megsacclható véleményem az orkokat sújtja leginkább, hisz milyen dolog 4 azonos ruházatú szereplőt dugni egyetlen készletbe? A mennyiség rendben lévőnek tűnik e téren, bár még egy ork az elvárt +1 tünde mellé balansznak jó lett volna. Eme huszárvágással máris rátértem a “jók” oldalának hiányosságaira, mely egyrészt e hegyesfülű hiányában, másrészt Éomer fegyverzeti hiányosságában (ld. kard) csúcsosodik ki. A pompázatos festésekért természetesen jár a plusz, míg a festetlen rohani gatya súlyos csapás a pontokra. Összességében nem pusztítóan rossz, de – szerintem – a figyelmetlenség süt belőle.

Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 3/5
Egy nyamvadt katapult, és egy többé-kevésbé veszélyes balliszta minden, amit ez a kis készlet tud, ami nekem kissé száraznak tűnik. Jó, a Kürtvár se egy akcióval gazdagon megtűzdelt valami, de ez elég siralmas ostromkészletnek. Jópofa részek gyakorlatilag nincsenek, viszont tetszik a várfal kivitele, amit az ostromgépről igazából nem mondhatok el jó szívvel. Túl drabális. Ide számítva a várfalbővítési képességét a szubjektivitásnak hála, kissé feljebb kanyarodik pontozata az önmagában szemlélt képességekre adotthoz képest.

Élmény/játszhatóság: 4/5
Önmagában is játszható, hála a sok figurának, bár a lövedékekre egy-egy madzag elkelt volna, s úgy meg lehetne csáklyázni a várfalat. A kiegészítő-jelleg naná, hogy megpecsételi a játszhatóság mértékét, így négyestől jobbat minden jósága ellenére sem gondolok megszavazni ennek a maxi csatacsomagnak.

Összegzés: 18,5/25
Kissé kevésre sikeredett, tudom, de hát nem ez a krém kedvenceim kapucsínóján, s még így is ott lohol a Helm-szurdok ostromának nyomában. A mai ork-túlerő következtében egyébiránt a következő végigjátszás témairányultságára is ötletet kaptam, tehát készüljetek, mert még több ork jő hamarosan egy, a háborús zónától pillanatnyilag kissé távolabb eső vidékről, mely “irárum-borárum”-jellegű kinyilatkoztatásra készteti majdan Szilszakállt és társaságát.


2 megjegyzés:

  1. Jó, részletes és érdekes végigjátszás.
    Zoli

    VálaszTörlés
  2. Köszi, van még ott, ahonnan ez jött :) Folyt. köv.

    VálaszTörlés