6 Reggeli kávé mellé: 625 - Tractor (1978)

Folytatódjék reggeli élénkítőnk Deer munkagépével. Jó hetet kívánunk!

A következő készletet 1978-ból származik és már azok közé tartozik, amik úgymond előrevetítették a jövőt, hisz az új figurát bele lehetett ültetni a járműbe, valamint itt debütált a kormány is, mint alkatrész, ami mind a mai napig változatlan formában megtalálhatunk a LEGO készleteiben. Ez a készlet az 1978-as katalógusban található munkagép sorozat része (lásd: 641, 670 és a már bemutatott 622) aminek minden darabja már a gyűjteményem gyarapítja.


Alapok

Neve: Tractor
Sorozatszám: 625                 
Témakör: Town
Altéma: Classic
Kiadás éve: 1978
Kockaszám: 31 (figura darabjai+gumik)
Minifig: 1
Ára: vateráról kb. ezer párszáz forintért vettem, bricklinken kb. 400Ft-tól 4000Ft-ig kapható


A dobozban feltételezem, hogy a kockák és az útmutató volt, enyém egy zárható tasakban érkezett az útmutatóval.
  
Az építés

Ez a készlet annak idején újdonságként hatott a 70-es években. Igaz, ez kimerült a figurában és a kormányban, hisz a több alkatrésze már az előző években is megtalálható volt a LEGO készleteiben. A traktor hátsó kereke nem a később használt nagy kerék, mivel az ekkor még nem volt, az majd csak 1980-ban jelenik meg először. A felniket egy Technik tengelyre szerelték. Egyébként mind a gumit, mind a felnit a 2000-es évek közepéig megtalálhatjuk egy-egy készletben. A traktorhoz jár egy homlokrakodó és hozzá egy kanál, amik nem túl gyakori alkatrészek, speciális felhasználási területük miatt (1971-ben jelent meg mindkettő). 


Járművünket nem bonyolult összerakni, nem sok kockából áll. A figura mellény nélküli „jómunkásember”, teljesen jól passzol hozzá. Kapott egy lapátot is, ezt a járművön nem tudja magával vinni, maximum a kanálban, de ez nem rónám fel hibának, hisz ekkoriban még a többi készletnél sem volt szerszámtartó. Ez a készlet több mint valószínű, hogy tényleg 1978-as gyártású, mivel a kéménye még zárt henger. Akár jóra is értékelhetném a készletet, ha 1979-ben nem jelenik meg Amerikában az 542-es, ami gyakorlatilag ugyanez a traktor 2! minifiggel, táblával, korláttal, plusz egy csákánnyal. Ezt pofátlanságnak tartom, mivel Európában megmaradt a 625-ös ezután is. Sajnos nem találtam meg a doboz hátsó részét, így nem tudom, milyen alternatív ötletek szerepeltek rajta, ezért saját kútfőből dolgoztam, mondjuk ez is homlokrakodó lett.
        

Nagyon ötletes darab lett!

Értékelés

7/10 a figurának.  Igazi munkás, munkavédelmi sisakban, igaz mellénye nincs, de legalább nem is matricázták.
6/10 a kockákért Sok nincs belőle, nem is túl ritka darabok
9/10 az árára. Szerintem nagyon olcsón hozzá lehet jutni, gyűjtőknek (mint én) ez is kötelező darab.
6/10. játékélményre. Mint írtam a testvér készletben sokkal több potenciál van.
Összességében az értékelésem 7/10, nekem bejönnek ezek a régi készletek, de az 542-es messze jobb volt nála.6 megjegyzés:

 1. Plusz pont a saját alternatíváért :)

  VálaszTörlés
 2. http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=4590980

  Nekem ez az örök kedvencem,sajnos még nincs meg.... Esetleg ez nincs meg a kedves blogírónak? :)

  Szívesen látnák róla végigjátszást :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nálunk lehet megvan, a fene sem tudja, dobozokban állnak zacskózva a régi citys készletek. Dolgozunk a portfoliójukon :)

   Törlés
 3. Nekem nincs meg, de már nézegettem. Egyelőre a 78-79-es készleteket vadászom.
  Depi megkaptad a 674-es végigjátszást?

  VálaszTörlés
 4. Aranyos darab, köszi!

  VálaszTörlés