2 Reggeli kávé mellé: 607 - Mini Loader (1979)

Deer a mai napra egy több, mint 30 éve indított város széria egyik apró, de nagyon hasznos tagját tesztelte!


Ez a készlet 1979-ben csatlakozott az előző évben megjelent munkagép sorozathoz (lásd: 641, 622, 625, 670). A 608-as Taxi kivételével ekkor már nem jelent meg olyan új jármű, amibe nem lehetett volna a figurát beültetni, a régi fajta minifigeket tartalmazó készletek pedig végleg eltűntek. Érdekesség, hogy számozása megegyezik a régi makett VW mikrobusszal.

Alapok
                  
Neve: Mini loader
Sorozatszám: 607
Témakör: Town
Altéma: Classic
Kiadás éve: 1979
Kockaszám: 22 (figura darabjai+gumik)
Minifig: 1
Ára: vateráról kb. ezer párszáz forintért vettem, bricklinken kb. 700Ft-tól 25000Ft-ig kapható
25e Ft???? Huh, ez azért nem két fillér.


A dobozban feltételezem, hogy a kockák és az útmutató volt, enyém egy zacskóban érkezett az útmutatóval és a 625-össel. 

via peeron.com
Sajnos ez általános, hogy az ilyen kicsi készletek kartondobozait nem tartják meg a vásárlás és bontás után, és az idő is elég komolyan el tud velük bánni, főleg, ha mostoha körülmények között, családi limlom alatt tárolják évekig :-(        
Anno egyébiránt ezeket a kis szetteket főleg gyerekeknek adták ki, oly értelemben, hogy kis zsebpénzből megvehetőek voltak, könnyen elfértek a tatyóban. Talán ezért is van olyan kevés doboz ép állapotban.  
Manapság alig találkozni ezzel a mérettel és kockaszámmal City fronton.

Építés

via brickset.com
Nem sok elemből építkezhetünk, ez pár darab lapos elem + a kerekek. Épp ezért nagyon változatos dolgokat nem készíthetünk belőle. A készlethez adott kanál 20 készletben fordul elő, az utolsó 1999-ben jelent meg. Ezt vehetjük ritkább darabnak. A motorja két darab zárt 1x1-es henger, valószínű, hogy ezeket a későbbiek során lyukasra cserélték. Ekkora már a kormány is általánossá vált, ehhez is adtak. A jármű kb.10-15 mp alatt felépíthető, nem jelenthet gondot. Önmagában is el lehet tologatni, de sokkal inkább más készlethez téve használható, pl a városban a törmelék eltakarítására, kotrógépnek. A minifig jellegzetes védősisakot kapott és még egy mellényt is, ami matricázott. De szerintem egy ilyen pici készlethez teljesen megfelelő. 
Sajnos alternatívákat nem kapunk ötletelésre, mondjuk ez valahol az elemszám következtében érthető.


                 

Értékelés

9/10 a figurának.  Igazi munkás, munkavédelmi sisakban, mellénnyel.
5/10 a kockákért. Nagyon kevés, csak a kanál miatt kapott tőlem 5 pontot.
7/10 az árára. Szerintem olcsón hozzá lehet jutni, gyűjtőknek (mint én) ez is kötelező darab.
5/10 játékélményre. Mint látszik sok mindent nem tudunk belőle építeni.

Összességében az értékelésem 6/10, de nekem azért bejönnek ezek a régi készletek.

Ez egy szuper készlet a legoland városunkhoz, magában tény, hogy kevés, de egy városi forgatagban, építkezéses "csatajelenetben" kötelező darab, akár másodmagával is. Egyszerű, tömör és lényegre törő, ahogy anno egyik tanárom mondta :-)

2 megjegyzés:

  1. Aranyos kis jószág, sajnos a kanál rögzítése miatt tényleg nehéz mást kihozni, esetleg ha fordítva rakjuk rá, valami sportautót.

    A hetekben vettem akciósan 5627-1 -es készletet, 230Ft-ért nem tudtam ott hagyni. Ha látsz valahol, remek tesósági posztot lehetne belőle csinálni :)

    VálaszTörlés