0 Minifigjátszás (CM8 11. rész): Vampire Bat

Hajjaj, lehet, hogy ma nem tudok belekötni az elnevezésbe... Denevérnek denevér, az egyszer fix, és a vörösen villogó szemmel párosuló tűhegyes szemfogak is elég jó utalást tesznek mai hősünk vámpír mivoltára (már amennyiben hiszünk a berögzült sztereotípiáknak). Legyen, ma hiszek, viszont ez így túl hosszú, tehát a továbbiakban Denevér a megnevezés, és punktum.


Téma
Az örökérvényű Macskafogóból ismert Lusta Dick őrmester dzsungel-kalandja után beházasodott a helyi vámpírdenevér-kolóniába, ám sokan nem tudják, hogy ezzel párhuzamosan az egész világra kiterjedő rokonságot és barátokat is bevásárolt magának, kik közül talán Orrzúzó Tim a legtitokzatosabb. Nem véletlen, hogy Billundban tett – igazi gourmandhoz illő – látogatásuk nem maradhatott megörökítetlen, s ennek hála, most mi is megláthatjuk őt a maga minifig-valójában.

Ez állati...
Minifig alapon és méretben állatot ábrázolni, ez bizony nem volt a LEGO profilja. Picit nagyobban azonban már igenis az volt, hiszen a 102 készletet megért Fabuland 1979-es megjelenése óta töretlenül hódít a legózók körében, és az egyik legmagasabb fajlagos árú csoportot képviseli manapság, hiába szüntette meg a vonalat szülője 1989-ben, a jó emlékzetű 3676 Cathy Cat's Fun Park csodával zárva az űbercukiság korszakát. Emlékezzünk meg hát erről a korszakról még néhány szett felemlegetésével. Kezdem az első évnek a magyar gyerekeknél Mekk Elek utóérzést keltő autószerelőt bemutató készletével, ami nem más, mint a velős nevű 344 Service Station with Billy Goat and Mike Monkey. 1984-ben – félidőtájt – pompás repülőteret kaphatott, ki szerencsés volt, hisz ekkor jelent meg a 3671 Airport. Időközben számtalan egyfiges készlettel, s megannyi járművel gazdagodott a kínálat, de 1982-ben 80 (Értsd: nyolcvan) figet tartalmazó 3695 Fabuland Minifig Retailer Box is napvilágot látott, ahonnan – elvileg – csemegézhettek a szerencsések, ma meg egy fia doboz nem sok, annyit se lehet találni se égen, se földön. Még egy utolsó gyöngyszemet említek meg, s aztán nem is fájdítom tovább senki szívét: az 1988-ban napvilágot látott 3683 Amusment Park szintén számos vidám perc okozásáért lehet felelős széles e világon.

Statisztika
Súlycsoport: 2.
Kockaszám (az alaplapon felül): 4 db


Kiegészítők: nincsenek
Érdekességek: szárnyas kéz (felső végtag, stb.)

Figura
Orrzúzó a mocsári gnómok, majd később csüllüngös fürtkecskék által is elhagyott Tömpemocsarak vidékén tanyát vert vámpírdenevér-klán, a híresnek egyáltalán nem nevezhető Békaszipolyok által örökbefogadott vakondokként indította vérivó pályafutását, melyre néhány vonása még ma is emlékeztetheti azon szerencséseket, akik nem röhögik halálra magukat az első – egyben várhatóan utolsó – találkozás alkalmával.

Denevérünk ugyanis – ki vakondoknak, így meglehetős vakegérnek született – rendre elvéti becsapódásának pozícióját, s nem a nyaki artériába mélyeszti fogait, hanem hol falnak, hol földnek csapódik. Az előzőek miatt orra már egyáltalán nem hajaz születéskori magára, hanem inkább egy szarvasmarha-mangalica hibrid, s egy harcipincsi szaglószervének kombinált karikatúrája. Vérvörös szemei is inkább a folyamatos kötőhártya-gyulladástól, semmint a vérszopogatástól vöröslenek, bár fogadott klántestvérei folyamatosan ellátják némi konzervvel. Korábban – vakond- esetleg denevérszemmel nézve – jóképűnek mondható arca a rengeteg becsapódás során nyerte el mai, turcsi fazonját, gyűrött homlokával, kivasalt szemgödreivel, sokszorosan ráncolt orrnyergével. Sajnos ugyanezen okból az eredetileg fényes fekete szőrzete is kiszürkült egész arcán, így némileg hasonlatossá válva a klán többi tagjához.


A vámpírizmus során elnyert új genomcsoport lehetővé tette csökött fülezetének iszonyú méretűre terebélyesedését, így legalább hallásának javulásával valamelyest kompenzálni képes sehova sem fejlődő látásának hiányosságait. Ezzel – és az arcszőrzet kopásával – párhuzamosan eredeti szőrének dúsulása és megnyúlása által haj-jellegű képződmény is kialakult bőrlokátorai között. Ez utóbbi legalább előnyére vált.

A hosszú gyakorlás, és az elbaltázott vadászatok mind-mind megerősítették, mit ne mondjak, bodybuilder fazonúvá változtatták hősünk felsőtestét, melyre így előnyös hatást gyakorolt – az arcon azért nem annyira pozitívnak tűnő – szőrkopás és -elszíneződés. A mellkas felső része – hogy, hogy nem, talán ellensúlyozandó a test-szerte előforduló problémákat – szőrben igen gazdagon ellátottá vált, s a klán női tagjainak kedvencévé tette az amúgy balféknek tartott Timet.


Szintén az új gének számlájára írható a pazar szárnyszerkezet, mely ugyan csak távolról hajaz denevérszárnyakra, de azért jó manőverező képességgel áldja meg viselőjét. (amit az sajnos nem tud kamatoztatni, de hát erről igazán nem a bőrvitorla tehet)


Végtagjai – eddig – szerencsére nem sínylették meg gyakori becsapódásait, s pompás, fényes fekete szőrzettel borítottak, melyek a fent említett vonzerőre csak rátesznek néhány lapáttal.


Értékelés

Ötlet: 4/5
Régi kastélyokba, erdőkbe, várakba, vámpírok mellé, vagy csak úgy... Jó kis darab ez.

Festés: 3,5/5
Nem bonyolult, de magáért beszél, és pont annyira mutatós, amennyire ennél a figuránál lennie kell. Sajnos a felsőtest és a fej szürkéje nem passzol, ezért a durva levonás. A röhej az, hogy amit kifiguráztam, az ezeknél az állatkáknál tényleg ilyen, de a színhibáért én harapok.

Fejfedő: 4,5/5
Nagyon eltalált fülek és jópofa “haj”, de valami hiányérzet sújtja. Nem tudom, mi.

Kiegészítő: 4/5
Nincs, de nem is kell, így se nem 5, se nem 0. Valamit csak kellett írnom, így kb. a négy másik kategória átlaga pont jó lesz, hogy ne változtasson a végeredményen.

Cukiság/Jópofaság: 4,5/5
Jópofa kis figura ez, összességében, én elégedett vagyok vele. Jó muri lesz neki helyet találni valahol.

Összegzés: 20,5/25
Nem egy kiemelkedő darab, de foglalkozásra érdemes, és különleges testfelépítése még sok érdekes felhasználását vetíti előre a jövőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése