2 Kombijátszás: 41020+21+22 Friends Collectables 2

A második csapatot kitárgyalva már nem maradt más, mint az első 3 után elkövetett kombinációs építkezés mintájára egy erre a sorra vonatkozó kombijátszás elkövetése. A – szerény véleményem szerint – kissé csekélyebb képességekkel bíró másoderesztés összeömlesztéséből nem is várok akkora jóságot, mint az elődnél, de azért a cirka 100 darabból csak lehet valami normálisat alkotni. Nézzük...


Téma
A három alkotó, Emma, Stephanie és Andrea összedobták tudásukat, és a szülői sufnikban, valamint garázsvásáron fellelt kúl cuccaikat, hogy a három gondviselt állatka közös szórakoztatására alkalmas “központot hozhassanak létre. Ezen igyekezetük – szerény műszaki képességüknek hála – cseppet kétes minőségű, ám szeretettel épített valamire vezetett, ezért – tanulva az első esetből – én is besegítettem kissé, és így sikerült felélni a teljes anyagmennyiséget.

A már ismert PDF-útmutató most már a Friends C2 három tasakjának összeöntéséből építhető állatszórakoztatóra is elérhető, ám az általam végzett feldolgozás során ez még nem volt így, tehát a végeredmény, ha minimálisan is, de eltér a LEGO által kigondolttól. Ez az eltérés szerencsére az én oldalamra billenti a mérleget, így nem bosszankodtam a “tévesztés” miatt. 
 
Statisztika
Ár: 2.760,-..4.330,- (3.870,-)
Kockaszám: 129 db, tartalékostól
Állatka: sün, uszkár, nyúl
Építmények: 3 (esetleg 4) db + a maradékból egy kis plusz alkotás
Matrica: nincs

Építkezés
Most sem maradunk tehát útmutató nélkül, de – mint említettem – én még anélkül tákoltam össze a kombinált jóságot. Aki a későbbiekben, s nem szemre akar építkezni, INNEN letöltheti a vonatkozó PDF alapú instrukciós füzetet.
 

Érdekes kettősség (hármasság) jellemzi ezt a sort, melyet mindjárt a széles olvasóközönség elé tárok. Először is, a pontozás alapján egyértelműen Pepi, a pudli készlete viszi a pálmát, viszont meglátásom szerint pont az a szett az, ami csak csajos környezetben helytálló, azaz a legnehezebben integrálható hagyományos (kül)városi környezetbe. Ez utóbbi szempontból egyértelműen Sanya fészke a kompatibilitás csúcsát jelentő építmény. Tovább szemlélve a dolgokat, az is látható, hogy kutyu és sün téren alig észrevehető változtatás történt már létező Friends-állatkákon, míg Ropi a “nyul, aki el-szem-te-le-ne-dett” (tenkjú, Arkagyij Rajkin!), nagyonis valós hiányt igyekszik betölteni első pillantásra látható különbözőségével az eddig egyöntetűen fehér nyúlpopulációban. Ily módon tehát szempontválasztás kérdése, kinek mellik tetszik (esetleg “válik be”) jobban. Innen nézvést tehát gyengébb, de kiegyenlítettebb sorozatnak tetszik ez, mint úttörő elődje.

Nekiugorván a már első pillantásra sem túlbonyolított építmények összerakásának, hamar belátjuk, hogy nagyrészt szükségtelen az útmutató megtekintése (talán a legnagyobb darabot kivéve). Elsőként Pepi és Ropi nyújtózóhelyét dobtam össze. Ha önmagában szemléljük, a bézs csempével fedett rózsaszín emelvénynek egyelőre sok haszna nincs, de várjuk ki a végét, hátha megvilágosodunk. (Naná, hogy igen!) 9 elem, egyszerű építmény, magától értetődő funkciók jellemzik: Pukkancs még nem szaggatta ki a répát a földből, Bogyó Pepi azonban némi földtúrást már előadott a csont tartalékba helyezése érdekében.


A második egy igazi cukiság, egy kerti csobogó, mini vízeséssel, és két pici tavirózsával. Mivel egyik állat sem vízi élőlény, így feltételezhetően csak dizájn-, maximum itató-funkcióval bír a pancsolda.


Hadd-fogyjon-az-aprólék érzetet keltő a következő páros építmény, ami talán valami dísz- vagy haszonnövény imitációja akar lenni. Ha csak az elszórt gumijátékokat szimbolizálja, akkor én kérek elnézést a félreértés miatt. Haszna konvergál a nullához, csak még azt nem tudom, hogy melyik irányból.


Huh, végre valami bonyolultabb dolog! Van itt kerítés, SNOT, csempe, szerszámtároló, stb.
Összerakván ezeket, egy csicsásnak szánt nemtudommit kapunk (kérem az olvasói ötleteket, ez vajon mi a csoda?)

A végére maradt a központinak tűnő süntároló emelvény összeállítása, amely már a sün, mint magaslatot kedvelő állatnak feltüntetett szereplő szerepeltetése miatt is erőst kétséges haszonnal bíró valami, de hát játékról lévén szó, hajlamos vagyok sok mindent benyelni. (megsúgom, az útmutató a bézs boltívet írja elő a két-két zöld 2x2 és bézs 1x2 kocka helyett, de nem bántam meg ezt az egyetlen tévesztést, hisz megmaradt az íves darab későbbi felhasználásra) A képen alant az alap, az emelvény, és az állítható rámpa látható, közvetlenül az egységbe forrasztás előtt.


A három részelem összeillesztése gond nélkül zajlik, s némi zagyva hangulatot kölcsönző lépések után ezt kapjuk:
 

A kampók feladatára Sün Sanya bunkeréből már bírunk tapasztalással, így nem ér majd váratlanul a befejező traktus, de előbb kapargassuk meg arcunkat az orcátlan színkavalkád kialakítása miatt.


Mintegy 11 szín épült a süntrónusba, némileg kénytelen-kelletlen, némileg érthetetlen okból.Így fest együtt az egész...Jókora kupacnyi elem maradt szabadon a végére, így megint eluralkodott rajtam a mire-jó-ez-a-halom érzése, s a gondolatot tett követte.


Az első szériából merített ihlet alapján ismét masniárusító-hely, zsámoly és növény hármasa irányában kezdtem el gondolkodni, hogy közvetlenül összevethető eredményre jussak a játék végére.


A növény egy téglafal-darab mellett felmagzott díszkáposzta lett, a zsámoly egy pink bőrbe húzott “szépség” (értelmezését mindenki saját szája ízére bízom), a display pedig egy teljes mértékben bütyöktelenített, dőlt kivitelű, SNOT-tal megbolondított alkatrésztemető képét öltötte magára. A masniárus kínkeservvel 6 masninak talál helyet, négy példány azonban kényelmesen elhelyezhető. Hát most mit mondjak? Az első szériából épített display jóval ütősebb lett. Sebaj, majd megpróbálok mást kiötölni. (de az is lehet, hogy így marad...)


Vizualizáljátok meg, mit kaptunk a bőven száz darab fölötti elemet adó készlethármasból.

a játszóudvar nyugalmát semmi nem zavarja...

...egyelőre

S végül, ha szabad javasolnom egy kis kikapcsolódás jellegű játszadozást:)

az ábra szerint állatkáink nem nagyon nyughatnak...

Ropi "természetesen" ártatlan...

ááááááhhhhh! disssz izzz di lájf!

vuhh-vuhh! na ezt merje kiásni valaki!

Sanya meg már megint nyaktörő mutatványokkal szórakoztatja nagát...

Értékelés

Ötlet: 3/5
Az összevont alternatíva ötletét most és a továbbiakban is pozitívumként fogom figyelembe venni. Az építmények – az egy csobogót kivéve – azonban nagyjából ötlettelen egymásra pakolások, amiért kissé szomorkodom.

Kockák: 4,5/5
Majd' 130 elem, változatos, nem is annyira a minielemekre kihegyezett, és van benne egy-két nagyon menő cucc is, mint pl. a bordó levélzet, mely csak sünink tasakjában lapul, máshonnan egyelőre beszerezhetetlen (sok-sok plusz). Kockabányának is alkalmas, átlagában szemlélve hasznos kupac kocka mai jussunk.

Jópofaság/Cukiság: 3/5
Mondjuk rá, hogy globálisan szemlélve nem teljesen selejt, a pancsolóhely cukisága meg elvitathatalan. A maradék jórészt átgondolatlan, hatástalan, továbbfejlesztendő/átdolgozandó.

Szubjektív mindenfélék: 3,5/5
Összességében a szedett-vedett hangulat miatt mínuszokat érdemel, az egyes rész-jóságok meg némiképp ellensúlyozzák ezt a dolgot. A klón-hadsereg (tekintve az átfestéssel létrejött “új” lényeket) sajnos lelombozólag hat.

Játszhatóság: 2,5/5
Nagyon nem erre van ez kitalálva. Így együtt erősen törni kell a játékosnak a fejét, hogy mit is kezdjen a dolgokkal. Szegény nyuszi és kutyu ki sem tudnak bontakozni – csak egy hozzám hasonló elvetemült legós kezében... Sok melóba telne játékra átpofozni, úgyhogy inkább a nulláról való háromzacskós MOColás a javasolt tevékenység.

Összegzés: 16,5/25
Szerintem ilyen alacsony pontot még senkinek nem sikerült osztanom, és ha jól megnézzük, ez a C2 sorozat legrosszabb pontjától is kevesebb. Majdnem olyan, mint amikor párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredőjét számítjuk :). Bizony, ez a kombinált építkezés nem dícséri, hanem meglehetősen alázza a tervezőgárda képességeit. Amolyan “tartsad fiam a kéményt, míg felveszem a pénzt” érzésem van tőle. Biztos szorított az idő, és valamit produkálni kellett...


2 megjegyzés:

 1. A szerszámtartónál, tekintve az általam elkézelt scenáriót, az ipod- és szerszámtartós kerti rádió/hifi lenne a szavazatom.

  Ha kicsit gonosz akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy a Friends témát biztosan egy új csapat viszi, akik jobban megértik a lányos készletek vonzerejét, de az alternatívák kidolgozásába még annyira nem jöttek bele. (Vagy az előre gondolkodásban, hogy a készlet elemeivel jól lehessen alternatívát építeni.) Bár ha azt vesszük, mennyire nem divat mostanában alternatívát kínálni, vagy mennyire bénák pl. a Hero Factory-s (fiús apuka) combiner modellek, akkor annyira nem meglepő.

  Cikk jó :)

  VálaszTörlés
 2. Így frissiben, visszatérve a nyári pihiből, és az ez utóbbi miatt felhalmozódott munkából (t)estileg kissé felszabadulva elkezdem visszarázni magam a blog életébe. Ennek folyományaként köszi a mélységi gondolatokat, és jobbára ilyesmikre gondolok én is.

  Az iPod dokkolós szerszámtartó egy szerencsésebb történelemmel megáldott világban (amilyen a LEGO is) egyáltalán nem elképzelhetetlen. Persze itthon, a polcon meglátva bizonyára a "beteg" lenne az első gondolatom :)

  VálaszTörlés