0 És még mindig nem feltétlen ABS...

Depi minapi bejegyzése inkább a természetközeli anyagokra helyezte a hangsúlyt a legóutánzás terén, ám itt nem áll meg a verkli. Számos egyéb anyagból is bohóckodnak ugyanis emberek, s cégek egyaránt, hogy akár kompatibilis, akár csak azonos/hasonló szisztémájú építőkockákat készítsenek. Nézzük, mik is ezek!

Vannak ám ehetők is, de ezekről nem lesz ma szó...
Ha már fa volt, hát rögtön adódik a kérdés: papírból is lehet? Igen. Legókompatibilis papírdíszek Japánból a LEGO és MUJI cégek együttműködésének hála (összesen 16 készlet):

Van ilyen valamelyikőtöknek?

És LEGO-kocka, mint papírból végrehajtott művészeti alkotás:

Kevin Van Aelst alkotása - (s mint olyan, ne keressük valós hasznát)

És újrahasznosított műanyagból? Naná! Az elképzelés szerint szükséglakások, illetve 3. világbeli elmaradott területek lakásgondjainak enyhítésére szolgáló épületek megalkotására találták ki. A rendszer eredete egyértelmű, a méretarányok pedig igazodnak az elképzeléshez. (via Ecomat)Van, aki még ettől is továbbmegy. Íme az étel-ital-vetőmag-ésatöbbi tárolására, majd ideiglenes hajlék építésére alkalmatos:

via Yanko Design

Beton? Természetesen! Ahol nem számít a tömeg a szállítás költségeinek csökkentése miatt, továbbá nem átmeneti lakot akar az ember felhúzni, miért ne kanyarodnánk vissza ehhez a jó kis hagyományosnak mondható építőanyaghoz.

két ilyen lefed egy nagy szürke építőlapot - via Andrew Lewicki

És ha már a nem vezető anyagokból szemezgettünk eddig, mi van a fémekkel? Van aki az alumíniumra esküszik, már csak a Technic miatt is...

mindenféle érdekes formában - via technicbricks.com

...ám a LEGO ettől még sokkal menőbb dolgot talált ki - míg rá nem jöttek, hogy ingjük-gatyájuk rámehet :) 14 karátos aranyból fabrikáltak 2x4-es standard kockát a szerencsés kiválasztottaknak: kiemelt üzleti partnereknek és a 25 éve náluk dolgozóknak a '80-as évek elején.

via BrickEnvy

Valahol az építőanyag és a szobai játék között félúton is találunk érdekességeket, például a LEGO saját ovis/bölcsis óriási puha kockáit, mint amilyeneket a 9020 Giant Soft Brick Starter Set-ben és hasonlókban lelhet, aki százezreket akar költeni igen gyorsan, igen kevésre. A puhaság miatt itt sem jöhetett szóba ABS.


Szintén a köztes méretűek mezőnyét erősíti a Qbiq által gyártott polipropilén és acél bútorépítő okosság alább:


több kép ITT

Végül, csak megjegyzés szintjén szólok a LEGO egyéb kihágásairól is, például a fa és az ABS közötti világ cellulóz-acetát (CA) kockáiról, az átlátszóvá nem tehető ABS miatt szükséges polikarbonát alkalmazásáról, vagy a LEGO-t napjainkban a legnagyobb gumiabroncs-gyártó címhez hozzásegítő gumiszerű SBS (Styrene-Butadiene Styrene) mindenfelé történő előfordulásáról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése