2 Végigjátszás: 9474 The Battle of Helm's Deep (3. rész)

Most, hogy már az utolsókat rúgjuk a Kürtvár építésébe, megállapíthatjuk: hömpöly méretű, szinte végeérhetetlen szettről van szó, mely fanoknak sok, gyermeteg lelkeknek meg rengeteg kellemes percet szerezhet, mind az összerakás, mind a játék során.

S hogy ez mennyire így van, bizonyítja hozzáértő legózók vonatkozó alkotásainak széles skálája, például az alábbi akciódús darab is (Derrick Rose műve)

http://brickizimo.files.wordpress.com/2013/02/deep2.jpeg
a bozót, mint robbanás, zseniális...

Ezek után bátran folytathatjuk a hetes csomaggal, mely érdekesnek ígérkezik a néhány kék lap miatt...


Már az első kockák után nyilvánvalóvá válik, hogy ezt a szakaszt tudják majd felrobbantani a cúf-gonosz-olkok.


Az építmény megint hozza az elején tapasztalt kocka-építkezés fílingjét.

a töréspontokban meghagyott egy-egy pötty tartja majd ideiglenesen stabilan a falat

Épül a kilökőszerkezet is, persze egy rakat Technic-elemből.

egyszerű és nagyszerű (az első biztosan igaz, a másik meg jó vitaalap)
a nagy vasrács megvalósítása viszont tényleg egyszerűen nagyszerű, vita nélkül

kész mellvéd győzi meg a szemet a stabilitásról
optikai illúzió, de bejön

Ha megépítettük az egyes faldarabokat, egész stabil, ám az ügyes kilökőkarral könnyen omlasztható várfal-szakaszhoz jutunk. Hát biz' eddig csekély számossággal bírt eme impozáns vár funkciógazdagsága (kapu, piciny katapult, s esetleg a kapu feletti palánk), így ez már nagyon kellett, annál is inkább, mert ez az egyik kulcs-eksön a jelenetben.

nagy bádábumm á'la 5. elem

így komplett
Marad ám itt is egy rahedli alkatrész, és ami ellensúlyozza némiképp a rosszabb anyagot, az a plusz egy köpeny esete.Rendszerbe állítva integrált falszakaszt kapunk, szemnek kellemeset.

Gondor meggyengülése után Rohan derék vitézei vették őrizetükbe csekély lélekszámú helyőrséggel a Kürtvár erődítményét, s jövendőlátóik azonnal észlelték a problematikus pontokat a szerkezetben, így történhetett, hogy a gyenge pontként számon tartott "aprócska csatorna, mely áthalad a szilárd kőfalon", nekik is szemet szúrt. Már abban az időben is tudták, a túl erős fojtás beláthatatlan mértékű romboláshoz vezethet, ha netán sikerül áttörni, így a kapcsolódó falszakaszba szándékos gyengítéseket terveztek ennek elkerülése érdekében. Pechükre, mert ha ezt nem teszik, atombomba sem kapta volna szét a falat.
Utolsó előttiként egész mutatós kupac ömlik elénk, igaz sok panel is van benne. Na most akkor mi lesz? - teszem fel magamnak a kérdést, de egy legyintés után belevágok.


Szerencsére, merthogy a saccom szerint ez lesz a későbbi trónterem, s az íves, sőt félköríves szerkezet igen látványosnak tűnik már az elején.

ez a csempézéses mutatvány korábbról már ismerős...
...így meg különösen

Először nem hittem a szememnek: miért írja elő az útmutató a panelek ki/befordított elhelyezését? Aztán megvilágosodtam, nagyon hatásos szerkezetet értek el ezzel a módszerrel az óriáselemek alkalmazása ellenére is, ami tervezési pluszt mindenképpen jelent, még ha a paneltömegtől nem is jár fellegekben a szívem.
csillog, mint Salamon tökéletessége...
...kívülről elég lapos látványt nyújt eddig...
...innen viszont kifejezetten pofás...
Sokminden ugyan nem maradt, de tessék:


A végső indulatban számos arany színű firlefranc is feltűnik, így kezden bizonyosra venni azt a trónterem funkciót.


Néhány lépésből kész a helyre mellvéd, és egy szürke (???) pallószerű valami is, melynek funkciója a külső kör, és a trónterem gyilokjáróinak összekötésében csúcsosodik ki. Ha Peter Jackson hallgatott volna a LEGO tervezőire, sokkal nehezebb lett volna az Uruk-hai sereg dolga, hiszen a trónterembe jelen esetben csak ezen pallón kereszül, majd a gyilokjáróról leugrálva lehet bejutni, kapu ugyanis NINCS! Játszani lehet vele így is, de azért a kapu az nagyon hiányzik.

affene tudja mi az ott elől...
kőpalló rulez! (ismét vitára okot adó kijelentés, melyben magammal sem értek egyet)

Itt lőttem el a két matricát is, egyik a hosszú zöld zászlót díszíti a lovas “címerrel”, a másik pedig Théoden trónjának háttámláján díszeleg.
egy csoda az a zászló... nekem nagyon tetszik...
némi berendezés, és tessék!
...kész a trónterem
A király asztalánál még két vendégnek van ülőhely, ami valószínűleg diszkriminatíve szándékos az ülni képtelen, testmagasságban korlátozott Gimlivel szemben.


Ím, a maradék:

Krónikások lejegyezte történetek mesélnek a trónterem ajtajának "elhagyásáról", melyből fura dolgokra derül fény:
A Három Gyűrű, melyet a Hatalom Gyűrűinek készítésében jártas tünde mesterek saját vezetőik számára készítettek, nem az egyetlen kupac ezen a téren. Szaurónnak nem számoltak be arról az apróságról, hogy további huszonhét is készült eme nemesnek szánt csecsebecsékből, igaz - az adott ipar gyermekbetegségei miatt - többé-kevésbé kiszámíthatatlan mellékhatásoktól megverten.
A tizenharmadik példány például igen fura hatással bírt, hiszen a környező nyulak anyagcseréje sokszorosára gyorsult, orkok közelében szorulást okozott, míg törpök kopasz feje búbján balra pörgetve páratlan pontossággal mutatta meg a jövendőt. Azon néhány esetben pedig (szám szerint 139.345.201), amikor ez a pontosság nem bizonyult elegendőnek, valami balféket mindig sikerrel vonzott a közelbe, egyidejűleg a gyanú árnyékát terelve a szerencsétlenre. 
No de nem is ezen képességei miatt híresült el, hanem azért, mert viselőjét felruházta a Falakon Való Átkelés Képességével, melynek sajnálatos mellékhatására Pörölykezű Helm döbbent rá, miután a vasudvardi búcsúban "itt-a-piros-hol-a-piros" játékon sikerült elnyernie egy Pöndör nevű félszerzettől. Helm ugyanis demonstrálni kívánta hű társai előtt a Hatalom eme elfeledett Gyűrűjének pompás képességeit, s a külső falon simán átkelve belülről nyitott kaput a többieknek. Ezek után - sajna - a hagyományos úton kívánta folytatni útját, s a trónterembe annak kapuján lépett be, melynek folyományaként ama kapu is tömör sziklafallá vált. Innen datálódik a Tizenharmadik történetének sötét érája, hiszen Helm - hirtelen felindulásból a Helyi Klozet Mélyének Őrévé tette.
A további képeken megcsodálhatjátok az egyéb részleteket, úgy mint a teljes bagázst, lovastul, fegyverestül...

előről...
...és hátulról
...az összeállt erődítmény a maga teljes, kilenczacskós valójában...

felülnézet és alaprajz egyben - nem semmi
srévizavé is jól fest, és látható: játszásra leginkább a gyilokjárót szánhatták
innen egész kompaktnak tűnik, pedig dehogy az!
...a tróntermet se hagyjuk ki a szórásból...

az a bizonyos háttámla, de az egész trón, nagyon baba, a fegyvertárolóban pedig még egy vagon cucc elfér
ez álomszép...
...és még egy pár momentum az erődről...

önmagában is impozáns
(jól válogatott) részleteket kiemelve pedig lenyűgöző
Gimli, hol vagy?
...s most egy furcsaság...

egy csomagon belül likas és zárt fejek! MIÉRT???
Majd némi játékra invitálom az érdeklődőket.

falrobbantás Classic - fuss Forrest, fuss!
- Fiúk, mit csinál az ott lenn?
Jajmamám, fusson, ki merre lááááát!
afterbumm - gyerekek, ezt újraforgatjuk!
támadni más fronton is szabad!
különösen Gimli kedvéért...
...és Aragorn örömére, ki nem átallja elpuffogtatni a lövedékeket...
miutánis a kitörés gyalog is megoldhatóvá válik - ha csak egy lovat kaptunk, na
ésszerűtlen hentelés minden fronton...
bizonyos momentumok ebből a nézetből érthetőek meg jobban,
míg mások innen...
Természetesen ez a nem túl ideális eset is megtörténhet, s ilyenkor már csak a menekülés marad...

Vissza bolondok! A Trónterembe!
Főnök, elbír ez minket?  - Ez? EZ? Ez szikla, egy olifántot is!
Persze a mélyebb hülyülés sem marad el :)
Grulp, odaég a sajtod!
Naná! Úgy szeretem...
Figyuzzatok már, van egy kis hagymátok és paradicsomotok?
Menjetek csak, én már jóllaktam! - A várépítés úgyis kikapcsol...
Fogyasszatok csak, fiaim!  /  Legolas! Ha még egyszer hátba versz, a kupával rendezem át a fogsorodat!
És mit szóltok a limitált szériás szobraimhoz?
Éljen Té! Éljen Té! Éljen Té!
Menő vagy, tesókám, csak így tovább!
Értékelés

Ötlet: 4/5
Jó alapötletre épül a készlet, hiszen a történet egyik fordulópontja ez, így megvalósításért kiált. Az inkonzekvens toronylétrázás, a trónterem hiányzó kapuja, és a filmbélinek ellentmondó momentumok széles köre azonban némiképp degradálja az adható pontok mennyiségét.

Kockák: 4,5/5
Sok pénzért óriási kupac, hasznos kocka, sok homokzöld darabbal, ami isteni. Sajnos a vége felé elszaporodtak a panelek, viszont matrica minimális van csak. Várépítéshez való jórészt az egész, de ügyes ember ezer dologra felhasználhatja. A doboz 2/3-3/4-ét kitöltő mennyiség, több, mint 1300 darab. Nem semmi, na.

Minifig: 3/5
Ekkora készlethez egyértelműen kevés. Aragornt kicsit gagyisztikusnak találom, kellene még Uruk-hai, hogy adja a tömeget, és persze jó volna néha más szerkóval is ellátni őket, nem csak a háromszor is ismétlődő printbe bújtatni mindet. A gyenge köpenyanyag miatt mínuszt kapna, de – ahogy jeleztem – ezt némileg ellensúlyozza az 1db tartalék köpeny. Alattvaló egy szál se', tünde harcosból csak az egyetlen (egyébiránt kiemelkedő) Haldírt kapjuk, holott még egy névtelen csuklyás elkelt volna. Gimli és Théoden isteni magasságokba emeli a minifigek mércéjét. Ezek után már csak félve jegyzem meg: egy fia rohír nem sok, annyi sincs a szettben. Arrrrggggghhhh!

Végül a lovak kérdése, melyet jobb híján itt tárgyalok. Színhibás a főnök lova, és még páncélja sincs, nem beszélve Aragorn hátasáról, amit meg sem kapunk a készlettel. Szomorú.

Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4/5
A Gimli-hoppantó libikóka ötletes. A rengeteg íves/hajladozó, pláne kockákból eszkábált részlet kiemelkedő. A falbontási fícsör csúcs. A hiányzó tróntermi kapu azonban minden tekintetben illúzióromboló, s a ló színhibája itt is megemlítendő, mint súlyos negatívum. A leírásban külön emlegetett jóságok, és az egésznek, mint komlex egységnek az értéke viszont számomra magas.

Élmény/játszhatóság: 4/5
Végeredményben jól játszható a cucc, csak meg ne kelljen mozdítani a várat, mert akkor bizony ügyes kezekre, és óvatosságra van szükség, hogy a kapcsolódási pontok nehogy eleresszenek. A figurák terén felsorolt hiányosságok azért erősen korlátozzák a felszabadult játékot, ami előrevetíti az egyébként is ajánlott Uruk-hai Army megvételét, s néhány egyéb minifig kölcsönzését máshonnan. Nagyon látványos és játszanivaló egyébiránt.

Összegzés: 19,5/25
Nem éri el Banyapók végeredményét, de kis bővítésekkel azért messze jobb pont is kihozható belőle. Szigorúságom most szándékos volt: nehogy már egy szett, csak azért, mert óriási, automatikusan jobb pontot várjon el, mint kisebb sorozattársainak jussa! Na nem kell megijedni, azért ütős szett ez, csak kopasz így önmagában. Ezen változtatandó, a következő alkalommal az ajánlott bővítést tekintjük át, a végén egy kis kombinált örömködéssel.2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, a "Persze a mélyebb hülyülés sem marad el :)" felvezetés után nyugodtan állíthatom: a vonatkozó képen igenis Legolas szerepel, méghozzá szándékosan (hogy álruhában? lehet) :D

    Ha ragaszkodsz az eredeti leosztáshoz, az is megvan, egészen az említett sorral bezárólag, 3 részen keresztül

    VálaszTörlés