10 Végigjátszás: 9474 The Battle of Helm's Deep (2. rész)

A minifigurális áttekintés után már könnyű a dolgunk, hiszen csak fel kell húzni a falakat, némi funkciót belevinni, aztán mehet a menet! Először azonban Depi találatának ellenpontját, egy microscale Helm-szurdokot hadd mutassak Nektek!

nekem tetszik, az biztos         -         via CrazyLlama2Ezek után már bátran továbbfáradhatunk Kürtvár összerakására, mely tevékenységünk mélyebb átélésében - széleskörű kutatásainknak hála, - történelmi dokumentumok, ősi hősök és hősi ősök feljegyzései, s a barbakán falába tíz körömmel csikart, szóban szinte elmondhatatlannak tetsző történetek segítenek majd. Induljunk hát előről, az első tasaktól szép sorjában az utolsóig. Egyeskét kiborítva ezt találjuk:

gyakorlott szem könnyen, s örömmel veszi észre középen alul a narancsszín szeparátort

A kezdetekben az építmény kitalálhatatlan funkciót igyekszik megvalósítani.


Aztán ahogy haladunk, ez nem akar változni.

fekete Technic-elem jelzi a bővítés várható irányát...
...alant a boltívek pedig a bűzlő csatornákhoz vezethetnek

Amikor aztán a várfal-kezdemények, és a libikóka képet ölt, már nagyjából megsaccolható, mi lesz az első.
ugyan feleslegesen mohazöld az ugrató közepe, de jól fest, és még jónehány ilyen csempe lesz később

Örömöm kiugró, hiszen nem panelekből építkezünk, és nem szimpla szürke falat kapunk, hanem egy többé-kevésbé struktúrált, néhol mohos, néhol sérült homlokzatot, szürkéből és homokzöldből. A lőrésekért külön plusz jár!

egy ajtó Gimliéknek...
a homlokzat más szögből...
...és belülről is, bár ez kissé visszafogottabb élményt ad
Némi elem még így is marad.
persze a barna elemek a ló kitöltésére vannak...

Valamint egy kis érdekesség a sérült él előállításának módjáról:

balra a sérült, jobbra az ép

A sérülések viszonylag csekély mértéke, s a nem széleskörűen eluralkodott mohosodás Gondor másodkori urainak eszét, s mestereinek kezét dicséri. A földjük védelmére emelt déli erődítmény, mely később, Gondor népének megfogyatkozása során Rohan fennhatósága, védelme alá került, legendák övezte történelemmel büszkélkedhet, melynek általunk is ismert betetőzése a Harmadkor nagy csatája, a Gyűrűháború epikus fejezete, amit felettébb visszás módon épp a párjául épült északi erőd - Vasudvard - ura, Szarumán serege ellen kellett megvívjon a maroknyi védő.

Ugyebár elég félkésztermék hatása van az eddigieknek, tehát jól tettük, ha a második zacskóra, mint az előző folytatására tippeltünk. Ebben is jókora adag cucc van:


A falak a már megismert módon nyújtóznak egyre feljebb...


...mígnem kezd kialakulni valami kapuszerűség.


Óriási kúlság a LEGO-tól, hogy épített kapuszárnyakat kapunk, nem hagyományos paneleket. Sajna majd látni fogjuk, itt sem minden fenékig tejfel.
a bütykös és a sima alkatrészek nem egyforma barnák
Na de mindegy, így is marha jól néz ki, sőt még hatásosabb is.

zárva is...
...nyitva is
viszont az a kis lejtő nekem nagyon hirtelennek tűnik

Megépülnek a lőrésekkel ellátott védművek, s így a gyilokjáró is kialakul. Kapunk rá egy pici katapultot, s hat lövedéket (10 perc járásra az egyszerűség kedvéért), hadd ritkuljon az ocsmány ostromlók oszlopa!
jópofa a mellvéd, a kis katapult viszont semmi extra, csak a szokásos.

Palánk, fáklya, zászló zárja ezt a sort, aztán majd mehetünk tovább.
csinos védmű a kapu fölött
Kukucs! v1.0
v2.0
De előbb itt a 2. maradék:

Szerencsére rendelkezésünkre állnak büszke törp mesterek építési naplóiból származó rúnikus feljegyzések az építkezés menetéről, így részletesebben is megismerhetjük eme nevezetes építmény titkait:
"...112. nap: a noldák népének legyen hála, sikerült a patakmedret oldalra terelnünk. Az eredeti meder alját borító 1,5 méteres termésarany réteg túl puha volt, így azt letakarítottuk, és az így kapott hulladékot hazaszállítjuk.
148. nap: Bolothar Briqfurt majd majdnek lefejeze egy szikla. Faragnunk kell megint. Most elemezzük a sziklában talált rubint. Sajnos az ilyen, szennyezett darabok nem alkalmasak építkezésre, a szemét tárolásáról már megint kénytelenek leszünk mi gondoskodni.
173. nap: Nyüzüge Ciddar mithril-telérre bukkant. A csatornákat mégis bővebbre hagyjuk.
262. nap: a pöndörbajszú Gondoriak valami Gimlis jóslatról papolnak. Aszongyák, oldalra biggyesszünk valami trambulint, amiről egy törp ugrálhat. Piha! Méghogy egy törp ugráljon. Meg majd még filmre is viszik, mi? Na mindegy, hadd örüljenek.
365. nap: jó matéria ez a szikla, fájin kis bástyákat húztunk belőle. Ez a Ciddar jó fazon, holdkővel tömött barlangra lelt. Ha kitakarítjuk, jó lesz menekülőútnak. 
366. nap: nna, a csúcsosfülűek összedobtak valami böszme kaput. Hogy ez miért ne lett volna jó sziklából?..."  


A következő induló kupac is szürke-dominanciával bír, s a készletre nézve nem is várhatunk mást a későbbiekben sem.

Első pillantásra valami ismeretlen funkciójú kicsukom-becsukom valami...

koponya a kövek közt...

...mígnem ki nem derül, hogy ez a rámpa visz fel a kapuhoz. (hogy ehhez minek kellett elrejteni azt a koponyát, rejtély, de legalább van)
egyszerűsített, de tetszetős
A rámpa ostrom utáni javítási munkálatai során az újraalakult törp-tünde szövetség érdekes felfedezést tett egy különös lény lecsupaszult koponyájának képében, melynek hovatartozására, illetve odakerülésének mikéntjére csak jóval később, a hetedkorban egy párhuzamos világban híressé lett nekromanta, Alyr Arkhon jött rá. Sajnos a titkos sötét tanokra hivatkozva csak annyit árult el, kokatrixpillantott mantikór-koponya az, mi még a másodkor hajnalán vált a szikla részévé, s veszett jelenléte a feledés homályába. (Alyr hitvallásának - "A holtakat, mint a múltat el kell temetni; nem túl mélyre persze, mert bármikor szükség lehet rájuk." - egyébként maximálisan megfelelt a maradvány elhelyezkedése, de sajnos korok jöttek-mentek, mire végre felvirágzott a potens hullamágiát űző varázstudók érája

Még mindig maradt elem, így építsük a következő etápot. Ez elsőre valami ívelt cucc lesz...
a mohos szikla-alap szépen fest
a csempék elforgatható, vagy szabálytalan/ívelt rátétet vetítenek előre
s lőn...
...és másodikra is az marad, méghozzá nagyon pofás kivitelben. Ismét kockákból épül a tagolt, íves fal, mohosan, rozzantan, ahogy annak lennie kell.


A gyilokjárót is be tudjuk fejezni, és az egész mutatóssága elvitathatatlan.

ugyan belülről nehezen játszható, de vizualice jól megalkotott ez a rész (upgrade elképzelhető)

Összeépítve a központi falszakasszal már most impresszív, összhang az van, de nagyon.

Némi maradékot most is kapunk, csak mert ügyesek valánk.


A 4. zacskó tartalmából...


 ...az előző negyedköríves falszakasz nagyjábóli tükörképe kerül kialakításra, melynek menete a színek elhelyezésétől eltekintve azonos, így nem is részletezem.
váóóó, ez eddig a kedvencem

Ám ezzel még nincs vége, ebből a tasakból még egy kerítéselemekből fabrikált ostromlétrát is összebiggyeszthetünk, a nagyobb élmény kedvéért.

itt még választható: kerítés vagy létra?
de így már egyértelmű a helyzet
a jó tervezés eredményeként az ostromlétra tényleg használható
Marad egy kis resztli is.Az ívelt rámpa, de még inkább a csodásan görbült falak kétséget kizáróan bizonyítják az építők megkérdőjelezhetetlen szakértelmét. Lássuk mit írnak ennek miértjéről, s hogyanjáról bizonyos titkos tünde források:
"...s Helm hitvese, kinek nőiessége elvitathatatlan, saját emlékezetére rajzolá át ama terveket asszonyosan gömbölyödőre, s hogy elrejtse a nyilvánvalót a nemes Sindarint használá ama iratokban, csakúgy, mint múlt századokban fényeskedő elei..."
Az ötödik kupac elég szerénynek tűnik első pillantásra, és felbukkan benne egy-egy panel is, ami rossz ómen.

Az épülő valami egyelőre leginkább nevetséges az eddigi pompázatokhoz képest és önmagában nézvést egyaránt.
miezmiezmiez? doboz? bádogkalyiba?
Kis induló kupac, kicsi maradék...


A kissé bővebb 6. zacsiban ismét rejtezik jópár panel, s hamar meg is látjuk, hová kerülnek azok. Az útmutató matricázást javasol a lecsapott sarkú paneleken, de nekem nem jön be az ötlet, így elmaradt.


Helm Kürtjének tornya lesz ebből, nem is vitás, de a pompás kőlépcsőt gagyi létrára degradálni, jajj nekem. (hát Spongyabob ez, vagy mifene?)


A kürtök rögzítése ötletes.

Aztán valami hosszú izéket kell készíteni, amiről elsőre nem is tudtam kiötölni, mik lehetnek, míg nem megvilágosodtam.
Zutty egy elefántfarkat bele (esetünkben ez lesz a fúvóka), aztán lehet kérem tutulni!

Hajrá Törpök!
Gimli persze bajban van, nincs hely a fegyverzetnek...
...még egy törp harcosnak is szűk

Természetesen ez is szervesen illeszkedik a nagy egészbe, amin kér lenne meglepődni.

LEGO-tól szokatlan: mint egy nagy S betű
Marad innen is némi anyag, majd jó lesz valahova.
Gondor hőseinek éneke nem emlékezik meg ama kőfaragóról, kinek csontjai ugyan már rég elporladtak, ám a kődíszek alatt ott hagyta örök mementónak szánt véseteit:
"...Helmnek kürtje megvéd, míg egyenes szíved, hangja megóv, míg erős kezed, zengedelme pedig elrémiszt, ha ellene botorul kélsz..."
Kései, a rejtjelezésben előrehaladott képességekkel rendelkező tudósoknak sikerült még néhány fontos passzust kiolvasni az egyébként zagyva egyvelegből:
"...fijam, ha betojtá', a 12. sorba, barról a netyetik kő mögött talász ekkis grogot..."
S most, bizonyos terjedelmi okokból ismét félbeszakítjuk közvetítésünket. Röviden: hamarost befejezzük...

Korábbi részek: 1. rész

10 megjegyzés:

 1. Nagyon ügyes bemutatás, sok-sok szép és jó fotó. Egyre jobb az oldal, csak így tovább! A kritikák még néha a sok kép miatt élvezetesebbek is, mint régen a kockagyáron annó. Pedig nálam az az etalon.

  Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zoli!

   Nagyon köszönjük a pozitív kritikát, a címzett jelen esetben Ati szerzőtárs. Komolyan küzdünk írói vénájának megnyirbálásával, de nem tudunk mit csinálni, jön belőle a mondandó és mi csak asszisztálni tudunk hozzá :-)
   A fotók kötelezőek egy végigjátszáshoz, az, hogy sok és minél jobbak legyenek, az szerintem mindenkinek érdeke. Ehhez van, akinek van érzéke, van, akinek nincsen. Nálunk ez fontos kritérium, próbáljuk tartani a kitűzött színvonalat.

   Törlés
  2. Etalon szint körül mozgó színvonalról regélő pozitív kritikát olvasni mindig energiafeltöltő hatású, így részemről is köszönet érte.
   Néha persze durván elszalad velem a ló, és mindenféle hülyeséget írok (Rékocs és Depi jobb belátása ellenére :), de azt a kitartóak úgyis megszokják, a fényképezés pedig valóban nagyon fontos momentum, hisz a képek beszélnek igazán. A színvonalat pedig nemhogy tartani, de bizonyos ésszerű keretek közt emelni is igyekszünk.

   Törlés
  3. Ez tényleg komoly dicséret, köszönjük! Attilától meg mi is csak tanulhatunk, a blogolásomnak eddig Ő a legnagyszerűbb "találata" :))

   Törlés
 2. Én meg nagyon örülök, hogy vagytok!
  Aminek nagyon örülnék még, ha a régebbi készletekről is lenne több végigjátszás, doboz bemutatásától egészen az alternatívákig. Tudom, van ilyen, csak mostanában ritkábban.

  Esetleg, ha lesz majd több szabadidőm én is megpróbálkozom néhány komolyabb régi szett kritikával, de erre legkorábban csak nyáron lesz időm.

  Addig is visszatérek szinte minden nap, h éppen mi újdonság van felétek! :)

  Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Régi készletek vannak.
   Energia, idő viszont kevés, a blogot mi szabadidőnkben készítjük, és bizony egy végigjátszás, kritika elég komoly munkát igényel. Ezt nem mindig tudjuk vállalni és csinálni, így néha enyhén hektikus a blog élete, de amit tudunk, megteszünk.

   Mivel új és ügyes blogtársakra mindig van igény, így ha jól írsz és jól fotózol, akkor nyugodtan keress meg minket :-D

   Törlés
  2. Régi készletek bizony vannak, rajta vagyunk a végigjátszásokon, de én ebben eléggé kukacos vagyok :)

   Törlés
  3. Ha rövid akarok lenni: lesz.

   Ha nem akarok: Egyelőre LotR+Hobbit kigyepálásán dolgozom, aztán visszatérek a jó öreg Friendshez, mielőtt mostohául érzi magát, viszont ez utóbbi mellett már képes leszek egy-két régebbi szettet is elővarázsolni. Mondjuk szeretek szériában gondolkodni, így a régiekkel emiatt kissé "bajban" vagyok, de ez nem akadályoz a fotózásban és szómenésben:)

   Törlés
 3. "Esetleg, ha lesz majd több szabadidőm én is megpróbálkozom néhány komolyabb régi szett kritikával, de erre legkorábban csak nyáron lesz időm." - Persze, csak ha elfogadtok ilyen írásokat olyantól, aki nem tagja a szerkesztőségnek. :)

  Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bármi megtörténhet, lásd előző kommentem.

   Törlés