2 Végigjátszás: 9474 The Battle of Helm's Deep (1. rész)

“Boe a hyn neled herain dan caer menig.”

Legolas szavai Aragornhoz nem túl optimisták: “És okkal rémültek. Háromszázan... tízezerrel szemben.”. A LEGO – bölcsen belátva, hogy ez a játék szellemével nem összehangolható meglátás a trükkös tünde részéről, – kissé módosított az arányokon, s még a “Battle Pack”-számba menő Uruk-hai Army megvételével sem érjük el a jelzett arányt. Az előrejelzésnek megfelelően ebben a szettben is hozzájutunk egy aranykarú tündéhez, nevezetesen a csúf véget ért Haldírhoz, s még néhány, az adott jelenetben kulcsszereppel bíró figurához. (Persze kezdhettem volna stílusosan Legolas Gimlihez intézett szövegével is: “Elmeséljem neked, vagy inkább keressek egy ládát?”, de ezt a labdát angolul már leütötték, mint ahogy azt ITT is láthattátok)Téma
Miután Rohan népe a “Szarumán farkasainak”/Wargoknak/Rémfarkasoknak (nem kívánt törlendő) terülj-terülj asztalkás brunchöt szervezett ennen belsőségeiből, a kísérőül melléjük szegődött hősök, s néhány elborult agyú rohír lovas úgy döntött, már elég fogyasztás gyűlt össze, s illő lenne rendezni a számlát. Az említett szörnyetegeknél, s lovasaiknál sajnos éppen nem volt kellő összeg, s pillanatnyilag a mosogatás sem jöhetett szóba, mint kompenzáció, így némi kocsmai, kerthelyiség-átalakító csetepaté keretében a rohaniak csapata ugyan győztesen került ki a buliból, ám létszámuk annál is inkább megzuhant. Ez a cirka 300 fő (ám nem spártai harcos) kissé szakadtan érkezett a korábbról datáltan bevehetetlennek dicsőített Helm-szurdok erődítményébe, aholis Szarumán robbantós trükkjéig viszonylag nyugodalmasan telt idejük, az ostromló sereg ellenére. Persze nagyot lendített a hangulaton, hogy még az ostrom kezdete előtt tünde íjászok falanxa vonult fel az emberek segítségére kelvén ama csúf orkokkal és egyéb ragyaverte rusnyaságokkal szemben. (ez utóbbi segítők éppen csak jelzésértékűen jelennek meg a szettben, Haldír személyére szorítkozva - sajna)


Lóevolúció
Mivel a sorban most akadunk össze először az újfajta, ágaskodásra is képes cocóval, adja magát a kitekintési irány.

A LEGO-lovak fejlődése érdekes kérdés, hiszen mind Duplo, mind “picilegó” kategóriában számos próbálkozáson, jó-rossz fejlesztésen keresztül jutottunk el a mai “modern” figurákhoz. Tekintettel a hömpöly változatosságra, a Duplo-t ma nem veszem górcső alá, s inkább a hagyományos vonalon futok át.

Először azért csak teszek egy kis kitérőt, megemlékezvén a fajátékokról, melyek jó alapot, s tanulópénzt jelentettek a LEGO-nak történelme során. 1935-1957 között gyártott ugyanis egyfajta, fából készült, kerekeken guruló lovacsát, mely bizonyára több generációnak okozott kellemes gyermekkori perceket, manapság meg a gyűjtők adnák oda többé-kevésbé fontos testrészeiket egy-egy ilyenért.

Ennyi bevezetés után itt a kronológia, az eddig megszokottól eltérően némi képanyaggal:

(1980) 3665 Harry Horse and Clara Cow's Ice Cream Shoppe – minifigurális ló
(1984..) Lion Knights – a “LÓ” (ez aztán kitartott majd' 3 évtizedig, mindenféle témában)
(1994-2008) Belville – valahol félúton (és vannak csikaszok is)
(1995-1998) Freestyle, majd Basic – jófej lófej, a többit meg építsd hozzá!
(1996) Paradisa – póni (összesen két készletben!)
(1999-2001) Scala (3124, 3143, 3144) – hatalmas nyihák
(2007) Fantasy Era - csontvázló
(2010) Toy Story (7594, 7597) – Szemenagy, avagy ángilus nevén Bulls Eye
(nekem a magyar jobban tetszik)
(2012) Friends – gömbölyded paci (és 2013-tól csikó is)

Statisztika
Ár: 32.500,-..44.990,- (44.990,-)
Kockaszám: 1368 db
Minifigura: 8 fő (Aragorn, Gimli, Théoden király, Haldír, 4 Uruk-hai (3 “normál”, 1 berserker)


Egyéb élőlények: -
Építmények: 1 db (ami modulárisan épül fel, és csak a trónterem szeparálható)
Matrica: van, 6db, 1 íven
Doboz: Csilivili, élénk dobozképpel, hagyományos tégla alakban, brutál méreteket öltve

harc minden fronton - elől
így játszatok, mondá a hátoldal...
...akciójelenetekkel dúsítva

Alapkészlet
A doboz tartalma kilenc számozott tasak (méltó utalás az emberekre: “Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény”), és egy lenejlonozott, kartonnal merevített tasak, melyben a négy, pazar útmutató, s a – szerencsére – kis matricaív kapott helyet.

masszív adag

A négy útmutató füzet csodálatos módon nem a teljes készlet tartalmát mutatja előlapjain, hanem azon épületrészeket, melyek az adott füzetben összerakásra kerülnek. Szerintem ez igen jó húzás volt a LEGO részéről.
mutatós füzetek

A kis matricaív előrevetíti négy várfalpanel különböző mintázatú levonózását (amitől én viszketni szoktam, így várhatóan most sem követem el), továbbá megtaláljuk itt a Rohan jelképét – egy fehér lófejet – mutató díszítőelem (drapéria? zászló?), valamint egy egyelőre ismeretlen funkciójú valami matricáját is.
össz-vissz 6 matrica. (a felső négy így marad)

Az első füzet aranyos momentuma, hogy még azt is részletezi, mely tasakokból mely építmények kerekednek ki.


Mivel a minifigek szanaszét vannak pakolva a rengeteg zacskóban, úgy gondoltam, ma érdemes a numerikus sorrendet cseppet felrúgva előre venni azokat, s majdan a sorszámozást követve áttekinteni az építkezést. A gondolatot tett követi alant...

Az első adag szereplőgárda magát Théoden királt, egy kommersz Uruk-hai harcost, s egy rohani lovat ád nékünk, kiknek áttekintéséről hamarost gondoskodom.


A ló természetesen a LotR szériával debütált, hátul mozgatható lábú, s így ágaskodásra képes patás, alapvetően vörösesbarna színben, azonban máris jő az orcáncsapás, hiszen a nyak+fej színe jóval sötétebb, mint a test. Ez elég durva hiba a LEGO részéről, amiértis meglehetősen gondolkodom a reklamáción. Nem lehet azonban reklamálni a másik baki miatt: a filmbéli Théoden lova ugyanis gyönyörű harci lepellel, sisakkal is bír, ez meg kopasz. Castle szettekhez jár lótakaró és harcisisak,  ehhez meg nem? Na neeeee....

Setétfej az el@£™&$ paripa

Pacája után itt jön őuralkodósága is, kinek felsőtestén hátul jogos a sötétzöld köpönyeg mintázata, elől azonban díszes bordó tunikának kellene látszódnia. Na mindegy, legyen.

azért nagyon pofás

Ellensúlynak itt van ugyanis a pazar sisak, s mellvért az ő egyedi arany díszítésével, ráadásul a sisak annyira kurrens, hogy külön nejlontasak védi. Mindkettő ragyogóan hozza a filmbéli eredeti mintázatát, s LEGO-méretarányokhoz igazított geometriáját, így maxi-elégedett vagyok.


A fej kétarcúsága LotR-téren már-már hagyományosnak tekinthető, s mindkét oldal szépen idézi az öreg fizimiskáját, egyszer mérges, egyszer meg fanyar mosolyt villantó ábrázattal.


Fegyverzet gyanánt – ó, sanyarú LEGO-sors – egy szimpla másfélkezes karddal, s egy valamivel csicsásabb, újfajta, zöld alapon aranymintás pajzzsal kell beérnünk. Az uralkodó ősi kardja, Herugrim helyett egy ilyen csökött macskamiskárolóval szúrják ki a rajongók szemét, ehhh! A pajzs pediglen egyszerűsített rohír szabványdarab, nem a király extra védelmi cucca, amit mellesleg elő sem vett a Helm-szurdok csatája során. Ehhez kapcsolódik egy érdekes momentum, méghozzá az, hogy a LEGO tendenciózusan igyekszik a balkezes kardforgatókat forszírozni, jelen esetben viszont a filmbéli balkezes kardviselés helyett Théoden jobb kezébe helyezik a pengét.


ez azért ütősebb lett volna...


Az Uruk-hai – ha a LEGO-egyszerűsítést is számításba vesszük – elég korrektül sikerült darab. Bordó színezetű bőre a filmben ugyan változatosabb színeket mutatott, és ragyavert volt, de Szarumán jegye, a Fehér Kéz ott virít a nyitott szájjal ordító arcon, míg a másikon még nincs felmázolva. Ez utóbbin zárt szájú morgás figyelhető meg.


Ruházata szépen festett – ama tömegtermelt Uruk-hai-gúnya – elejét-hátulját tekintve egyaránt.


Valamely rejtélyes okból széles fejű alabárdot kapott szegény feje, a rendszeresített pika/villa kombinációját mutató darab helyett, amiért én most rosszallásomat fejezem ki. Szerintem egy ennyire királyi módon leképzett sisakhoz és pajzshoz egy filmhű fegyver dukált volna.


A 3. tasakban ismét egy Uruk-hai figyel, ám ennek kissé más a felszerelése.


Egyrészt alabárd helyett végre moziból ugrasztott karddal bír, továbbá vértet is biggyesztettek rá, mely – sajna – csak egy Castle-örökségnek tetsző darab.


Az összhatás azért igen jó.

reszkessféljésborzadj!
csirr-csörr, csak hogy még inkább bújjgyorsanazágyalá!
A 4. csomag némi minifigurális ismétlésbe bocsátkozik, amennyiben ismét egy kardos Uruk-hai lesz osztályrészünk.

Őorkságán kívül ebben a pakkban jutunk Aragornhoz is, kinek kardja – most még jogosan – egy egyszerűbb darab (közelebbről szemügyre véve szakasztott olyan, mint Théodené).


A felsőtest hátulja vonalasan festett, gyakorlatilag a kabát gyűrődései próbálja csak szimbolizálni. Kitörő örömmel vettem volna a Kósza retkes ruházatának imitációját, de úgy látszik ezen reményeim valóra válása még némi idő kérdése.


A kitörésnél viselt láncing, de egyáltalán, a Helm-szurdokban hordott göncök egyike sem köszön vissza, ám legalább Arwen ajándékát ott hordja nyakában. Amúgy tűrhetős a festése, de – talán – a leggyengébb ebben a készletben.

a haj túl nyalka, a nyaknál sötét a festés, az arc meg nem elég aragornos
Gimlit az ötös számú zacskó rejti, s megfigyelhető az ismételt duplavédelem, ami egy sisakot illet. Már előre dörzsölhetjük kezeinket: különleges darab lesz.


Már az első pillanat meggyőz minket a szomorú tényről: bizony nem kapjuk meg a nevezetes törp köpenyét a minifighez, mely kissé elkedvetlenít.


Kapunk viszont egy szépen festett törzset, mely dicséretes, tekintve annak későbbi – jelentős – fedettségét.

Van azért még min nyavalyogni, hiszen a törplábak valami eszelős ötlettől vezérelve nem festettek, de még csak nem is bordók, hanem barnák. Akkor már legalább Gimli csizmájának dark-tan árnyalatát mutatná.
bávatag pávatag (öööö) arc


Itt is kétféle arccal “örvendeztettek” meg minket a tervezők, ám sok jóra ez nem vezet, hisz a sisak és a szakáll úgyis mindent eltakar. Önmagában pediglen a leggyermetegebbre sikerült fejről van szó.

A sisak, mint jeleztem különleges darab, s jól hozza a filmen látottat, s a szakáll is nagyszerű példány. Együtt igazi királyság.

Végül, de nem utolsó sorban kapunk egy kis fegyverzetet is, Glóin fiának széles arzenáljából.


A 7. csomagban jutunk a várfal-robbantó Uruk-hai Berserker figurájához, ki – egyetlenként a 8-fős csapatból – egy arccal bír.


Őkelmének hátsó fertálya imígyen nem pofázmánnyal ékes, hanem a fejre tákolt fémbilikon metálban játszó imitációját mutatja, szegecsestül, hozzá a jelentősen ragyavert bőr hátrészi traktusa is megfigyelhető.

A fémkübli elől csak a szájat hagyja szabadon, s magán viseli a Fehér Kéz jegyét, csakúgy, mint a mellkas, melynek rohadmányos színezete kissé fertő-jellegű hatást generál.

Fegyver nuku, van viszont fáklya, mint azt előre sejthettük.
Végül hozzájutunk Haldír őfenségességéhez is, kinek pazar ruházatfestése sárba gyalázza az összes többi készlettársat, hiába nem ő a főszereplő ebben az epizódban (bár főhaló még lehet). Vörös köpenyből kettőt is kapunk, bár úgy tűnik ezek nem a szokásos, masszív anyagból vannak. Pöndörödnek, puhábbak a szokásosnál, egyszóval nem tetszenek.

Két ábrázat itt is a jussunk, egy LEGO-ordibálós fazon, és egy komolykodós. A hajat már ismerjük Legolastól, csakúgy az aranyban pompázó karokat. Figyeljük meg a dúsan cizellált, mesterien kivitelezett páncélzat-festést. A filmbéli eredetit szimulálja kisebb nagyobb módosításokkal, amik nem rontanak az összképen. Engem nagyon feldobott.


A poszt  nemsokára folytatódik!

2 megjegyzés:

  1. Kíváncsian várom a második részt, nekem ez a készlet A Készlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán nem véletlenül:) A számos hiányosság/hiba mellett is egyaránt attraktív, és játszható, így több oldalról is erősen támad.

      Törlés