2 Végigjátszás: 79001 Escape from Mirkwood Spiders

Most akkor a Mirk az Bakacsin?

A néha önmaga elnevezéseivel is hadilábon álló T. Mester – és nemkülönben lelkes fordítói – szinte mindent elkövettek, hogy a teljesen elvetemült rajongókon kívül lehetőleg mindenkit összekeverjenek, s a Konfúziós Varázslat elsütésére se legyen szükségük eme nemesnek épp nem nevezhető tett végrehajtása közepette.

Téma
Az állatok etetése NEM tilos! - jelezte valaha mordori nyelven egy-egy helyre kis tábla a Bakacsinerdő körül, s ezt olyannyira komolyan vették Banyapók leszármazottai, kik – kevésbé hajlott koruk ellenére is – jelentős dimenzionális paraméterekre tettek szert, hogy a néhanapján az erdőbe tévedt utazókon felül elköltötték eme táblákat is, mire fel Bilbó bagázsa botorul becsalinkázott a bakacsinszín bükkök berkeibe, s belükbe bátran belemartak volna ama előbb nevezett gigantomán ízeltlábúak, hogy hagyományaiktól ne rugaszkodjanak el túlságosan. A készletben a pókhálózás már megtörtént, s a felfalatás sem váratna magára soká, ha két bátor erdei tünde nem sietne a szűkre vett csapat (Kili és Fili, a két dinka törp) segítségére. A kétarcúságban tobzódó készlet ismételten a jól játszhatóságot célozza, csalódni tehát – ezen a téren – valószínűleg nem fogunk.


Ízeltlábúaké a világ (még mindig!)
Az előző részben megnéztük a pókok széles táborát, de mi van a többiekkel? Atkák, rovarok, skorpiók és rákok nem játszanak/épülnek? Dehogynem! Fel is sorolok néhányat, csak úgy bizonyítékképpen. Első helyen személyes kedvencemet, az egyébként halvaszületett ötletnek bizonyult Znap sorozatból való, motorizált hangyát emelem ki. Ő 1999-ben látott napvilágot, telibe kapva a LEGO – szerencsére átmeneti – haldoklását, méghozzá a 3582 Ant (rossz nyelvek szerint Super Constructor Set) elnevezésű készlet leginkább eltalált építményeként. A 2003-as mélypontig már nem is nagyon erőlködött a LEGO, aztán 2004-ben megjelent egy egész pofás, Alpha Team témába tartozó gépesített skorpió a 4774 Scorpion Orb Launcher című szettben. Lábak száma, pozícionálhatóság, fazon, mind-mind a tűrhetőtől remekig tartó skálán. Ellenoldali példa a mini 7269 Scorpion nevezetű 2005-ből, ami már annyira pici, hogy a lábak száma bánja, de legalább a faroktartás stimmel. Ugyan ízeltlábúakból kapunk még számosat a későbbi vízi és sivatagi kalandozások (Aquazone, Atlantis, Pharaoh's Quest) dobozaiban, de inkább még egy különlegességet szeretnék kiemelni a sorból, ami a LEGO Ambassador program keretén belül találhatott gazdára.

Statisztika
Ár: 7.300,-..8.790,- (9.690,-)
Kockaszám: 298 db
Minifigura: 3 fő (Legolas, Tauriel, Kili, Fili)
Egyéb élőlények: 2 óriáspók
Építmények: 4 db (2-2 fa és pók)
Matrica: nincs
Doboz: Csillogón tükörfényes, szép, hagyományos tégla alakú

fő-attrakció, és szereplők elől...
...játék-javallatok hátul
1:1 képen pedig kis kedvencem

Alapkészlet
Két számozott tasak rejtezik a dobozban, s most majd tartom is magam a szám szerint történő haladáshoz.

A sorrend-hűség folyományaként demonstratíve itt az “1”-eske tartalma.


Minifigekkel kezdjük az építkezést, méghozzá a két tünde összeállításával. Nem akármilyen tündék ezek, hanem régi-új ismerősünk Legolas, ki piperkőc Gimlicukkolóként tett szert kétes hírnévre a Gyűruk Ura mozi gúnyolói közt, s mintatündeként a rajongók köreiben, ki páros tőrével, hosszúíjával egyaránt szép számban gyomlálta az orkok, s egyéb bestiák népes csapatát. Éteri szépségű társa Tauriel, kit már megénekeltem, s Tesó-elemeztem is kiváló külcsín-jellemzői hatására. Tekintettel arra, hogy a híresztelések szerint ő a bakacsinerdei tünde-őrjáratok parancsnoka, hasonló szörnyirtó képességet feltételezek róla is, mint Legolas esetében.
Tauriel még egy kört ráver szerintem Legolasra is, bár az arany karok sokat nyomnak a latba
kicsit más szögből, a teljesebb kép érdekében
Alapállásban Big L egy hosszúíjjal tombol a jelen szettben, míg Ms. T két sötétített pengéjű, egyebekben azonban a Prince of Persia szettekben szereplő “Az Idő Tőrje” vagy hasonló elnevezésű szurkapiszka eszközből spájzolt be kettőt. Ezek természetesen szabadon adhatók-vehetők, csereberélhetők.


Mindketten pazar gúnyában jelentkeznek, s hozzák a már megszokottá válni szándékozó részletes és pengeéles nyomatokat elől-hátul a felsőtesten, s – szerintem csak egyelőre – elől a lábrészen. Gyönyörűek az illeszkedések, csak dicsérni tudom.


A már ismert kétarcúság itt is alapállás/morcos fazon között jelentkezik mindkét hegyesfülűnél, s ettől csak hajuk mutat közelebbi rokonságot, hisz a színükön kívül tök egyformák. A Tesók soraiban már kiveséztem, de a képről az is láthatja, kit a Tesók nem érdekelnek, hogy csodás loknik, kétoldalt véknyabb, s végül hátul, középütt egy komolyabb fonat rendezi az ámulatba ejtően szép hajszobrászati remekeket.
Legolas homlokráncol, Tauriel meg a szeplőivel szerez jópontokat még mérgesen is
Amint kész vagyunk első két figuránkkal, újabb élőlényekhez jutunk, méghozzá a két óriási klón-pókhoz, melyeket ezen okból kifolyólag párhuzamosan építettem, némi idő megtakarításának céljából.
na ugye?
Ahogy pakolgatjuk az elemeket, nagyon gyorsan pókosodnak az alakok.

ketten együtt már elég lábuk van
Unaloműzés gyanánt már félkész állapotban is gyepálhatják egymást.

tudnak haverkodni...
...megdögleni...
...verekedni
S mikor elkészülnek, a látványos végeredmény köztes hülyéskedésre buzdít.

Te, én fázom!
Némmá, tarisznyarákok lettünk!
Látod, erről beszéltem!
Az a cucc a potrohunk, most már végre pókok vagyunk, ráadásul sötétben világít a szemünk is!
Nem volt egy nagy kihívás az eddigi építkezés, de már a fél készlet is kielégítheti az ember játék-igényeit, ha az építkezők egyike-másika netán türelmetlen lenne.

Vajon Tauriel csinálja ki előbb a bestiát...
...vagy Legolas? Mindjárt meglátjuk...
Egyik sem. Ez csak a kevésbé ismert bakacsinerdei pók-gyorsasági verseny célfotója.
Nosza, vessük magunkat a “2” jelű zacsira, hisz az rejti a Bakacsinerdő nevezetes fáit, amire szerénységem eddigre már roppant kíváncsi volt. Ím az alkatrész-kupac:

Figyelem! A pókfonálból szőtt gubók jobb oldalt virítanak!
Mivel is kezdjük? Természetesen ismét minifigekkel! A mostani páros két törp, a némileg dinka Kili és Fili képében, kik – rokonok és legók lévén – erőst hajaznak egymásra.


Hogy mennyire hajaznak, az leginkább hajukon látszik, hiszen – a tündékhez hasonlatosan – ők is azonos frizurával büszkélkedhetnek, melyek csak színben mutatnak eltérést, viszont a filmbeli eredetiket felismerhető jósággal képezik le.


Ez a felismerhetőség a kétarcúság miatt némiképp degradálódik, ugyanis a rémülettől oroszlánként üvöltő arcok – az előző végigjátszásban is tárgyalt módon – kissé debilisztikus és/vagy túllegósított fizimiskát kölcsönöznek törp uraméknak. Mindegy no, a festések ismét globálisan rendben levőek, viszont a törpelábak továbbra sem viselnek egyetlen pixelnyi díszt sem, amit ismét negatívumként könyvelek el. Fegyverzet tekintetében is a tündéket majmolják, csak itt rövidíjról és két kardról beszélhetünk. Mondjuk ez utóbbi – törpről van szó, ne feledjük – már-már röhejes, de ez nem feltétlen csak a LEGO hibája.


Setéterdő fái setétek, mi több, jószerével feketék, így a LEGO részéről helyes húzás volt a Forestmen szépemlékű szériájánál szerzett feketefa-építési képességeket ismét előszedni, persze megfejelve a fejlődött építési technikával, az új alkatrészekkel, és a régiekkel, csak új színben.

Bordók, barnák és szürkék dobják fel itt-ott a monoton színvilágot.


Itt meg valami mechanikus narancs (hoppá, fa) készül. Ez bizony a nagyobbik példány lesz, igazából ez piszkálta a csőrömet már az elejétől.
az a Technic-darab fogja kitolni rejtekéből a kis világító pókot
bizony, abból a rejtekből ott, jobb oldalt
jó, ez így elég kusza...
...csakúgy ez...
Érdekesek azok a bordó elemek, mintha véreznének a fák. Ha türelmesen építkezünk, lehet, hogy ősi titkokra is sötétség derül.
...és ez is
Itt-ott nem teljesen magától értetődő módon egy-egy SNOT technika is alkalmazásra kerül, de többé kevésbé lineáris az építkezés.

itt még nem egyértelmű, hogy ez hogyan is lesz...
...de itt már rendben van...
így meg különösen
Áhá! Kidönthető fa! Jó ötlet...
A gombákat imádom! Kellene még vagy száz, annyira okésak. Felkerül a pókháló, két gubó, s már mehet is pihenni a két bátor botor. Finoman megjegyzem, hogy a Monster Fighters készleteiben tobzódó foszforeszkáló fejek, tárgyak satöbbik tömkelegét ugyan nem éri el az itt fellelhető mennyiség, de azért néhányat ebbe a készletbe is elrejtettek. Jópofa, mindenesetre.

Világító pók jobb oldalt, a gombák alatt...

Igényeseknek itt a maradék elemek kupaca.

csak a 2. tasakból...
...illetve a két tasakból együtt
Végül nem marad más hátra, mint tűzön-vízen-lombkoronán át a csökött banda kimenekítése a csáprágókkal gazdagon felszerelt rémek hálójából, melyre az alábbi szemléltetést gondoltam általadni.

Tauriel, te vágd le a csökötteket, én addig célba lövök némi pók-potrohra!
Rendben, de miért Perzsiából kellett ezeket a #@£™‹€€‹$™&‹›‹ tőröket rendelni? Beleragad a hálóba!
Értékelés

Ötlet: 4/5
A csapda kiváló, a fák jók, az erdő – pláne a Bakacsinerdő – jelentős szerepet játszik a hobbitos történetfolyamban, szóval témailag “mászthev”, a pókok – bár Banyát meg sem közelítik – pompásak, a sötétben világító részletek meg ütősek, viszont valahogy összeszedetlen.

Kockák: 3,5/5
Kicsit felemás érzés marcangol. Az első tasak kb. nyamvadt, a második egész pofás, de a feketeség miatt nem tudom, mennyire lenne jó kockabányának. Ha a várható fekete készletekre gondolok, akkor viszont csorog a nyálam, tehát inkábbpozitív a végső ítéletem a 2. tasakra nézvést. Átlagban szerintem azért mégsem lehet jobbnak mondani az előző készletnél.

Minifig: 5/5
Elárulom: a két tünde levett a lábamról. Tauriel az abszolút nyerő, de Legolas is méltó párja, pláne, ha a pazar arany karjait is figyelembe vesszük. A törp-lábak festés-hiányát most ezért nem is büntetem. Részrehajló vagyok, na.

Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 3,5/5
A két törp jópofa, de hát ők szerepüknél fogva azok. Kissé hiányosnak találom a szettet a LEGO-hatás tekintetében, így ezt a pontot meg kellett gyepáljam cseppet. Fejlesztendő, az biztos. A világító pók viszont erős jópont, úgyhogy a végeredmény lásd fent.

Élmény/játszhatóság: 4/5
Banyapóki fantasztikumra ne gyúrjunk, de azért jó minőségben, szép figurákkal, játszható mecha-fákkal körített valamit kapunk, hosszas, élménydús játszadozást eredményezve. Hiányérzetem ismételten van, ezért a -1.

Összegzés: 20/25
Ez most pont ugyanannyi, mint a Banyapókos szett esetében, de érzésre is kb. megfelelő részemről. Ha nem is erősödtünk, de az előző pluszt sikerült megőrizni, tehát a jó előjel továbbra is megszavazható, s ha már kiemeltem Legolas arany karjait, hát következőnek elővadászok egy olyan készletet, melyben ismét megcsodálhatunk egy ilyet.


2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a remek készlet remek végigjátszásáért. Hiányérzetem támadt, amiért ezt a dobozt ott hagytam a polcon...

    VálaszTörlés
  2. :D

    Készülj, ha hagytál még mást is a polcon :)

    VálaszTörlés