0 Tesók: 7296 vs 7595

Némi vacillálás után felötlött bennem a már amúgy is megkezdett Dino 2010 széria folytatásának lehetősége, hiszen annak impozáns helikoptere nem az egyetlen megalomán darab a sorozatban. Ezen alapokon továbbhaladva, s némi válogatást magamra erőltetve született meg a mai alaptéma, méghozzá a terepjárók Tesó-alapú ellenőrzése.A mai szereplők egyike tehát ki más lehetne, mint a 2005. évi Dino 2010 téma Hummer-szerű járgánya, a 7296 Dino 4WD Trapper körmönfont elnevezésű szett fő darabja, míg az ellenfél egy jóval kisebb Jeep-leszármazott, mely 5 évvel később jelent meg a Toy Story licenszelt vonalon, a 7595 Army Men on Patrol készlet attraktív üdvöskéjeként.


Javaslom, a színbeli eltérést most bölcsen hagyjuk figyelmen kívül, hiszen a fröccsöntött PVC-játékokat szimbolizálni igyekvő Játékháborús készlet gyakorlatilag zöld, mely szín viszont elő nem jöm a dínóvadász járgányán, tehát csak örök ellentét forrása lenne.

Tesókról beszélvén természetesen a közös momentumokra fókuszálok megint, melyből – az első pillantásból levonható messzemenő következtetések ellenére – akad azért jópár. Kezdjük mindják a kerekek bordázásával, mely mindkettőn az alap ”pepita” mintázatot követi, így oldva fel bennünk azt a feszültséget, melyet a már hivatkozott első pillantás okozhatott.


Kerekekről lévén szó, nem mehetünk el a mellett a tény mellett, hogy az első és a hátsó sárvédők méretükben/formájukban mindkét járművön eltérőnek mutatkoznak, méghozzá oly módon, hogy mindkét terepjáró első sárvédője markánsabb/izmosabb, így a tesósági együttható ismét erősödött egy ponttal. Hajrá!


Föntről lepillantva eme kerék-sárvédő együttesek tesóságának még ékesebb bizonyítékát láthatjuk, összefonódva az egész szerkezet arányaival (kb. 3:1 mindenfelől), a hátul picit jobban, elől valamivel kevésbé kilógó kerekek szép keretet adnak elemzésünknek (élőben azért jobban látszik). Továbbra is innen szemlélve a dolgokat, megállapíthatjuk, hogy a motorház fedése mindkettőn sima, míg az ettől hátrébb elhelyezkedő részek bütykös megoldásokkal ellátottak.


Még mindig gömbölyded részeknél lébecolva megfigyelhetjük a járművek elején a reflektorok és a hűtőrács hasonlatos elrendezést mutató szerkezetét, amennyiben a két fényszóró kör alakú, s közrezárja a vele egyenlő magasságú területet kitöltő hűtőrács téglalapját.

 
Ha már föntről és előről is kiveséztük eme Tesókat, tekintsük meg az alvázat is, hátha vannak rokoni szálak a mélyben is. Jelentem, vannak, ha csak mondvacsináltak is! Az alsó építési réteg ugyanis mindkettőnél 2 pötty széles lapokat tartalmaz.


Oldalsó összevetésünk még hátra van, s megállapíthatjuk, itt sem kereskedünk hiába, hiszen az ajtónyílás (merthogy ajtó egyiken sincs, azaz Tesók ezek ebből a szempontból is) nem sima téglalap alakú lik a fülke oldalán, hanem szépen – mint azt a valós társaiktól megszokhattuk – alul szűkebbre vett fazonú mindkét gépen.

mindkettőnek a hozzá illő nyílás jutott, örvendjünk hát
A gépesített egységek utolsó, még mindig oldalirányú Tesó-jellemzője sem maradhat el, hisz különbségük ellenére is elvitathatatlan rokonságról nyilatkozhatnak. Ezek pedig nem mások, mint a fekete kormánykerék, és az egyetlen (!!!) fő számára kialakított – és persze ebből fakadóan sofőri – férőhely, a kormánykerék mögött.

nekem a hagyományos minifig-kormány jobban tetszik... ('78 óta, mintegy 1000 szettben volt jelen)
Alapfunkció-béli különbözőségük számlájára írható számos eltérés is, jóllehet mindketten minifig-kompatibilis eszközök.

egy darab ülés, egy hapsinak
2x2 pöttynyi hely, szintén egy katona részére
S ha már minifig-kompatibilitás, akkor vessünk egy-egy veséző pillantást a sofőr-nemzetség eme két sisakos példányára is, hisz magában csak nem futkoshat egy terepjáró, akár játékkatonai, akár őshüllő-befogási célokat szolgál. 


Amint tehát jeleztem, sisakos mindkettő, s ez tesósági tényező még akkor is, ha más fazonú – hisz más célú – e fejrevaló az egyes figurákon.

azért van itt eltérés - horizontális vs vertikális sliccelés
No és vajon amit a kezükben szorongatnak? Bizony, rádió mindkettő, ráadásul az újabb fazonú, 3962b katalógusszámú darab, mely 1986-tól boldogít kicsit, s nagyot egyaránt.

jól sejtitek, zöldben csak Toy Story készletekben található
Még mindig szerteszéjjel szemlélődve számos, Tesókra jellemző rokon vonást figyelhetünk meg a két fickón:

szép, anyagtakarékosan lukas fejek
festetlen hátak...
...amik egyformán csillogósak
zsebekkel telefestett mellkasi rész - még a zöldön is extra minőségű a festés!!!
azonos belső felépítés ebből,
és ebből a szögből is
a pöckök közti LEGO felirat mindkettőn vízszintes
Végül jöjjön még néhány érdekesség és egy kis játék, csak amúgy levezetésképpen.

pótkerék, yeah!
kisegítő fényvetők a tetőn
iszonyú motor...
...hátul meg nagyon levegős "plató", rámpa és horog...
...ami a ketrecbe akasztható; alul csúszó-feltétek...
...ezért...
...és még inkább ezért...
...és ilyen, amikor begyűjtötte

brékó-brékó, Zombitámadást észleltem!    -    brrrrraaaaaiiiiinnnn!
en garde!   -    hörrr!
Utolsó momentumként naná, hogy nem ússzátok meg a dolgot szokásos kérdéseim nélkül:
  • A minifigurák magas rokonsági foka vajh' azonos gyártási pozíciót feltételez, vagy ez csak úgy “összejött”
  • Mindkét brümmögő egyaránt masszív felépítményt tudhat magáénak; a nagynál ismét “csak” a Technic elemek felelősek, vagy játszik a jó tervezés?
  • Mit szóltok a dínócsapdához (aminek a hátsó fele nyitható, és velociraptorokra méretezék)?
  • Nektek melyik tetszik/kellene jobban (akár átszínezve, ha úgy jobban esik)? Miért?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése