2 Minifigjátszás (CM8 8.rész): Businessman

Számos, bonyolultabbnak tetsző figura után üdítőleg hathat egy egyszerűbb – mondhatni unalmasabb – színezetű, mindazonáltal jelentőségteljes figura kielemzése, melyre e mostani áttekintésben kívánok időt szakítani. Az angol megnevezést ismételten kerülni kívánom, az üzletember az adott érára degradálólag hatna, David Suchet legismertebb szerepével fenntartott hasonlósága miatt Poirot is lehetne, de a hasonlóság nem oly mély, hogy akár magamat is meg tudnám győzni, így a továbbiakban Bankár néven illetem a fickót.Téma
Mr. Edward Cardigan – jó angol lévén – csak csekély mértékben hagyja magát befolyásolni az aktuális irányzatok – mit ne mondjak – divatok áramlatai által, így széles körű nemtörődömséggel vette tudomásul a Szecesszió, majd az Art Deco előretörését is, s nagyokat legyintve nejének a ruházatára tett – kevéssé építő jellegű – megjegyzéseire, továbbra is hagyományos és kényelmes szerelésében jár dolgozni a jónevű Ogle Bank helyi fiókjába.

A Bowler Brothers legismertebb alkotásának hatása a LEGO-ra...
Ikonikus ruhadarabok alkalmazása főleg a licenszelt készletek elterjedésével vált megfigyelhetővé a LEGO minifigjein, habár a spanyol hódítók nevezetes sisakja már jóval előbb is feltűnt a Pirates vonalon. Jelen esetben az angol területen Bowler Hat, az USA-ban pedig Billycock néven elhíresült fejfedővel próbálunk közelebbi ismeretséget kötni, ami kedvenc Bankárunk fején is díszeleg. Érdekes módon először a Duplo berkein belül találkozunk eme nevezetes kalappal, méghozzá 1976-77-ben, 4 készlet erejéig, egy figura fejére növesztve, szinte a felismerhetetlenségig szögletesített fazonban. Hosszú kihagyás, majd ismételten egy nem túl hagyományos felhasználás következik a 7597 Western Train Chase elnevezésű Toy Story vonal-beli szettben, ahol Guba, a perselymalac viseli az immáron szabályosan fazonírozott darabot. Innen már rövid idő alatt eljutunk a Bankár által is viselt formához, igaz egészen más jellegű karakter fején lelve meg azt, 2011-ben, a CM5 Small Clown viseleteként. A CM8 sorozattal azonos évben hirtelen elszabadult a LEGO “keze” s egész rakásnyi vámpír- és farkasember-vadász kapta meg világosszürke színben, s ugyanezt kérdőjellel megjelölve a Batman-ellenfél Rébusz (Mr. Edward Nygma, Riddler ésatöbbi) is magáénak tudhatta a 6857 The Dynamic Duo Funhouse Escape szettben.

Statisztika
Súlycsoport: 3
Kockaszám (az alaplapon felül): 6 db

Kiegészítők: 1 db aktatáska, 1db újság
Érdekességek: -

Figura
A figura fejét külön érdemes elemezni, hiszen a Bowlert az arcába húzva már több fontos részlet takarásba, vagy árnyékba kerül, így gátolva a helyes áttekintést. Első pillantásra látható, hogy a kalapban egyébként komor szenvtelenséggel a világot szemlélő személyből mégis kiváltható némi reakció, hiszen a meglepődésében felhúzott – egyenesen csálé – szemöldökök magukért beszélnek. Már ezeken is látható, de a hetyke, korai divatot követő bajusznál érhető igazán tetten a fickó fejszőrzetének sötétbarna színe. Mivel hatalmas keretbe foglalt szemüveget is visel, így nehezen állapítható meg eredeti szemszíne, így csak saccolni lehet annak sötétbarna, vagy fekete mivoltát. Végül, de nem utolsó sorban, a már említett látszólagos szenvtelenséget a vízszintes pengeajkakkal igyekszik a nagyvilág tudomására hozni, elég jó hatásfokkal.Kalapjának eredetijét 1849-ben alkotta meg a londoni kalapkészítő testvérpár Thomas és William Bowler, és eredetileg valóban hivatalos személyek, bankárok viselték, de hősunk korára már boldog boldogtalan ezt hordja, sőt Amerikában a kecsua indiánok asszonyainak szinte népviseletévé vált. Minderről azonban Mr. Cardigan nem kíván tudonást venni, s bőszen hordja 12 azonos darabból álló gyűjteményének aktuális tagját.


Ím, elérkeztünk a Bankár felsőtestéhez, mely bőséggel el van látva ruhadarabokkal. Hagyományos szabású Tweed-szövet zakója gyönyörűen karbantartott, hollófekete színű, csakúgy a direkt számára szabott fantasztikus mellény. A kabát zsebéből természetesen vakító fehér selyemkendő csücske kandikál ki, ahogy az egy igazi úriemberhez illik. Edward feleségének az egyetlen átütő erejű sikere, hogy képes volt urát lebeszélni az okkersárga pöttyös nyakkendőről, s az ehelyett egy modernista hatású lila selyemnyakkendőt öltött a hatás kedvéért. Jól tette, hosszú idő óta először dícsérték meg munkatársai az öltözékét. A halványszürke csíkos ing kötelező viselet az Ogle Bank fiókjaiban, s mint ilyen, hamar nagy kedvenccé vált nemcsak a bankárok, de az ügyfelek körében is.

Bankárunk nadrágja – mint öltönyének szerves része – értelemszerűen fekete, a zakóval, s a mellénnyel azonos szabótól, és persze minőségben is azok méltó párja.Hagyománytisztelet ide, munkatársak oda, Mr. Cardigan megveti a feketére pácolt bőrholmikat, így csak és kizárólag gyönyörű barna antilopbőr aktakáskájával hajlandó munkába járni, akárhogy próbálja ennek elhagyásáról meggyőzni belga származású fiókvezetője Stex van Boeven.Mint pénzügyi szakember, természetesen folyamatosan böngészi a szaksajtót, hisz a tőzsdei hírek, a világ- és országszerte tapasztalt trendek nem hagyhatóak figyelmen kívül munkája során. Az üzleti és pénzügyi információk igazi tárháza a City Financial News napilap, mely egyben kedvenc folyóirata, s legfőbb információforrása hősünknek. A mai kiadás bőséggel taglalja a legújabb hídépítési botrány pozitív pénzügyi vonzatait bankjára nézve, s az erősen felfelé ívelő tőzsdei mutatók is jelentősebb összegek beérkezését prognosztizálják.

Értékelés

Ötlet: 4,5/5
Kellett nekem dumálnom a “túlzott vidámságról”. Egyből itt van egy passzív arcberendezésű figura. Amúgy nekem tetszik, olyan vaskalapos, hagyományos fazon, feldobja a város életét jelenlétével.

Festés: 4/5
Átgondolt festést tapasztalhatunk a felsőtesten, azonban nekem kissé egyenfekete az öltöny. Némi anyagjelölés ütött volna. Láb és hát festetlen, az arc viszont elég jó találat.

Fejfedő: 4/5
Nagyon illik a fighez, de egyéb hasznát még nem sikerült megálmodnom.

Kiegészítő: 4/5
A táska elég gagyi holmi, az újság viszont kiváló darab. Utóbbiból még néhány jól jönne.

Cukiság/Jópofaság: 2,5/5
Jó darab, de csak minimálisan jópofa, és cukinak egyáltalán nem nevezhető.

Összegzés: 19/25
Jó városi szereplő, de nem kiemelkedő, legalábbis nem a saját mezőnyéből.

2 megjegyzés:

  1. Újabb remek írás, köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kitartásod és lelkesedésed meglásd, meghozza jutalmát :) Kösz a bátorítást! :D

      Törlés