0 Minifigjátszás (CM8 10. rész): Santa

Ennyire sokszor feldolgozott, és nyilvánvaló figura még nem keveredett a CM sorozatokba, mint mai alanyunk. Angolszász területekre bazírozott elnevezése – Santa – kevésbé angloszocializált vidékeken alkalmas bizonyos biztosítékok kiverésére. Nekem szimplán nem tetszik, így a Mikulás, esetleg Télapó megközelítést alkalmaznám, s remélem senki lelkivilágába nem gyalogolok eme lépésemmel.Téma
Tambura San – az eldugott, ismeretlen angliai városka bevándorolt japán kütyüárusa – erősen igyekszik beilleszkedni, ezért már 17 plasztikai beavatkozáson van túl, a nyelvet jobban beszéli, mint az őslakosok, és minden lakóval igen jó viszonyt alakított ki, azonban mégis elégedetlenség marcangolja lelkét. Korvatunturiba írt – a helyi gyermeksereg télapós szórakozását irányozó – kérelmét Joulupukki sajnálatos módon kénytelen volt visszautasítani, így Tambura San elhatározta, maga lép a híres ajándékozó helyébe. Igyekezett teljesen autentikus felszerelésre szert tenni, hogy játéka – minden egyéb tevékenységéhez hasonlatosan – maga legyen a tökély.

Hull a pelyhes...
Mint jól tudjuk – ráadásul első kézből, a LEGO-tól – Dániában a hó szinte ismeretlen fogalom. Csak a német, amerikai és angol gyermekmesék böngészése során akad ilyen csodával dolga az ottani kicsinyeknek, s mivel annyira áhítoztak ezek a csemeték is legalább némi szimulált fehérségre, kedvenc játékgyártójuk – a lokálpatrióta ábrázolásba öntött töretlen hite ellenére – néha-néha mégis megörvendeztette a helyi “Target Audience”-t egy-egy Mikulásos, később néhány havas készlettel is. 1977-ben indult első agymenésük bizonyos ikertélapókkal, a 245 Two Santas című műremekkel, mely némiképp idétlen felépítésével valószínűleg meggyőzte az akkori renitens szülőállományt, hogy ne nagyon forszírozzon hasonló dolgokat a közeli jövőben. Előzőnek hála, a következő majd' egy évtizeddel később, 1986-ban látott napvilágot az 1555 Santa Claus miniszettben, nagyobb szemekkel, kisebb borvirágos orral (vagy tátott száj az?), de nagyrészt az előző próbálkozásra hajazó módon. Később rájöttek, jobb, ha időnként valami havert is adnak a megcélzott főhős mellé, így gyakorta találkozhatunk Rudolffal, kedvenc rénszarvasával is, pl. az 1989-es 1628 Santa with Reindeer and Sleigh készletben, miből is az állatka elnyerte tetszésemet. (Jó-jó a Mikulás-kísérletek is jópofák tudtak lenni néha, de sok volt a félresiklott próbálkozás) Innen még 6 évet kellett várni a türelmetlen lurkóknak, hogy megkaphassák téli kedvencük minifig-változtát, aki azóta mindösszesen 12 változatot ért meg. Sokáig a Holiday altéma volt az egyetlen, mi közel hozta a hideg évszakot a kockák világához, majd némi téli sport népszerűsítés és egy-két mese meglegósítása nyomán belopózott a Scala és a Belville világába is, míg végül elérte mostani csúcspontját, az immár sorozattá magát kinőni képes Winter Village altémában.

Statisztika
Súlycsoport: 5., 6.
Kockaszám (az alaplapon felül): 6 db


Kiegészítők: zsák
Érdekességek: Mikulás-történelmileg az első prémszegélyes sapka

Figura
A 74 éves Tambura San élete során az említett 17 plasztikai műtét mintegy bő háromnegyedét az arcán eszközölték, így elnyervén ma ismert, jobbára európai vonásait. Szinte habosan dús, hófehér szemöldökei haragosan villognak játékos, kerekké operált szemei fölött, mely utóbbiak csillogása mit sem fakult az átélt évtizedek alatt. A tökéletes “64fogas-fehérembermosoly” is egy kisebb műtétsorozat jutalmául lett az övé, s talán erre a legbüszkébb. A lappföldről származó, valódi hermelinszőr-utánzattal felturbózott törpeszakáll kissé nevetségesen fest joviálisnak nem mondható arcán, ám ezt kínkeservesen igyekszik az azonos ellátmányból származó műprém-szegélyes sityakkal ellensúlyozni – hasztalanul.
Sörrel gazdagon átitatott teste immáron mikulási pompájú potrohhal látta el hősünket, így a manóellátóból származó Télapókabát pontosan passzol rá, semmi tömésre nincs szüksége. A művi hermelinprém-szegély végigvonul pazar kabátján is, s hogy teljes legyen a kép óriási csattal megáldott öv öleli át termetes hasát. A kép teljességét pompázatosan vakító fehérségű kesztyűi zárják, melyekre különösen büszke, lévén ő maga tervezte, s készítette azokat.A kommersz – de legalább színhelyes – piros nadrág szintén maximális kényelmet biztosít viselőjének, ám különösebb dolog már nem mondható el róla.

Életében végig nagy adakozó hírében állt, s mű-Mikulásként különös késztetést érzett eme tulajdonságának még markánsabban történő reprezentálására, így nem véletlen a hatalmas jutazsák jelenléte, mely tömve van apró, ám annál értékesebb ajándékokkal, melyekkel a helyi gyerkőcöket szándékozik ünnepi keretek közt megörvendeztetni.
Értékelés

Ötlet: 2/5
Csak azért nem rosszabb, mert a szokványoshoz képest változtattak a szakállon és a fejfedőn.

Festés: 3/5
Az öv kidolgozott és jó, de a prémszegély fehérje a felsőtesten (a piros áttűnése miatt) inkább rózsaszín, míg a sapkán egész világos.

Fejfedő: 4/5
A sok kalózkendős Mikulás után végre egy korrektebb darab. Lehet, hogy kissé bumszli, de nagyjából rendben van.

Kiegészítő: 4,5/5
Kicsit alultenyésztett ez a zsák, de azért jó darab. Aki érdekelt benne, pl. betörőt is felszerelhet vele, vagy malomban liszt-tárolásra állíthatja be, és a lehetőségek száma tart a végtelenhez.

Cukiság/Jópofaság: 3,5/5
Szegény inkább idétlen az összhatást tekintve, mint cuki, ám végül ez némiképp jópofává teszi a karaktert. Bohóckodni jó lesz:)

Összegzés: 17/25
Pontozás közben kezdtem megijedni, de végül csak nem szárnyalta alul a Tündért, így megnyugodva írtam le a végeredményt. Szerintem nagy kár volt ezzel belerondítani a gyűjteményes sorozatba, adták volna ki a kalendáriumba, vagy valami Seasonal miniszettbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése