3 Mennyi? Mekkora?

A Lego megalapítása (1958) óta több, mint 472 milliárd elemet fröccsöntött. Nem kis szám, nem kis mennyiség, nem kevés alapanyag. Hogy mégis legyen valami viszonyítási alapunk ezen hatalmas kockaszámhoz, egy portál kiszámolta nekünk, hogy mit is takarna ez valójában ténylegesen. Elég komoly eredményre jutottak.

A képek alatt az adatok, megdöbbentőek.

75 Empire State Building (na nem a legóváltozatból :-))
2972 Fehér Ház
588 Taj Mahal
1 Gízai nagy piramis

3 megjegyzés:

 1. Ezen a számoláson csodálkozom. A gízai piramisban 75X annyi anyag van, mint a Empire S. B.-ben? Furcsa. De hát biztos így van. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hááát, a nagy piramis bizony elég nagy ám, ráadásul "tömött". De ha nem is pontos a számítás, a méret akkor is eszméletlen.

   Törlés
  2. Lehet, hogy egyszerűen a térfogati adatokat vették alapul és a tizedesvesszőt félrepozicionálták?

   A gízai nagy piramis cirka 7,5 millió köbméteres (az eredeti méret kicsit több, a mai kicsit kevesebb), míg az Empire State Building befoglaló méretei kb. 1,04 millió köbmétert adnak ki. Ez 7,5-szeres eltérés a piramis javára, nem 75-szörös.

   Mi van a tömeggel? Az E.S.B. 365ezer tonnára saccolt tömege áll szemben a Nagy piramis eredetileg 6 millió tonnányira becsült tömegével, ami 16,4-szeres mennyiség. (kérdés, hogy "short ton", "long ton", vagy metrikus tonnáról van-e szó az egyes esetekben, bár ez legrosszabb esetben is 12% eltérést jelent az arányban, ami így 14,7-18,4x között bármi lehet)

   Remélem sikerült mindenkit elrémisztenem :)

   Törlés