2 Végigjátszás: 9470 Shelob Attacks

“Aiya Eärendil Elenion Ancalima!”

Ezzel a tünde (azon belül quenya) nyelvű felkiáltással hívta életre Eärendil fényét Frodó Banyapók barlangjában, mikor minden remény veszni látszott (immáron sokadjára, természetesen), így gondoltam, szakmai továbbképzés, és indítás gyanánt megfelel majd az idézet. Mint azt jeleztem az előző végigjátszásban, a folytatás valamilyen kapocs mentén várható, mely esetünkben Gollam jelenléte. A továbbiakban is igyekszem valamilyen mondvacsinált kapcsolati lánc mentén haladni, hátha úgy érdekesebb.

via LEGO


Téma
Úgy látszik, a Zsákos család tagjai kiemelten szívükön viselik más fajzatok élelmeztetését – ennen testükkel. Persze mindig csak a kínálásig jutnak el, s mikor a célszemély (célpók) nyálelválasztása már szépen megindult, egy huszáros megoldással mindig púpra veszik az illetőt. (Emlékszünk még Bilbó mentő kérdésére, ugye?) A jelen szett azt a képsort igyekszik feleleveníteni, mikor Gollam szompolygászának hála, Samu átmenetileg kiesik a képből, s Frodót így könnyebb lépre csalni Banyapók barlangjában. Ez utóbbi egy meglehetőst túlfejlett nyolclábú, aki – Gollamhoz hasonlóan – hányattatott sorsú, szerencsétlen lény, ki kénytelen eltévedt, bűzhödt orkok elfogyasztásával fenntartani saját terebélyességét. A kétarcúság most különösen jól jön majd, hisz ennek hála, Frodó megmarását és lebénulását is eljátszhatjuk majd.

Ízeltlábúaké a világ
Bizony, nem csak a mi világunk, de a LEGO univerzuma is tele van jópofa és randa kitinpáncélos egyedekkel. Én most csak az épített darabok némelyikére térek ki érintőlegesen, némi ízelítőt nyújtva végtelen változatosságukból. Napi pókunkhoz igazodva ráadásul ma csak eme nyolclábúakból szemezgetünk. Első választásom pont egy robotpók, ráadásul defektes (-2 láb a szükséges mennyiségből). Ez 1998-ban a Technic Competition altémában jött ki, és keményen lehetett a radartányérból készült hálójába célbalövöldözni. Nem más ez, mint a 8239 Cyber Slam Spider. 2005-ben a miniatűr építményeket rejtő kapszulák egyike 4413 Arachno Pod néven vonult a köztudatba, egy érdekes fazonú, narancs jószággal, míg ugyanezen évben volt eg génhibás példány is, 6 lábbal, a Designer sorozat mini tagjaként, a 7268 Spider szettben. A 2011-es halloweeni szett is ilyen állatkákat mutat be, jóllehet inkább atkákra hajaznak ezek: 40021 Spiders Set. Ne feledkezzünk meg végül minden pókok öregapjáról, kinek számos utódja okozott némi fejtörés Harry Potter és Ronald Weasley számára. Aragog ő, és két szettben is megörökítették. 2002-ben a 4727 Aragog in the Dark Forest című, még sárgafiges készlet, majd 2010-ben a 4737 Hagrid's Hut állított szegénynek többé-kevésbé vitatható emléket.

Statisztika
Ár: 6.230,-..8.990,- (8.690,-)
Kockaszám: 227 db
Minifigura: 3 fő (Zsákos Bilbó, Csavardi Samu, Gollam)
Egyéb élőlények: Banyapók
Építmények: 2 db (barlangrészlet és maga a híres-neves Banya)
Matrica: nincs
Doboz: Magasfényű, hagyományos tégla alakú

a csillogás jól látszik bal oldalt
itt az 1:1 képen már figura van
hátul, ha alternatívák nem is, de játékötletek vannak
Gollam vetődik...
...Banyapók meg fonalat ereszt

Alapkészlet
A kupac alkatrészt vizualizálni szándékozók kedvéért álljon itt egy felvétel, aztán máris belecsapunk a lecsóba.


ebből lesz a ragadós pókszövedék
Kissé eltérve az előző végigjátszásban követett vonulattól, most a Gyűrűt mutatom meg először, melyből hármat is kapunk (gondolom a szereplők közti veszekedés idejekorán történő elfojtása céljából). Ha kissé közelebbről, és megfelelő irányból szemléljük, láthatóvá válik, hogy e drágaszágokat úgy szüretelik az Egy-Gyűrű-termő fáról, mely ABS ország feneketlen tavától jelentős távolságra, a műanyaggranulátum-sivatag kellős közepén hozza termését.
így mutatnak jobban,
vagy így?
tájkép, csata előtt (az ovális fekete folt mutatja a leszakítás helyét)
Rátérve a mai szereplőink összeállítására máris örülhetünk, hisz Gollam karjaival ismét cselezhetünk egy darabon. Én így tettem, s alant láthatjátok az eredményét.


Szegény nyamvadt Gollam itt sem sikerült sokkal jobban az előző próbálkozásnál, de legalább más az arckifejezése – már előre örül Frodó Banyapók általi felszívódásának, melynek nyomán a veszélyes csecsebecse ismét jogos tulajdonába kerül majd. Még nem tudja hogy sem Tolkien, sem a tőle némiképp elrugaszkodott Cameron nem ilyen sorsot szánt egyiküknek sem.

Egy bámulatos húzással máris “Zsákos Frodó és Csavardi Samu”-előállítási cselekvéssorozatba fogunk, melynek nyomán a Gyűrűhordozó és hű kísérője testet ölt a maga ABS valójában. Az események eme összevonástól ugyan nem pörögnek fel különösebben, viszont könnyebb lesz a két hobbit jellemzőit összevetni. Először pillantsuk meg őket a gülüvel egyetemben, és viduljunk, hogy micsoda ágyékkötője van a ritkás hajú tudathasadásos fickónak. Na de elég is ennyi Gollamról, lássuk a hősöket. A már egyszer megalapozott utat követve, a minifigek hátával kezdünk, és meg is állapíthatjuk a nyilvánvalót: mindketten kétarcúak. Ezt egyrészt sokan nem szeretik, másrészt viszont a játék során ad egy bizonyos pluszt, több/bonyolultabb jelenet eljátszhatósága miatt. Frogó az enyhén zombis, pókméreg-bénított üveges szemeivel tök vicces, míg Samu mérges ábrázata a körülményeket figyelembe véve igencsak érthető. A köpenyek szerintem túl szürkék, zöldebbet vártam volna, de most már mindegy! Frodó azóta már – a Gyűrűn felül – megörökölte Bilbótól a Fullánk nevezetű tünde fegyvert is, melytől Samu eggyel gyengébb eresztésű kardja – nagyon is helyesen – eltérő szabást mutat. A hajzatok a Bilbónál megismert, jópofa, kócos frizurájúak, stimmelő színekben. Az utolsó felszerelési tárgy az Eärendil fényét rejtő üvegcsét szimuláló fejreállított kristály. Nagy húzás, és jelentős takarékossági pont a LEGO részéről. Egyrészt gratulálok emiatt, másrészt meg sóhereknek tartom őket.


Elölről nézvést a két szereplő arca az eddigre már elért fásult fáradtságot egész jól visszaadja, s Frodó szeme körül enyhe karikásodás is megfigyelhető, ami komoly plusz. Sajnos a tervezők vélhetően nem tekintették meg a forrásul szolgáló film vonatkozó jelenetét, így Frodó legóruházata nem is emlékeztet az ekkorra erősen Samuéra hajazó gyűrött ingviseletre, habár meg kell hagyni, igen szép munka. A játékélményből nem von le, de ilyen jellegű hűséget nem követel meg a licenszszerződés, csak a rózsaszín bőrt? Nekem speciel erősen hiányoznak a köpenyekről a csuklyák, illetve Samu hátáról az elmaradhatatlan pakk is.

Eljöve hát a barlangnyílás építésének ideje.

kevés kocka, szimpla szerkezet
Ez a néhány darabból álló, épp csak szimbolikus jellegű építmény leginkább a barlangrendszerbe való behatolási pont felidézésére, és Gollam kilövésére szolgál.
startra készen...
Ez utóbbit egy libikóka-szerű szerkezettel oldották meg, és a kis erőkar ellenére több bütyöknyi ugratásra képes.


Itt vagyunk az utolsó építmény első lépéseinél, s máris megállapíthatjuk, biológiai szempontból rendben lévő a Banya alapjának felépítése, figyelembe véve a nyolc végtag-kezdeményt legalábbis így tűnik.

itt ugyan még csak négy, de hát valahogy el kell kezdeni
na ugye?
Az első néhány lépés leginkább nevetségesbe hajló eredményre vezet, de hátha lesz jobb is. A borítóról levont következtetéseim legalábbis ilyetén jellegűek.

Aha! Elkészül a 8 darab, teljesen egyforma ízelt láb. Nagy lesz ez, már most látszik.


De még milyen nagy!


Felkerül a randa pofázmány, a csáprágók...


...alulra pedig kerék? Mi ez, gépesített tüzérség? Mindenesetre egész Alien-féle arctámadó fazonját mutatja, ami persze csak erőltetett áthallás, de ezt juttatta eszembe.


A potroh építésével foglalatoskodunk egy kissé, s meg is lesz az eredménye hamarosan, annak ellenére, hogy belül az Artunál tapasztalt csiricsáré kockahalmaz adja a merevítést...

színesedik rendesen...
...és a pókfonál-forrás meghajtását/fékezését.

ebben az állapotban még szinte magától lepörög az orsó
alul az én kedvenc fogaskerekem a kibocsátott fonál visszahúzásáért felel
a merőlegesen beépített 2. kúpkerék adja a fékezőerőt, és milyen jól!
Brutál méretű, mikor kész van, és a súlya is remek.


Mielőtt felszerelném őasszonyságára, itt van a maradék elemek kupaca, csak hogy politikailag korrekt legyek:

egész szép kupac
S ím itt van Shelob alias Banyapók, Cirith Ungol undok bestiája, kinek éheztetése miatt Frodó és Samu vélhetően állatkínzás vádjával állt volna a bíróság elé egy kevésbé kegyetlen korban.

még egyszer: marha nagy
tud gömbölyíteni...
...fenyegetni...
...lógva pörögni...
...és megdögleni.
Most, hogy már láttátok ezen giga-ízeltlábú akrobatisztikus bemutatóját, térjünk rá a játékra, melyről ismét készítettem néhány fotográfiát a teljesebb élmény elérésének érdekében...


...valamint egy kissé alternatívabb megközelítésben...

A frászt hoztad ránk, de nyamvadt! Menjél te a szellemvasúton, mi inkább megisszuk Samu barackpárlatát!
Dehogy megyünk, Drágaszág! Inkább falatozunk egyet. Ne félj halacka, nem fog fájni!
De nem ám, szóval te se félj!
Mit mondtam Frodó úr!? Ütős ez a műsor, nem?
Értékelés

Ötlet: 4/5
Fajsúlyos témát próbál megeleveníteni, ahhoz képest nem is nagy szett, bár némi barlangrészlet jöhetett volna még, sok SOK pókhálóval. A pókfonál ütős ötlet, Banyapók kivitelezése királyi, Eärendil fénye isteni. A Gollam-ugrató jó ötlet, bár elég kezdetlegesre sikeredett. A ruha-inkompatibilitást a filmmel nem értem.

Kockák: 3,5/5
Vegyes halmaz, jópár univerzális, még több speciális elem, néhány meg nem tudom, használható-e bármi másra. Kissé túlsúlyban a kis elemek. Nem is tudom, így érzem, ez csak ennyi.

Minifig: 4,5/5
Az előző végigjátszásban Bilbónál kitárgyalt festési hiányosságok Frodót is sújtják, viszont itt van Samu, aki egyenlít. Gollamot átgondolatlansága itt dettó jelentkezik, talán a vigyorba hajló fintor egy cseppet jobb. A karjai továbbra is állatiak.

Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4/5
Az ugrató jópofa momentum de upgrade-igényes, a bejárat csak egy nokedli valami, lehet átmegy Gollam barlangjába. Gollam-kar vigyor ismét megvolt, Banyapók variálhatósága (és a pókfonál, ismételten!) nagyon kedvelt pont a készletben. A minifigek ábrázatjai jobbak az előzőnél, így plusz fél pontot összességében rádobtam.

Élmény/játszhatóság: 4/5
Banya testének akrobatikája lenyűgöző játékélményhez juttatja a játékost, a kétarcú figek méyebb rétegek megcélzását is lehetővé teszik, az ugrató szintén igen jó húzás, szóval általánosan jól játszható szett ez. Némi hiányérzetem azért van.

Összegzés: 20/25
No, azért ez csak három egész ponttal jobb, mint az előző szett! Gyenge kezdést némi erősödés követ, amit jó előjelnek tekintek. Csak így tovább. Hamarost meglátjuk, marad-e a tendencia, mégpedig egy újabb pókos szett keretében, hogy a láncolat meglegyen.

2 megjegyzés:

 1. Alul a keréknek nem értem a funkcióját. Mire jó ez rajta? A végigjátszás remek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszett, habár a kerék funkciójáról valóban elfelejtettem megemlékezni.

   A kerékről: alapvetően akadásmentesít, ha földig rogyasztja az ember őbanyaságát, és úgy próbálja toloncolni. Lásd az alábbi - hivatalos - video közepén a vonatkozó jelenetet:

   http://thelordoftherings.lego.com/en-us/Videos/Designer%20video%207%20-%20Shelob%E2%84%A2%20Attacks.aspx

   Törlés