0 Végigjátszás: 79000 Riddles for the Ring


“...a hobitkákat még szosze kósztoltuk...”

A tegnapi borzalmatos csata után itt az idő, hogy megismerkedjünk a LEGO legújabb licensz-világával, mely ugyan két címszó alatt is fut, de azért csak egy a sztori: hobbitok, törpök-tündék-orkok-Gollam-Egy Gyűrű...

Tekintve, hogy a LEGO még csak véletlenül sem törekedett történeti sorrend szerinti számozásra, továbbá távolról sem igyekezett a Hobbit és a Gyűrűk Ura rokon, netán egymásból következő szálainak összekötésére, viszont annál inkább próbálkozott a méret szerint növekvő számozást adni készleteinek (több-kevesebb sikerrel, és némileg inkonzekvensen, ahogy egyébként már megszokhattuk), felmerült bennem, hogy szépen, történeti rendben mutatom be a vonatkozó készleteket. A LEGO azonban a Hobbit kapcsán elkövette a “tekintsünk előre az időben” problematikáját, amit még tudnék is kezelni, azonban máris nyilvánvalóvá vált, hogy a mostani készletek közé fésült módon fognak új szettek megjelenni, ami romba döntené ezen igyekezetemet. Megemeltem hát kezeimet, és ahogy esik, úgy puffan alapon nyújtom át Nektek a megszerzett ismérveket a továbbiakban.
 

Kezdetnek itt is van egy picurka doboz, az ő csodás elnevezésével, amit úgy fordítottak magyarra, hogy Próbák a Gyűrűért. Több baj is akad ezzel. Egyrészt nem Próbák voltak azok, hanem találóskérdések, másrészt nem a Gyűrűért, hanem Bilbó életéért zajlott a vetélkedés Gollam és az imént nevezett főhős félszerzet között. Eme kis berzenkedést követően bele is vághatunk.

Téma
A különböző források (az alapként dedikált, harciasra sikeredett film, a mű meseszerű eredetije, majd a háromkötetes világsiker folytatás, A Gyűrűk Ura, s végül a leghitelesebb, a Henry N. Beard és Douglas C. Kenney által papírra vetett Gyűrűkúra), némiképp különbözőképp mesélnek az Egy Gyűrű megtalálásáról, valamint Zsákos Bilbó (a névváltozatoktól most tekintsünk el, s alkalmazzuk a nagyjából eredetiket) és Gollam találkozásáról. Nagyjából egyetért azonban mindegyik abban a tényben, hogy Bilbó volt az, aki nyugis vackát feladva kalandokba bocsátkozott, s ezen felelőtlen tette vezette el őt kisebb-nagyobb balfékségek közepette Gollam meghitt vackába a Ködhegység mélyén fekvő, idillinek csak a lakója szempontjából nevezhető, tóval ellátott barlangba. Ennél a pozíciónál nyit ez a szett, s azt igyekszik elmesélni, hogyan is zajlott ama szóbeli versengés, mely során Bilbó szabadulása vagy főfogásként való szereplése volt a tét. Tekintettel Gollam annál is inkább sunyi mivoltára, jóval nagyobb volt az esély az utóbbira, melynek elkerülését a tét tárgyát képező szőröslábú kizárólag az Egy Gyűrűt is átható gonosz erők által vezérelt “szerencsének” köszönhette.

Fura lények mindenfelé
Érdekes módon a szettenkedő Gollam minifiguraként van számon tartva, ami felveti annak kérdését, hogy mi és hogyan definiálja a minifig mibenlétét. Ha ezen a rágódásra alkalmas momentumon túllendülünk, hamar egy érdekes világban leljük magunkat, tele kajlafülű, fura lényekkel, s ezek mindegyike valamilyen licensz-téma hozadéka (ofkorsz). A legfőbb forrás természetesen a Star Wars vonal, már csak a kora, és jellege miatt is. Itt most csak a nem minifig-alapra épült példányokat sorolom fel a rövidség kedvéért. 

Kezdem is nagy kedvencemmel, kinek nevét (Salacious B. Crumb) ily sok évtized után kellett megismerjem. (nekem speciel pont elég volt arra a momentumra emlékeznem, hogyan operálta ki C-3PO szemét) Jabba cukin idióta szörnyecskéje ő, és a 2012. évi 9516 Jabba's Palace készletben látta meg a Tatuin kettős napjainak fényét. Következő választásom egy számomra elég betegesnek tűnő poénszámba menő figura, Jabba utódja, Rotta 2008.-ból, a 7675 AT-TE Walker és a 7680 The Twilight című dobozokból. Továbblépve megismerkedhetünk Sebulba figurájával, ki két különböző fazonban is megjelent, s leginkább említésre méltó forrása a 7962 Anakin Skywalker and Sebulba's Podracers. Végül nem bírom megállni, hogy egy jópofa állatot is ide ne ráncigáljak, méghozzá a 2 készletet felvonultató Avatar sorozatból. Momo az, a lemúr, a 2006-os 3828 Air Temple szettből.

Statisztika
Ár: 3.190,-..3.890,- (4,190,-)
Kockaszám: 105 db
Minifigura: 2 fő (Zsákos Bilbó, Gollam)
Egyéb élőlények: -
Építmények: 2 db (barlang, csónak/tutaj)
Matrica: nincs
Doboz: Roppant fényességgel bíró, hagyományos tégla alakú

figyelemfelkeltő kép elől...
...javasolt tálalási mód hátul
Ez komoly? Itt nem minifignek kellene állnia?
Alapkészlet
A dobozban egy nagyobbacska és egy kisebb zacskó lapul, és természetesen az útmutató.
 

Kiöntve a két zacskó tartalmát az alábbi kép fogad minket:

egyből szemet szúr pár érdekes darab...
Szokás szerint a szereplők összeállításával foglalatoskodunk az első percekben, melyben egyből vidámságra adhat okot, ha kicsit elökörködünk Gollam figurájával. Mivel – talán nem kell nagyon hangsúlyoznom – tőlem nem áll messze az ilyen irányú elfoglaltság, így megosztom veletek a tapasztaltakat. A csontvázak bizonyos generációjához, vagy a SW droidok jó részéhez hasonlatosan a nyominger karjai is külön illeszthetők a testre, s ennek megvan a sztenderd fazonja is, ami szerint a vállízületre a masszívabb, míg a “kacsók” felé a gizdább, minifig-kézre hajazó vég kerül, a kar pedig felfelé törik. A különböző végek, a törés, és a függetlenül kezelhető karok aztán végtelen vigassághoz vezethetnek variálhatóságukkal. Alant ebből látunk egy kiragadott példát, aztán lesz még az életképeken több, sőt majd a LotR egyik szettjében is tobzódhatunk különböző fazonokban.


A gülüszemű dilinyóst próbálták megfelelően kiképezni. Hasztalan. Sajnos arckifejezése cseppet debilisztikus, s némileg távol esik a filmbéli eredeti grimasztárától, olyannyira, hogy kis túlzással csak kajla fogai mentik meg a “vacak” skatulyától. Szerencsére ez valóban túlzás, hiszen ritkás hajmaradványait, homlokráncolását elég jól sikerült legósítani. Vízkék szemeinek színe majdnem okés, ám formára kívánnivalót hagynak maguk után, és az arcforma sem az igazi, bár ezt az egyet hajlandó vagyok betudni LEGO-mivoltának.


Folytatásként a hivatalosan főszereplői rangban szerencsétlenkedő Zsákos Bilbó őhobbitságát igyekszünk összeállítani, mely fickó egész jól sikerült darab ... nyaktól lefelé. Haja hobbitkásan kócos, rövid, narancsba hajló világosbarna. Jóval világosabb, mint filmbéli társa, így valószínű, hogy csak a jó megkülönböztethetőség miatt lett ilyen műanyagba varázsolva. (Mondjuk nem tudom, mitől kellett megkülönböztetni). Két arccal bíró feje még ettől is számosabb kívánnivalót hagy maga után. Rémültnek szánt vonásai valahol félúton vannak az originál és licenszelt arckifejezések között, és elég szánalmasnak tűnik emiatt. Ha már így, akkor nézzük meg a másik, hasonlóan gyengére sikeredett momentumot, ama bordó kabát képében. Bizony, ennek a háta is festett, de sajnos úgy fest, mintha szegény Bilbót irdatlan üleppel verte volna meg a sors, mely egész a háta közepéig terebélyesedik.


Az állandóan vidám vagy meghökkent, de ritkán szemöldökráncoló főhős minifigurális leképezése a másik oldalról valamivel jobban sikerült, ám problematikák itt is adódnak. Nem tudok szó nélkül elmenni – az egyébként jó minőségű – arcfestés kérdéskörébe eső szemöldökráncolás-ábrázolás mellett. Nekem nagyon hiányzik Bilbó fejéről egy jófej ábrázat. Nagyságrendeket dob a figurán a felsőtest elejének festése. Itt megvan minden: bordó kabát, zöld mellény, világos ing, pazar sál/kendő, ráadásul nagyon tetszetősen nyomva. A törpe/gyerekláb alkalmazása egy félszerzet esetén jogosnak látszik, azonban egy ilyen vastagon árazott témánál festetlenül hagyni a lábat, jajjj! Térdnadrág és szőrös tappancsok helyett így kapunk szabvány bézs rövidlábat. No még akkor Fullánkot vizsgáljuk meg, s tovább is léphetünk. Méret kb. jó, forma tökéletes, ám nem kapunk lilán világító darabot, ami szomorú, Legalább egy élénk kékeslilára festett gumikardot pottyantottak volna a szettbe, de nem, a LEGO-nál ezt másként gondolták. Mondjuk van benne némi logika, hiszen eddigre Gollam bácsi már vidáman agyonverte egy kővel a Bilbóval együtt lepottyant goblint, tehát a világítás okafogyottá vált.


Áhhh, elérkeztünk minden bajok okozójához, a Gyűrűhöz. Körítés nélkül mondom, szép. Még szebb lett volna, ha az Írást is beleszuszakolják valahogy, persze a készlet árának duplázása nélkül. Pont egy bütyökre illik, és szemből kettőt elnyel. Várom a MOC-okban történő elsütését. Ebben a dobozban kettő lapul, nehogy úgy járjunk, mint szegény, félreismert Szméagol, ki kénytelen-kelletlen elgollamosodott.

A soron lévő lépésben Gollam tutaja kerül terítékre. Az eredetileg goblinirhából és -csontokból fabrikált alkalmasságot néhány barna plusz egy sötétszürke elemből pillanatok alatt összerója bárki, aztán már csak néhány “contocka” bele, s kész is a nagy mű. Ahhoz képest, mi is ez, és mennyi elemből áll, roppant pofás.

Végül csak elérkeztünk a gyűrű tervezett fellelési helyének megépítéséhez, ami esetünkben egy viszonylag lineárisan épített, titokzatosságba burkolózó barlangocska,...


...amiben egy kar, és egy “rafinált”, épített szikladarab biztosítja a készlet maxifícsörét, a kövek közül előbukkanó Gyűrű jelenetét. Ez utóbbit – mármint a jelenetet – ne nagyon keressük se a filmben, se a könyvben, de játszhatósági szempontból pozitívumként értékelem.

A végére ez a néhány apróság maradt...


Néhány képet ellőttem a – vélhetően – standard elvárás körébe eső játékról...

az Egy Gyűrűnek esélye kínálkozott a kijutásra, hát kihasználta, s cserben hagyta gazdáját...
...a barlangba tévedt fura szerzet pedig megtalálta, hogy sorsfordító események láncolatát indítsa el vele...
...persze előbb ki kellett valahogy keverednie a csapdából...
...valami furcsa neszezést hallott...
...Gollam volt az, kinek életét a Gyűrű természetellenesen hosszúra nyújtotta, s kinek a sors még fontos szerepet szánt...
...a szabadulásért találóskérdés-párbajt vívtak...
...míg Bilbó be nem dobta aduászát: "Mi van a zsebemben?"
Értékelés

Ötlet: 2,5/5
Pici készletnek pont jó, de itt elvileg sem volt mit építeni. Ha a barlangot kevésbé cicomázzák, kissé lehetett volna nagyobb, vagy ha ugyanekkora, akkor még 1-2 szikla elszórva, a botladozáshoz. De megtehette volna a nagy LEGO, hogy “kártyákra” zanzásítja az elhangzott találóskérdések megfejtéseit. Na az ÖTÖS lett volna, csupa nagy betűvel. Rosszabbat azért nem volt pofám adni, hiszen Gollam ebben a jelenetben tűnik fel, így szerepeltetéséhez kellett ez a kicsi szett.

Kockák: 4/5
Leginkább szikla/várfal építéshez valók, kockabányának is elmehet ilyen célra. Rengeteg sajt-elem van benne, ami azért jelentősen csökkenti az ilyetén értékét. Matrica nincs, ezt pluszként élem meg, csakúgy a plusz egy Gyűrűt.

Minifig: 4/5
Bilbó festési hiányosságaiért kár, amúgy csípem a figurát, Gollamot pedig illett volna sokkal jobban átgondolni, de hát ha így, hát így... (amúgy a karjai nagyon jók)

Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 3,5/5
A nyíló szikla még jó is lehetne, de nem igazán úgy működik, ahogy elvárnám. Itt tehát átdolgozás vár rá. Gollam karjainak variálhatósága harsány röhögésre késztetett. A gagyi ábrázatok sokat rontanak szubjektív megítélésemen is.

Élmény/játszhatóság: 3/5
Viszonylag könnyen és jól játszható minikészlet, ám számos az ő hiányossága. Túl sok előismeret kell a könnyed játékhoz, vagy csak nagyon kötötten, szűk keretek közt lehet nyomatni.

Összegzés: 17/25
Gyenge indítás után meglátjuk mit tartogat még ez a - pillanatnyilag - 13 készletet felvonultató Tolkien-örökség. Valamiféle sorrendet azért csak kellene tartani, ha ugrabugrálok is, így legközelebb ismét Gollammal fogunk találkozni, immár egy kissé nagyobbra nőtt szett elemzése keretében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése