0 Tesók: 71000 vs 79001

Ha már a hét nagyrészt Gyűrűk Ura és vonzatairól szólt, és külön ígéretet is tettem rá, hát legyen, ma az utóbbi idők számomra legtetszetősebb női minifigje kapcsán az erdei hölgyemények vörös hajú fegyveresei köréből válogatok.


Érdekes, és eddig példa nélkül álló hogy egy Tesók poszt párosának mindkét tagja ugyanazon év szülötte, pláne, ha az az év az éppen aktuális, azaz esetünkben 2013. Mivel már úgyis szóba hoztam, így logikus, hogy először Taurielt mutatom be, aki az új Hobbit sorozatból ugrott elibénk, nevezetesen a 79001 Escape from Mirkwood Spiders című készlet oszlopos tagja ő, míg mai Tesója a 71000 CM9 sorozatbéli íjász leányzó, ama nevezetes Forest Maiden.

A két tőr rendben, de íj és pajzs együtt? Tud valamit a hölgyemény!

Nem kíván különösebb erőlködést annak a szimpla ténynek a felismerése, hogy megállapítsuk eme két csajszi közeli tesóságát, hiszen a sötétzöldek, barnák erdeiséget sugalló alkalmazása (hisz' mindketten erdőhöz köthető figurák) ezt egyértelművé teszi, a haj elképesztő gyönyörűsége mind színben, mind fazonírozásban pedig szintúgy ezen kapcsokat erősítik.


Nocsak, vörös haj? Kezdjük hát ezzel. Először is megállapíthatjuk, hogy még az árnyalat is ugyanaz (férfiszemmel legalábbis), hosszuk pedig szinte ugyanakkora. (Élő emberek/tündék esetében ez akár még szokatlan is lehetne, de ne feledjük, itt most legóról van szó, s ezzel együtt standardizált színekről, meghatározott méretekről/arányokról stb.) Jelentős különbség a tündefül Tauriel hajzuhatagára öntve, ám ettől a továbbiakban jótékonyan eltekintünk, mintha csak az erdei lyánynak nagyobb hajat feltételeznénk, mely eltakarja eme jellegzetes testrészt.


Föntröl szemlélve a hajzatok tincseinek fésülése nagyon hasonlatos, mely a tesóság újabb bizonyítáka, jóllehet az eltérő frizura a körvonalakban tetten érhető.


Fordítsunk még egyet a frizurán, s szemléljük meg hátulról, hiszen vélhetően ott találunk még érdekes különbségeket vagy hasonlatosságokat. Így is van, Tauriel hajzata egy fő- és két oldalfonatba van rendezve, míg íjász Tesójának hátul szabadon omlik alá pompás lobonca. A tincsek vonulata azért itt is összekapcsolja kettejüket, aminek felettébb örülök.


Hajjal ennyit még nem törődten, így eme szempontból ma forradalmi újdonságnak lehettek szemtanúi. Most ugyanis belepillantunk eme részekbe előről/belülről is, hiszen vannak annyira bonyolultak, hogy megérje még ezt a lépést is megtenni. Az ír származást letagadni képtelen erdei kisasszony ím, elöl két oldalt lefutó fonatot tudhat magáénak, mellyel oldalfonati Tesója Taurielnek, s megfigyelhetjük a homlok közepén enyhén csúcsba futó frizura-részletet is, mely különböző méretben, de mindkettőn ott van. Következtetés: Tesók!


Igazából egyetlen óriási különbséget tudok megjegyezni a két fejdísz között, méghozzá az anyagválasztást, melyet – kockázzatok meg – nem értek. A CM9-es versenyző haja ugyanis gumi, szemben a hobbitkás készletből érkezett tündelányéval, ki a szokásos űberfényes ABS-frizurával jelentkezett. A “puhítás” számomra örök rejtélynek tűnik. Simán megcsinálhatták volna hagyományos módon is. Ha valaki rendelkezik ezirányú mélyebb ismeretekkel, ne fogja vissza magát, mondja el akár komment, akár poszt formájában, vagy csak titokzatosságba burkolódzva, emailben.

és igen, az egyik fején ott figyel a lyuk, a másikon meg nem
Tekintsük át ezek után magukat a figurákat, a jobb szemrevételezést lehetővé tévő kopasz állapotban. Hátulról kemény nekifeszüléssel is nehéz Tesó-vonásokat feltárni, különbözőségeket azonban garmadával. Föntről lefelé haladva először a fej kerül sorra, mely Tauriel esetében két arccal bír (a kicsikének még ez a fura grimasz is egész jól áll), míg az erdőjáró lyány egyetlen arccal büszkélkedhet. A felsőtest háta ez utóbbinál nem festett, ráadásul fénytelen csájnéz vackerádé, míg a tünde harcosnő igen csini festést kapott páncélzatát/ruháját ábrázolandó, ama szebb, magasfényű kivitelben. Az érdekesség kedvéért mai hősnőink gyűjteményes darabja szoknyában feszít, melynek anyaga – hoppácska! - nem a gagyisztikumba hajló felsőtestre hajaz, hanem szép, hivatalos, fényes cucc. Egyébiránt – szokásos módon – sem a szoknya, sem a nadrág nem festett hátulról, így azért egy tesósági pont ide is jutott.


Oldalról pillantva a kisasszonyokra láthatjuk a szokásos magasságkülönbséget a szoknya/minifigláb alkalmazásából kifolyólag, továbbá őtündesége két arcát is, a teljesség kedvéért.

azzal a két arccal már-már szürrealisztikus...
Előről versenyzőinkre pillantva újból fellélegezhetünk, visszatértünk a Tesók talajára. Többszínű festés fejen-testen egyaránt. A lányok rúzsa nagyon hasonlatos, de a sárga/bőrszín fejen nem bírom 100%-ra kijelenteni, hogy azonosak lennének. Ajkaik hasonlatosan íveltek mindenesetre, a tünde esetében még egy kis plusz csavarral. A nőies karcsúsítás, és a kebelövezet domborítás-jelölése mindkettőn jelen van – nagyon helyesen. Ahogy az várható volt, a licenszelt test festése a bonyolultabb, de hát ez kezd már-már kötelező momentummá válni a LEGO-nál. Amit inkább problematikusnak találok, az a gyűjteményes fig felső- és alsótestének találkozásánál a festés jelentős folytonossági hiánya. Ezt igazán nem vártam volna, hisz mint korábban már láthattuk, azért a vacakabb műanyagra is csodákat képesek festeni.


Az eredeti fegyverzeten kissé módosítunk a továbbiakban, hiszen a pókos készletben van ám íj is, méghozzá tökéletesen ugyanolyan példány, mint a CM9-ből érkezett hősünké, így a továbbiakban ennél ragadunk le. Az eredeti kiosztásban ugyan Legolas kezeli a hosszúíjat, Tauriel pedig a Prince of Persia szettekben debütált tőröket, de ez mit sem von le abból a tényből, mely szerint a történetben íjjal is rendelkezik, tehát jogosan adjuk a kezébe.

ezek tök egyformák...
...és nagyon pöpecül mutatnak a csajok kezében

Utolsó előtti felvonásként figyuzzuk meg a napi hülyeségeket, érdekességeket, csak hogy teljen a sor.

az erdei lány karján öntési rendellenesség, míg a tünde-karon ez nincs...
...bal oldalon véknyabb első/hátsó falvastagság, a sarkoknál pedig ferde "levágás" vagy mi. Pontatlan...
...figyeljétek a karok belső felületét...


Te, adde' azt a nyilat, én jobb vagyok!
Jobb lesz neked a tőr, meg még a pajzsom is odaadom. Én virtuóz vagyok, megy ez kettővel is!

A bőrszínektől függetlenül haláli móka csereberélni a hajakat/fejeket:

Anyuuuuuuuuuu! A szomszéd mókus levöröskézett! Bedugózhatom az odúját?

vagy:
Most nézd meg! Nem szedted le az ideget az íjakról, és most tönkrementek. Apád mehet megint szarvasra!

esetleg:
Te jó ég! Elkapott a sárgaság, vagy micsoda? / Ugyan már, csak Neked öltöztem a farsangra...

Végül a szokásosnál kissé szűkebbre szabott kérdés-készletem:
  • kinek és miért jó a gumihaj?
  • miért nem önti vissza a kínaiaknak a LEGO a szar, gagyi darabokat?
  • miért is van akkora hézag a festésnél?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése