3 Tesók: 6866 vs 7477 (7298)

Depi virtuális légiereje megihletett, s a mostanra rendelt Tesók ennek fényében kerülnek terítékre. No nem a saját (pláne nem virtuális) alkotások összeugrasztására gondolok, hanem a fegyverzettel ellátott röpképes masinák, jelesül helikopterek összevetésére, abból is a bordó árnyalatot magukénak tudó példányokból kettőt kiemelve.


A mai kiválasztottak korkülönbsége csekélynek mondható, ám méretbeli különbségük leginkább a lenyűgöző jelzővel illethető. Az első szereplőnk 2005-ből érkezett, a Dino Attack téma 7477 T-1 Typhoon vs. T-Rex című óriásszettjéből (esetleg a Dino 2010 téma 7298 Dino Air Tracker cuccából is jöhetett volna, merthogy az betűre ugyanaz). A második szerencsés egy licenszelt darab, és a készlet egyik tagja már szerepelt hasábjainkon. Nem más ez, mint a Superheroes téma Marvel ágának kicsikéje, a 6866 Wolverine's Chopper Showdown című örökérvényű (esetleg felejthető?) készlet rotorosa 2012-ből.


A változatosság kedvéért, és az óriáskopter miatt, szeretnék egy rövid statisztikai áttekintést adni a két járműről. A méretek bütyökben vannak megadva, és elől szerepel a dínóvadász, utóbb pedig a képregény-szalajtott masina adata.

  Hossz:         82 / 28 (2,9x)
  Szélesség:  26 / 16 (1,6x)
  Magasság:  20 / 12 (1,6x)
  Rotor:          64 / 29 (2,2x)

  Elemszám: 605 / 199 (3,0x)
  Minifig:           4 / 3 (1,3x)

  Ár (eFt):    18,2 / 8,5 (2,1x) (árfolyam-korrekcióval 2,5x)
  Ár ($):          70 / 20 (3,5x)

Messzemenő következtetéseket nem szeretnék levonni, de arra az egyre azért rávilágítanék, hogy nagyon úgy tűnik: a licenszelt cuccok jogdíjait velünk fizettetik meg az amerikai népek helyett is. Vagy ha nem, akkor tévedtem.


Jöjjön most néhány a közös vonások közül, hiszen mégiscsak Tesók. A legszembeötlőbb, már említett tesósági faktor a színválasztás, hiszen mindkettő a furfangos “dark red” elnevezésű árnyalatot tudhatja vezérszínének. (Ezzel nincs is különösebb probléma, de én, mint képregényileg nem túltenyésztett emberpéldány, végeztem némi kutakodást a rajzolt eredetik között, majd átnéztem a kapcsolódó filmanyagot, s arra jutottam, ez a Marveles gép igen távol áll minden forrásanyagtól, ami számomra elérhető volt. Történik ez mind színvilágában, mind formai jellemzőiben, így az alapsztoritól a továbbiakban teljesen elrugaszkodom, s csak mint Tesót elemzem.)


Folytatván a bogarászást, könnyen beláthatjuk a főrotorok rokonságát is, hiszen mindkettő fekete, és – ha a kisebbik példány esetében nem is teljes egészében, de – bütykökkel hintett. A végső ok, amiért ezek a rotorok Tesónak tekinthetők, a középső traktust fedő fekete radartányérban keresendő.


Tovább lépdelve a főbb momentumokon, állapodjunk meg egy pillanatra a kiegyenlítő farokrotoron, mely ismét fekete, s 3-ágú mindkettőn. Óriási különbség viszont akad kettő is. Az első nevezetesen az, hogy az őshüllő-vadász ilyetén alkatrészének valóban lehet kiegyenlítő szerepe, míg a csökött verzión ez (sőt ezek, merthogy kettő is van belőle) közvetlenül a farokvégi függőleges vezérsík két oldalán csücsül, így némi örvényen kívül sok mást nem tud kelteni. A második különbség szó szerint óriási, tekintve a böhönc űber-méreteit.

Felfegyverzett gépekről lévén szó, érdemes a nevezett ölőeszközöket is nagyító alá vonni. Első pillantásra látszik, hogy a kompaktabb szerkentyűn öszzvissz 4 rakéta foglal helyet, méghozzá föl-le forgatható hordozóban, így nézzük meg, van-e rakéta a masszívabb Tesón. Van. A tesósági együttható itt csekélynek mondható, de persze kínkeservvel találhatunk, mivelhogy a rakétafejek 1x1 kúpos elemek mindkettőn. Itt azonban vége is a rokoni szálaknak, hiszen a kicsikén fémburkolatot kaptak az egyébként ténylegesen kilőhető rakéta-imitációk, míg a másikon vegyi töltetekkel van dolgunk, de “csak” rögzített állapotban.


 

Vegyi töltetek sorolnak a szolidabb méretű rakétovicsok nagy számban történő puffogtatására szolgáló, oldalt elhelyezett hengeres egységekben is, melyek belső szépségét az integrált differenciálmű-elem adja, továbbá fel-le állítható, és némi forgás is ráerőszakolható.

Ha már fegyverzet, gyorsan át is futhatjuk a maradék arzenált. Találomra folytassuk a brutális, páros gépágyúval, melyek nem csak impozáns méretűek, de a tengelyből mindkét oldalra 45 fokban ki is forgathatók, s magasságuk is állítható. Ezek tűzvezérlése minden bizonnyal a fedélzeti számítógép által vagyon támogatva, mielőtt rojtosra likasztja a gép farkát, netán rotorlapátjait.

Az orr-ágyú gömbben foglaltatik, melyben tetszőleges irányba forgatható, és egy Technic-tüske valósítja meg a csövét, több egyéb, itt felvonultatott lőfegyverhez hasonlatosan.


Az orr alatt elhelyezett, lime-szín gumival borított drabál lövedék valóban kilőhető, így kisgyermekes családok ezt a helikoptert is kerüljék el messzire, a várható szemkilövések számának drasztikus csökkentése érdekében. Pozíciója ennek is szabadon állítható, a könnyebb öldöklés kedvéért.Ugyan nem szerves része a járműnek, de mindenképpen kiemelésre érdemes az a csodálatos géppuska, melyet elvetemült normál és Technic elemek részvételével alkotott a LEGO tervezőgárdája a hatékonyabb hidegvérű-pusztításhoz. Több jópont mellett ez is kedvenceim közé tartozik. (Na nem azért mert annyira militáns lennék, egyszerűen csak jól van megoldva).Kicsit bonyolult lenne a további összehasonlításokat dús irományokkal megtűzdelve tálalni, így engedjétek meg, hogy az érdekességekkel egy kalap alá suvasszam a hátralévő adagot, és az egy kép, ezer szó elvét kövessem egy darabon.

Kívül...
Füstüveg mindkettőn, rendben...
...de hoppá, hogy nyílik?
Így! A látszat ellenére könnyű leszedni, de stabil.
Sajna a műszerfalak - mint megannyi más is - matricázottak
A pilótáknak viszont hodályni hely jutott...
...persze van, aki nem ilyen szerencsés, igaz, nyomott műszerfallal.
Szegény Deadpool alias Wade Winston Wilson. Elég cuppanósan van.
Taktikai konzol, csörlő, gáztartály... van itt kérem, minden, mi dínónak végzete...
 Belül...

mutatós az a taktikai konzol...
...ez viszont elég üres

Háromszögbe rendezett kerekek. Tesók ezek, én mondom...
Repüléshez becsuk...
...landoláshoz kinyit
A farokhoz gyönyörű, kúpos átmenet vezet...
Bőven festett pilóták. Zsebek mindenhol...
És igen!!! Lyukas fejek mindkettőn...
Vajh, melyik sisak menőbb?
Durrantsuk ode nekik, sógor!     -     Banyek, nekem csak ez a nokedli jutott...
Tony Stark alias Vasembert átköltve: nem biztos hogy a nagyobb ágyú a nagyágyú...
...de van, amikor mégis
Nem szeretnék minden hagyományt felborítani, így a végére maradt azért néhány kérdésem:
 • most akkor szívat minket a LEGO, vagy sem? (ld. árak alakulása)
 • miért bír atomstabil lenni egy ekkora gigász, és miért ugrik le ez-az a kicsinyről?
 • jó, hogy ténylegesen kilőhető cuccokat pakolnak a dolgokra?
 • Nektek melyik tetszik jobban? (ha egyáltalán)

3 megjegyzés:

 1. Sajnos saját tapasztalatból tudom, hogy a nagyobb modelleket sokkal könnyebb játszhatóra építeni, mert sok lehetőséged van itt-ott megerősíteni a kapcsolatokat. Nálunk is van, hogy leadja a ded nemcsak a rendelést, de a méretet is meghatározza. Ilyenkor nem egyszer előre látom, hogy sajnos (a szegényes fantáziám) a csuklókból/forgókból álló tárház potyogást fog eredményezni. Azért az itt is megfigyelhető (ahogy nálunk itthon), az igazán stabil szerkezet csak úgy stabil, hogy elég sok technic van benne.
  A kilőhetőség, meg úgy általában a sok játszható elem rajta igenis kell. Mi ugye gyerekkorunkban sokkal durvább dolgokkal lövöldöztünk egymásra, persze kis szerencse is kellett hozzá, de nem hiszem hogy ezek komoly sérülést tudnának okozni. Egy kis odafigyelést meg nem árt azért a gyerekbe nevelni, vagy ha nagyon pici, ki kell szedni a lövedéket. (Oda kell figyelni a gyerekre, na.)
  Ez az első dino-s hullám nekem kimaradt teljesen, valószínűleg azért mert a dark age-emben tobzódtam, de a nagy helikopter tetszik :) A kicsi egy vicc, főleg hogy az idei felhozatal szerintem simán 1,5x drágább a tavalyi készleteknél, és már ott se nagyon vettem újat. (Így a szívat-e minket a TLC vonalra is reflektáltam.)
  Az orrán az elemet már láttam pár helyen, de nem igazán találkoztam még vele. Mi a (bricklink-es) neve? Milyen készletekben volt ez, hogy technic gömbnek hívják?

  VálaszTörlés
 2. Van benne valami, tényleg jó az elrejtett Technic merevítés.

  Sikerült kiugrasztanom a nyulat a bokorból :) Igen, figyelni kell a kölökre, és nevelni.

  A BL hivatkozások pedig ezek:

  http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=44358
  http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=44359

  És a gömböcök szelíd alkalmazására egy szép gyári példa (barna gömböc, mint virágláda, vagy mi)

  http://brickset.com/detail/?set=10211-1

  VálaszTörlés
 3. most akkor szívat minket a LEGO, vagy sem? (ld. árak alakulása)
  miért bír atomstabil lenni egy ekkora gigász, és miért ugrik le ez-az a kicsinyről?
  jó, hogy ténylegesen kilőhető cuccokat pakolnak a dolgokra?
  Nektek melyik tetszik jobban? (ha egyáltalán)

  1. Nem nyilatkozok.
  2. Zeonnak itt erősen igaza van szerintem...
  3.Funkciók tényleg kellenek. De hogy lövöldözöl, vagy egyebet csinálsz, az nem föltétlen mindegy.
  3.2. De azokat hogy is kell kilőni? Nekem itt van a 8064, de nem tudtam kilőni belőle a rakétát... vagy csak én vagyok ügyetlen? :D
  4. Helikopterként a nagyobb jobban néz ki. De az a sok fegyver rajta... Jó, dinóvadász, de nekem ez akkor is túlzás. Úgy 10 év múlva az Enlighten lekoppintja, és kész a katonai helikopter. :)

  VálaszTörlés