4 Minifigjátszás (CM8 6.rész): Diver

Jacques Cousteau óta illene figyelni arra, hogy napjainkban már inkább csak könnyűbúvárok viselik az egyszerűbb Diver elnevezést, régebbről eredeztetett gömbfejű tesóik, a nehézbúvárok pedig a Deep Diver, Deep Sea Diver nevekből csemegéznek. Hogy megtörjem a már hagyományossá váló név-elégedetlenkedési sorozatot, most csak magyarítok, jobb belátásom ellenére, így a Búvár nevet adományozva bumszlifejű barátunknak.Téma
Nehéz a búvárok élete, hát még a nehézbúvároké. Jól tudja ezt Andy másod-unokaöccse Bubu Warhol is, ezért úgy döntött, inkább egy “Triton” ADS-ben (Atmospheric diving suit) merül, semhogy megkockáztasson egy jó kis keszonbetegséget. Ki is választott egyet a Google fizetett hirdetéseiből, vesztére. Sajnos beleesett szokásos csapdájába, és az egyetlen rossz-de-legalább-drága megoldást sikerült kikapnia a kínálkozó sokkal jobb lehetőségek közül. A merülés után hirtelen visszatérve rá kellett döbbenjen, egy hagyományos, s kissé avíttas merülőöltözetet sózott rá az azóta már felszívódott, ügyes eladó. Szerencséjére a keszonbetegség nála enyhe – és átmeneti – szellemi leépülésen kívül más problémát nem okoz, azonban a bárgyú vigyor elhúzódó jelenléte miatt társaságba egy ideig nem mehet.

Ama kevés nehézbúvárról
A LEGO nem kápráztatta el a világegyetemet széles nehézbúvár-seregével, így csemegézésünk gyors kimerülése várható. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, vágjunk is bele rögvest az embert próbáló feladatba. 1984-ben a DUPLO keretein belül egy jópofa figura indítja útjára ezt a mostoha témát a 2618 Deep Sea Diver készletecskével, melynek központi szereplőjét jobban sikerült képen is megtekinthetjük. 1995-től az Aquazone hozott búvárokat a LEGO univerzumába, bár ezek inkább mélymerülésre is képes békaemberek. 2010-2011 éveiben végül kis kitérőt tett a vízivilág Atlantis megismerése felé, ebben pedig a teljesen egysíkú, modernistább mélymerülőgúnyákban feszítenek a még mindig békauszonyos pajtikák.

Statisztika
Súlycsoport: 7.
Kockaszám (az alaplapon felül): 7 db

Kiegészítők: szigonypuska
Érdekességek: sisak

Figura
Bubut – mint azt már megtudhattuk – a szokásosnál kevésbé komolyan veszi igénybe a vérében felhalmozódó nitrogénbuborékok jelenléte, s ő inkább akut idiotizmussal reagál a normális esetben keszonbetegséget előidéző behatásokra. Felhúzott szemöldöke, gülüre nyitott szemei, s bambán vigyorba forduló szája mind-mind ezt tükrözi.A merüléshez beszerzett fantasztikus felszerelésének elemzésével meggyőződhetünk totális technikai felkészületlenségéről, mindazonáltal megcsodálhatjuk az ismert nehézbúvár-öltözékek aranyozott császárát, mely jobb merülési élményt ugyan nem ad, mint rozsdás társai, de kinézetre néhány nagyságrendet biztos rájuk ver.

A sisak tökéletes gömöt formáz, melyen elöl a kitekintést lehetővé üvegezést a LEGO a nagyítókból ismert lencsével oldotta meg. A nyakat és a vállat pajzsszerűen védi a sisakkal egybeöntött nyaktag, a rácsos oldalsó kitekintő nyílások viszont csak jelzésértékűek, ami Búvárunkat – emelkedett hangulatában, legalábbis – nem zavarja túlontúl. A levegőt a sisak tetején elhelyezkedő bütykön keresztül adagolhatjuk az emberkének.

A törzs – a CM8-ban egyedülálló módon – elől-hátul festett, és messzemenően nyilvánvalóvá teszi, hogy nem ADS-ről van szó, hanem egy múzeumi darab felturbózott változatáról. A sisak nyaktagjának mellkashoz történő rögzítése pazar szárnyascsavarokkal történik, és még a hajdani gyártó legömbölyített, évtizedek koptatta névtáblája is ott sötétlik. Az ólomsúlyokkal gazdagon megrakott deréköv rögzítésére is gondoltak a tervezők, méghozzá két átlóba vetett bőrszíj, és egy – a lábak közt áthúzott, s hátul/alul valamiért átmenetileg nem folytatódó – csatos bőrpánt képében. Ezeket kissé megspanolhatták, mert az öltözék súlyos anyaga redőt vet a húzásnak kitett helyeken. A hátoldal festése hűen folytatja az előoldali hagyományokat, így az átlós bőrszíjak csatos fele, és a lábközi pánt derékövi rögzítése is megtekinthető, csakúgy, mint még két darab ólomsúly.A lábak festésénél a már említett folytonossági hiány miatt vagyok kissé elégedetlen, azonban az anyagot szintén meghúzó térdvédők, és a bakancsorr-imitációk rendben vannak. Szegény Bubu még így sem tudott volna merülni, de a “gondos eladók” mindkét lábra elegendő ólompapuccsal is ellátták vidám barátunkat. Ez utóbbiak megvalósítása a LEGO részéről az igen bonyolult sötétszürke 1x1 lap elkészítését igényelte, melyből – anatómiai okokból – egyből kettőre is szükség kerekedett.Bubu szerint egy búvár nem Búvár, ha nincs szigonypuskája, így egy fantasztikus akció keretében szert tett egy tökéletesen használhatatlan darabra, melynek (a célközönség miatt) legömbölyített a vége, márványosan megfolyt a színe – ami talán Pearl Dark Gray, vagy mifene néven illetődik –, hajlékonyabb anyagból készült, és egyéb öntési hibának látszó dolgok is felfedezhetőek rajta, ha nagyon górcső alá vesszük.Értékelés

Ötlet: 4,5/5
Nehézbúvárra márpedig szükség van. Kevésbé debil ábrázattal ötöst érdemelt volna, de így is nagyon jó kis darab.

Festés: 4/5
A kétoldalas festés kiemeli a többi közül, még kúl is lehetne, de a sötét tónusok megdöglesztik egymást.

Fejfedő: 4,5/5
Ötletes, jól fest, ehhez a figurához 110%-os, és tulajdonképpen nem is tudom, miért nem 5. Talán a másra való használhatatlansága lehet az ok?

Kiegészítő: 2,5/5
A szigonypuska, mint kiegészítő-ötlet, megfelelő, viszont a hajlékony műanyag, a csúnya szín, és az öntési hibának tetsző dolgok nem. Sok ez így együtt. Lett volna inkább fekete.

Cukiság/Jópofaság: 4/5
A fájdalmasan bárgyú arc sokat levon a cukisági/jópofasági faktorból, de azért elég jó.

Összegzés: 19,5/25
Jó közepes értéke van a csapatban, viszont vizes/búvárkodós összeállításokba/játékhoz szerintem egy rég hiányzó, hasznos darab.

4 megjegyzés:

  1. Köszi Nektek, hogy olvassátok és tetszik :)

    Ha van rá olvasóképes kereslet, írok még, és ezt vegyétek nyugodtan fenyegetésnek!... (CM9 és CM10 tekintetében ellőttem már "pár" kockát, így a folytatás magjai el vannak vetve) ...sőt, ha egynél több olvasó durván belebolondul a Minifigjátszásokba, hajlamos vagyok a CM1-CM7 sorozatokat is elővenni :D

    VálaszTörlés
  2. A kerettörténet kiváló szórakozást nyújt, nyilván bónusz, hogy Lego figurákra épül. Jöhet, egy olvasó van :)

    VálaszTörlés