2 Tesók: 6866 vs 7419 vs 7573

Ma két, igen távolinak tetsző rokont eresztünk össze a Tesók arénájában, de mielőtt ezt megtennénk, találgassatok, vajh' mi lehet e két minifig tesósági kapcsolata?

Nem annyira nyilvánvaló, ugye?
De így sem egyértelmű...

Nem, nem a licenszelt vonalakra gondoltam, bár az is lehetne, ezért bővítem a mai választékot egy nem licenszelt figurával, aki mindkét irányba erős kapcsolatokkal bír, s ha teljes pompájában nem is világítja meg eredeti szándékomat, de legalább vizuális megerősítést nyújt a mai Tesók kiválasztási szempontjaihoz. Hadd tartogassam még egy kicsit a titokzatosság ködébe burkoltan a mai különleges, háromszereplős kiadáshoz vezető indítékomat...

Három a magyar igazság, tartja a szólás, s mivel a LEGO-nak is van immár néhány éves magyar vonzata, húzzuk rá ezt jó szívvel a mai ünnepi kiadásra, hátha nem haragszik meg érte senki. Első szerencsés versenyzőnk a rossz emlékű, némiképp gagyira sikeredett Prince of Persia sorozat “zászlóshajójából”, a 2010 évi 7573 Battle of Alamut című turbósítandó szettből lépett elibénk, Nizam őalávalósága személyében. Másik licenszelt szereplőnk maga Magneto, kinek egy full műanyag világban történő megjelenése vélhetően erős lelki törést okozhatott, s már gőzerővel dolgozik a műanyagok mágnesezhetőségén, hogy ABS-élete végre értelmet nyerhessen, s vasreszeléket törhessen az X-men világa többi plaszticizált figurájának orra alá. Forráskészlete nem más, mint a 2012-ben napvilágot látott 6866 Wolverine's Chopper Showdown című darab, a maga komornak szánt színvilágával. A végső kapcsot megvalósító, ám licenszet még véletlenül sem látott figura hamisítatlan távol-keleti fizimiskával tör be a két másik fickó közé, méghozzá a 2003-as 7419 Dragon Fortress elvetemült császára az, a sárkány őrizője, Chang Wu, ki nem mellesleg lepuffantotta a keleti harcművész leányzó Jing Lee apját is, ezzel kihívva maga ellen a sorsot.

Gondolom, mostanra már javarészt mindenkiben letisztult titokzatos alapötletem, mely szerint a mai Tesók – március idusának történelmi hozadékához igazodva – az aktuális témák főgonoszai legyenek, hiszen mi ellen lehetne jobb forradalmat szítani, ha nem valós (vagy akár képzelt) gonoszok, elnyomók ellen, s tenni ezt főgonoszok ellenében még látványosabb lehet.


Látványelemekből ma nem lesz hiány, hiszen dekoratív mindhárom “Archenemy”, így ugorjunk neki a tesósági faktorok kielemzésének, nem kímélve a minifigek egyetlen porcikáját sem. Magától adódik a kezdőpont, mely a mai napon a fej, s innen haladunk szép óvatosan mind lejjebb, s lejjebb. A könnyebb vizsgálódás érdekében Magneto nem is kapja vissza pszicho-pajzsként működő sityakját egy darabig, legalábbis amíg az elemzés ezt igénylő része le nem zárul. Így egymás mellé állítva szinte ordít az arcokról a gonosz szemöldökráncolás, melyben – mandulavágású szemével – szerintem őfensége vezet, s ha pillantásunkat az ajakvonalra vetjük, ott is a Chang Wu-Nizam-Magneto sorrend állítható fel marconaság tekintetében. Magneto jellemét ismerve persze ez nem csoda, hiszen ő nem ezzel alapozta meg főgonoszi címét a vonatkozó szuperhős-sorozatban. Nem ugrunk még tovább, maradunk a fejeknél, hiszen pompás arcvonásaikban is erősen Tesók mai választottjaink, habár – követve a festési technika haladását – egyre több szín jelenik meg az egyre újabb fejeken. Császárunkon fekete, Nizam orcáján és homlokán barnás, míg magnétikus erővel bíró mutáns társukon már a szemgödör és a szemöldök is külön árnyalva vagyon így szürke színt is felvonultatva az előző kettőn felül.


Hoppá-hoppá! Ama távol-keleti uralkodónk nem hagyhatta annyiban ezt a színkérdéses dolgot, s a csapatból egyedül, tar kobakján hátul varkocsba fogott haj jelenik meg, piros selyemszalaggal összefogva, ahogy az illik. Napjaink egyre terjedő szokásához csatlakozva ezt Magneto egy második arccal igyekezett ellenpontozni, bár szerintem mindkét arc mellényúlás a Xavier professzor ellenpólusát alakító figurához. Igaz, újabb szín is feltűnik, hisz vicsorító mimikájába a fogvillantás is belefért, az pedig fehér.

Előbbinek jóval több értelmét látom, bár a kétarcúakkal is elvagyok :)
Szépen ereszkedve a magaslati levegőtől a nyaktájék felé, két figurán is találunk köpenyt, így azt ezennel tesósági jellemzőnek nyilvánítom, pláne, ha Nizam kaftánját is ide soroljuk, melynek megfelelően díszes kivitelezését természetesen nem vállalta a LEGO. Látható, hogy a császári köntös Drakula-viseletet tükröz, s jóval bonyolultabb és elegánsabb viselet, mint a képregényhűnek szánt sima lila Magneto-köpönyeg, s tapintásra is valamelyest puhább, kevésbé művi az előző, mint 9 évvel fiatalabb Tesója. Nizam öltözete nagyon nagyot üthetett volna, ha nem spórol annyira a LEGO – pláne egy annyira túlárazott készletnél, mint az Alamut ostromát megjeleníteni szándékozó licenszelt valami esetében.


Lejjebb haladván megállapíthatjuk, a felsőtestek festésében parádézni is tud a LEGO, s tette ezt most is. A fémdíszítés – mint legfőbb tesósági tényező – megjelenik mindhárom szereplőnél. Nizam gazdagon aranyozott kaftánja és széles öve isteni külsőt kölcsönöz viselőjének, a 10 éves császár uralkodói jelvénye lenyűgöző – s nem mellesleg aranyláncon fityeg –, míg Magneto szerényebb, ám ezüst fémdíszítéssel ellátott kutyanyakörvet erőltetett magára, mellyel vélhetően a képregény hőskorából eredő kockahasát villantó, egyszerű, testhez simuló piros felsőjét igyekezett ellensúlyozni, csekély hatékonysággal.


Kicsit közelebbről szemügyre véve a torzókat, kitűnik a nyakfestés, mely a játék során kopást szenved el, s jó mutatója a figura újdonatúj avagy leharcolt állapotának. Császári ellenfelünk ebből a szempontból jó példával jár elől, hiszen megfigyelhető némi kopás nyakfestésén, ami nem is csoda, tekintve az elszenvedett játszadozás mennyiségét.

Ha hanyatt fordítjuk a figeket, a hátfestésben – és annak uralkodói hiányában – lelhet örömet tekintetünk. Köpeny alatt mondjuk nem sok teteje van a hát kipingálásának, így nagy M esetében kérdéses az izmos hát sejtetése, és a nyakörv folytatólagos megjelenítése. Gyors pillantás az alsó testfélre, s megállapíthatjuk, hogy azok díszítését ezen irányból – joviális mosoly kíséretében – elhanyagolta a LEGO.

Visszafordítván a bábukat messzemenő következtetést vonhatunk le: Piros főgonosz-nadrághoz nem jár festés! Fekete főgonosznak is csak annyiban, hogy kaftánjának alja megjelenik a lábakon, míg egyéb dísz neki sem lehet osztályrésze.


A vége felé haladván előveszem a szokásos aprólékelemzést, mely érdekes – talán filozofikus – kéréseket vet föl egyes legózókban, így bennem is.
Megint nincs lyuk az új fejen. Ejjj-ejjj...
Itt a megoldás: a legújabb fej nyolcszögletű csővel...

Számít az, hogy horizontális vagy vertikális a LEGO felirat? És minek a © az utolsón?

Hááááá! Azonos belső, de mind különböző színű marok!
Öntési pötty a legújabb kézen, a többi rendben. Ez vajon lejtő?
Főgonoszokról lévén szó, adta magát, s nem hagyhattam ki a ziccert, hogy egy kis “képregényt” rögtönözzek a három minifig részvételével. Ez irányú tehetségem némileg kihívásokkal küszködik, így elégedjetek meg ennyivel. :)

Adde azt a pálcát, én vagyok az örökös!
Na húzzál innen, még rendes köpenyed sincs!
Affene, odaragadt...
Magnetism Rulez!
Ne má, ez mindenhez hozzátapad...
Némi tapadásmentesítés után...
Egy mindenkiért... (és mindenki énértem)
- Végül, de elsősorban, mit szóltok az arcfestések színesedéséhez?
- Kellett ez? Jobb, rosszabb, esetleg tökmindegy?
- Már megint nincs lik a koponyán, akkor most hogy is van a LEGO “a lyuk azért van a fejen, hogy lenyelve is biztosítsa a lélegzés lehetőségét a gyerkőcnek” típusú nyilatkozata? Mondom én, csak a vákuumképződés megakadályozása és némi anyagtakarékosság vezérli őket, ami nem baj, de minek vakítani?
- Mit szóltok a Nizam-köpönyeg takarékos kezeléséhez?
- És mifene vezérelte a tervezők kezét, amikor kifestették Magneto köpeny-takarta hátát?2 megjegyzés:

 1. Amíg csak kilökőnyom (ahogy te írtad öntési pötty) van a figurákon én még nem aggódok, csak sorja meg a többi gyöngyszem ne jelenjen meg, bár a régebbi alkatrészeknél én is úgy veszem észre, hogy többet adtak a vizuális minőségre...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a fröccsöntő szakzsargon igen lassan rögzül bennem, nézzétek még el egy darabig. Jóval könnyebb dolgom lenne, ha már legalább fröccsöntő gépet láttam volna közelről:)

   Nyilván a játszhatóságot nem befolyásolják ezek az apró tökéletlenségek, de annak, akinek "csak a legjobb elég jó", erre is illene figyelmet szentelnie, hiszen esztétikailag egyre több elem küzd kisebb-nagyobb kihívásokkal.

   Törlés