2 Tesók: 7140 vs 9677

A múlt hét Tesóinak jelentős méretkülönbsége és a nemrégiben beharangozott UCS készlet együttesen világította meg lelki szemeim előtt az idei hétre rendelt Tesók alapanyagát. Nem kell ugyanis végtelen számú évet visszamenni az időben, hogy kirívó méretbeli eltérésekbe ütközzünk. Jó szokásomhoz híven azért igyekeztem kinyitni a “kor-ollót”, így ma megláthatjuk, hova “fejlődött" a Star Wars univerzum a kezdetektől máig, s lehetőségünk lesz elelmélkedni egy-s-máson.

 SW LEGO logo régen :)
...és most :(

 


A fent nevezett világ szinte azonnal beugrik rajongónak, ellenzőnek egyaránt, ha a mai szűkebb témánk tárgyára pillant, az ugyanis nem más, mint az űber-ikonikus X-szárnyú vadászgép. Az első, és egyben nagyobb példányt a 7140 X-wing Fighter készletből kölcsönöztem, mely 1999-ben a Lego-SW első évében látott napvilágot, míg csöppnyi társa a 9677 X-wing Starfighter & Yavin 4 című gyűjteményes (Planet Set) készletből származik.


 
A méretezések itt megfordultak az előző hetihez képest, amennyiben az újabb darab most nemhogy szoborszerűen kiképzett óriáspéldány, hanem gyakorlatilag egy jelzésértáékű microscale valami, míg elődjét igyekeztek minifig-léptékre szabni.

Az első, ami szemet szúr, a színválasztás különbsége. A kisebb példányra nézve máris jön a kérdés – Depit idézve – “...miért FEHÉR?????...”. Hát valóban, a microscale verzión a várható UCS példány színezése tükröződik, holott lehetett volna a helyes szürke, esetleg metálfényű színválasztást is preferálni, némi filmhűségre törekedve. Az ős-modell a szememnek kellemesebb szürke alapra épül, azonban bukta(!) van, hiszen a piros díszítőelemek kissé élénknekk tűnnek. Kis utánanézéssel megtörölhetjük homlokuknat: egyrészt a LEGO piros és bordó színei közt lenne valahol a tökéletes árnyalat, másrészt a bordó, mint LEGO-szín, csak 2001-ben, a 10019 Rebel Blockade Runner UCS készletben bukkant fel először.

Hogy ne folytonos kukacoskodás legyen osztályrészünk, tekintsük át a Tesósági jellemzőket, melyek ma sem maradhatnak el. A kicsinyítésből eredő “kerekítési hibáktól” eltekintve, a befoglaló méretek arányai szinte azonosak. Hála a Tervezőnek!

A hajtóművek narancs izzását szintén eléggé hasonlatos módon sikerült elkapni mindkét modell esetén (biztos nehéz volt :) ), csakúgy a kabintető füstüvegét és a szárnyak előre nyilazását.

A hajtóművek hengerét sajnos már nem tudták a saját helyén kicsinyíteni, így azok a szárnyak elé tolódtak, ami kissé ront az összhatáson, de hát ez van, ha miniatürizálni akarnak. A leképezési betegség bizonyos méret alatt minden modellt elér.

Elvárás és egyben pozitívum, hogy mindkét vadász szárnyai repülési és harci pozícióba is állíthatók, a kicsiny példány esetében persze némi korlátozást is elszenvedve.

Hoppá, a kicsike szárnyai átmentek mínuszba...
...most meg nagyon távol vannak egymástól, úgyhogy inkább nézzük a harci állapotot...
...nnnna így mindjárt rendben is van
A szárnyak csíkozott festésére két, gyökeresen eltérő megoldást választottak a szettek tervezői. Míg az idősebb hajó szárnydísze nyomtatott csempe, addig a cseppecske Tesó szimpla 1x2 bordó rácselemet használ erre a célra. Ez utóbbinál amúgy is csak jelzésértékű dolgokra számíthatunk a méret miatt, tehát nagyon nem morgolódok.

Mivel az űreszközökhöz “személyzetet” is kapunk, ne hagyjuk ki a ziccert, hogy megtudhassuk, hogyan oldotta meg a LEGO a kései utódnál ugyanazt a feladatot. Elsőként a valóban zanzásított szereplőre vessünk egy pillantást, ahogy elődjével tárgyal éppen. Bizony egy kis R2-est is kapunk a mikro-X-szárnyúhoz, s lám, ezüstje pont úgy csillog, mint R2-D2 kupolája a korábbi szettből. Az utódról sok egyebet nemigen lehet elmondani, hiszen összesen egy pöttyről van szó:)

A pilótakérdést hagytam másodiknak, hiszen a Planet Set készleteire jellemző módon nem kapunk kicsinyített figet, hanem egy normál minifig jár a jármű mellé. Ez esetünkben jócskán egyszerűsít az összehasonlíthatóságon, amit igyekszem meg is lovagolni. Első pillantásra lejön, hogy az új fickó vélhetően nem Luke-kal szolgált együtt, sisakjának kék festése legalábbis erre enged következtetni. Luke természetesen vörös emblémával díszített fejrevalóban feszít ami a Vörös Század Zsivány osztagában kötelező elem vala.

Helló, cseréljünk járgányt egy körre?
Vetkőzés nélkül is megállapítható még néhány dolog, így a festés drasztikus javulása, melyről már több ízben meggyőződhettünk, s a hagyományos sárga bőrszín licenszesedése, ami Pinky nyomdokaiba küldte újabb keltezésű pilótánk felhámpigmentációját. Persze a festés kategóriába nem csak az arcberendezés, hanem a felsőtest pompázatosan részletes kipingálása is beletartozik, míg egyéb tekintetben (narancs overall, fekete kesztyű) nagy Tesóságban van a két fickó. A sisakok festése azonban egyszerűsödött, hisz az előd több festett részlettel büszkélkedhet, mint az utód.

Pillantsuk be a “sapi” alá, s jön a pofáraesés: Hol a lik? Hát már nem kell lenyelés esetén szellőzőnyílás? (persze, eddig sem azért volt, de ettől most nagyvonalúan tekintsünk el) És vákuumképzésileg? Jól megtekerték a dolgot, az egyszer biztos, hisz ilyen fejbúbbal még nem sikerült találkoznom.


Ha már levettük, pillantsunk bele a sityakokba is. Ez rendben lévőnek tűnik...

nem változott belül sem...

Néhány extrát még elsütök itt az érdeklődőknek, aztán jön a szokásos gondolatébresztés.

"Szia mamiiii!"
S így nyer új értelmet...
...a "szárnya alá vesz" szólás.
Azért már '99-ben is volt sok szép festett alkatrész!
Vajon mi indokolja egyazon jármű megannyi különböző méretezésű modelljének megépítését a LEGO részéről? AFOL-okra bazíroznak netán? Vagy a pénztárcák vastagságának végtelen változatosságára? Fontos, hogy minifig-léptékű legyen, vagy jobb a microscale, mert akkor GIGA-csaták is elférnek kulturált méretű helyen? Nektek a régebbi, vagy az újabb SW szettek jönnek be inkább? Mit szóltok a mostanában rendre feltűnő készletidegen szereplőkhöz, amivel szerintem csak a lét akarják jobban kifacsarni a rajongókból?

Üdv mindenkinek, mi elhúztuk a csíkot...
És végül Rékocsnak és minden Blacktron-rajongónak egy kis bónusz:

Blacktron X-wing       via Eurobricks

2 megjegyzés:

  1. A "hol a lik" dolog nekem a 2012-es City Adventi Kalendáriumnál szúrt ugyanígy szemet, ott sincs egyik figurának a fején sem lyuk... Nem is értettem, hogy miért, de akkor ezek szerint nem egyedi eset :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó, a régi X-wing még jól is játszható!
    A Blacktron verzió nagyon zord :D

    VálaszTörlés