4 Tesók: 7412 vs 8089

Az elmúlt időszak elmebeteg időjárása ellen hiába próbáltam tiltakozni, be kellett lássam, csakis egy hasonló időjárási körülményeken megvalósító téma negligálhatja a tavaszi hóviharok utálatos hatásait. Ebből persze nyilvánvalóan adódik a lehetséges alapanyagok sorának megcsappanása, s gondoltam, ha már szörnyű a hó, akkor némi átrendezéssel könnyen elkeveredünk a hószörny, mint olyan témájához. Egy utólagos ötlettől vezérelve ezt még sikerült megfejelnem eme népek lakhelyével is, így garantált a fagyos körítés ott is, ahol már végre eltűnt a nem kívánt csapadék.Ma is két indulónk van, és ugyan hivatalos neve egyiküknek sem hószörny, ám könnyen belátható, hogy végeredményben mindkettő az. Lássuk hát! Az idősebb és karcsúbb példány, otthonával egyetemben az Adventurers téma pazar Orient Expedition altémájából, 2003-ból datálódik, méghozzá a 7412 Yeti's Hideout című kis készletből, míg a kövérebb példány Luke Skywalker életét igyekezett megkeseríteni a Hoth fagyos vidékén, s még felszeletelődése előtti mivoltában tekinthetjük meg barlangjával együtt, a 8089 Hoth Wampa Cave című 2010. évi szettnek köszönhetően.


Hószörnyekről lévén szó, vélhetően senki nem fog meglepődni a túlnyomórészt fehér elemeket mutató fotók láttán, azonban vigasztaljon mindenkit a tudat, hogy így is lesz bőven, amin elnyammoghatunk. Kezdjük is egyből a két megafickóval, kiknek selymestől némileg kevésbé lágy (ld. drótkefe) szőrzete a teljesen alapvető álcázási és test-melegítési feladatokon túl még tesósági faktorrá is avanzsál eme poszt keretében, jóllehet alapvető eltérést is mutatnak. Ez utóbbi dolog az öregebbik példány esetében ugyanis csak a testet és fejet igyekszik borítani, azt viszont szép koloncosan felrakódva, amennyire lehet, valósághű módon, míg az ifjabb titán egybeöntött teste és két hatalmas karja is rajzfilmszerűen leegyszerűsített cikk-cakkban futó, jelzésértékű valamivel fedett. Ha prémvadász lennék, az előzőt igyekezném inkább puskavégre kapni.

bozont előről...
...oldalról...
...és hátulról
Nézzük meg kissé részletesebben, miből is állnak kedvelt szörnyeink, hisz az ördög (esetünkben rém) a részletekben rejlik. Ennek LEGOgyszerűbb módjaként kínálkozott az atomizálás, melyet azért csak építőelem-szintig végeztem el, sőt ama Wampa esetében a kék pöckök kipiszkálása nagyon nehézkesnek mutatkozott, ezért a jelzett elemek a helyükön maradtak. (Úgyis mindenki ismeri) Háromszoros hurrá a Tervezőnek! Tesók előnyben, hisz hét-hét alkatrész alkotja mindkét lényt.
Nem megmondtam, hogy bontott csirkét, bontott csirkét...

Az elemek súlyozása persze már más kérdés, azonban csak a vak nem veszi észre a karok rögzítésének Tesókhoz méltóan azonos rögzítési módját, mely magától értetődően adja az ökörködés lehetőségét a két szerencsétlen alanyainkkal.


szegény Wampa, elég nyominger lett...
...a Yeti meg hogy örül
mielőtt kitörne a verekedés, még megfigyelhetjük a Wampa karjának enyhe zöldes beütését

A viccet ismét kissé háttérbe szorítva, térjünk rá arra a kérdésre, ami vakító fény és fehér háttér esetén is megmarad nyilvánvalónak: A Birodalom visszavágból szalajtott epizódszereplő rendelkezik valamennyi festéssel (még ha az némileg kacagtató is), a Hegyi Ember őszőrőssége azonban nélkülözni kényszerül eme ragyogó tulajdonságot, jóllehet sorozatbéli kedves rokonsága, a híres-neves Tygurah és a hasonlóan népszerű Jun-Chi is festett példányai fajtájuknak. Yeti, alias Bigfoot bácsi (esetleg néni) úgy látszik fontosabbnak ítélte társai feltűnési viszketegségénél a jól bevált rejtőszín minél teljesebb kialakítását.Szörnyekről beszélvén nem mehetünk el a tény mellett, hogy ezek szabadidejük nagy részét emberek ijesztgetésével, bántalmazásával, – végső esetben pedig – elfogyasztásával ütik el, már ha akad ilyen a közelben. Ha nem akad, ezek a jómadarak tanulnak bizonyos próféta és a hegy esetéből, s átteszik székhelyüket valami emberekkel gazdagabban hintett (de azért nem túlnépesített) pozícióba, a vonatkozó szabadidő minél élménydúsabb kitöltése érdekében. Tekintsük meg, ez a két jómadár milyen módon alkalmazza ezt a sokadik dolgot, mely igazi Tesókká avanzsálja őket.

Tádámm! Mit szósz? Tövig rágtam a fickó kezét...
Uggyan kérem, csapkodni sokkal menőbb manapság!
Figyu, tudom ám a számban pörgetni is a cuccost!

Végezvén a főszereplőkkel, hörpintsünk egy kis feketelevest! Legalábbis a Tesók szempontjából, mivelhogy szörnyikéink rejteke – számos rokon szál mellett – drasztikus eltéréseket mutat. Valami sorrendet csak kell tartani, így induljunk most alulról. Igen, igen. Ez bizony minden tekintetben különbözik. A korábbi, hosszan elnyúló időtartam alatt volt időnk hozzászokni a kisebb-nagyobb építőlapokra építkezéshez, ám a fokozódó nemzetközi helyzet, a globális felmelegedés (mely jól tudjuk, hogy jégkorszakot takar), a Halálcsillag-részvények gutaütött sólymokként való zuhanása, és a Loch-Nessi szörny génmódosítás-ellenes tüntetése külön-külön, és együttesen is azt eredményezték, hogy a LEGO szakítson ezzel a tarthatatlan állapottal, és hagyományos lapokra alapozza, s azokra terelje át az ilyen irányú cselekvéseket.Legyen hát, állítsuk talpra eme sokat szenvedett építményeket, s győződjünk meg róla, hogy legalább távoli tesósági kapcsolat felfedezhető a külvilág felől a barlangra tekintve. Ez egyrészt a javarészt fehér szín (hűha!), másrészt egy-egy szikla-elem jelenléte mindkettőben. Nem ugyanaz a forma, de nagy panel mindkettő (az Orient Expedition darabjának “ajtaja”, és a SW szériás barland bal oldali sötétszürke darabja az), így hát nem mondható, hogy teljesen idegenek lennének.Fentről lepillantva megállapíthatunk egy szerencsés Tesó-jellemzőt, mely szerint mindkettő szép, bütykös kivitelű, az itt teljesen felesleges csempézést nem erőltették.


Egy gyors csavarral fordítsunk egyet ama barlangokon, s bepillantást nyerhetünk hószörnyeink titkos életébe (vagy valami ilyesmi). Könnyen belátható, hogy Yetink roppant prosztó hellyel érte be, gondolom a terület adottságai miatt, míg a szörnyűségesnek szánt, ám cseppet kacagtató fizikumú Wampa jó vásárt csinált hodálynyi barlangjával. A tervezők ez utóbbinál igyekeztek a filmhez hű főbb pontokat kialakítani, ami mondjuk nagyjából sikerült is. Jópofa a borda-maradvány és a hóba hullt fénykard, de bonyolultabb dolgokra ne számítsunk.

abba a lyukba kerül a fénykard...
...így...
...és ha lenyomjuk, "szinte" kilövi

Jégcsap, illetve jégcsapszerű képződmények jelentik a ma felfedett Tesó-összetevők utolsó elemét, ám mekkora különbség van a 10 esztendős távolkeleti kaland és a valaha réges-rég egy meszi-messzi galaxisban történt események helyszíneit megvalósító készletek vonatkozó részleteinek kidolgozása között. Érdemes elgondolkozni rajta, hogy a régi, szuper megoldást miért nem használtás/fejlesztették tovább.

Ez nekem elég gyengének tűnik...
...ez viszont ott van a szeren

Más értelmezésben...


azta, itt terem a fénykard-penge, én meg hónapokig gebedtem vele...

Jöjjön csemegének némi hülyülés és részletek, a szokásos véletlenszerű kiemelésekkel...
egyszerűen nagyszerű a szörnyburok rögzítése a testre...
jópofa aranyharang, csuda kis épületben...
kincs is, bejárat is bezárva...
...ahogy húzzuk a fiókot, a kötéllel nyitja a sziklát is...
...míg végül a Yeti halálra nem rémiszti az önjelölt kincsvadászt

az a comb a mancsban minimum röhejes
Megszakadok a röhögéstől, itt hogy férsz el?
Groárrrr! Nad és rettenetesz vagyok!

S legvégül egy pár, elmaradhatatlan kérdéseim közül:
 • Tényleg annyira rossz volt az Orient Expedition, hogy a nyakára kellett tenni a kést?
 • Miért kellett ennyire lebutítani szegény Wampát, csak nem a célközönség miatt?
 • A több most több, vagy kevesebb?
 • Valóban le kellett szokni a régi építőlapokról?

4 megjegyzés:

 1. 1. Nem tudom, lehet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket? Nekem azért tetszenek...
  2. Nekem különösebb bajom nincs vele...
  3.Több mint? Mert ahogy nézem, a 8089ben van még egy T-47 airspeeder, szóval lehetséges, hogy Wampának kevesebb elem jutott, mint Yeti társának...
  4. Amikor ezt megláttam... Komolyan, ilyeneket művelnek?

  VálaszTörlés
 2. Hát ezek a postok nagyon viccesek

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, Ati posztjait nem csak a legók miatt érdemes elolvasni :-)

   Törlés