3 Végigjátszás (alternatívával): 41017 Squirrel's Tree House

Nem hiszek a szememnek! Hivatalos alternatív modellek jelentek meg  - sajna nem dobozon, lévén zacsiszerű készletekről szó -, de azért ennek is örülni kell. Az általam is nagyon várt kis állatos készletek kritikáit olvashatjátok a következő napokban.
 
Friends Collectables. Eme találó névvel illették a lecsökevényesített Impulse-készletek, a promózacsik és a gyűjthető minifigek keresztezéséből létrejött, ám előbbiek egyikére sem hajazó új szériát, meglovagolva az emberiség (leginkább persze a gyerekek) újra és újra fellángoló mérhetetlen étvágyú gyűjtőkedvét. (Hajdan a Pokémon-őrület kb. 300-nál verte ki a biztosítékot, pedig csak képet gyűjtögettünk.) Hamisítatlan Friends-cukiság és színorgia, ami elsőre elkapja az ember pillantását. Lássuk, mire jó ez az egész. Nem árulok el nagy titkot, mindhárom első szériásat megcsíptem, így kitartunk e témánál egy darabon.


Téma
Heartlake City életének egy kicsiny szeletével ismerkedhettünk meg eddig, és elengedhetetlen, hogy most már szélesebb látókörre tegyünk szert. A szív alakú tó partvidéke rengeteg házi és vadállatnak ad otthont, de hála az itteniek természetközeli gondolkodásmódjának, még a vadak is elmennének bárhol házi állatnak. Első páciensünk Mókás Muki a mókus, vagy – ahogy az itteniek nevezik - “Mókus”. Olivia Miával szövetkezve tett néhány próbálkozást, hogy otthonossá varázsolják Muki fellelési helyeit. Lássuk, mire jutottak.

Statisztika
Ár: 1.010,-..1.290,- (1.290,-)
Kockaszám: 41 db
Állatka: mókus
Építmények: 1 db + tál, élelemmel
Matrica: nincs
Tasak: Erősebb, mint a promózacsik (kb. valamiféle macskaeledeles csomagoláshoz hasonlítható), és kb. 4x nagyobb a CM-tasaknál


Alapkészlet
Mint majd a későbbiek során meggyőződhetünk róla, a hagyományos készletek örökségeként ezeknél a szetteknél a főszereplő állat “összerakásával” kezdünk. Mielőtt azonban továbblépnénk, tekintsük át Mukit. A korábban már megismert tenyésztett és/vagy sugárkezelt madárkához hasonlatosan a Mókus feje is hatalmasra duzzadt, ami azonban a játékélményt nem rontja, sőt elérték a maximális cukisági faktort. Testtartásából és színezetéből nyilvánvalóan sugárzik, hogy ő a Mammalia osztályhoz tartozó Rodentia rendbéli Sciuridae család oszlopos tagja, nevezetesen egy Sciurus vulgaris (közönséges erdei mókus, netán európai vagy vörös mókus). Picit kihegyesített orra elképesztő telitalálat, bájosan rezgő szempilláiból pedig nőstényre gyanakodhatunk. A zöld írisz bizonyára a fejnagyobbításért felelős beavatkozás mellékhatása, de lehet, hogy fordított az ok-okozati viszony. Szemfülesek könnyen észreveszik a Friends-témában megszokott likat az állatka farka végén, ami előre vetíti kis kedvencünk további életútját.


Az összerakás persze kimerül a masni felhelyezésében.


Mielőtt bárki rohamot kapna, gyorsan adjunk kis kedvencünknek valami energiahordozót, esetünkben két makkot, egy pazar sárgaságú tálban.


Mókusunk ezen elcsemegézget egy darabon, lesz hát időnk továbblépni, jelesül a házikó kívánt magasságba emelését célzó állvány/fatörzs megépítésére. Alant egy sárgászöld 4x4 lap feszít, azon vannak a különböző színű és formájú ferde elemek. Valami kapaszkodó is került rá, meglátjuk, mire szolgál.


Kapaszkodókkal és rácsokkal meghintünk egy újabb 4x4-est, rá egy boltíves ablakelem, és már majdnem beköltözhető. Kiderült az is, hogy a kapaszkodóra a kis falétra vagy mi a csoda kerül.


Fűvel-fával-virággal meghintünk két újabb 4x4-es lapot, s mehet is fel alkotásunk betetőzéseként.


Muki természetesen a 2x1 jumper elemre csüccsen, mint ki jól végezte dolgát. (Ha levesszük a masnit a farkáról, sokkal jobban el tud fordulni ültében, s ezáltal jobban tud szemlélődni is.)


Lám az Olivia tervezte mókuslak Mia által kivitelezve milyen pompásan sikerült. Egy csomó alkatrészünk még meg is maradt későbbi felhasználásra.


Mivel egy jópár lap még maradt az útmutatóból, továbblapoztam, s hirtelen az Alien-filmekből ismert facehuggerhez hasonlatos módon arcomba ugrott az év meglepetése. Ehhez a nyüzüge szetthez alternatívát is közöl a LEGO, így kitörve a maga által emelt falak közül, s a Rékocs által szeretve tisztelt hátoldali legózás rózsaszín utóérzetét hozva el nekünk.


Pici szett, még kisebb alternatíva, de azért rendben van. Sokkal gyorsabban kész leszünk vele, mint az A-modellel, ám a kezdés hasonló: fatörzs, fogantyú, két szem mogyoró a tálba, és egy virágdíszes mini boltív.


Sitty-sutty néhány kocka, egy kis levélzet és majdnem kész.


Na még egy pár darab.


Mókus a tetejébe és tádámmm!


Masnismókus-ellenzőknek egy masnitlan változat.


Szegény Miának az önálló mókuslaképítést még gyakorolnia kell. Olivia műszaki zsenialitása nélkül is sikerült állatbarát helyet alkotnia, de a másik az igazi.

 
Értékelés

Ötlet: 5/5
Helyén próbálom kezelni a dolgot, tehát sorozaton belül igyekszem csak súlyozni. Muki otthona nekem tetszik, akárhogyis.

Kockák: 4,5/5
A negyvenegynéhány elem jó része hasznos és nem is vad színű, igaz, van egy pár pötty és sajt, de nem zavaró szinten.

Állatka+cukiság: 4,5/5
Jól eltalált mókus, megfelelő báj és élethűség kombinációjával. A házikó irtó jópofa lett, hiába, jó az alapötlete. Fél pont sanszot hagytam a későbbiekre, bár lehetne ötös is:)

Alternatíva: 3,5/5
Az A-modellhez képest elég gyengusra és kicsit érthetetlenre sikeredett, de a próbálkozás értékelendő.

Játszhatóság: 4/5
Főleg A-modell szempontjából azt kell mondjam Heartlake City életébe nagyon is illik a kis szett, és azt a valamivel több, mint egy ezrest simán megéri. A B-modell önmagában nem egy ütős dolog, de ha valaki több ilyen tasakot is begyűjt, jó lehetőség a változatosabbá tételre. Egészében véve a készletecske kiegészítőnek ideális, bár önmagában is el lehet vele szórakozni.

Összegzés: 21,5/25
Kóstolónak nem is rossz ez az első gyűjteményes Friends minikészlet. Simán vállalható színek, korrekt mókus, még alternatíva is van, sőt a 3 szett után egy bónusz végigjátszást is beígérhetek, ha van rá érdeklődés. Ha nincs, akkor meg büntetésből kapjátok ugyanazt:)

3 megjegyzés:

 1. Én is megvettem és rettenetesen tetszik, szerintem nem csak Friends kiegészítőként, de akár egy régi Legoland korabeli city/town házikó kertjében is jól mutat.

  Az aktuálisan futó másik 2 szett nekem nem tetszik, azt nem is fogom megvenni, de ez szerintem telitalálat, pláne egy 1000-ért.

  (A különböző cuccok gyűjtéséhez csak annyit, h szerintem is az a jó, ha látja az ember a gyűjtemény végét, nagyon gerinctelen dolog lebegtetni a véges darabszámot vagy egyszerűen meg sem mondani, hogy meddig tart még a sorozat. Én anno elkezdtem venni a retro autókat, minden nagyon szép és jó volt, de amikor már vagy 50-nél tartottunk és folyton csak korrigálták (persze felfelé) az össz darabszámot fogtam és legnagyobb szívfájdalmamra eladtam az egészet. Ki bírja ezt anyagilag? Ha meg nem teljes nem ér semmit az egész...)

  VálaszTörlés
 2. Szerintem is ez a legjobb az első eresztésből, meg is vettem alkatrészbányának, van benne pár ritka elem is és szerencsére nem teng túl a rózsaszín sem :)

  VálaszTörlés
 3. Az alternatívával így már szinte Creator kategóriába is mehet :D
  Örülök ezeknek a kis szetteknek, jön a Húsvét, igazi kis eldugós ( mert nálunk nem csak tojást keres a gyerek a jeles napon) ajándék lesz.

  VálaszTörlés